Qualcomm presenterar MSM8660-plattformen med grafikkretsen Adreno 220

Postat:
15:27 - 2011-05-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

MSM8660-plattformen

Processorerna för mobila enheter börjar bli mångkärniga prestandamonster, och kommer inom en inte alltför avlägsen framtid kunna leverera liknande kraft som stationära datorer. Nvidia, Texas Instruments, Samsung och Qualcomm strider om att tillhandahålla den starkaste processorplattformen, eller SoC (”system-on-a-chip”), som de brukar kallas. Qualcomms Snapdragon-plattform sitter bland annat i många HTC-enheter, som exempelvis HTC Desire och Desire HD, samt även i kommande flaggskepp som Sensation och Evo 3D.

Nu har Qualcomm släppt ett par videos som visar upp vad deras MSM8660-chip med Adreno 220-grafikkretsar klarar av. I de två videosnuttarna får vi se Qualcomms testenhet MDP (”Mobile Development Platform”) köra världens första asynkrona, dubbelkärniga mobilprocessor – vilket innebär att de två kärnorna kan arbeta i olika klockfrekvenser och voltnivåer samtidigt, något som enligt Qualcomm ska göra chipet mer strömsnålt och effektivt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Nnn5bthvq7M

Vi får även höra att nya grafikkretsen Adreno 220 är dubbelt så stark som Adreno 205, vilket möjliggör spel med mer ögongodis och grafikkrävande användargränssnitt i 3D. Adreno 205 sitter bland annat i populära enheter som SE Xperia Arc/Play och HTC Desire HD, medan HTC Sensation och HTC Evo 3D kommer välsignas med en Adreno 220-GPU. MSM8660-plattformen kan även spela upp video i 1080p i 30 FPS, och har stöd för 13MP-kameror. I andra videon får vi se en enhet med nya generationens Snapdragon-processor hantera Flash-video helt mjukt, medan en dubbelkärnig Cortex A9-processor får samma video att hacka fram.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8ilIooqAnU0

Vad tycker ni läsare om MSM8660-plattformen, och hur tror ni den kommer att stå sig gentemot exempelvis Samsungs Exynos-processor som sitter i Galaxy S2?

Genom SlashGear

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Desire HD på Prisjakt just nu: