Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Operatörsprägling av telefoner – vill vi verkligen ha det?

Postat:
13:23 - 2016-03-13
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
I många andra länder, inte minst i USA, är så kallad ”branding” eller prägling av både telefoner och surfplattor som säljs via mobiloperatörerna vanligt förekommande.
Branding är kort beskrivet när återförsäljaren (vanligen en mobiloperatör) väljer att sätta sin egen prägel på en enhet innan den säljs till kunden.
Den här präglingen kan ta sig uttryck på en rad olika vis; som en fysisk prägling av enhetens yttre, vanligen operatörens namn och/eller egna logotyp, som en mjukvaruprägling med operatörens namn och/eller inbäddad exempelvis som en uppstartsskärm eller i form av operatörsspecifik mjukvara, ofta operatörens egna appar men ibland även modifikationer av enhetens operativsystem.

I Sverige har vi mestadels, sedan smartphonens genombrott, varit förskonade från detta. De flesta svenska mobiloperatörerna säljer sina telefoner omärkta, både till det inre och yttre, även om operatörslåsning är förekommande.

tre_branding

Operatören Tre står däremot ut bland de svenska operatörerna genom att omfamna den nordamerikanska modellen och det senaste exemplet på detta finner vi bland Samsungs nylanserade flaggskepp Galaxy S7 och S7 Edge.

I telefonerna hittar vi utöver en Tre-märkt uppstartsskärm även ett antal förinstallerade Tre-specifika appar i form av ”Mitt3”, ”3Tips” samt musiktjänsten ”Deezer”, platsappen ”Yelp” och bok/ljudbokstjänsten ”Mofibo”. Tre har också en egen avdelning i Google Play-butiken där en rad av operatörens appar listas.

[wp_hyena imageurl=’http://www.swedroid.se/wp-content/uploads/2016/03/Yi70wOE.gif’ data_hyena='{”slate”:”300,0,0″,”player_fade_speed”:”500″,”control_opacity”:”0,0.3″,”fade_speed”:”0,250″,”style”:1}’]
Till Tres heder skall sägas att de har gjort det fullt möjligt att avinstallera eller i alla fall inaktivera de förinstallerade apparna, men uppstartsskärmen kan man inte (utan viss teknik kompetens och risk för att förverka garantin) göra något åt.

Det stora problemet är emellertid varken uppstartsskärmen eller de förinstallerade apparna, utan att telefoner sålda genom Tre, på grund av den operatörsspecifika mjukvaran, inte erhåller samma mjukvaruuppdateringar som obrandade exemplar av Samsung Galaxy S7 och S7 edge.

Det stora problemet är emellertid varken uppstartsskärmen eller de förinstallerade apparna, utan att telefoner sålda genom Tre, på grund av den operatörsspecifika mjukvaran, inte erhåller samma mjukvaruuppdateringar som obrandade exemplar av Samsung Galaxy S7 och S7 edge får.

Om Tre är snabba och lägger manken till kan de ha sin uppdatering redo blott dagar efter den officiella uppdateringen, i synnerhet om de har en effektiv kommunikation med Samsung, men om det blir som det vanligen blir med operatörsspecifik mjukvara kan väntan bli desto längre. Det finns förvisso exempel på motsatsen, men dessa är tämligen sällsynta.

För operatörens del är det naturligtvis fördelaktigt med präglade telefoner eftersom de exempelvis kan teckna avtal med tjänster vars appar de skickar med, och därigenom tjäna en hacka. De kan vidare göra reklam för sina egna tjänster och sitt varumärke genom att exempelvis lägga till en uppstartsskärm som i exemplet ovan. Frågan är om det är lika fördelaktigt för konsumentens del.

Mest kommenterat

 1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
 2. Nya Motorola Moto G Plus erbjuder 5G för 3990 kronor
 3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
 4. Ingen Androidversion har nått fler enheter på fem månader än Android 10
 5. Ryktesbilder på OnePlus Nord visar hålstanskamera
 6. LG:s nya gränssnitt Velvet UI kommer släppas för äldre telefoner

Mest läst

 1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
 2. Använder du ROM eller rootåtkomst?
 3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
 4. Samsung tycks ha råkat publicera bilder på Galaxy Note 20
 5. Tips: Ersätt Play Store-ikonen med ”Mina appar”
 6. Startmenyn i Windows 10 kommer få ny design

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du ROM eller rootåtkomst?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey