Opinion: Korta vertikala videor är ett otyg

Old man yelling at clouds?

Postat:
18:55 - 2024-06-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
20

Få uppkopplade människor har kunnat undgå att Tiktok skapat en våg av korta, vertikala videor online. Klippen visas i ett evigt flöde baserat på en algoritm som designats för att få användaren att fortsätta bläddra. En gång i tiden var de enda vertikala videorna från folk som inte hade ork eller vett att vrida på telefonen när de filmade.

Själva idén är att videorna ska vara beroendeframkallande. Varför dessa videor är beroendeframkallande och hur det fungerar har det skrivits mycket om. De korta klippen ger visuell och auditiv stimulans. Folk vill se vad nästa videon i flödet visar, så de fortsätter bläddra. Vi får en dopaminskjuts varje gång och så fortsätter det.

Och det fungerar: även de som tycker videorna är skräp kan fastna i algoritmen för att slå ihjäl lite tid. Idag har nästan alla aktörer plankat formatet. Youtube Shorts är en ren kopia av Tiktok – och Shorts var lustigt nog till en början även fullt av videor direkt från Tiktok. Instagram med flera har anammat samma videoupplägg.

En viktig skillnad med dagens tidsbegränsade videor gentemot pionjären Vine (2013–2017) är att Vine inte hade samma beroendeframkallande upplägg och algoritm. Användare fick följa konton de gillade – exempelvis komiker och ståuppare – och scrollade i en tidslinje med videor från följda konton. Vine erbjöd rekommendationer men ingen algoritm med målet att få användaren att aldrig sluta scrolla. Tiktok anses som kontrast ha en magisk ingrediens i det algoritmiska, personanpassade flödet som gör att folk klistras till skärmen. Shorts-fliken i Youtube visar ett rent algoritmiskt flöde.

Loopande minivideor riskerar att försämra koncentrationsförmågan på sikt; särskilt för unga. Inte nog med att själva videorna är väldigt korta: klippen i videorna är ofta hetsiga och ibland bara bråkdelen av en sekund. Kommer de som växer upp med Tiktok och Shorts som en del av vardagen lyckas ta sig igenom en hel film utan att plocka upp mobilen eller bli distraherade?

Studie efter studie har visat att sociala nätverk kan ha en negativ inverkan på vår psykiska hälsa. I början av året rapporterades att nästan hälften av alla tonåringar i Storbritannien känner sig beroende av sociala medier. Nätverken kan även inverka negativt på ungas självbild. År 2019 ville hela 86 procent av unga amerikaner enligt utsago bli influerare.

Shorts är raka motsatsen till en intellektuellt och känslomässigt stimulerande och utmanande film eller roman som berör. En berättelse som säger något om människan och världen och lär oss om livet på jorden och vad det innebär att finnas till. Visst finns det undantag men den stora majoriteten av klippen är intelligensbefriade och ger ingen intellektuell stimulans.

Ibland matar algoritmerna tittarna med så kallat ”rage bait” och “engagement bait” eftersom innehåll som gör folk ilskna skapar reaktioner, delningar och kommentarer – vilket algoritmen verkar gilla. Ytterligare en negativ aspekt med formatet är allt galet folk gör bara för att få visningar, gillningar och bekräftelse online. Otaliga videor visar hur folk beter sig illa, opassande eller provocerande – och ibland direkt olagligt – bland andra bara för att filma reaktionerna. Det finns till synes även en efterfrågan på att visa hur fungerande saker krossas, mosas, slås sönder eller vaskas, vilket kan ifrågasättas.

För de som ogillar formatet men ändå uppskattar allt det välproducerade och sevärda innehållet som faktiskt finns på Youtube är Shorts även ett otyg för att vertikalvideorna tar upp onödig plats och gör gränssnittet mer rörigt. Google vill verkligen att användare ska titta på de vertikala videorna och de har varit en tittarmässig framgång. Förra hösten genererade Shorts 70 miljarder visningar om dagen. Kring samma tid påstods Youtube-chefer oroas över att Shorts kan ha en negativ effekt på tjänsten på sikt. Flera mer seriösa kanaler har uttryckt ett missnöje med Shorts eftersom formatet stjäl tid från det ordinarie arbetet, för de känner att de inte kan missa tåget och visningarna Shorts genererar.

I den bästa av världar hade Google givit användare möjligheten att inaktivera Shorts men det lär inte ske. Vad kan de som instämmer då göra åt saken? Föräldrar kan begränsa sina barns användande genom föräldrakontroller. I övrigt finns inget att göra, annat än att gnälla och inte titta på eländet.

Underlag: