Project Butter ska göra Jelly Bean till ett supersnabbt och silkeslent operativsystem

Postat:
14:33 - 2012-06-28
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
59

Android 4.1 Jelly Bean logo (600px)

Vi tangerade Project Butter som hastigast i vår snabbgenomgång av nyheterna i Jelly Bean igår, men nu tänker vi kika lite närmare på de förbättringar som verkligen ska göra Android till ett lent och supersnabbt system.

Vissa användare är känsliga för så kallat mikrolagg eller mikrofrysningar – det vill säga att gränssnittet hackar till lite ibland, medan andra tycker att Android redan är mer än tillräckligt snabbt. Tidigare har dessa små hack sällan berott på avsaknad av hårdvaruaccelererad grafik utan istället på saker som hanteringen av Javas ”Garbage Collection”. 

Skräphanteringen förbättrades i och med Ice Cream Sandwich och nu har Google vidtagit en rad extraåtgärder för att ge Androids gränssnitt mer flyt. När Swedroid frågade efter de funktioner Android borde få låg bättre flyt och mer flexibla notifikationer högt upp på önskelistan – Jelly Bean bjuder lyckligtvis på båda finesserna.

Hela systemet kommer numera köras i 60FPS förutsatt att hårdvaran klarar av det. För att garantera en konsistent framerate har Jelly Bean en utökad vsynctajming för all uppritning och alla animationer som görs av systemet. Android 4.1 har även trippelbuffring som gör att allt känns mjukare, inklusive skrollning och animationer.

Android 4.1 reducerar inputlatency genom att synkronisera tryck med vsynctajmingen, men även genom att förutspå var ditt finger kommer vara när skärmen uppdateras. Det ska göra att systemet svarar snabbare på input.

När systemet varit inaktivt ett tag utnyttjar Android dessutom processorns fulla kraft vid nästa tryck för att se till att det inte uppstår någon latency. Vi ser fram emot att få Android 4.1 Jelly Bean och se om vi märker någon markant skillnad.

Genom developer.android.com

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu: