Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Obegränsade gratislagringen på Google Photos försvinner – det här gäller

Postat:
13:33 - 2021-05-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Om en vecka, tisdagen 1 juni, upphör den obegränsade gratislagringen på Google Photos. Alla bilder och videor som har laddats upp till tjänsten innan 1 juni tar inte upp plats och räknas inte mot användares lagringskvot.
Därför är det idé att göra backups nu i veckan, för de som exempelvis råkar ha gamla bilder som inte har sparats på Photos än. Google har anpassat tjänsten inför förändringen. Den här sidan visar en uppskattning av hur lång tid det kommer ta innan användares lagringsutrymme tar slut, baserat på deras uppladdningsvanor.

Google erbjuder 15GB gratislagring som standard. När utrymmet är på väg att ta slut kommer användare meddelas via mejl. Företaget har även börjat skicka ut en slags diskrensare i Photos-appen.

Funktionen hjälper användare att frigöra utrymme genom att ge förslag på bilder och videor att radera, som exempelvis ovanligt stora videofiler, skärmdumpar, eller suddiga fotografier. Sista anpassningen är att ”hög kvalitet”, som gratis-backupen kallats hittills, har döpts om till ”storage saver”.

Namnbytet har genomförts för att minska risken för missförstånd. Även efter 1 juni går det alltså att välja mellan att ladda upp originalfilerna eller komprimerade motsvarigheter. Fördelen med komprimeringen är helt enkelt att filerna tar upp mindre plats, och inte att lagringen är obegränsad som tidigare.

Ett undantag för de nya reglerna är befintliga Pixel-telefoner, vilka kommer kunna använda ”storage saver” för att ladda upp obegränsat med videor och bilder gratis även efter 1 juni. För de som vill ha fler GB över för bilder är det idé att rensa bort onödiga filer och mejl, på Drive respektive Gmail. Hur det går till beskrivs i den här artikeln.

Google erbjuder även förhållandevis billig utökad lagring i molnet. Att få 100GB kostar 190 kronor om året, medan 200GB kostar 290 kronor per år. De som vill ha hela 2TB får betala 999 kronor om året.

Mest kommenterat

 1. Apple Iphone 13 Pro och 13 Pro Max har 120Hz uppdateringsfrekvens
 2. Vilken träningsapp använder du?
 3. Apple lanserar Iphone 13 och Iphone 13 Mini: här är nyheterna
 4. Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?
 5. Här kan du följa kvällens presentation av Iphone 13 samt Watch 7
 6. Nya rykten om påkostade Google Pixel 6 Pro

Mest läst

 1. Apple Iphone 13 Pro och 13 Pro Max har 120Hz uppdateringsfrekvens
 2. Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?
 3. Apple lanserar Iphone 13 och Iphone 13 Mini: här är nyheterna
 4. Nya rykten om påkostade Google Pixel 6 Pro
 5. Så här ser Google Keep ut med ”Material You”
 6. Här kan du följa kvällens presentation av Iphone 13 samt Watch 7

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken eller vilka av dessa träningsappar använder du? [Upp till 3]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om