PTS synar Tres och Telias fria surf för specifika tjänster

Postat:
17:04 - 2016-05-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
24

Post- och telestyrelsen (PTS) har idag meddelat att de påbörjat en granskning av Telias och Tres fria surf för specifika tjänster. Telia låter exempelvis kunder använda sociala nätverk utan att surfpotten belastas och Tre har ett liknande erbjudande för musikströmning.

Anledningen till granskningen har med nätneutralitet att göra. EU:s regelverk gör gällande att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt av operatörer. Att det går att använda vissa internetbaserade tjänster helt fritt utan att behöva tänka på sin månatliga surfmängd kan ses som att dessa företag fått, eller köpt, en fördel.

PTS skriver att vad Telia och Tre gjort inte uttryckligen är förbjudet i nya regelverket, men att det finns ”aspekter i dessa affärsmetoder som PTS har skäl att granska närmare”.

PTS inleder granskningen genom att skicka frågor till operatörerna Telia och Tre. PTS fokuserar i ett första skede på frågor om hur operatörerna behandlar trafiken i samband med de aktuella erbjudandena.

PTS har även en pågående granskning av operatören Tres erbjudande om att undanta vissa musiktjänster från att belasta surfpotter. Denna granskning rör integritetsfrågor i relation till utformningen av operatörens erbjudande, och utgår primärt från integritetsskyddsreglerna i lagen om elektronisk kommunikation.