Picplz, Mytubo och Snapbucket – tre utmärkta ersättare för Instagram

Postat:
20:05 - 2011-07-22
Skribent:
| Henrik
Kommentarer:
16

Instagram är en mycket populär applikation till iOS-plattformen som möjliggör att användare snabbt och enkelt kan redigera bilder med ‘kreativa filter’ för att förbättra mobilbilder, som i sin tur laddas upp på internet – då sammanbundet till ett antal sociala nätverk för ytterligare spridning. Man har tidigare uttalat sig om att utveckla för andra plattformar än iOS, men då mycket vagt om att det skulle ses över. Under den långa väntan har andra utvecklare greppat tag i problemet, och idag finns tre utmärkta utmanare till Instagram tillgängliga för Android.

Applikationerna är formade på ett och samma sätt i grunden, och användare väljer antingen att ta en ny bild eller använda en redan existerande i galleriet, och får sedan välja att applicera ett filter. Sagda procedur gäller för alla applikationer i artikeln, men några har lite extra funktioner värda att notera.

Den första applikationen ut är även den mest populära – Picplz. Gränssnittet skiljer sig stort från vad man kan förvänta sig av en Instagram-utmanare, men är fortfarande enkelt och intuitivt. Användare väljer antingen att ta en ny bild eller använda en redan existerande i galleriet, och får sedan välja att applicera ett filter. Sagda procedur gäller för alla applikationer i artikeln, men vissa har lite extra funktioner värda att notera. När ett filter är valt gäller det att avgöra var man vill publicera bilden, och här dyker något oväntat upp – Picplz har ett inbyggt stöd för att läsa av Foursquare-registrerade platser, och användare kan lätt välja att inkludera platsen i uppdateringen som skickas ut. Någon har tänkt till helt enkelt. 

Något som inte riktigt fungerar är hur Picplz egna nätverk visas upp, då det enbart visas som ett alternativ i huvudmenyn. Där skiner den andra applikationen, Mytubo, som en stjärna och bjuder in användaren till att engagera sig i det egna nätverket samtidigt som det delas med andra sociala nät av användarens val där Facebook, Twitter, Flickr och Tumblr är de mest populära.

Den tredje och sista applikationen står Photobucket för, och namnvalet är inte allt för förvånande – Snapbucket. Förutom det uppenbara synkroniseras bilder direkt till ens konto på Photobucket (vilket krävs för att man ska kunna ladda upp bilder), och redigeringsmöjligheterna är ännu större gentemot de andra två. Ordentlig redigering i all ära, men mängden alternativ Snapbucket erbjuder känns lite väl överdriven när man tänker på applikationens syfte. 

Allt som allt är alla tre, som rubriken säger, utmärkta applikationer – trots sina små brister. De kompletterar varandra, och beroende på vad man är ute efter finns det något som passar var och en. Mytubo är min personliga favorit, inte minst tack vare sina geniala filter som i mina ögon inte går att jämföra med de andra. Samtidigt är Picplz något jag har använt under en längre tid, inte minst tack vare den redan fasta användarbasen.

Alla tre är givetvis gratis att ladda ner från Android Market och rekommenderas varmt. Hur ofta använder ni läsare den här typen av applikationer? Har ni några egna tips på liknande applikationer? Släng in en kommentar eller två och berätta!

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu: