Open webOS har blivit portat till Galaxy Nexus

Postat:
15:36 - 2012-09-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
18

Det Linux-baserade mobiloperativsystemet webOS utvecklades av Palm och såg ett tag ut att kunna bli ett intressant alternativ till Android. Plattformen blev dock ingen succé, inte minst på grund av begränsad hårdvara. Palm köptes sedermera upp av Hewlett-Packard och webOS gick mer eller mindre i graven – i alla fall som konkurrent till Android, iOS och Windows Phone.

Systemet existerar dock fortfarande men numera som Open webOS med öppen källkod. Plattformens öppenhet inbjuder naturligtvis till att utvecklare och entusiaster experimenterar med källkoden och nu har The Independent WebOS Ports Team efter två månaders ansträngningar lyckats få en Samsung Galaxy Nexus att köra webOS. 

Det är mycket som inte fungerar ännu men systemet kan i alla fall ansluta till Wi-Fi. Den största utmaningen har tydligen varit att få hårdvaruaccelerationen att fungera, vilket tydligt märks i demovideon nedan. Teamet har som mål att få webOS att flyta så pass bra på Galaxy Nexus att systemet lämpar sig för daglig användning. Framstegen går att följa i den officiella wikin för den som är intresserad.

Genom The Verge

Processor: 1,2GHz dual-core
Plattform: TI OMAP 4460
RAM: 1GB
Skärm: 4,65" / HD / 316PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 5MP