Project Loon: Googles försök att ge hela världen Internet genom ballonger i stratosfären

Postat:
15:41 - 2013-06-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
80

I Sverige har så gott som alla möjligheten att få en adekvat Internetuppkoppling. I flera delar av världen finns dock inte den möjligheten och mindre än hälften av jordens befolkning kan koppla upp sig mot nätet. I vissa områden har bara en på tusen personer Internetaccess – i somliga regioner är siffran istället en på 10 000 och på en del platser saknas Internet helt och hållet.

Internetgigantens experimentella labb, Google[x], arbetar på en innovativ lösning som kallas Project Loon. Namnet anspelar på att idén vid en första anblick tycks galen: att ge hela världen Internet genom ett nätverk av ballonger som cirkulerar två mil upp i luften. 

Tanken är att även fattiga och mindre utvecklade regioner ska få tillgång till Internets fördelar, som exempelvis information, utbildning, läkarvård och förbättrade möjligheter till eget företagande. Google menar att ballongerna är ett snabbare, enklare och billigare sätt att ge hela världen Internetuppkoppling.

Google berättar att det fortfarande finns många detaljer kvar att lösa, men att tekniken fungerar. Ballongerna skickar ner Internet till marknivå och hastigheten där blir ungefär som dagens 3G eller snabbare. Förhoppningen är att lantliga och avlägsna områden ska få Internet och även att nätkommunikationen ska fungera efter naturkatastrofer.

Genom komplexa algoritmer och enorm beräkningskraft har Google lyckats kontrollera ballongernas färd genom stratosfären och ballongerna styrs genom vind- och solenergi. Google har startat ett pilotprogram med ett antal ballonger i luften och tester i Nya Zeeland. De som vill veta mer om Project Loon kan läsa företagets blogginlägg, se videorna i artikeln eller bege sig till officiella hemsidan.