Qualcomm talar om framtiden – introducerar Snapdragon S4 Pro [IQ 2012]

Postat:
16:15 - 2012-09-11
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
13

Qualcomm presenterade under dagen vid ett event i Berlin  – Innovation Qualcomm – delar av bolagets framtidsplaner och inte minst den senaste generationen Snapdragon. En stor del av presentationen tillägnades mobila nätverk, där det konstaterades att den största utmaningen de närmaste 10 åren blir att möta behoven skapade av trafikökningen i de mobila nätverken.

Ett OpenGL ES 3.0-baserat demo med Adreno 320

Snapdragon S4 Pro är Qualcomms hittills mest kraftfulla plattform för mobila enheter. Processorkärnan är densamma som i Snapdragon S4 Plus och bygger således på Krait-arkitekturen, som troligtvis är den snabbaste ARMv7-kärnan på marknaden i dagsläget, men antalet kärnor har ökat från två till fyra stycken. Vidare har Qualcomm höjt klockfrekvensen till 1.7GHz, precis som i den senaste generationens dubbelkärniga LTE-kompatibla S4 Plus-plattformar.

Den nya Grafikdelen – Adreno 320 – är ett kapitel för sig. Till skillnad från Adreno 2xx-serien, som heter som den gör på grund av att den är kompatibel med OpenGL ES 2.x, så medför Adreno 3xx-serien stöd för OpenGL ES 3.0/Haiti samt GPGPU-operationer via bland annat OpenCL. Adreno 320 har också begåvats med en unified pixel shader vilket innebär att grafikdelen mer effektivt kan användas beroende på vad som renderas. Qualcomm själva hävdar att Adreno 320 är upp till fyra gånger så snabb som Adreno 225 samtidigt som strömförbrukningen är låg.

Snapdragon S4 Pro MSM8960

Anandtech har testat Adreno 320 och av resultaten att döma verkar det som att grafikdeln i vissa delmoment ligger på nästan samma nivå som den mäktiga Imagination Technologies PowerVR SGX543MP4 (ex. iPad3). I förhållande till föregångaren/Adreno 225 presterar Adreno 320 i runda slängar i genomsnitt dubbelt så bra i syntetiska testmoment – och i enstaka fall hela tre gånger så bra.

Först ut på marknaden med Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform blir troligtvis LG med Optimus G som kommer att lanseras i en så kallad ”global” version i Sydkorea i september månad. Att det är en ”global” version innebär att den är kompatibel med våra europeiska mobilnät, varför man kan förvänta sig en europalansering i en inte alltför avlägsen framtid. Hur lång tid det därefter dröjer innan den finns i butik återstår dock att se. Vi förväntar oss att inom kort även se enheter från HTC, som sedan länge haft ett nära samarbetet med Qualcomm, samt Huawei, ZTE, Meizu m.fl. med S4 Pro under skalet.

[Adreno S4 Pro / Adreno 320]

Tredje generationen LTE är redan på väg

Qualcomm var tidigt ute med modem med stöd för andra generationen LTE, bland annat med plattformen MSM8960, som sitter i enheter som Galaxy S II LTE samt Optimus LTE.

Det är snart dags för tredje generationen LTE-modem och Qualcomm har redan utvecklat modem för ändamålet i en ny MDM-serie med beteckningen 9×25. Till nyheterna hör bland annat stöd för LTE Advanced, HSPA+ Release 10 och hastigheter på upp till 150MBps.

Den senaste WiFi-standarden – 802.11ac

Under 2013 kommer Qualcomm bredvid tredje generationen LTE-modem lansera plattformar med stöd för den senaste WiFi-standarden 802.11ac. På demogolvet hittade vi en dubbelkärnig testplattform med 802.11ac-stöd som kunde kommunicera med en 802.11ac-router/accesspunkt via UDP med en hastighet på strax över 300Mbit/s. Via TCP var hastigheten enligt uppgift något lägre och kretsade då kring 250Mbit/s. Chippet använder fyra antenner för att uppnå den höga bandbredden.

[802.11ac]

Qualcomm spår en tusenfaldig ökning av den trådlösa datatrafiken de närmaste 10 åren

  

Antalet mobiluppkopplingar i världen har enligt Qualcomm passerat 6 miljarder stycken varav 1,8 miljarder utgörs av 3G-anslutningar. Antalet HSPDA-kompatibla nätverk är 472 stycken till antalet medan LTE-kompatibla är av naturliga skäl något färre med 89 stycken. LTE är dock på framfart och växer enligt Qualcomm med en takt på 200% per år.

Antalet enheter som kommunicerar trådlöst växer alltså i rask takt, men tillväxtpotentialen är enligt Qualcomm fortfarande stor. I Europa använder endast 45% av alla som är uppkopplade mot en basstation en 3G-anslutning.

En typisk smartphone-användare förbrukar i snitt 35 gånger mer data än en användare bakom en feature phones. I kombination med att antalet enheter växer liksom användningen ökar spår Qualcomm en tusenfaldig ökning av datatrafiken i de mobila näten den närmaste tiden. Exempelvis Telenor och China Mobile uppger en ökning på 150% datatrafik det senaste året.

 

En del av lösningen på det problem ökad trafik medför menar Qualcomm är små kompakta och energisnåla basstationer eller så kallade femtoceller. Dessa fungerar i princip som de basstationer mobiloperatörerna använder, men kan exempelvis samtidigt fungera en WiFi-router och dessutom placeras friare.

Både hemelektronik och vitvaror väntas bli uppkopplade i raskt takt framöver

Två till stre stycken IP-adresser i hemmen blir förmodligen ett hundratal i framtiden. Qualcomm har som målsättning att koppla upp all elektronik i hemmet – The Internet of Everything – från vitvaror, hemelektronik till belysning.  Fjärrkontrollen kommer med största sannolikhet bli telefonen eller surfplattan.

För att på ett enkelt vis möjliggöra kommunikation enheterna emellan har Qualcomm utvecklat ett peer-to-peer-protokoll med namnet AllJoyn. Projektet bygger på open source-kod och är inte hårdvaruberoende varför det fungerar på i stort sett vilka enheter som helst så länge en WiFi-anslutning finns tillgänglig.

Ett sjätte sinne – telefonen använder data från omgivningen

Ett större antal uppkopplade enheter och sensorer innebär att mobila enheter kan hämta information från omgivningen på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. Genom att förutse vilken information som kan vara av relevans för en användare, så menar Qualcomm att exempelvis telefonen kan komma att fungera som ett sjätte sinne. Google Now är ett exempel på en sådan tjänst och med mer information tillgänglig från omgivningen går det naturligtvis att göra tjänsterna ännu mer avancerade.