Oxygen OS kan få förbättrat mörkt tema, enhandsläge

Postat:
20:26 - 2020-08-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
8

OnePlus har presenterat version 11 av Hydrogen OS, vilket är det gränssnitt som används för den inhemska kinesiska marknaden. Flera av nyheterna förväntas även bli del av Oxygen OS i och med uppdateringen till Android 11.

Ett av tillskotten är ett förbättrat mörkt tema som i större utsträckning använder mörkgrå bakgrunder, istället för helsvart. Enligt Google är skillnaden i batteriförbrukning försumbar och grått kan vara behagligare för ögonen.

Det nya mörka temat uppfyller WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) och ska därmed ge en bättre användarupplevelse för de med synfel. Systemet kommer även till sist att erbjuda en snabbinställning för att enkelt kunna byta mellan ljust och mörkt tema. Förhoppningsvis kommer mörka temat även gå att schemalägga.

Ett annat välkommet tillskott är ett enhandsläge vilket gör att objekt högt upp i gränssnittet blir enklare att nå, något tillverkare som Samsung, Huawei och Apple erbjudit i flera år men som ännu saknas i Googles Android.

En ny minneshantering ska göra så att fler appar kan köras i bakgrunden utan att mer RAM används. Galleri-appen har fått nya funktioner, bakgrundsbilder ska kunna spegla väderprognosen, och det finns en anteckningsapp med stöd för AI-driven tal-till-text. Oxygen OS får inte nödvändigtvis alla dessa tillskott men de flesta bör även släppas globalt.