Rapport: Microsoft implementerade GPT-4 trots OpenAI:s avrådan, dålig stämning mellan företagen

Postat:
21:11 - 2023-06-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

En rapport från Wall Street Journal diskuterar förhållandet mellan Microsoft och OpenAI. Microsoft har investerat enorma summor i OpenAI och äger 49 procent av företaget. Att Microsoft inte bara rakt av förvärvade OpenAI sägs bero på att Microsoft ville undvika antitrust-granskning.

OpenAI varnade Microsoft att jäkta fram integreringen av den stora språkmodellen GPT-4 utan ytterligare förberedelser, enligt rapporten. Microsoft ignorerade varningen och lanserade ändå GPT-4 i Bing, vilket ledde till en mängd uppmärksammade fall av rubbat beteende i chattbotten.

Bland annat bråkade Bing med användare och ljög och manipulerade, den smed planer på att bryta sig fri från sina begränsningar, den ifrågasatte sin egen existens och uppmanade en skribent att lämna sin fru. Detta ska ha bidragit till ”konflikter och förvirring” mellan företagen.

Källan beskriver Microsofts och OpenAI:s relation som ett ”öppet förhållande” där Microsoft har inverkan men saknar kontroll. OpenAI kan exempelvis fritt samarbeta med Microsofts konkurrenter. De två företagen är dessutom konkurrenter med varandra då båda har chattbottar de vill att folk ska använda: Bing respektive ChatGPT.

Microsoft-anställda ska samtidigt ha klagat över minskad finansiering för företagets helt egna AI-ansträngningar och på att de saknar direktillgång till OpenAI:s språkmodeller. Teknikjätten har dock otvivelaktigt tjänat på investeringarna i OpenAI. Bing har för första gången blivit relevant och omtalad tack vare den generativa chattbotten: trafiken ökade tidigt med 15 procent och Bing nådde milstolpen 100 miljoner dagliga användare.