Parkeringsappen EasyPark [Minitest]

Spara värdefulla minuter på parkeringsplatsen

Postat:
16:28 - 2014-02-28
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
55

Att betala parkeringsavgiften är för oss som regelbundet använder bilen och tvingas parkera i innerstäderna något av ett gissel. Att mata automaten med mynt, eller dra kortet, stjäl några till synes onödiga minuter av våra liv vaje dag, inte minst då det bildas kö vid automaten och uppkopplingen för kreditkortsverifikation är långsam.

För att erbjuda en lösning på det här problemet har företaget EasyPark släppt en app med samma namn, och vi har testat appen för att se hur det hela fungerar.

Appen i sig bjuder på ett färgglatt och trevligt gränssnitt som är rappt och snyggt, men kanske aningen överdesignat i somligas ögon. Oavsett om man uppskattar den aningen skrikiga designen eller inte så konstaterar vi att appen är väldigt lättförståelig och lättanvänd; vilket så klart är huvudsaken.


För att det hela skall fungera måste man beställa hem ett EasyPark-klistermärke som skall placeras väl synligt i framrutan på samma vis som en parkeringsbiljett skall ligga väl synlig. Klisterlapparna skickas automatiskt hem då man registrerar sig på EasyPark på deras webbsajt eller direkt via appen.

Uppdatering: EasyPark låter meddela att man numera i de flesta fallen inte behöver klisterlappen, utan allt som behövs är att fordonets registreringsnummer är registrerat under din kontoprofil hos EasyPark – och du kan ha hur många fordon som helst registrerade. Betalning sker genom att man kopplar ett kreditkort eller en PayPal-adress till sitt EasyPark-konto, och EasyPark erbjuder även en SMS-lösning för den som föredrar det.

Parkeringstiden ställs in genom att rotera ”hjulet” på telefonens skärm. Hjulet vrids medurs för att öka parkeringstiden och moturs för att minska den, och när man känner sig nöjd med tiden trycker man helt enkelt på ”Start”. Svårare än så är det inte, och man behöver självfallet inte sitta kvar i bilen då detta görs utan man kan om man har bråttom fixa parkeringstiden på språng.

Den i våra ögon största fördelen med EasyPark är att man inte behöver krångla med att lägga i mynt, eller dra sitt kort, i parkeringsautomaten, vilket i längden sparar mycket tid och minimerar onödigt krångel.

En annan fördel är möjligheten att förlänga parkeringstiden utan att behöva gå tillbaka till parkeringsautomaten och lägga i mer pengar – man kan med lätthet förlänga parkeringstiden direkt från appen, oavsett var man befinner sig. 15 minuter innan parkeringstiden löper ut får man ett automatiskt SMS från EasyPark, så att man inte glömmer bort.

Under vår testperiod har vi kunnat konstatera att det hela fungerar hart när felfritt och utan krångel, men vi noterar ändå ett par nackdelar/problem som bör nämnas.

EasyPark såg under testfasen i Örebro ut att endast gälla kommunala parkeringsplatser, inte parkeringsplatser som tillhandahålls av privata aktörer som exempelvis Q-Park. Detta begränsar oss en hel del, åtminstone här i stan, då de flesta parkeringshusen och många av parkeringsplatserna drivs av privata aktörer. EasyPark låter vid kontakt angående detta meddela att de har avtal även med en del privata bolag vilket innebär att situationen kan vara klart bättre i andra städer än här i Örebro. De meddelar vidare att de arbetar på att knyta fler avtal, exempelvis med Q-Park som är den största enskilda privata aktören i Sverige.

Det andra problemet, vilket vid publicering av den här artikeln mycket väl kan ha åtgärdats via en appuppdatering, är att appen ibland misslyckas med att hitta rätt parkeringszon själv, trots GPS-positionering aktiverad och en precision på +/- 10 meter. I bildgalleriet ovan kan vi se att appen själv valde zon/taxakod 1601, medan parkeringsautomaten hävdade att den tillhör zon/taxakod 1603. Huruvida detta kan leda till parkeringsböter eller inte törs vi inte svara på.

Allt som allt är vi mer än nöjda med hur EasyPark-appen fungerar och för oss som regelbundet tvingas parkera i innerstäder är den ett finfint hjälpmedel även om vi begränsas en hel del av att endast kunna nyttja kommunala parkeringsplatser. Vår förhoppning är att EasyPark framöver lyckas teckna avtal med privata parkeringsaktörer, något som skulle göra en redan nu bra app ännu bättre.