Rapport: Apple kan släppa egen sökmotor, del av ”tyst krig” mot Google

Postat:
17:25 - 2023-01-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
36

Google betalar astronomiska summor till Apple varje år för att få vara standardsökmotor i Apples operativsystem. Enligt vissa uppskattningar betalade Google mellan 18–20 miljarder dollar till Apple bara förra året.

Google anser att detta ändå lönar sig tack vare all trafik Apple driver till sökmotorn genom sina användare. Även om det uppenbart är väldigt lukrativt för Apple att inte göra något annat än låta användare googla som standard sägs Iphone-tillverkaren återigen vara på väg att skapa en egen sökmotor. I flera år har det förekommit dylika rykten, hittills utan några handfasta bevis.

Initiativet är enligt utsago del av Apples ”tysta krig” mot Google som utöver den påstådda sökmotorn även ska inkludera Apple Maps (Iphones levererades tidigare med Google Maps) och ett eget annonsnätverk.

Genom att göra en egen sökmotor till standard på Iphones, Ipads och Macs skulle Apple genast kunna plocka en relativt stor marknadsandel. En spekulation är att Apples reklam inte kommer vara riktad, trots att riktade annonser är mer lukrativa, då Apple försökt positionera sig som ett företag med större hänsyn till integritet.

Huruvida Apple faktiskt kommer skapa en egen sökmotor och vad den i så fall tar för form återstår förstås att se.

Ett skrivfel i texten har korrigerats