Recension:ASUS Fonepad [Recension]

Postat:
00:35 - 2013-04-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
18
Tillverkare: ASUS Modell: Fonepad 16GB (ME371MG, WiFi/3G) Operativsystem: Android 4.1.2 / Jelly Bean Tillgänglighet: I butiker Pris: Från c:a 2 300 kr (16GB) Webbsajt/Specifikationer: ASUS, Androidenheter.se Diskutera: ASUS Fonepad på Swedroids forum

Introduktion

ASUS har genom åren skapat sig en gedigen ställning i androidvärlden. Genom sin armada androidtablets har de visat att det är fullt möjligt för en tillverkare att kombinera ett attraktivt pris med snabba och löpande mjukvaruuppdateringar.

ASUS fick förtroendet att tillverka fjolårets Nexus-tablet ”Nexus 7”, och de lyckades tillsammans med Google göra detta med imponerande hårdvara i förhållande till en blygsam prislapp. När de nu släpper Asus Fonepad (16GB) här i Sverige så kan vi genast konstatera att den i mångt och mycket påminner om Nexus 7, men att det även finns stora skillnader.

Det som kanske främst gör Fonepad tämligen unik är att den till skillnad från exempelvis ovan nämnda Nexus 7 levereras med fullt stöd för telefonsamtal via GSM/3G. Nexus 7 finns för all del även i en version med 3G-stöd, men där är stödet begränsat till datatrafik – inte telefonsamtal, annat än via så kallad VOIP. Till skillnad från ordinära mobilsamtal kräver VOIP en stabil datauppkoppling vilket begränsar täckningsområdet och därtill förbrukar mer batteri.

I den här recensionen kommer vi som alltid utsätta enheten för en rad hårda test, såväl syntetiska benchmarks som ett mer verklighetsbaserat men osedvanligt tungt testande, och vi hoppas efter detta kunna ge er en god bild av Fonepads styrkor och svagheter.

[ind][/ind]

Specifikationer och systeminfo

Specifikationer Asus Fonepad
ReleasedatumVåren 2013
Processor1,2GHz
PlattformIntel Atom Z2420
GrafikkretsPowerVR SGX540
RAM-minne1GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm7" / WXGA - 800x1280 pixlar / 216PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 135,08 cm² / ~57,4% av fronten
Kamera3,2MP
Främre kamera1,2MP
Vikt340g
Höjd, bredd, djup196 x 120 x 10mm
Batteri4270mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 3.0, Wi-Fi
SensorerGPS, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCNej / Nej
Tal / standbytid9 / x
NätverkFyrbands GSM / HSDPA
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har telefonfunktion och går att ringa med som en vanlig smartphone.
Mer infoMer info om Asus Fonepad på Androidenheter.se

asus-fonepad-sysinfo
ASUS har utrustat Fonepad med något så ovanligt som ett Intel Atom-chip. Även om Intel och dess Atom-chip är tämligen vanligt förekommande i PC-världen så har vi blott sett enstaka exempel på detta i androidvärlden. Chippet kallas Z2420 och har en för 2013 något så ovanligt som en enkelkärnig processor på 1,2 GHz, samt den gamla beprövade grafikkretsen PowerVR SGX 540.

RAM-mängden är 1 GB, varav 967 MB finns tillgänligt för operativsystemet och användaren efter att grafikkrets och radiodel och dylika komponenter har tagit sitt. Vårt recensionsexemplar, som också verkar vara den varianten som kommer säljas i Sverige, är 16 GB-versionen vilken har cirka 12 GB utrymme tillgängligt för användaren att nyttja fritt för appinstallationer eller lagring. En plats för Micro-SD-kort för minnesexpansion med upp till 32 GB finns att tillgå, likaså en plats för SIM-kort.

Fonepad säljs även i en 8 GB-version och en 32 GB-version och lustigt nog har båda dessa versioner till skillnad från den sverigeaktuella 16 GB-versionen utrustats med en kamera på baksidan.