Rapport: Google-forskare ville släppa chattbott för över två år sedan

Postat:
10:30 - 2023-03-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
2

Att de mest uppmärksammade aktörerna inom artificiell intelligens och chattbottar senaste halvåret varit OpenAI och Microsoft istället för Google beror inte på att Google saknat tekniken. Sökjätten har velat gå försiktigt fram och undvika fallgropar.

Google började testa sin chattbott LaMDA i början av hösten förra året. Till skillnad mot ChatGPT några månader senare var Googles test mycket begränsat och endast tillgängligt i USA för de som accepterats som betatestare.

En rapport från Wall Street Journal hävdar att två Google-forskare ville introducera en chattbott redan för drygt två år sedan, som var mer kraftfull än något annat på marknaden vid den tidpunkten. Chattbotten kunde prata som en människa, rekommendera filmer och tv-serier, diskutera filosofi, improvisera ordvitsar och skämta.

Forskarna ansåg att chattbottar likt deras skulle kunna revolutionera internetsökningar och hur vi interagerar med datorer. Rapporten hävdar att forskarna ville integrera chattbotten i Google-assistenten eller i alla fall visa upp den offentligt. Google ansåg dock att chattbotten inte uppfyllde företagets standarder för säkra och rättvisa AI-system. Dessa AI-forskare ska ha slutat i frustration 2021 och istället startat ett eget AI-företag.

En risk för de som har hemsidor är att chattbottar kan leda till betydligt färre besök, eftersom chattbottarna kan ge raka svar på många frågor utan att användaren behöver besöka hemsidor. Google-chefer sägs ha insett detta och velat integrera AI på ett sätt som inte upprör ägare av hemsidor, bland annat genom att inkludera källänkar.

En skillnad mellan Microsoft och Google gällande AI och internetsökningar är att Microsoft har allt att vinna och Google, i egenskap av marknadsledare, har allt att förlora. Microsoft har råd att ta risker, som en urspårad Bing, medan Google behövt tänka på sitt anseende – men kanske kommer försiktigheten kosta Google på sikt.

Senaste artiklarna om AI

→ Besök Androidarkivet