Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

PlayStation-emulatorn FPse imponerar – bättre än psx4droid?

Postat:
13:59 - 2011-03-18
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Android är det mobiloperativsystem som har mest att erbjuda när det gäller emulering av gamla tv-spel, och nästan alla Nintendos och Segas 80- och 90-talskonsoler kan emuleras felfritt. Detsamma kan sägas om flera populära hemdatorer från samma tidsperiod. Den främsta utvecklaren av emulatorer för Android är yongzh, och de har gjort honom till mångmiljonär. Han har som minst tjänat hela 10 miljoner kronor, men förmodligen är den faktiska siffran mycket högre än så – vilket är både roligt och imponerande. Det ger också en god bild av hur populära emulatorer är.

Förra sommaren släppte kodaren ZodTTD den första PlayStation-emulatorn för Android, psx4droid, vilken fungerade förvånansvärt bra. Den var emellertid långt ifrån fulländad, och utvecklaren gav senare ut en fristående version av emulatorn som han kallade psx4droid v2 – vilken dock mottogs sämre i Market än den initiala releasen. För en dryg månad sedan fick lyckligtvis ZodTTD konkurrens i form av PlayStation-emulatorn FPse, som vi ska kika närmare på nu.

FPse har getts många goda omdömen, och även om prestandan naturligtvis varierar en del från spel till spel, kan man tämligen tryggt påstå att FPse överlag är en klart starkare emulator än psx4droid v2. FPse stödjer ROM-formaten IMG, ISO, BIN, CUE, NRG samt Zdisc, och det är anmärkningsvärt hur bra den hanterar vissa PlayStation-titlar i jämförelse med psx4droid. Mortal Kombat 4 är exempelvis i stort sett ospelbart på min HTC Desire med psx4droid v2, medan spelet flyter fram rätt fint i senaste FPse, även om ljudet hackar en del. FPse gick faktiskt vinnande ur striden i varje test jag gjorde. Till skillnad från ZodTTds emulator uppdateras dessutom FPse var och varannan dag.

Emulatorn har gott om inställningar, och det finns en sparfunktion som gör att man kan fortsätta spela där man var sist. De virtuella kontrollerna får godkänt, och emulatorn stödjer dessutom accelerometer samt fysiska tangenter. För de som vill kunna spela sina gamla PlayStation-favoriter på sin Android utan att köpa en PlayStation-certifierad telefon, kan FPse vara värt pengarna. Och om valet står mellan psx4droid v2 och FPse rekommenderar jag definitivt det senare alternativet. Det bör dock poängteras att FPse kräver en snabb Android-telefon, helst med 1GHz-processor och minst 512MB RAM, och även då kommer ljudet att hacka i vissa spel och frameraten vara låg.

Har ni läsare några erfarenheter av FPse, och en fråga till de som testat båda emulatorerna – håller ni med om att FPse är bättre än psx4droid? FPse kostar ca 32kr i Market.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=eyW8GoWVLa4
 

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:


 

Mest kommenterat

 1. Hur strömmar du främst video på TV?
 2. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år
 3. Oppo Reno 7 Pro har aviseringslampa kring kameramodulen
 4. Rykte: Apple kommer släppa påkostat headset för AR och VR nästa höst
 5. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi
 6. MIUI har nu över 500 miljoner användare

Mest läst

 1. Stadia Premiere Edition prissänkt till 250 kronor, inkluderar Chromecast Ultra och spelkontroll
 2. Har OnePlus förlorat del av sin identitet?
 3. MIUI har nu över 500 miljoner användare
 4. Fyndtips (v47): Black Week har startat
 5. Swedroids fyndtipsfredag: Black Friday (v47)
 6. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur strömmar du främst video på TV?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om