Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst

Postat:
21:32 - 2021-10-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
50

Teknik blir väldigt sällan sämre mellan generationer, då den antingen förfinas eller är likvärdig. Ett av få exempel på steg i fel riktning är fingeravtrycksläsaren under skärmen i OnePlus 6T.

Tillverkaren ville bli tidigt ute med ny teknik och ansåg att det var värt att tumma på användarupplevelsen. Huruvida fingeravtrycksläsare hör hemma på framsidan eller baksidan är subjektivt och handlar främst om personliga preferenser.

Läsaren i OnePlus 6T hade dock flera objektiva nackdelar jämfört med kapacitiva motsvarigheter. Den var betydligt mindre exakt och det krävdes ofta flera försök för att låsa upp telefonen. I solljus utomhus hade läsaren extra svårt att skanna avtrycket.

Läsaren var långsammare. Skärmen behövde vara tänd så autentiseringen krävde ett extra steg. Skärmen lyste dessutom starkt för att läsa av avtrycket vilket bländade i mörka rum. Som om inte detta var nog är optiska läsare mindre säkra än kapacitiva och kan enklare luras.

Sedan dess har tekniken förbättrats och de optiska läsarna under skärmen är idag både snabbare och mer träffsäkra. Samsung är en av få tillverkare som istället använder ultraljudsbaserade läsare vilka ska vara säkrare än optiska men har egna tillkortakommanden.

För de som föredrar att ha fingeravtrycksläsare framtill är förstås under-skärmen-tekniken mycket välkommen. Eftersom framsidan numera helt täcks av skärmen finns det inget annat ställe att sätta den på än under panelen om den ska vara framtill. En fördel är att systemet kan låsas upp medan enheten ligger på ett bord.

Samtidigt går det att argumentera för att kapacitiva läsare fortfarande är bäst. Med en fingeravtrycksläsare på bakstycket går det att plocka upp och låsa upp telefonen i en och samma rörelse, omedelbart.

De kan användas som en slags trackpad vilket öppnar upp för smidiga specialfunktioner

De kan användas som en slags trackpad vilket öppnar upp för smidiga specialfunktioner, som exempelvis att svepa över läsaren för att dra ned aviseringsmenyn. Eftersom läsaren är fysisk går det att känna med fingret var den sitter, till skillnad mot läsare under skärmen. Den ökade säkerheten är en fördel, något som också gäller kapacitiva sidmonterade fingeravtrycksläsare.

Google var en av få tillverkare som höll fast vid fingeravtrycksläsare på bakstycket, bortsett från avstickaren Pixel 4 som erbjuder säker ansiktsigenkänning. I och med Pixel 6 har dock även Google anammat optiska fingeravtrycksläsare under skärmen, kanske för att det anses mer kommersiellt gångbart och attraktivt.

Det är en liten spik i kistan för bakre läsare vilka sannolikt framöver endast kommer sitta i budgetmobiler. Fingeravtrycksläsare längs sidan är dock inte helt ovanliga så den kapacitiva tekniken har inte övergivits (än).

Vilken typ av biometrisk autentisering föredrar ni i mobiler?