PhoneBloks skapare kritiserar Project Ara: ”Är mindre modulär”

Postat:
15:22 - 2016-05-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

Googles satsning på modulära mobiler, Project Ara, har en ganska intressant historia. Det började med att Dave Hakken presenterade ett rent koncept för en modulär smartphone, i september 2013. Många avfärdade hans idé som orealistisk.

Bara en månad senare visade det sig att Motorola redan arbetat på en modulär telefon i ett helt år, oberoende av Hakken. Satsningen kallades ”Project Ara”. När Google sålde Motorola blev teamet som arbetade med Project Ara kvar hos Google.

project-ara-moduler-1

Under I/O nyligen kom till sist lite nyheter kring projektet. Det blev känt att första telefonen (för utvecklare) landar i höst och även att varken arbetsminnet eller processorn kommer gå att uppgradera, som det först var tänkt. Detta har fått Hakken att reagera och kritisera Project Aras nya riktning.

Han skriver att modulerna på baksidan bara är tillskott och utökningar ”för skojs skull”, snarare än vad som utgör telefonen. Hakken menar att om skärmen går sönder kommer du ändå behöva byta hela enheten. Och när processorn blir förlegad går det inte bara att uppgradera den.

Hakken anser även att Google tagit för stor kontroll över projektet och att det borde vara mer öppet. Instämmer ni i kritiken?

Senaste artiklarna om PROJECT ARA

→ Se fler artiklar om ämnet