OnePlus-fans: Är ni fortfarande märket troget?

Postat:
09:21 - 2022-11-24
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
90

Få tillverkare av Androidtelefoner har gjort en lika spektakulär resa som OnePlus, som på bara ett par år – och med hjälp av inget annat än smarta gräsrotskampanjer – gick från ingenting till att bli något av en ikon bland de riktigt initierade tekniknördarna med kärlek för Android.

OnePlus kombinerade i sina telefoner hårdvara som bitvis var av toppklass med ett mycket attraktivt pris som ingen av de mer etablerade tillverkarna varken kunde eller ville matcha. Även om man som köpare av OnePlus-telefoner fick acceptera en del eftergifter så gjorde OnePlus ett bra jobb med att välja ut vilka komponenter som teknikfantasterna mest av allt ville ha – såsom en kraftfull processor och gott om RAM – och vilka de kunde klara sig utan.

Med tiden blev OnePlus-telefonerna allt dyrare, och telefonerna blev allt mer kompetenta i takt med att allt förre kompromisser gjordes. Till slut låg deras telefoner inte längre särksilt långt under konkurrenternas priser, men de trogna fortsatte köpa telefonerna då de alltid var rasande snabba och OnePlus minimalistiska gränssnitt Oxygen OS var mycket nära Android i grundutförande – men med en rad genomtänkta extrafunktioner och finesser.

På senare år har dock just mjukvaran kommit att ändras drastiskt i OnePlus-telefoner, då OnePlus moderbolag Oppo beslutade sig för att OnePlus Oxygen OS skulle slås samman med Oppos Color OS.

I uppdatering efter uppdatering, små steg, började OnePlus tidigare så minimalistiska, diskreta och välfungerande OS få fler och fler inslag av Color OS, som till mångt och mycket är Oxygen OS raka motsats: färgfyllt och en smula rörigt och med betydligt mer omfattande modifikationer än i Oxygen OS, och en – åtminstone i mitt fall – een uppsjö buggar och problem.

Ändringarna i mjukvaran blev spiken i kistan för undertecknad, som med en del avstickare (främst Googles Pixel-serie) har varit OnePlus tämligen trogen sedan OnePlus 2. Jag kunde acceptera det allt högre priset – telefonerna var alltid värda sitt pris i relation till konkurrenterna – men sammanslagningen av Oxygen OS med Color OS blev en för mig alltför bitter tugga att svälja.

Jag vill här rikta frågan till er som har ett gediget förflutet som OnePlus-användare: Är ni fortfarande märket trogna, eller har ni liksom jag slutligen tagit klivet över till en annan tillverkare? Vad bytte ni till? När tog ni klivet? Ordet är ert.