Rapport: Amazon vill göra digitala assistenten Alexa till en chattbott

Postat:
10:09 - 2023-05-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

Amazon planerar att ge sin digitala assistent Alexa artificiell intelligens och en stor språkmodell, i stil med chattbottarna ChatGPT och Bard. Uppgiften kommer från Insider som ska ha sett läckta dokument.

Chattbottar lämpar sig utmärkt för digitala assistenter men hittills har tekniken tillhandahållits separat, även om ChatGPT och Bard i sig är som en slags assistenter. Denna mer språkligt begåvade och kreativa Alexa ska exempelvis kunna läsa godnattsagor för barn när barnet ber assistenten att berätta en historia om ”en katt och månen”.

Dokumentet beskriver även hur hemmet i detta (dystopiska?) exempel hade en Echo Show-kamera som tidigare upptäckt att barnet hållit i en viss leksak. Därför väver chattbotten in leksaken i berättelsen, genom avtal med upphovsmakarna. Rapporten nämner att Amazon förlitar sig på en helt egen språkmodell till skillnad mot Microsoft som använder teknik från OpenAI.

Amazon ser enligt dokumenten chattbotten som ett ”väsen” som ”tänker” snarare än kod som bara hämtar uppgifter från en databas. Chattbotten ska kunna rekommendera filmer och serier, leverera nyheter och berätta sagor på ett liknande vis som en människa.

I ett annat exempel frågar användaren ”hitta den där HBO- eller Netflix-serien där rika människor åker på semester till Sicilien eller Hawaii”. Alexa förstår att serien är The White Lotus (HBO). Användaren kan därefter ställa följdfrågor om ensemblen, fråga vad en prenumeration kostar, teckna ett abonnemang, och så vidare.

Alexa kan behöva ett uppsving då den digitala assistenten hittills orsakat Amazon många miljarder kronor i förluster, enligt en rapport från i höstas.