Qualcomms VD fnyser åt Samsungs åttakärniga mobilchip

Postat:
11:38 - 2013-01-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
82

Qualcomms VD Paul Jacobs

Qualcomms VD Paul Jacobs har under Born Mobile-konferensen i Kina uttalat sig om konkurrensen, närmare bestämt om Samsung. Jacobs kallar Samsungs åttakärniga chip Exynos 5 Octa för ett reklamtrick och att det ovanligt höga antalet kärnor är ”ett meningslöst nummer”.

Han menar att ju fler kärnor som läggs till, desto svårare blir det att hantera dem och hålla energiförbrukningen och värmeutvecklingen nere. Vi tvivlar inte på att Samsung siktar på att uppnå en ”wow”-faktor genom att marknadsföra Exynos 5 Octa som ett åttakärnigt chip. 

I det här fallet rör det sig dock om ARM:s nya processorteknik big.LITTLE och två separata kluster med fyra kärnor vardera: det ena klustret används för prestanda och det andra aktiveras för mindre intensiva uppgifter. På så vis sägs batteriförbrukningen kunna minska uppemot 70 % gentemot chipet Exynos 5 Dual.

Paul Jacobs säger även att ”kärnkriget” kommer avta framöver och att fokus istället borde ligga på faktiska fördelar för slutanvändaren, som exempelvis snabbare nedladdningar, mjukare och rappare gränssnitt och mer exakt positionering – något de flesta säkert kan instämma i.