Recension:Vi testar Sony Xperia Z2 Tablet

Postat:
22:34 - 2014-06-16
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
51

Sony presenterade sin allra första tablet, kallad Sony Tablet S, hösten 2011. Framgångarna, både på butikshyllorna samt hos recensenterna, kan den gången nog bäst sammanfattas som blygsamma – men Sony gav inte upp och de fortsatte släppa androidplattor.

Under det första kvartalet 2013 släppte Sony sin i ordningen fjärde androidplatta, Xperia Tablet Z, och nu började bitarna falla på plats på allvar. Sonys ihärdighet började ge frukt och Tablet Z lyckades charma såväl konsumenter som skribenter och recensenter – inklusive oss på Swedroid.

När vi testade Xperia Tablet Z blev vi med några mindre undantag mycket förtjusta och vi utsåg följaktligen Tablet Z till den bästa plattan i sin storleksklass, före bland annat den eminenta samsungplattan Nexus 10. En titel Xperia Tablet Z behöll hela året ut.

När Sony nu släpper Xperia Z2 Tablet, företagets femte androidplatta och uppföljaren till den populära Tablet Z, gör de det med stora förväntningar och förhoppningar på sina axlar. Vi kommer i den här recensionen som alltid låta enheten genomgå en rad hårda test för att efter testfasen kunna svara på om Z2 Tablet är en värdig uppföljare till fjolårets enligt oss bästa androidplatta.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z2 Tablet
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16/32GB / plats för minneskort
Skärm10.1" / WUXGA - 1200x1920 pixlar / 224PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 281,22 cm² / ~61,5% av fronten
Kamera8,1MP
Främre kamera2,2
Vikt426g
Höjd, bredd, djup266 x 172 x 6,4mm
Batteri6000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, MHL 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, dual-band, DLNA, Wi-Fi-hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid
Nätverk-
IP-klassningIP58
Övrig info3,5mm-jack. IPX5/IPX8-certifierad - är vattentät och kan hantera damm. Finns även i version med LTE.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z2 Tablet på Androidenheter.se

Sony Xperia Z2 Tablet har precis som föregångaren utrustats med en 10,1 tum stor LCD-skärm (TFT, ”Triluminos”) med en upplösning på 1920×1200 pixlar (WUXGA) med 224 PPI pixeldensitet. Under skalet finner vi Qualcomms välkända Snapdragon 801, bestående av fyra stycken processorkärnor på 2,3 GHz vardera samt 3 GB RAM och 16 GB internt lagringsutrymme. Till Snapdragon 801 hör även den kompetenta grafikkretsen Adreno 330. Vi finner den här processorplattformen i en mängd flaggskepp från årets första halva, som Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 och HTC One M8.

Z2 Tablet har vidare fått en bakåtriktad kamera (Sony Exmor R) på 8 megapixlar, som tyvärr saknar LED-blixt, samt en frontriktad kamera på 2 megapixlar. Batteriet är som i föregångaren på 6 000 mAh, vilket är visserligen är lite i underkant men samtidigt lite av en bedrift med tanke på att Sony har lyckats göra Z2 Tablet ännu tunnare och ännu lättare än den mycket tunna och lätta föregångaren. Z2 Tablet mäter 172mm x 266mm x 6,4 mm och väger blott 426 gram (Wi-Fi-versionen) eller 439 gram (LTE).

Precis som Tablet Z har Z2 Tablet fått en IP-certifiering vilket innebär att den är damm- och vattentålig, men till skillnad från IP-57-certifieringen för Tablet Z har Z2 Tablet fått en IP-58-certifiering vilket innebär en ökad vattentålighet.

I kartongen

sony-xperia-z2-tablet-box-contents
Kartongen kan närmast beskrivas som Sony-typisk: vit, med ett tryck på locket och tämligen tunn kartong. Lådan känns inte direkt premium och även om det naturligtvis är kartongens innehåll som spelar störst roll saknar vi den lyxiga uppackningskänslan som vissa andra tillverkare bjuder på för sina flaggskepp. Vår kartong innehåller följande:

  • Sony Xperia Z2 Tablet (SGP521, vit)
  • Laddadapter (svart, 5V 1.5A)
  • USB-kabel (USB till Micro-USB, svart, cirka 1 meter)
  • Dokumentation (garantiinformation och snabbstartguide)

Som vanligt kan kartongens innehåll variera med olika kampanjer och återförsäljare, och vi vet heller inte om vårt mediaexemplar motsvarar butiksexemplaren. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderas ni som alltid att kontakta er återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Xperi Z2 Tablet är vid en första anblick förvillande lik fjolårsmodellen Tablet Z. Tråkigt tycker kanske somliga, men vi håller inte med. Då Tablet Z var en snygg och väldesignad platta så känns det för oss naturligt att Sony fortsätter på inslagen väg.

Den kanske största designmässiga skillnaden är enhetens kanter vilka har fått ett utseende som påminner mer om telefonerna Z1 och Z2 än om Z. Kanterna har rundats av litegrann och fått dekorativa aluminiumlister och detta gör enheten mer bekväm att hålla.

En annan utseendemässig skillnad, en liten sådan men ändå en av de mest framträdande, är de två stereohögtalarna som numera sitter placerade längst nere till vänster respektive höger på plattans front.

Då vi visar upp Z2 Tablet för vänner och bekanta är betyget mycket högt: med något enstaka undantag är alla stormförtjusta i designen och de slås av hur tunn och lätt den är. Precis som företrädaren flexar Z2 Tablet en del när vi vrider och bänder på den, men det är inget som stör vid normalt användande. Att Sony har lyckats behålla samma vridstyvhet som i Tablet Z trots att Z2 Tablet är tunnare är en bedrift i sig.

Då plattan är så pass stor och tunn som den är så är den fortfarande betydligt mer flexibel än exempelvis Nexus 10, men Z2 Tablet är ett klart fall framåt. Vi har inga större problem att ha överseende med ett visst flex med tanke på hur tunn och lätt plattan är.

Materialvalet är plast, till skillnad från telefonerna Z1 och Z2. Plasten bidrar till den låga vikten, vilket uppenbarligen är något som Sony har arbetat hårt med, men det förtar premiumkänslan en del. Vi finner längs med enhetens kanter aluminiumlister, men dessa tycks endast vara dekorativa och fyller ingen praktisk funktion.

Fronten består av ett enda stycke glas, vilket omges av en tunn plastram, och bakstycket är av lätt texturerad mjukplast. Plattan känns trots materialvalet ganska lyxig, och det semimjuka bakstycket känns bra att hålla i.

Sammantaget ger vi Z2 Tablet ett väldigt högt betyg för design, bygge och material. Möjligen hade vi önskat aningen mer vridstyvhet, men det hade sannolikt inneburit en högre vikt och att kraftigare chassi.

Knappsats, anslutningar och sensorer


Som vanligt med de allra flesta androidplattorna saknas alla former av fysiska knappar på fronten, men vi finner i nederkant till höger respektive vänster (sett ur landskapsläge) två högtalaröppningar, samt centrerad ovan skärmen en frontriktad kameralins, strax till höger om den en ljussensor samt längre ut mot högerkanten en notifieringsdiod (flerfärg) för meddelanden. Vi är väldigt glada att Sony flyttade notifieringsdioden från enhetens vänstersida där den hos föregångaren Tablet Z var av tämligen begränsad nytta.

På plattans vänstersida (sett ur landskapsläge) finner vi strömknapp samt volymreglage. Båda dessa metallfärgade knappar (material okänt) sticker ut ordentligt från chassit och är därmed väldigt lätta att finna i blindo, vilket vi uppskattar. Därtill erbjuder de på ett distinkt motstånd och en tydlig klick-känsla. Utmärkt.

Enhetens högersida saknar helt knappar och anslutningar men i fotänden finner vi längst ut till vänster 3,5mm-porten för anslutning av exempelvis hörlurar, och centrerat i nederkant en anslutningsport för dockningstillbehör.

I huvudänden sitter två gummitätade luckor bakom vilka vi finner Micro-SIM-kortplatsen (endast LTE-modellen), Micro-SD-platsen och Micro-USB-porten. Att enheten har fått en SD-kortplats är en stor lättnad med tanke på att det interna lagringsminnet är låga 16 GB. Till skillnad från företrädaren vars luckor ofta kunde vara svåra att få på plats är luckorna i Z2 Tablet en klar förbättring. De glider på plats utan problem, men kräver ett bestämt tryck för att de skall glida hela vägen in och täta ordentligt. Centrerat i huvudänden sitter IR-sändaren och strax till höger om denne en perforering för mikrofonen.

Mottagning och datahastigheter

Det här kapitlet har genom åren, precis som kapitlet om GPS och positionering, fått allt mindre betydelse av det enkla skälet att vi allt mer sällan stöter på telefoner som uppvisar uppenbara problem med mottagning och hastigheter.

Xperia Z2 Tablet har under vår testfas uppvisat en utmärkt signalstyrka, helt i nivå med vad vi förväntar oss och helt i nivå med moderna konkurrenter. Vi mäter via 4G (vi testar LTE-versionen av Z2 Tablet) upp maxhastigheter som till punkt och pricka motsvarar vårt mobilnäts dagsaktuella maxhastigheter, det vill säga cirka 53 Mbit/s vid nedladdning och 11 Mbit/s vid uppladdning.

Via Wi-Fi mäter vi upp maxhastigheter på runt 100 Mbit/s både upp och ned, via 801.11n (5GHz) över vårt lokala FTP-nätverk. Z2 Tablet har vidare stöd för ac-standarden, som i regel brukar innebära en 20 till 30-procentig ökning av de maximala överföringshastigheterna, men då vår router saknar stöd för detta har vi dessvärre inte haft möjlighet att testa.

Ljudegenskaper

Ljudet via de frontriktade interna högtalarna är ett stort steg framåt jämfört med föregångaren. Ljudet är fortfarande ganska tunt, dock, och kan inte bjuda på samma djup som Nexus 10. Vi gissar att detta beror på en kombination av Z2 Tablets tunnhet och att den är vattentålig – om vatten/fukt inte kan ta sig in blir det även lite svårare för ljudet att hitta ut.

Som med alla andra enheter med samma ljudchipp, det vill säga i princip alla flaggskeppstelefoner och -plattor som har lanserats i Sverige de senaste åren, upplever vi att Z2 Tablet levererar ett mer än dugligt ljud via 3,5mm-porten. Z2 Tablet har samma ljudkrets som vi finner i telefoner såsom HTC One M8, LG G2 och Sony Xperia Z2 och ljudkvalitén är därmed mycket snarlik då vi testlyssnar i ett antal olika musikspelare med en ”platt” equalizerinställning.

Den som ställer höga krav på ljudet rekommenderas som alltid att ta med sig favorithörlurarna till valfri återförsäljare och be om en provlyssning.

GPS och positionering

Xperia Z2 Tablet har under vår testfas inte uppvisat några problem alls med positioneringen, vare sig vad gäller att snabbt ansluta mot satelliterna eller med precisionen. Tiden är sedan länge förbi då tillverkarna hade problem med GPS-/GLONASS-prestandan och vi upplever att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi avser naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i Z2 Tablets fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärmen och digitizern

sony-xperia-z2-tablet-bildskarm
Bildskärmen är precis som föregångaren Tablet Z av LCD TFT-typ, 10,1 tum stor och med en upplösning på 1920×1200 pixlar (WUXGA). I likhet med smartphonesyskonen Z1 och Z2 har Z2 Tablet fått en ny skärmtyp vilken Sony kallar ”Triluminos” som enligt en analys gjord av amerikanska MIT erbjuder ett upp till 50 % större färgomfång än konventionella LCD-paneler, och därmed levererar klarare och mer levande färger.

Då vi jämför Tablet Z och Z2 Tablet sida vid sida kan vi genast se att den nya skärmen är minst två klasser bättre: ljusstyrkan är högre, vitt är vitare, färgerna klarare och betraktningsvinklarna är ett par nivåer bättre. Där företrädarens skärm tenderade att ”gulna” ur vinklar bibehåller Z2 Tablet nyanserna föredömligt. Tablet Z hade även en riktigt bra skärm, men den här är på en helt annan nivå – vår nya favoritskärm i tabletkategorin.

Till vår glädje tycks Sony äntligen efter flertalet år ha lyssnat på kritiken och fimpat den trista plastfilmen, splitterskyddet, som i princip alla deras telefoner och plattor har dragits med fram till alldeles nyligen. Detta gör att pekskärmen känns bättre; halkigare och mindre sträv under våra fingertoppar, vilket gör att den upplevs som mer responsiv. Därtill innebär avskaffandet av plastfilmen att fingeravtryck och smuts hålls borta mer effektivt, samt att den inte längre samlar på sig damm via den statiska elektriciteten som plastfilmen resulterade i.

Pekskärmen i sig är bra och svarar i regel snabbt och med hög precision, men vi upplever att den ibland missar ett och annat tryck/svep utmed skärmens yttersta kanter, kanske framför allt då vi drar ner meddelande- samt statusfält. Detta är ett ganska litet problem, men något vi ändå känner måste påtalas.

Som helhet ger vi bildskärm och pekskärm, trots ett litet frågetecken för pekskärmens känslighet i de extrema ytterkanterna, full pott. Det här är den enligt oss just nu bästa tabletskärmen på marknaden. Vi vet dock att Samsung har en duett plattor med AMOLED-skärmar på väg ut i juli så det återstår att se hur länge Z2 Tablet får sitta på tronen.

Mjukvaran


Xperia Z2 Tablet bygger på den i skrivande stund senaste versionen av Android, 4.4 KitKat, och ovanpå detta har Sony lagt sitt eget gränssnitt Xperia UI. Xperia UI har länge hört till redaktionens absoluta favoritgrässnitt, endast matchat av senare versioner av HTC:s Sense.

Sin vana trogen har Sony sett till att deras eget gränssnitt är minimalt, snabbt och resurssnålt, och det märks då vi använder plattan. I motsats till exempelvis Samsungs plattor, även de allra bästa och snabbaste, så känns Z2 Tablet aldrig trött, seg eller långsam. Sony har på ett utmärkt vis lyckats kombinera extrafunktioner och smarta lösningar med prestanda och minimalism och här har Samsung mycket att lära.

Webbläsaren

Webbläsaren, Googles Chrome, är som väntat exakt samma version av Chrome som vi finner på Google Play Store. Den fungerar, ser ut och beter sig därmed precis som på alla andra androidplattor.

Tack vare den snabba processorplattformen, Snapdragon 801, samt Sonys finfina optimering av mjukvaran, är webbläsarupplevelsen mycket mjuk och följsam. Då vi jämför Tablet Z och Z2 Tablet sida vid sida är det tydligt att den extra processorkraften ger Z2 Tablet ett klart övertag och det här är en av de snabbaste och mest följsamma webbläsarupplevelserna vi har stött på hittills.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är en av Sony egenutvecklad app och har hängt med i Xperia-serien några år. Sony har dock för sina plattor anpassat gränssnittet till att bättre utnyttja den större skärmen. Appen gör det den skall och är i regel snabb, men kan för somliga upplevas som lite för funktionsfattig. Alternativ finns det gott om på Google Play så det skall inte behöva gå någon nöd på någon.

Musikspelaren, Walkman, är även den en egenutvecklad historia och precis som album-appen så fungerar den bra. Det finns gott om inställningsmöjligheter för den som vill kunna anpassa sin ljudprofil själv, via en equalizer, och de flesta grundfunktionerna är inbakade i appen. En uppsjö av alternativ står att finna på Google Play för den som så önskar.

Videospelaren är dessvärre en mycket primitiv historia. Appen som sådan, gränssnittet och grundfunktionerna och möjligheten att via UPnP spela upp nätverksströmmar över det lokala nätverket, har vi inget att anmärka på, men videokompatibiliteten är dålig och vi lyckas inte få mer än några enstaka testklipp att fungera.

Den bristande videokompatibiliteten kan dock, lyckligtvis, avhjälpas med hjälp av tredjepartsvideospelare som MX Player och DICE Player, vilka även med lite trixande med plugins kan spela upp videoklipp med DTS-ljud.

Med framför allt MX Player installerad uppvisas en imponerande videoprestanda via hårdvaruavkodning vilken överglänser Nexus 10 som ibland tvingas mjukvaruavkoda videoklipp, vilket resulterar i sämre prestanda och leder till högre batteriförbrukning.

Kameran

Huvudkameran är på 8 megapixlar och bygger på en bakgrundsbelyst sensor ur Sonys egentillverkade Exmor R-familj. Sony har genom åren lagt stor vikt vid just kameran i sina Android-enheter och även om en 8-megapixelkamera utan LED-blixt kan tyckas vara snålt tilltaget så är det en med tabletmått mätt bra kamera. Vi saknar LED-blixten, men kameran i sig bjuder på riktigt bra bilder som faktiskt står sig hyggligt även mot vissa telefonkameror vilka av hävd alltid är bättre.

Vid stillbildsfoto är maxupplösningen 8 megapixlar (3264×2448 pixlar) i 4:3-läge eller 5 megapixlar (3104×1746 pixlar) i bredbildsläge. Det senare läget, 5 megapixlar, är även standardläget. Vid videoinspelning är den maximala upplösningen FullHD/1080p, det vill säga 1920×1080 pixlar, i en bildfrekvens av 30 bilder per sekund.

Den frontriktade kameran är som alltid, och som väntat, betydligt blygsammare än huvudkameran och mäter in på 2 megapixlar. Kameran tar stillbilder i max 1920×1080 pixlar och skjuter video i samma upplösning. Frontkameran imponerar inte, och bilden upplevs som aningen grynig – inte minst då den betraktas i bildsökaren, men den gör oss heller inte besvikna utan presterar mer eller mindre var vi förväntar oss.

Exempelbilder

Sony Xperia Z2 Tablet Sony Xperia Tablet Z
sony-xperia-z2-tablet-01 sony-xperia-tablet-z-01
sony-xperia-z2-tablet-02 sony-xperia-tablet-z-02
sony-xperia-z2-tablet-03 sony-xperia-tablet-z-03
sony-xperia-z2-tablet-04 sony-xperia-tablet-z-04
sony-xperia-z2-tablet-05 sony-xperia-tablet-z-05
sony-xperia-z2-tablet-06 sony-xperia-tablet-z-06
sony-xperia-z2-tablet-07 sony-xperia-tablet-z-07
sony-xperia-z2-tablet-08 sony-xperia-tablet-z-08
Vi vet inte med säkerhet, men vi är tämligen övertygade om att det sitter exakt samma kamerasensor, Sony Exmor R, i både Tablet Z och Z2 Tablet. Därtill tror vi att linsen är densamma. Bildkvalitén då vi jämför dessa tu enheter sida vid sida minst sagt snarlik, och skillnaderna tycks mest handla om mjukvaruinställningar. Z2 Tablet har fått ett klart hårdare artificiellt skärpeläge samt en mer diskret (och i våra ögon mer realistisk) färgmättnad. Z Tablet bjuder på mjukare bilder med frodigare färger.

Vilken man tycker bäst om är en ren smaksak och vi kan omöjligen utse en vinnare med våra otränade ögon, men vi uppskattar de lite mer naturtrogna nyanserna bättre i Z2 Tablet även om den överdrivna artificiella skärpan stör oss en smula.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Sony Xperia Z2 Tablet 1080p

Sony Xperia Tablet Z 1080p

Om skillnaden vid stillbildsfoto är liten, och mest tycks vara en fråga om skillnader i hur mjukvaran efterbehandlar den tagna bilden, så är skillnaden vid videoinspelning desto större. Där Tablet Z uppvisar problem med skärpa och bildfrekvens/flyt vid panoreringar uppvisar istället Z2 Tablet med sin betydligt kraftfullare processorplattform fin skärpa och ett näst intill perfekt flyt även vid snabba panoreringar. Tablet Z uppvisar å sin sida precis som vid stillbildsfoto en lite frodigare och mer mättad färgåtergivning, medan Z2 Tablet upplevs som mer realistisk. Vår klara segrare i det här momentet är Z2 Tablet.

Buggar och problem

Vår tid med Sony Xperia Z2 Tablet har varit anmärkningsvärt problemfri, åtminstone vad mjukvaran beträffar, men vi har haft en del mindre problem med att pekskärmen inte bjuder på en helt hundraprocentig känslighet utmed de allra yttersta kanterna, kanske främst i överkant (sett ur landskapsläge).

Som vi nämner i kapitlet Bildskärmen registreras våra pek och svep ibland inte då vi avser dra ner meddelandefältet eller statusfältet. Inte helt sällan tvingas vi svepa med fingret både två och tre gånger innan plattan reagerar. Okänsligheten uppstår framför allt då vi sveper snabbt, och man lär sig snabbt hur man skall hantera pekskärmen för att komma runt problemet, men det skall förstås inte behöva vara på det här viset från första början.

Batteritiden