Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Postat:
01:30 - 2017-08-23
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

I början av 2012 köpte Google ett Motorola Mobility som i fem år i följd hade uppvisat förlustresultat. Det spekulerades högt och brett om varför Google valde att ”rädda” Motorola, men det visade sig att det var ett högst medvetet drag av Google i syfte att skaffa sig en patentportfölj som vapen i den då rådande stämningshysterin mellan de olika mobiltillverkarna.

Googles ägande av Motorola blev emellertid kortvarigt, och på hösten 2014 såldes Motorola Mobility vidare till den kinesiska tillverkaren Lenovo. Lenovo lanserade ett antal Moto-modeller under namnet Motorola, men under 2016 och 2017 växlade de över till att sälja Moto under namnet Lenovo.

Motos modell, oavsett om de säljs under namnet Motorola eller Lenovo, har länge varit att ge kunderna en tämligen ren Androidversion, hårdvara i regel av instegs- eller mellanklassnivå och ett inte sällan attraktivt pris. Vidare har Moto ofta bjudit på färgglada och lekfulla skal och gjort det enkelt för användaren att själv modifiera utseendet och göra telefonen till sin egen.

I år har vi hunnit fram till den femte generationen Moto G-telefoner, vilken består av fyra modeller: Moto G5, Moto G5S, Moto G5 Plus och Moto G5S Plus.

I den här minirecensionen sätter vi tänderna i Lenovo Moto G5 Plus, som går att få för drygt 2 600 kronor, för att utröna om den är en kompetent utmanare i sitt prissegment, eller om det finns bättre alternativ för ungefär samma summa.

Kartong och hårdvara


Av tradition har Motorola/Lenovo inte lagt ned speciellt mycket krut på kartongen för Moto G-serien, och Moto G5 Plus är inget undantag. Telefonen levereras i en tunn och bräcklig och lite halvdant sammansatt illgrön tunnpappkartong med Motorola-loggan på lockets ovansida och texten ”moto g5 plus” strax nedan.

Inuti kartongen, som för övrigt är åtminstone dubbelt så stor som den skulle behöva vara med tanke på innehållet, återfinns telefonen inslagen i skyddsplast i ett fack för sig längst upp. Nedan detta finns övrigt innehåll i form av en svart snabbladdare, en svart USB-kabel (Micro USB), ett stift för SIM-kortsläden och diverse dokumentation.


Telefonen i sig, vi testar det grå exemplaret kallat ”Lunar Grey”, modellbeteckning XT1685, känns ganska välbyggd och solid, inte minst i relation till prislappen, och ligger därtill bra i handen. Telefonens ram upplevs till en början vara av metall, men är faktiskt tillverkad av plast, precis som bakstycket.

Plastramen till trots är utformningen och styvheten imponerande och tack vare en med dagens mått mätt ganska liten skärm, ”bara” 5,2 tum, så skulle Moto G5 Plus kunna ha fått tämligen nätta yttermått. Dessvärre är så ej fallet, då ramarna runtom skärmen är osedvanligt breda. Yttermåtten är på 150,2 x 74 x 7,7 millimeter vilket kan jämföras med den gamle suveränen LG G2, som även den har en skärm på 5,2 tum men vars yttermått blott är 138,5 x 70,9 millimeter på höjd och bredd – mycket mindre än G5 Plus, alltså. Vikten är på 155 gram och batteriet väger in på 3 000 mAh.

Telefonens vänstra långsida är helt slät och saknar alla former av knappar, uttag eller kortplatser. I huvudänden finner vi SIM-kortsläden (dubbla SIM-kortplatser) i vilken vi även finner en kortplats för lagringsminnesexpansion med upp till 128 GB, och i fotänden sitter Micro USB-porten (dessvärre ej USB Typ C), en samtalsmikrofon och 3,5-millimeterjacket.

På högra långsidan sitter volymknappen och strömknappen, vilka tyvärr upplevs som aningen svampiga. I synnerhet strömknappen är nästan helt slät mot telefonens ram, vilket gör det mycket svårt att treva sig till knappen i blindo. Därtill saknas en tydlig ”klickkänsla”. Moto G5 Plus är en rent generellt välbyggd telefon, men knapparna får underkänt.

Under skalet står Qualcomms Snapdragon 625 för hästkrafterna, tillsammans med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme. Vi vet av erfarenhet att Snapdragon inte är skapad för att vinna några guldmedaljer för ren råstyrka, men i kombination med en ren och ganska väloptimerad version av Android 7.0 (säkerhetsuppdatering daterad maj 2017) så är användarupplevelsen ändå bra. Vi märker allt som oftast bara av den bristande prestandan vid tyngre användning, exempelvis 3D-spelsessioner och då och då i webbläsaren på större webbsidor med många och stora grafiska element, samt under vissa omständigheter vid HDR-foto.

Kameran på 12 megapixlar är utan tvekan Moto G5 Plus trumfkort. Lenovo har gett den här krabaten en kamerasensor, Sony IMX 362, med rejält tilltagna sensorpixlar på 1,4 mikrometer. Detta är samma sensorpixelstorlek som betydligt dyrare telefoner som Samsung Galaxy S8 och Google Pixel XL, vilket åtminstone på pappret innebär mycket goda möjligheter till god kvalitet även vid foto i dunkla förhållanden.

Bildskärm


Bildskärmen mäter 5,2 tum på diagonalen, är av TFT LCD-typ och har en upplösning om 1 080 x 1 920 pixlar, även kallat 1080p och FullHD. Den här upplösningen i kombination med skärmstorleken ger Moto G5 Plus en pixeltäthet på 424 PPI, vilket vi anser är skarpt nog för de allra flesta även om det inte ger samma knivskärpa som vissa dyrare konkurrenter.

Till skillnad från exempelvis Honor 9 som vi testade häromveckan så lider inte G5 Plus-skärmen av någon betydande ghosting, eller eftersläpningar, utan text och skärmelement upplevs som relativt skarpa och kontrastrika även vid skrollning. Färgerna är bra på ett neutralt sätt, men den som vill ha mer mättnad bjuds på möjligheten att i skärminställningarna växla till skärmläget ”Lyster” som ger färgerna lite mer ”punch”.

Betraktningsvinklarna är bra, bättre än exempelvis konkurrenten Nokia 6, och skärmens maximala ljusstyrka likaså – bättre än Nokia 6 och ungefär i nivå med Pixel XL. Utomhus i direkt solljus är läsbarheten god. Pekskärmen är i Moto G5 Plus kort sagt en ganska trevlig bekantskap, även om den förstås i den här prisklassen inte kan mäta sig med de allra bästa.

Pekskärmen svarar bra på våra kommandon, oavsett om det är pek, svep eller flerfingergester. Skärmen tycks dock sakna en oleofobisk ytbehandling, eller så är ytbehandlingen ganska blygsam, vilket gör att den inte har samma halkiga känsla som de flesta konkurrenterna har direkt ur kartong. Skärmen känns helt enkelt lite sträv och samlar på sig fingerkladd ganska snabbt.

Trådlöst och ljud

Vårt testexemplar av Moto G5 Plus, version XT1685, har stöd för dubbla SIM-kort, vilket vi vet är något som många av våra läsare uppskattar. LTE-stödet utgörs av band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 19(800), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300) och 41(2500) och G5 Plus därmed stöd för alla svenska vanligt förekommande LTE-band. Utöver det finner vi förstås sedvanligt fullt stöd för 2G och 3G. Vi har inte noterat några problem med mottagning under vår testfas, utan mottagningen motsvarar mer eller mindre exakt konkurrenterna.

Ljudet är vid telefonsamtal bra, men vi störs lätt av ett vagt bakgrundssus i vår ände. Motparten noterar dock inte något sus, utan rapporterar att ljudet är utmärkt. Vi noterar en osedvanligt hög maxvolym via telefonens inbyggda samtalshögtalare, då telefonen används på ett traditionellt vis med luren mot örat, något som är ganska ovanligt.

Den inbyggda högtalaren, en enkelhögtalare av monotyp, är placerad ovan skärmen och är alltså kombinerad med samtalshögtalaren, vilket nog kan förklara varför ljudet vid telefonsamtal har ovanligt hög maxvolym. Som telefonhögtalare räcker det dock inte långt, även om vi är glada att det är en frontriktad högtalare. Ljudet är tunt och saknar djup, men bjuder åtminstone på ett ganska distinkt mellanregister och diskant. Maxvolymen är med 76 decibel klart lägre än konkurrenter som Nokia 6 (80 dB) och Honor 9 (81 dB).

Mjukvara


Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med maj månads (2017) säkerhetsuppdatering. Moto G5 Plus släpar alltså redan efter en bra bit, då Android 7.1 har funnits ute i snart ett helt år, och Moto G5 Plus är inte en telefon för de som vill ha snabba uppdateringar.

Till mångas glädje och vissas förtret är mjukvaran väldigt standardbetonad, det vill säga mycket lik Android i sitt grundutförande. Moto bjuder på en del små ändringar och tillskott jämfört med Android i grundutförande, men på det stora hela kan det sägas vara en ren Androidversion. Bland tillskotten finner vi en del Moto-specifika aviseringsalternativ samt två olika bildskärmsinställningar för att justera ”lyster”.

Flytet är bra och telefonen svarar trots ett ganska klent systemchipp (Snapdragon 625) väldigt bra på våra kommandon. Gränssnittet är i regel följsamt och snabbt, men vi noterar då och då att chippet pressas till det yttersta och att det då kan ”hacka” litegrann i någon sekund.

Då mjukvaran i princip är identisk med Android 7.0 i dess grundutförande så går vi inte in djupare på detta, men den som är intresserad av att fördjupa sig i Android 7.0 och dess funktioner hänvisar vi till vår Android 7.0-artikel.

Kamera


Kameran kan nog sägas vara lite av Moto G5 Plus trumfkort, då Lenovo har gett den en kamerasensor med ovanligt stora sensorpixlar, 1,4 mikrometer, samt optik med ett imponerande ljusinsläpp på f/1,7. Stora sensorpixlar i kombination med optik på f/1,7 är något man vanligtvis endast finner i flaggskeppstelefoner. Dessa stora pixlar och utmärkta ljusinsläpp via optiken ger Moto G5 Plus åtminstone på pappret mycket goda förutsättningar till stor ljusupptagningsförmåga och därmed bra prestanda i dunkel och mörker.

Vi finner vidare kamerafunktioner som fasdetekterade autofokus, laserautofokus, dubbla autofokuspunkter, dubbel LED-blixt med tvåtonsljus och 4K-videoinspelning. Saknas gör optisk bildstabilisering. Frontkameran är en ganska blygsam och intetsägande historia på 5 megapixlar och med optik på f/2,2. Bildkvaliteten är acceptabel för prisklassen men vi noterar att det behövs gott om ljus. I dunkla förhållanden sjunker bildkvaliteten snabbt till vad vi anser vara oanvändbara nivåer.

Moto G5 Plus är som förväntat mycket bra på foto i mörker, inte minst i relation till prisklassen, men i fullt dagsljus ser vi tydliga tendenser till överexponering vid svåra ljuskontraster. Motos HDR-läge är inte på långa vägar lika bra som i många dyrare konkurrenter, men ställd mot telefoner i samma prisklass presterar G5 Plus bra, exponeringsbristerna till trots.

Moto G5 Plus bjuder till vår glädje på ett mer avancerat kameraläge, kallat ”Arbetsläge”, där vi bjuds på en betydligt större kontroll än i kamerans mycket simpla autoläge. Detta är ett litet dolt guldkorn som gör fotoupplevelsen än bättre och som verkligen lyfter Moto G5 och G5 Plus till de kanske bästa kameratelefonerna i sin prisklass.

Dagsljusbilder
Lenovo Moto G5 Plus (t.v.) mot Nokia 6 (t.h.)


Med undantag av det tredje bildparet, där vi ser en relativt jämn kamp de tu kamerorna emellan, så är Moto G5 Plus med god marginal den klart bättre i vårt kameratest, där vi som alltid använder kamerans automatiska läge och låter kameramjukvaran själv välja vad den tror är de bästa inställningarna under rådande förutsättningar. Moto G5 Plus lyfter fram bättre detalj, bättre skärpa, bättre (om än långt ifrån perfekt) exponering vid svåra kontraster och mer realistiska färger.

Mörkerbilder
Lenovo Moto G5 Plus (t.v.) mot Nokia 6 (t.h.)


I mörker slår Moto G5 Plus med lätthet Nokias utmanare. Nokia 6, med sina små sensorpixlar, kan helt enkelt inte absorbera tillräckligt mycket ljus för att kunna ta mörkerbilder med skärpa och detalj.

Moto G5 Plus lyckas å sin sida tack vare både stora sensorpixlar och stort ljusinsläpp via optiken fånga en hel del ljus och presenterar därmed bilder som är snudd på lika bra som de allra bästa mörkerkamerorna på marknaden, såsom Samsung Galaxy S8 och Google Pixel XL. Vi ser dock vissa problem med överexponering i andra bildparet, vid dörrbelysningen i bildens högerkant.

Ett litet minus för Moto G5 Plus dock, då HDR-behandlingen i mörker tar någon sekund och kräver att man håller kameran helt stilla utan darr på handen. Här ser vi att den aningen bristande prestandan i telefonens systemchipp Snapdragon 625 gör sig påmind.

Allt som allt är Moto G5 Plus en mycket bra kamera som både utmanar och slår många flaggskeppstelefoner, men för halva priset, eller mindre. Den som inte bryr sig speciellt mycket om maximal prestanda men som däremot vill ha en prisvärd telefon med en finfin kamera gör klokt i att överväga den här krabaten.

Batteritid och prestanda


PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

Batteritiden har under vår testfas varit god men inte utmärkt. Vi har i regel klarat en hel dag på en och samma laddning, men marginalen vid dagens slut är inte betryggande och vi satte efter någon vecka det i system att alltid ladda telefonen 15–20 minuter efter jobbet, för att vara säker på att klara hela dagen ut. Motorola skickar med en snabbladdare i kartongen, och Moto G5 Plus laddar ganska snabbt.

Olyckligtvis har vi inte kunnat köra det syntetiska batteritestet PCMark 2.0 Work Battery Life då testappen av oklara skäl låser sig efter några minuter på Moto G5 Plus. Vi har dock mätt upp en laddtid på 102 minuter, från helt tomt till 100 %. Moto G5 Plus saknar tyvärr stöd för trådlös laddning, men det gäller en betydande majoritet av alla konkurrenter också. Här har telefonutvecklingen verkligen gått åt fel håll.

Vi ger batteritiden ett godkänt betyg, och plus i kanten för att Lenovo skickar med en bra snabbladdare, men konstaterar att de lite mer intensiva telefonanvändarna nog gör klokt i att ta med sig en laddare om de vet att de skall vara från hemmet hela dagen.

Syntetiska prestandatest

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T s835
1964p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 5T
26FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Nokia 8
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
Huawei Honor 9
20FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
HTC 10
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24

Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande.

Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen. Moto G5 Plus har utrustats med systemchippet Snapdragon 625, och presterar med detta precis som vi förväntar oss – varken bättre eller sämre. Pluspoäng för ett snabbt lagringsminne som gör appinstallationer snabba och frustrationsfria.

Lenovo Moto G5 Plus – Summering

Lenovo har i Moto G5 Plus precis som namnet antyder byggt en lite större, snabbare och bättre utrustad variant av Moto G5 som vi testade tidigare i år. Resultatet är en telefon som vi på nästan alla sätt och vis anser vara ett bättre alternativ än det mindre syskonet, även om det också innebär en större prislapp.

Mjukvaran utgörs av Android 7.0 Nougat i en näst intill helt orörd version av Android. Vi är inte helt nöjda med att Lenovo har nöjt sig med en så pass gammal version av Android, 7.0 är över ett år gammal vid det här laget, men konstaterar att de åtminstone har en lite mer aktuell säkerhetspatch daterad maj 2017. Gränssnitt och mjukvaran rent allmänt är väloptimerad och tycks spela i harmoni med hårdvaran, med ett bra flyt och i regel snabba appinstallationer och appstarter.

Till det yttre är Moto G5 Plus välbyggd och solid, men en plastram och lite svampiga och otydliga knappar drar ned betyget en aning. I handen ligger telefonen dock bra, även om yttermåtten är ovanligt stora för en telefon med en relativt liten skärm på 5,2 tum. Skärmen, av LCD-typ, håller för övrigt ganska bra klass och slår konkurrenter som Nokia 6 och Honor 9.

Kameran är utan någon som helst tvekan Moto G5 Plus trumfkort. Vi anser att det i den här nyprisklassen inte går att hitta en bättre telefonkamera, faktum är att ingen konkurrent i ungefär samma prisklass ens kommer i närheten.

Batteritiden är godkänd, men inte mycket mer. Med vårt normala användningsmönster klarar vi i regel en hel dag på en och samma laddning, men marginalerna är mycket små och en enda extra 20-minutersnavigering via Google Maps kan vara allt som krävs för att vi skall få slut på batteri innan dagen är över. Lätta till medeltunga användare bör klara en hel dag utan större problem.

Allt som allt är Moto G5 Plus en trevlig bekantskap som absolut har sin plats på marknaden. Vi hade gärna sett ett lite större batteri, lite högre kvalitet – i synnerhet på volym- och strömknappen – och en fräschare Androidversion, åtminstone om prislappen skall ligga kvar runt 2 600 kronor, där den har legat stadigt ganska länge nu.

Den som inte kräver topprestanda eller en telefon som är en högblank modeaccessoar, men som samtidigt vill ha en riktigt bra telefonkamera – till ett pris som är hälften eller kanske till och med en tredjedel av vad konkurrenternas flaggskeppstelefoner kostar – behöver inte söka längre. Lenovo Moto G5 Plus kan vara precis vad ni har letat efter.

Lenovo Moto G5 Plus

Cirka 2 600 kronor
Lenovo Moto G5 Plus
8.0833333333333

Gränssnitt/Mjukvara

9/10

  Byggkvalitet

  8/10

   Skärm

   8/10

    Kamera

    9/10

     Prestanda

     8/10

      Batteritid

      8/10

       Styrkor

       • Bra kamera, inte minst i mörker
       • Ren och snabb Androidversion
       • Bra skärm
       • Skapligt prisvärd
       • Dubbla SIM-kortplatser
       • Frontriktad högtalare

       Svagheter

       • Bitvis svag benchmarkprestanda
       • Saknar vattenresistens
       • Ålderstigen Androidversion
       • Stora yttermått i relation till skärmstorlek
       • MicroUSB

       Aktuellt

       Använder du din smartklocka?

       Android på Prisjakt

       OnePlus 6T
       Huawei Mate 20 Pro
       Huawei P20 Pro
       Samsung Galaxy S9 Plus
       Samsung Galaxy Note 9
       Google Pixel 3
       9

       Test av OnePlus 6T

       9.2

       Test av Google Pixel 3 XL

       9.1

       Test av Sony Xperia XZ3

       8.9

       Test av Sony Xperia XZ2 Premium

       8.6

       Test av LG G7 ThinQ

       8.1

       Test av Nokia 8 Sirocco

       9.3

       Test av Samsung Galaxy Note 9

       8.9

       Test av OnePlus 6

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Använder du skal till din mobil?
       2. Samsung lanserar supertunna surfplattan Galaxy Tab S5e
       3. Pressbilder på Sonys nya telefoner med 21:9-skärmar
       4. Samsung Galaxy S10 visas upp i video, har hål för fingeravtrycksläsaren i skärmskyddet
       5. Samsungs webbläsare når en miljard nedladdningar i Google Play
       6. Skarp pressbild på LG:s nya flaggskepp G8 ThinQ

       Mest läst

       1. Samsung Galaxy S10 visas upp i video, har hål för fingeravtrycksläsaren i skärmskyddet
       2. Ännu fler pressbilder och fotografier på Samsung Galaxy S10 och S10 Plus
       3. Använder du skal till din mobil?
       4. Kommer vi till sist få se en egen smartklocka från Google?
       5. Samsung lanserar supertunna surfplattan Galaxy Tab S5e
       6. Samsungs webbläsare når en miljard nedladdningar i Google Play

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Använder du skal till din primära smartphone?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Survey