Polaroid-kamerorna gör Androidrelaterad comeback

Postat:
12:33 - 2014-01-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
9

Direktbildskameran uppfanns av amerikanen Edwin Land – en av grundarna av företaget Polaroid Corporation som sedermera nästintill blev synonymt med den typen av fotografier. Första direktbildskameran kom redan 1948 och tekniken hade sannolikt sin storhetstid under 70- och 80-talen.

Instagram är en slags modern variant av dessa retrobilder och på senare år har det knappt funnits någon marknad för direktbildskameror. Under CES i år har dock tekniken gjort en liten comeback – dels i form av Polaroid Socialmatic och dels genom LG Pocket Photo 2.0.

polaroid-socialmatic-2

Socialmatic är en Androidbaserad Polaroid-kamera som var tillkännagiven redan innan CES, men företaget har nu meddelat att kameran släpps i höst. Enheten bjuder på en främre 14MP-kamera, en bakre 2,1MP-kamera, 4GB lagringsutrymme och plats för minneskort. Skärmen är 4,5 tum stor och kameran kan naturligtvis köra Androidappar.

Bilderna som skrivs ut är 2″ x 3″ stora, vilket motsvarar 5,1 x 7,6cm. Fotona är vattentåliga, kladdar inte och är dessutom svåra att dra sönder (som Leonard säger i Christopher Nolan’s Memento: ”de måste brännas”).

Så har vi då LG Pocket Photo 2.0 som istället är en miniskrivare för mobiler. Skrivaren har utrustats med NFC och Bluetooth vilket låter den skriva ut 5,1 x 7,6cm stora bilder från ”de flesta av dagens surfplattor och smartphones”. Skrivaren är kompatibel med både Android och IOS.

lg-pocket-photo-2.0

I USA kommer LGs portabla skrivare kosta $149 och fotopapper som räcker till 30 bilder kostar $15. Huruvida dessa två enheter får svensk lansering återstår att se.