Recension:Places Directory – Din Lokala Guide [Recension]

Postat:
04:41 - 2009-06-03
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
5

Huvudfönster Titel: Places Directory
Testversion: 1.0.7
Utvecklare: Google Places Directory Team (officiell Google-produkt)
Tillgänglighet: Android Market (Places Directory på Cyrket)
Pris: Gratis

***

Places Directory är en katalogbaserad söktjänst som med hjälp av din position (via GPS eller mobilnätverket) hjälper dig att hitta lokala affärer, barer, restauranger, bensinstationer, bankomater och så vidare med blott ett par skärmtryck. Man kan för all del hitta restauranger och liknande även med hjälp av Google Maps, men det är betydligt besvärligare och man faller ofta på att man helt enkelt inte vet vad man skall söka på. Places Directory är katalogbaserad, vilket betyder att tanken är att alla restauranger, butiker, bensinstationer etcetera redan har indexerats och sorterats in i lämpliga kategorier. Ni som är bekant med Nokia Maps förstår ungefär hur detta fungerar.

Jag måste erkänna att jag var ganska skeptisk när min vän Bernard igår skickade en länk till ett blogginlägg om den här applikationen. Jag har tidigare testat ett par liknande applikationer med nedslående resultat, exempelvis ”Where”, vilket är en mycket högt rankad produkt på Android Market. Problemet är bara att den endast fungerar i USA – värdelös för oss frusna nordbor med andra ord. Jag beslutade mig dock att testa appen, min skepticism till trots.

***

Huvudfönster

När man först startar applikationen möts man av skärmen ovan – ett väldigt enkelt men tydligt gränssnitt som tom min farmor skulle förstå. Om hon förstod engelska, d.v.s. – den finns just nu endast tillgänglig på engelska och kinesiska. Man har ett antal olika kategorier att välja mellan och längst ner ser man ett litet fält där vår autodetekterade position listas. När jag nu testar applikationen använder jag mig av mobilnätverket för positionering eftersom jag är inomhus, så positionen är inte helt korrekt utan visar en plats ett par hundra meter sydväst om min verkliga position.

Överst ser man ”Favorites” vilket talar för sig själv. Här lägger man in exempelvis en restaurang eller ett café eller liknande för att snabbt kunna finna den igen vid behov. Nu protesterar säkert vissa av er och menar att om det är en favoritrestaurang så hittar man ju dit ändå – men då glömmer ni att den här applikationen främst inriktar sig på att hjälpa oss att hitta rätt i städer som man inte är välbekant med. Var låg den där underbara asiatiska restaurangen vi var på förra året nu igen? *tap-tap-tap* Aha, 200 meter i den riktningen!

Vad jag saknar här är en funktion för att kunna skicka favoriter till andra – dela med sig av bra restauranger och liknande. Notera även att den per default listar avstånd i miles, inte i kilometer. Detta är dock enkelt ordnat via ”Settings” som man når via menyknappen på telefonen.

***

Restauranger

Här har jag valt att gå in på ”Restaurants”, vilken nästan omedelbart listar alla närbelägna restauranger komplett med avstånd och i vilken riktning de finns. De små pilarna är en kul finess eftersom de är bundna till kompassen och således rör på sig om du riktar telefonen i en annan riktning. Man ser även om det finns bilder tillgängliga (ikonen till vänster) samt en femstjärnig betygsskala till höger.

Här kan man antingen göra ett så kallat ”långtryck” på utvald restaurang, varpå man får upp nedanstående kontextmeny, eller så kan jag trycka normalt vilket öppnar länken.

Kontextmeny

Jag kan välja att öppna, lägga till restaurangen till favoriter, eller ringa upp. Jag väljer att öppna, varpå jag möts av följande.

Restauranginfo

Här listas namn, betyg, avstånd, adress, telefonnummer och eventuella omdömen som har lämnats om platsen i fråga, vilka är insamlade från diverse olika sajter, exempelvis Booking.com. Jag får även valet att följa länken ”More Info >>” vilket öppnar upp ett webbläsarfönster som tar mig till en Googlesida med ytterligare lite information, samt en karta. Restaurangen jag valde var som synes en hotellrestaurang.

Jag kan även härifrån välja att ringa upp, och så kan jag trycka på knappen ”Map” för att öppna upp Google Maps i ett separat fönster. Slutligen kan jag välja att trycka på bilden längst upp till vänster eller trycka på knappen ”Gallery”, vilket tar mig till bildgalleriet för hotellet i fråga:

Galleri

Det är mycket trevligt med en gallerifunktion men dessvärre håller bilderna bedrövligt låg kvalité, som ni kan se. Om detta beror på applikationen eller på bilddatabasen varifrån bilderna hämtas låter jag vara osagt, men här finns det mycket utrymme för förbättring.

***

Jag återvänder till startskärmen och går in på ”Shopping” istället, och det är nu jag börjar inse att den här appen lider av precis samma problem som alla andra applikationer i samma genre som jag har testat. Jag möts av följande skärm:

Tomt...

Jag går tillbaka och testar ”Banks” istället. Samma resultat. ”Bars” då? Nepp. ”Coffee”, ”Movie Theaters”, ”Parking”? Nepp, nepp, nepp. Slutligen får jag lite träffar på ”Gas Stations” och ”Medical”, men det gör inte mycket för att lyfta mitt humör.

***

Sammanfattning

Dessvärre är Places Directory, och alla andra liknande applikationer som jag har hunnit testa, ytterst begränsad för oss nordbor. Tills dess att någon sätter sig ner och enligt någon slags standard indexerar/katalogiserar platser som restauranger, banker, sevärdheter, bankomater etc i våra små städer i vårt lilla land så kommer dessa applikationer förbli närmast oanvändbara. Det var ett mycket gott försök av Google och jag ville verkligen tycka om den här applikationen, men den faller platt p.g.a. ett knapphändigt innehåll som endast lyckas lista restauranger och bensinstationer på ett tillfredsställande sätt.

Plus för:
* Upplägget
* Funktioner

Minus för:
* Innehåll, innehåll, innehåll
* Bildkvalitén i galleriet

Kan ej rekommenderas annat än om du endast är intresserad av att hitta restauranger… och bensin.

Betyg: Betyg 2/5