Om Nokia började tillverka androidmobiler, skulle du då skaffa en Nokia igen? [Krönika]

Postat:
11:22 - 2012-05-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
174


Nokia är fortfarande en väldigt stor mobiltillverkare men efter 14 år på tronen är de inte längre störst i världen. Själv är jag förvånad över att de inte petades ner tidigare. I många år har det känts som Nokia sakta men säkert varit på väg utför.

Tillverkaren harvade vidare med Symbian alldeles för länge, trots att plattformen hade blivit förlegad och inte alls kunde hänga med de moderna systemen i vare sig funktioner, gränssnitt eller ekosystem. Nokia reagerade för sent och konkurrensen från iOS och Android blev för stor.

Jag skaffade Nokia N73 år 2006 och det var min första mobil som verkligen kändes som en liten dator. Det gick att göra nästan vad som helst med den och jag kunde emulera alla mina gamla TV-spel. Symbian passade utmärkt för candybar-formatet och Nokia tillverkade några av de allra bästa smarta telefonerna på den tiden. Sedan gjorde pekskärmarna entré med dunder och brak i och med iPhone och Android.

Symbian klarade inte övergången till ett pekskärmskontrollerat system. Det så kallade Symbian ^1, eller Symbian 5th Edition, hade så många pinsamma designmissar i gränssnittet att jag undrade om de ansvariga var väldigt inkompetenta, påverkade av någon ny och bisarr drog, eller både och.

Nokia gjorde miss efter miss. Vissa tabbar var smått oförklarliga, som att tillverkarens programbutik OVI Store för det mesta inte ens var förinstallerad på flaggskeppet Nokia N8 när den släpptes. Rapporter dök upp om hur Nokia hade sega interna system och att det kunde vara svårt att genomdriva de allra minsta förändringar på grund av administration och onödiga regler.

Symbian 5th Edition

Symbian 5th Edition

Den finska tillverkaren hamnade inte bara efter mjukvarumässigt utan även på hårdvarufronten. Satsningen på Linux-baserade plattformarna Maemo/MeeGo verkade lovande ett tag men rann i stort sett ut i sanden. När Google presenterade sitt system ansåg vissa att Nokia borde börja tillverka androidmobiler.

Om Nokia i egenskap av världens största mobiltillverkare i ett tidigt skede gått in och satsat på Android hade företaget mycket väl ha kunnat åtnjuta den ställning Samsung nu istället har. Samsung trodde som bekant på Android och är nu världens största mobiltillverkare.

Men ett extremt starkt varumärke och med den goodwill Nokia faktiskt hade skapat skulle de lyckats sticka ut bland andra tillverkare av androidenheter bara genom att vara Nokia. De hade fått ett försprång redan från början.

Nu satsade som bekant dock inte Nokia på Android. Kanske var de för stolta för det? De var ju minsann störst i världen, trots allt – vad skulle kunna hota Nokia? September 2010 sa Nokias Anssi Vanjoki att om Nokia använt Android hade det varit samma sak som att ”kissa i byxan för att bli varm”.

Med det menade han att det kanske skulle ha hjälpt för stunden men inte varit någon hållbar lösning. Android har inneburit ett uppsving för de flesta, om inte alla, tillverkare i Open Handset Alliance, men det är svårt att sia om hur det hade gått för Nokia ifall de omfamnat Googles plattform.

Den 21:a september 2010 blev före detta Microsoft-anställde Stephen Elop ny VD för Nokia och han ersatte därmed Olli-Pekka Kallasvuo. Strax därefter skrev Elop sitt berömda och hyllade memo i vilket han jämförde Nokia med en brinnande oljeplattform. I februari 2011 meddelade Elop sin nya strategi för Nokia: tillverkaren skulle till sist överge Symbian och MeeGo och istället satsa helhjärtat på Microsofts mobiloperativsystem Windows Phone.

Detta drag har hittills resulterat i Lumia-serien. Den färggranna Lumia 900 som släpptes nu i vår har från många håll hyllats som den bästa Windows Phone-mobilen hittills, även om ungefär lika många ansett att den bästa Windows Phone-mobilen ändå är sämre än vad Android och iOS har att erbjuda.

Häromdagen menade Deutsche Bank att Nokia kommer fortsätta tappa marknadsandelar om tillverkaren inte hoppar på androidtåget. Nu är det väldigt osannolikt att Nokia skulle börja göra androidmobiler, i alla fall de närmsta åren. Men låt oss leka med tanken.

Om Nokia började tillverka mobiler som kör Android, skulle de kunna ro hem det då? Hade ni varit intresserade av en androidmobil från Nokia just för att det hade varit Nokia som gjort den?

Tycker ni att Nokia trots satsningen på Windows Phone borde bredda sin arsenal och dessutom släppa androidtelefoner? Diskussion kring Nokia, Android, Windows Phone, framtiden och det förflutna välkomnas i kommentarsfältet!

Tipstack till Carl!