Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Obskyr bugg i Android gör telefoner obrukbara när särskilda bakgrundsbilder anges

Postat:
12:39 - 2020-05-31
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Vissa bakgrundsbilder har visat sig göra Androidtelefoner obrukbara. Enda kända lösningen i skrivande stund är en fabriksåterställning. Bilden i senaste exemplet ser manipulerad ut och det är möjligt att den har justerats just med syftet att få den obskyra buggen att utlösas.
När bilderna anges som bakgrund på vissa telefoner kraschar Android direkt. Därefter blinkar skärmen av och på vid låsskärmen, och det går inte längre att komma in i Android. En omstart löser inte problemet, och inte heller att boota in i systemets säkra läge. Ett tag fanns rentav en sådan bild att ladda hem genom Googles egna app för bakgrundsbilder.

Det har spekulerats kring att systemet kraschar när en bild har ett färgomfång som överskrider sRGB-utrymmet. Efterhand inser Android allvaret och frågar om telefonen ska fabriksåterställas. Det går lyckligtvis att rädda enheterna – men all personlig data, likt bilder och meddelanden, som inte tidigare har säkerhetskopierats försvinner. För de som redan har utvecklarverktyget ADB igång finns dock i bästa fall en omväg tillbaka in i systemet.

Huawei-telefoner verkar vara befriade från den bisarra buggen, medan exempelvis Googles Pixel-serie kraschar och likaså vissa modeller från Samsung. Vi har bekräftat att bakgrundsbilden i videorna nedan faktiskt gör systemet obrukbart på en Pixel, likaså har Android Authority, och vi varnar för bilden. Det är ett nischat problem som har drabbat relativt få i dagsläget, men om det går att skapa dylika systemkraschande bilder manuellt skulle det kunna bli ett desto större gissel.

Google medgav nyligen att den minst två år gamla buggen existerar, och har lyckligtvis lovat att vidta förebyggande åtgärder.

Mest kommenterat

 1. Använder du smartklocka eller aktivitetsarmband?
 2. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 3. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 4. OnePlus presenterar nyheter 8 mars
 5. Rapporter om motvind för Google Stadia
 6. Fler tecken på Wear OS-klocka från Samsung

Mest läst

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. Använder du smartklocka eller aktivitetsarmband?
 3. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 4. Google Duo har så effektiv komprimering att samtal kan genomföras över klassiskt modem
 5. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 6. OnePlus presenterar nyheter 8 mars

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du smartklocka eller aktivitetsarmband?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om