Obegränsade gratislagringen på Google Photos försvinner – det här gäller

Postat:
13:33 - 2021-05-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
24

Om en vecka, tisdagen 1 juni, upphör den obegränsade gratislagringen på Google Photos. Alla bilder och videor som har laddats upp till tjänsten innan 1 juni tar inte upp plats och räknas inte mot användares lagringskvot.

Därför är det idé att göra backups nu i veckan, för de som exempelvis råkar ha gamla bilder som inte har sparats på Photos än. Google har anpassat tjänsten inför förändringen. Den här sidan visar en uppskattning av hur lång tid det kommer ta innan användares lagringsutrymme tar slut, baserat på deras uppladdningsvanor.

Google erbjuder 15GB gratislagring som standard. När utrymmet är på väg att ta slut kommer användare meddelas via mejl. Företaget har även börjat skicka ut en slags diskrensare i Photos-appen.

Funktionen hjälper användare att frigöra utrymme genom att ge förslag på bilder och videor att radera, som exempelvis ovanligt stora videofiler, skärmdumpar, eller suddiga fotografier. Sista anpassningen är att ”hög kvalitet”, som gratis-backupen kallats hittills, har döpts om till ”storage saver”.

Namnbytet har genomförts för att minska risken för missförstånd. Även efter 1 juni går det alltså att välja mellan att ladda upp originalfilerna eller komprimerade motsvarigheter. Fördelen med komprimeringen är helt enkelt att filerna tar upp mindre plats, och inte att lagringen är obegränsad som tidigare.

Ett undantag för de nya reglerna är befintliga Pixel-telefoner, vilka kommer kunna använda ”storage saver” för att ladda upp obegränsat med videor och bilder gratis även efter 1 juni. För de som vill ha fler GB över för bilder är det idé att rensa bort onödiga filer och mejl, på Drive respektive Gmail. Hur det går till beskrivs i den här artikeln.

Google erbjuder även förhållandevis billig utökad lagring i molnet. Att få 100GB kostar 190 kronor om året, medan 200GB kostar 290 kronor per år. De som vill ha hela 2TB får betala 999 kronor om året.