Qualcomms nya chipp är ett stort steg framåt för Wear OS

Postat:
12:32 - 2022-07-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
2

Googles operativsystem för smartklockor, Wear OS, har aldrig riktigt haft konkurrenskraftig hårdvara. För all del fanns det inte särskilt mycket konkurrens att tala om under plattformens barndom då systemet hette Android Wear.

Men tillverkare har behövt förlita sig på systemkretsar från Qualcomm, som bjudit på halvhjärtade chipp vilka haft förlegad teknik redan vid lanseringen. Saken har inte blivit bättre av att tillverkarna länge inte ens implementerade Qualcomms bästa alternativ, då de släppte klockor med Snapdragon Wear 4100 istället för Wear 4100 Plus.

Qualcomm har försummat marknaden för wearables – fram till nu. Tillverkningsteknik och nanometer säger för all del inte allt, men Qualcomms nya chipp Snapdragon W5+ Gen 1 och Snapdragon W5 Gen 1 är mycket lovande på pappret.

Qualcomm använder 4nm tillverkningsteknik och utlovar kraftiga förbättringar av energieffektivitet och prestanda. För de som funderar på att skaffa en Wear OS-klocka framöver är det idé att hålla utkik efter Snapdragon W5 Plus Gen 1, alternativt välja en av Samsungs klockor med Exynos-chipp.

Qualcomms ökade engagemang är del av ett allmänt uppsving för Wear OS, då operativsystemet sedan ett år tillbaka har jätten Samsung i ryggen och gränssnittet kan numera dessutom anpassas av tillverkare. Sist men inte minst kommer Google släppa sin första egna smartklocka, Pixel Watch, så det ser ljust ut för fans av wearables.