Rabbit R1 är senaste AI-manicken – har designats ihop med Teenage Engineering

Postat:
13:45 - 2024-01-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Efter att de stora språkmodellerna och chattbottarna blev tillgängliga för konsumenter har det dykt upp nya typer av AI-baserade manicker. Främsta exemplet hittills är kanske Humane AI Pin. Nu har det kommit en ny spexig AI-manick kallad Rabbit R1 som har designats i samarbete med svenska Teenage Engineering.

Det är inte helt lätt att förklara vad Rabbit R1 egentligen är för något, så vi börjar med hårdvaran. Enheten har en 2,88-tums pekskärm, ett Mediatek-chipp, 4GB RAM, 128GB lagring, samt ett batteri som ska räcka hela dagen. Rabbit R1 erbjuder vidare en vridbar kamera (360 grader), ett analogt scrollhjul, USB-C, en SIM-plats, Wi-Fi, Bluetooth, mikrofon, högtalare, samt en knapp som aktiverar röstsamtal med den inbyggda assistenten.

Så vad är Rabbit R1 till för? Dels kan användare ställa frågor till enheten och få svar direkt, i stil med en digital assistent. Svaren visas på pekskärmen. Men specialiteten är vad företaget kallar för ”large action model” som gör att manicken kan användas som en slags universalfjärrkontroll för appar, oavsett om apparna är på telefonen, på PC eller på webben.

Rabbit is now building towards an intuitive app-free experience with the power of AI. Large Language Models, like ChatGPT, showed the possibility of understanding natural language with AI; our Large Action Model takes it one step further: it doesn’t just generate text in response to human input – it generates actions on behalf of users to help us get things done

Tanken är att Rabbit R1 ska använda apparna åt oss och göra grovjobbet. Istället för att genomföra alla stegen för att beställa en Uber i Uber-appen, ska det exempelvis räcka att be Rabbit att beställa en Uber. Operativsystemet erbjuder ett träningsläge där användare kan träna manicken att utföra en serie specificerade kommandon, även i program likt Photoshop.

Användare kan ansluta valfria tjänster till Rabbit R1 via ett webbgränssnitt. Hur bra allt detta kommer fungera i praktiken återstår att se. Rabbit R1 kräver ingen prenumeration och kostar 199 dollar. De första exemplaren förväntas nå kunder maj–april och Rabbit sålde 10 000 exemplar av R1 första dygnet, vilket ska ha varit långt över förväntan.

Precis som för Humane AI Pin är det lätt att undra vad Rabbit R1 kan uträtta som inte en vanlig app i en smartphone hade kunnat göra. Dessa enheter riktar sig dock kanske främst till de som söker ett alternativ till en traditionell smartphone, som vill minska skärmtiden eller kanske bara helt enkelt vill prova på något nytt.