Nyheterna i Android 4.4 KitKat – här är Googles stora changelog

Sökjätten bjuder på mycket smått och gott

Postat:
20:58 - 2013-10-31
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
132

Efter en höst av rykten har Google nu presenterat alla detaljer om Android 4.4. För första gången sedan sommaren 2012 då Jelly Bean släpptes har Android fått ett nytt namn: KitKat. Som namnbytet indikerar rör det sig om en större uppdatering och nyheterna är många. Häng med så går vi igenom alla tilläggen i Android 4.4 punkt för punkt.

Android för alla

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-4

Android 4.4 har designats på ett sätt som ska göra systemet snabbt, mjukt och responsivt på många fler enheter än tidigare. Även budgetmobiler med bara 512MB RAM ska kunna hantera operativsystemet utan problem.

KitKat har strömlinjeformat alla större systemkomponenter för att reducera minnesanvändningen. Google har även introducerat nya API-anrop och verktyg som ska hjälpa utvecklare skapa responsiva, innovativa och minneseffektiva appar. En lång rad åtgärder har helt enkelt vidtagits för att Android ska bli snabbare och mindre resurskrävande.

Android 4.4 ska även göra pekskärmar känsligare och mer exakta.

OK Google – röstsökning direkt från hemskärmen

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-1

När hemskärmsappen är framme eller när Google Now är igång behöver användare bara säga ”OK, Google” för att starta en röstsökning, få vägvisningar eller spela upp en låt.

Du behöver alltså inte först röra skärmen för att starta en röstsökning. Enligt utsago ska det här dessutom fungera med skärmen avstängd på Nexus 5, även om det tycks råda delade meningar om den saken i skrivande stund.

Skivomslag i helskärm

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-2

När du lyssnar på musik eller spelar upp filmer till Chromecast kommer du se skiv- eller filmomslaget i helskärm när enheten är låst. Från låsskärmen kan du pausa, spela upp eller spola fram och tillbaka.

Alla meddelanden på samma ställe

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-7

Som vi tidigare rapporterat har Hangouts fått stöd för SMS och MMS, animerade GIF-bilder och enkel platsdelning. I KitKat hanteras alla meddelanden från ett ställe.

Ordentligt emojistöd

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-8

Det här kan tyckas som en liten detalj, men många har efterfrågat att Android ska få ordentligt stöd för standardiserade smileys. Googles tangentbord har nu inbyggt stöd för emojis och det ser ut att vara samma uppsättning som i exempelvis IOS och WhatsApp (men med annan design), även om vi inte kan svära på saken.

Ny telefonapplikation

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-5android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-6

Android 4.4 har en ny telefonapp och adressbok. Appen prioriterar automatiskt de personer du kontaktar ofta och har en rad andra förbättringar. KitKat bjuder dessutom på automatisk igenkänning av okända nummer. Om ett nummer du inte har i din adressbok ringer dig kan Android exempelvis kolla efter företag i närheten och eventuellt berätta vem det är som försöker nå dig.

Emulering av smarta NFC-kort

kk-contactless-cardKitKat ger appar möjligheten att emulera smarta NFC-kort. Plattformen har stöd för säkra NFC-baserade transaktioner genom HCE (Host Card Emulation). Exempel på kort som kan emuleras är betalningskort, olika bonuskort för butiker, accesskort och lokaltrafikkort.

Appar kan dessutom använda ett nytt läsningsläge för att agera läsare för HCE-kort och andra NFC-baserade transaktioner.

Inbyggt stöd för skrivare

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-2

Appar som körs i Android 4.4 kan skriva ut vilken typ av innehåll som helst över Wi-Fi eller tjänster som Google Cloud Print. I de applikationer som har stöd för funktionen kan användare se tillgängliga skrivare, ändra pappersstorlekar, välja specifika sidor som ska skrivas ut, och så vidare.

Google har skapat ett helt ramverk och diverse API-anrop för att hantera olika typer av skrivare och utskrifter.

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-9

All molnlagring på ett ställe

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-3kitkat-molnlagring

KitKat-användare får all molnlagring på samma ställe. Ett särskilt ramverk ska göra det enkelt att bläddra och öppna dokument, bilder och alla typer av filer från valfria molnlagringstjänster. Tanken är att alla webblagrade filer ska kunna nås och hanteras från samma ställe, med hjälp av ett lättanvänt och standardiserat gränssnitt – ungefär som Androids delningsmeny.

Molnlagringstjänster kommer kunna delta i det här ekosystemet genom att implementera en ny dokumenthanteringsklass.

Nya energieffektiva sensorer

Android 4.4 introducerar gruppering av hårdvarusensorer. Det är en optimering som sägs reducera energiförbrukningen dramatiskt för alla sensoraktiviteter. Genom den här funktionen arbetar Android tillsammans med hårdvaran för att samla och leverera events för sensorer i sammansatta grupper istället för att skicka dessa individuellt.

Att utnyttja sensorer på det viset är enligt Google optimalt för träningsappar, GPS-appar och andra applikationer som ofta läser av hårdvarusensorerna.

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-4kitkat-stegraknare

KitKat har dessutom inbyggt stöd för stegregistrering och stegräknare. De sensorerna är implementerade i hårdvaran för låg energiförbrukning. Stegregistreringen ger utslag varje gång användaren tar ett steg medan stegräknaren räknar det totala antalet steg sedan senaste omstarten av enheten. Utvecklare kan dra fördel av dessa sensorer på olika vis. Inledningsvis kommer funktionaliteten bara finnas för Nexus 5, men Google arbetar tillsammans med chipptillverkare för att ge stödet till fler enheter.

Ange ny SMS-app som standard

Google har ändrat hur SMS hanteras i Android 4.4. Kontentan för användare är att det kommer gå att ange en SMS-applikation som standard, så att den som följde med mobilen ersätts (det går förstås att ändra tillbaka om så önskas).

Förändringar i gränssnittet

android-4.4-kitkat-nyheter-changelog-lista-3

Android 4.4 bjuder på en rad förändringar i gränssnittet. Här är de största nyheterna i KitKats interface.

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-6

  • Nytt helskärmsläge. Utvecklare kommer kunna använda varenda pixel om så önskas. Statusfältet högst upp döljs och likaså eventuella virtuella navigeringsknappar. Dessa objekt fortsätter att vara dolda även när användaren interagerar med gränssnittet. Android 4.4 bjuder på en ny gest – i helskärmsläget kan nämligen användare svepa högst upp eller längst ner av skärmen för att visa systemgränssnittet. När användaren varit inaktiv ett tag döljs systemgränssnittet igen och helskärmsläget aktiveras igen.
  • Nya funktioner som ska hjälpa utvecklare skapa vackra animationer och övergångar.
  • Transparens för både statusfältet och fältet för de virtuella knapparna längst ner. Det är standard för hemskärmsappen men alla appar kommer kunna utnyttja den möjligheten om så önskas. Det är alltså upp till utvecklare att implementera transparensen.
  • Ny app för att hantera nedladdningar.
  • Separat inställning för att växla mellan hemskärmsappar.
  • Ny mejlapp.
  • Ny layout för plats- och GPS-inställningarna.

Inbyggd skärminspelning och andra mediafunktioner

Kommer ni ihåg att CyanogenMod är på väg att få inbyggd skärminspelning? Den funktionen finns i Android 4.4 som standard. Utöver skärmdumpar kommer användare alltså kunna spela in vad som sker i gränssnittet.

Enligt Google skapas en film i hög kvalitet, i MP4-formatet. Funktionen kan användas av utvecklare för att skapa guider åt användare, för att skicka buggrapporter eller helt enkelt för att visa hur man gör något för en vän.

Genom vad Google kallar adaptiv uppspelning ska mediaappar kunna ändra upplösning på ett nytt vis, vilket sägs ge en betydligt bättre användarupplevelse för appar som strömmar video. Android 4.4 stödjer dessutom CENC (Common Encryption) för MPEG-DASH, samt HLS (HTTP Live Streaming).

Genom något som kallas ljudtunnlar för DSP ska Android 4.4 erbjuda dramatiskt förbättrad batteritid när exempelvis ljud spelas upp via headset med skärmen avstängd. Nexus 5 ska kunna kunna spela upp musik i upp till 60 timmar genom tekniken, vilket innebär en ökning med drygt 50 % jämfört med ljuduppspelning utan ljudtunnlar. Tekniken kräver stöd på hårdvarunivå.

I KitKat finner vi även nya funktioner för ljudbevakning som exempelvis kan användas av visualizers. En kompressor ska höja ljudstyrkan för tal och plattformen har avslutningsvis fått bättre synkronisering av ljud och bild och Android 4.4-enheter kan bli Miracast-certifierade.

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-7

Stöd för IR-sändare och nya Bluetooth-profiler

Android 4.4 har inbyggt stöd för IR-sändare – en funktion som återigen blivit populär på senare tid och fått en renässans. Flaggskepp som Samsung Galaxy S4, LG G2 och HTC One har exempelvis IR.

Plattformen har alltså nu eget stöd för IR-sändare och det finns ett API som utvecklare kan användare för att hantera funktionaliteten. Utvecklare kan exempelvis skapa universalfjärrkontroller och fjärrkontroller för olika typer av manicker.

Vi finner dessutom en rad nya Bluetooth-profiler som ”Bluetooth Hid over GATT” (HOGP), Bluetooth MAP, samt AVRCP 1.3. Det innebär ett mer omfattande stöd för lågenergitillbehör och det sänker även latensen för externa enheter som möss, joysticks och tangentbord.

Blandade nyheter

android-4.4-kitkat-skarmdump-officiell-google-9

  • Plattformen har fått stöd för undertexter som kan användas genom hela systemet. Funktionen är främst till för användare som har någon form av handikapp.
  • Mer säker konfigurering av SELinux och förbättrade krypteringsalgoritmer (”Elliptic Curve Digital Signature Algorithm”).
  • Verktyg för utvecklare för att analysera minneshantering.