Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Recension av Storytel för Android

Postat:
13:57 - 2010-06-23
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Titel: Storytel
Testversion: 1.0
Testtelefon: HTC Dream (Android 1.6)/Samsung Galaxy S (Android 2.1)
Kompatibilitet: Android 1.6+
Utvecklare: Storytel/Grit Innovation
Hemsida: Storytel
Tillgänglighet: Android Market
Pris: Applikationen är gratis, abonnemang från 89 kr/mån

För alla er ljudboksälskare därute så kan det vara av intresse att veta att Storytel nu har släppt en applikation för Android. Storytel arbetar utifrån ett prenumerationssystem där man för 169 kronor per månad ger full och obegränsad tillgång till alla Storytels 1600 ljudbokstitlar, vilka strömmas direkt till din telefon från Storytels servrar.

För den som inte konsumerar några större mängder böcker finns även ett billigare alternativ, där man för 89 kronor får tillgång till en valfri titel per månad. Slutligen finns det även ett gratisalternativ som dock endast tillåter provlyssning på titlarna.

Att komma igång och lyssna på en ljudbok i Storytel är en barnlek, då man ges flertalet alternativ för att hitta just sin favoritbok: antingen bläddrar man bland kategorier och författare, eller så använder man ”Featured”-funktionen i vilken såväl de senaste tillskotten, de 25 just nu populäraste böckerna och en topplista för alla tiders mest populära titlar står att finna. Givetvis finns även en funktion för fritextsökning, vilken fungerar precis som förväntat.

Under vår testperiod så har vi inte haft några som helst problem med att ljudet/strömmen buffrar, vare sig via wifi eller 3G. Uppspelningen startar några få sekunder efter att man har tryckt på play och spelar sedan upp oavbrutet tills dess att vi har valt att pausa/stoppa. Att återuppta en lyssning är heller inga problem då spelaren som sig bör minns var du avbröt din senaste session. Vidare finns en smart funktion kallad ”Zzz” som låter dig ställa in en timer som automatiskt stänger av uppspelningen efter xx minuter – mycket behändigt, inte minst för de som gärna lyssnar i sängen innan John Blund kommer på besök.

Vad gäller applikationen och dess användbarhet/gränssnitt så finns det en del att arbeta på, men då det är den allra första publika versionen för Android så är detta inga ovanligheter – vi är övertygade om att Storytel kommer att arbeta på att räta ut en del tveksamheter samt lägga till ny funktionalitet. Några synpunkter:

 • Vi saknar ett offlineläge, där man via wifi kan ladda ner och lagra ljudböckerna på SD-kortet och sedan lyssna utan att vara uppkopplad. Detta är emellertid något som Storytel uttryckligen jobbar på att lösa, så det är bara en tidsfråga innan vi kan stryka den här punkten.
 • En widget och en notifieringsikon i statusfältet – man vill förstås kunna styra mediaspelaren direkt från sin hemskärm.
 • Back-knappen öppnar oavsett var i applikationen man befinner sig alltid en dialog där man frågas om man vill stänga av spelaren istället för att backa till föregående skärm. Detta är ett för vana androidanvändare lite märkligt beteende och man tvingas istället backa med en knapp längst upp till vänster i bild. Sannolikt är detta ett arv från hur iPhone-appar fungerar.
 • Gränssnittet behöver putsas lite, framförallt på enheter med högupplösta skärmar, där all grafik skalas upp för att passa den större och högupplösta skärmen. Uppskalningen resulterar i att allting upplevs som oskarpt och suddigt, vilket inte känns så kul. Ingen dealbreaker på något vis – funktionaliteten är densamma – men visst är det kul med ett knivskarpt och snyggt gränssnitt.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Storytels första androidapp är bra men inte utan brister. Dess grundfunktion – att spela upp strömmade ljudböcker – fungerar föredömligt väl, men vi saknar som sagt en del funktioner och lite allmän putsning av gränssnittet. Huruvida prisalternativen passar just dig kan förstås bara du svara på, men är man en storkonsument av ljudböcker så anser vi att man får bra valuta för pengarna om man väljer det stora abonnemanget.

Vi ger Storytel för Android slutbetyget 3.5 av 5 androidhuvuden för ett fint sortiment och en i grunden välfungerande ljudboksspelare som dock skulle må bra av att kompletteras med utökad funktionalitet, främst i form av offlinelyssning och en widget.


 

Mest kommenterat

 1. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm [Undersökning]
 2. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 3. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 4. Xiaomi går om Apple, blir världens tredje största smartphonetillverkare
 5. Telenor aktiverar 5G i centrala Stockholm
 6. Tecken på sökmotor från Apple

Mest läst

 1. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 2. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 3. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro
 4. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm
 5. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 6. OnePlus introducerar två nya Nord-modeller: N10 5G och N100

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad tycker du om Googles nya ikoner?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om