Qualcomm tillkännager ny ultraljudsbaserad fingeravtrycksläsare – är 17 gånger större

Postat:
10:46 - 2019-12-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
9

Qualcomm presenterade en ultraljudsbaserad fingeravtrycksläsare redan våren 2015, men det dröjde ända till i år innan tekniken slog igenom på konsumentmarknaden. Nu har företaget lanserat en ny läsare kallad 3D Sonic Max.

Enligt Qualcomm är det världens största (2 x 3 cm) fingeravtrycksläsare som baseras på ultraljud – 17 gånger större än föregångaren. Läsaren blir därmed betydligt lättare att pricka med fingret. Den är så stor att den kan skanna två fingeravtryck samtidigt, för ökad säkerhet.

Att ytan vuxit gör även att ett komplett fingeravtryck kan registreras och skannas, vilket är ännu en säkerhetsförbättring. Dagens skanners läser inte in hela fingeravtrycket. Det är anledningen till att användare måste lägga fingret på läsaren upprepade gånger under konfigurationen.

Med 3D Sonic Max ska det räcka att lägga fingret på skärmen en enda gång för att registrera avtrycket. Målet är att det ska vara en på miljonen att någon obehörig kan komma in med sitt fingeravtryck. Branschstandarden är en på 50 000, vilket exempelvis Apple säger gäller för Touch ID.

3D Sonic Max kommer att sitta i smartphones nästa år. Samsung har använt föregångaren 3D Sonic i sina flaggskepp i år, så det är mycket möjligt att den nya upplagan implementeras i Galaxy S11 och Note 11.