Recension:Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Postat:
01:30 - 2017-08-23
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
17

I början av 2012 köpte Google ett Motorola Mobility som i fem år i följd hade uppvisat förlustresultat. Det spekulerades högt och brett om varför Google valde att ”rädda” Motorola, men det visade sig att det var ett högst medvetet drag av Google i syfte att skaffa sig en patentportfölj som vapen i den då rådande stämningshysterin mellan de olika mobiltillverkarna.

Googles ägande av Motorola blev emellertid kortvarigt, och på hösten 2014 såldes Motorola Mobility vidare till den kinesiska tillverkaren Lenovo. Lenovo lanserade ett antal Moto-modeller under namnet Motorola, men under 2016 och 2017 växlade de över till att sälja Moto under namnet Lenovo.

Motos modell, oavsett om de säljs under namnet Motorola eller Lenovo, har länge varit att ge kunderna en tämligen ren Androidversion, hårdvara i regel av instegs- eller mellanklassnivå och ett inte sällan attraktivt pris. Vidare har Moto ofta bjudit på färgglada och lekfulla skal och gjort det enkelt för användaren att själv modifiera utseendet och göra telefonen till sin egen.

I år har vi hunnit fram till den femte generationen Moto G-telefoner, vilken består av fyra modeller: Moto G5, Moto G5S, Moto G5 Plus och Moto G5S Plus.

I den här minirecensionen sätter vi tänderna i Lenovo Moto G5 Plus, som går att få för drygt 2 600 kronor, för att utröna om den är en kompetent utmanare i sitt prissegment, eller om det finns bättre alternativ för ungefär samma summa.

Kartong och hårdvara


Av tradition har Motorola/Lenovo inte lagt ned speciellt mycket krut på kartongen för Moto G-serien, och Moto G5 Plus är inget undantag. Telefonen levereras i en tunn och bräcklig och lite halvdant sammansatt illgrön tunnpappkartong med Motorola-loggan på lockets ovansida och texten ”moto g5 plus” strax nedan.

Inuti kartongen, som för övrigt är åtminstone dubbelt så stor som den skulle behöva vara med tanke på innehållet, återfinns telefonen inslagen i skyddsplast i ett fack för sig längst upp. Nedan detta finns övrigt innehåll i form av en svart snabbladdare, en svart USB-kabel (Micro USB), ett stift för SIM-kortsläden och diverse dokumentation.


Telefonen i sig, vi testar det grå exemplaret kallat ”Lunar Grey”, modellbeteckning XT1685, känns ganska välbyggd och solid, inte minst i relation till prislappen, och ligger därtill bra i handen. Telefonens ram upplevs till en början vara av metall, men är faktiskt tillverkad av plast, precis som bakstycket.

Plastramen till trots är utformningen och styvheten imponerande och tack vare en med dagens mått mätt ganska liten skärm, ”bara” 5,2 tum, så skulle Moto G5 Plus kunna ha fått tämligen nätta yttermått. Dessvärre är så ej fallet, då ramarna runtom skärmen är osedvanligt breda. Yttermåtten är på 150,2 x 74 x 7,7 millimeter vilket kan jämföras med den gamle suveränen LG G2, som även den har en skärm på 5,2 tum men vars yttermått blott är 138,5 x 70,9 millimeter på höjd och bredd – mycket mindre än G5 Plus, alltså. Vikten är på 155 gram och batteriet väger in på 3 000 mAh.

Telefonens vänstra långsida är helt slät och saknar alla former av knappar, uttag eller kortplatser. I huvudänden finner vi SIM-kortsläden (dubbla SIM-kortplatser) i vilken vi även finner en kortplats för lagringsminnesexpansion med upp till 128 GB, och i fotänden sitter Micro USB-porten (dessvärre ej USB Typ C), en samtalsmikrofon och 3,5-millimeterjacket.

På högra långsidan sitter volymknappen och strömknappen, vilka tyvärr upplevs som aningen svampiga. I synnerhet strömknappen är nästan helt slät mot telefonens ram, vilket gör det mycket svårt att treva sig till knappen i blindo. Därtill saknas en tydlig ”klickkänsla”. Moto G5 Plus är en rent generellt välbyggd telefon, men knapparna får underkänt.

Under skalet står Qualcomms Snapdragon 625 för hästkrafterna, tillsammans med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme. Vi vet av erfarenhet att Snapdragon inte är skapad för att vinna några guldmedaljer för ren råstyrka, men i kombination med en ren och ganska väloptimerad version av Android 7.0 (säkerhetsuppdatering daterad maj 2017) så är användarupplevelsen ändå bra. Vi märker allt som oftast bara av den bristande prestandan vid tyngre användning, exempelvis 3D-spelsessioner och då och då i webbläsaren på större webbsidor med många och stora grafiska element, samt under vissa omständigheter vid HDR-foto.

Kameran på 12 megapixlar är utan tvekan Moto G5 Plus trumfkort. Lenovo har gett den här krabaten en kamerasensor, Sony IMX 362, med rejält tilltagna sensorpixlar på 1,4 mikrometer. Detta är samma sensorpixelstorlek som betydligt dyrare telefoner som Samsung Galaxy S8 och Google Pixel XL, vilket åtminstone på pappret innebär mycket goda möjligheter till god kvalitet även vid foto i dunkla förhållanden.

Bildskärm


Bildskärmen mäter 5,2 tum på diagonalen, är av TFT LCD-typ och har en upplösning om 1 080 x 1 920 pixlar, även kallat 1080p och FullHD. Den här upplösningen i kombination med skärmstorleken ger Moto G5 Plus en pixeltäthet på 424 PPI, vilket vi anser är skarpt nog för de allra flesta även om det inte ger samma knivskärpa som vissa dyrare konkurrenter.

Till skillnad från exempelvis Honor 9 som vi testade häromveckan så lider inte G5 Plus-skärmen av någon betydande ghosting, eller eftersläpningar, utan text och skärmelement upplevs som relativt skarpa och kontrastrika även vid skrollning. Färgerna är bra på ett neutralt sätt, men den som vill ha mer mättnad bjuds på möjligheten att i skärminställningarna växla till skärmläget ”Lyster” som ger färgerna lite mer ”punch”.

Betraktningsvinklarna är bra, bättre än exempelvis konkurrenten Nokia 6, och skärmens maximala ljusstyrka likaså – bättre än Nokia 6 och ungefär i nivå med Pixel XL. Utomhus i direkt solljus är läsbarheten god. Pekskärmen är i Moto G5 Plus kort sagt en ganska trevlig bekantskap, även om den förstås i den här prisklassen inte kan mäta sig med de allra bästa.

Pekskärmen svarar bra på våra kommandon, oavsett om det är pek, svep eller flerfingergester. Skärmen tycks dock sakna en oleofobisk ytbehandling, eller så är ytbehandlingen ganska blygsam, vilket gör att den inte har samma halkiga känsla som de flesta konkurrenterna har direkt ur kartong. Skärmen känns helt enkelt lite sträv och samlar på sig fingerkladd ganska snabbt.

Trådlöst och ljud

Vårt testexemplar av Moto G5 Plus, version XT1685, har stöd för dubbla SIM-kort, vilket vi vet är något som många av våra läsare uppskattar. LTE-stödet utgörs av band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 19(800), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300) och 41(2500) och G5 Plus därmed stöd för alla svenska vanligt förekommande LTE-band. Utöver det finner vi förstås sedvanligt fullt stöd för 2G och 3G. Vi har inte noterat några problem med mottagning under vår testfas, utan mottagningen motsvarar mer eller mindre exakt konkurrenterna.

Ljudet är vid telefonsamtal bra, men vi störs lätt av ett vagt bakgrundssus i vår ände. Motparten noterar dock inte något sus, utan rapporterar att ljudet är utmärkt. Vi noterar en osedvanligt hög maxvolym via telefonens inbyggda samtalshögtalare, då telefonen används på ett traditionellt vis med luren mot örat, något som är ganska ovanligt.

Den inbyggda högtalaren, en enkelhögtalare av monotyp, är placerad ovan skärmen och är alltså kombinerad med samtalshögtalaren, vilket nog kan förklara varför ljudet vid telefonsamtal har ovanligt hög maxvolym. Som telefonhögtalare räcker det dock inte långt, även om vi är glada att det är en frontriktad högtalare. Ljudet är tunt och saknar djup, men bjuder åtminstone på ett ganska distinkt mellanregister och diskant. Maxvolymen är med 76 decibel klart lägre än konkurrenter som Nokia 6 (80 dB) och Honor 9 (81 dB).

Mjukvara


Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med maj månads (2017) säkerhetsuppdatering. Moto G5 Plus släpar alltså redan efter en bra bit, då Android 7.1 har funnits ute i snart ett helt år, och Moto G5 Plus är inte en telefon för de som vill ha snabba uppdateringar.

Till mångas glädje och vissas förtret är mjukvaran väldigt standardbetonad, det vill säga mycket lik Android i sitt grundutförande. Moto bjuder på en del små ändringar och tillskott jämfört med Android i grundutförande, men på det stora hela kan det sägas vara en ren Androidversion. Bland tillskotten finner vi en del Moto-specifika aviseringsalternativ samt två olika bildskärmsinställningar för att justera ”lyster”.

Flytet är bra och telefonen svarar trots ett ganska klent systemchipp (Snapdragon 625) väldigt bra på våra kommandon. Gränssnittet är i regel följsamt och snabbt, men vi noterar då och då att chippet pressas till det yttersta och att det då kan ”hacka” litegrann i någon sekund.

Då mjukvaran i princip är identisk med Android 7.0 i dess grundutförande så går vi inte in djupare på detta, men den som är intresserad av att fördjupa sig i Android 7.0 och dess funktioner hänvisar vi till vår Android 7.0-artikel.

Kamera


Kameran kan nog sägas vara lite av Moto G5 Plus trumfkort, då Lenovo har gett den en kamerasensor med ovanligt stora sensorpixlar, 1,4 mikrometer, samt optik med ett imponerande ljusinsläpp på f/1,7. Stora sensorpixlar i kombination med optik på f/1,7 är något man vanligtvis endast finner i flaggskeppstelefoner. Dessa stora pixlar och utmärkta ljusinsläpp via optiken ger Moto G5 Plus åtminstone på pappret mycket goda förutsättningar till stor ljusupptagningsförmåga och därmed bra prestanda i dunkel och mörker.

Vi finner vidare kamerafunktioner som fasdetekterade autofokus, laserautofokus, dubbla autofokuspunkter, dubbel LED-blixt med tvåtonsljus och 4K-videoinspelning. Saknas gör optisk bildstabilisering. Frontkameran är en ganska blygsam och intetsägande historia på 5 megapixlar och med optik på f/2,2. Bildkvaliteten är acceptabel för prisklassen men vi noterar att det behövs gott om ljus. I dunkla förhållanden sjunker bildkvaliteten snabbt till vad vi anser vara oanvändbara nivåer.

Moto G5 Plus är som förväntat mycket bra på foto i mörker, inte minst i relation till prisklassen, men i fullt dagsljus ser vi tydliga tendenser till överexponering vid svåra ljuskontraster. Motos HDR-läge är inte på långa vägar lika bra som i många dyrare konkurrenter, men ställd mot telefoner i samma prisklass presterar G5 Plus bra, exponeringsbristerna till trots.

Moto G5 Plus bjuder till vår glädje på ett mer avancerat kameraläge, kallat ”Arbetsläge”, där vi bjuds på en betydligt större kontroll än i kamerans mycket simpla autoläge. Detta är ett litet dolt guldkorn som gör fotoupplevelsen än bättre och som verkligen lyfter Moto G5 och G5 Plus till de kanske bästa kameratelefonerna i sin prisklass.

Dagsljusbilder
Lenovo Moto G5 Plus (t.v.) mot Nokia 6 (t.h.)


Med undantag av det tredje bildparet, där vi ser en relativt jämn kamp de tu kamerorna emellan, så är Moto G5 Plus med god marginal den klart bättre i vårt kameratest, där vi som alltid använder kamerans automatiska läge och låter kameramjukvaran själv välja vad den tror är de bästa inställningarna under rådande förutsättningar. Moto G5 Plus lyfter fram bättre detalj, bättre skärpa, bättre (om än långt ifrån perfekt) exponering vid svåra kontraster och mer realistiska färger.

Mörkerbilder
Lenovo Moto G5 Plus (t.v.) mot Nokia 6 (t.h.)


I mörker slår Moto G5 Plus med lätthet Nokias utmanare. Nokia 6, med sina små sensorpixlar, kan helt enkelt inte absorbera tillräckligt mycket ljus för att kunna ta mörkerbilder med skärpa och detalj.

Moto G5 Plus lyckas å sin sida tack vare både stora sensorpixlar och stort ljusinsläpp via optiken fånga en hel del ljus och presenterar därmed bilder som är snudd på lika bra som de allra bästa mörkerkamerorna på marknaden, såsom Samsung Galaxy S8 och Google Pixel XL. Vi ser dock vissa problem med överexponering i andra bildparet, vid dörrbelysningen i bildens högerkant.

Ett litet minus för Moto G5 Plus dock, då HDR-behandlingen i mörker tar någon sekund och kräver att man håller kameran helt stilla utan darr på handen. Här ser vi att den aningen bristande prestandan i telefonens systemchipp Snapdragon 625 gör sig påmind.

Allt som allt är Moto G5 Plus en mycket bra kamera som både utmanar och slår många flaggskeppstelefoner, men för halva priset, eller mindre. Den som inte bryr sig speciellt mycket om maximal prestanda men som däremot vill ha en prisvärd telefon med en finfin kamera gör klokt i att överväga den här krabaten.

Batteritid och prestanda


[bench]21battery|moto g5 plus[/bench]
Batteritiden har under vår testfas varit god men inte utmärkt. Vi har i regel klarat en hel dag på en och samma laddning, men marginalen vid dagens slut är inte betryggande och vi satte efter någon vecka det i system att alltid ladda telefonen 15–20 minuter efter jobbet, för att vara säker på att klara hela dagen ut. Motorola skickar med en snabbladdare i kartongen, och Moto G5 Plus laddar ganska snabbt.

Olyckligtvis har vi inte kunnat köra det syntetiska batteritestet PCMark 2.0 Work Battery Life då testappen av oklara skäl låser sig efter några minuter på Moto G5 Plus. Vi har dock mätt upp en laddtid på 102 minuter, från helt tomt till 100 %. Moto G5 Plus saknar tyvärr stöd för trådlös laddning, men det gäller en betydande majoritet av alla konkurrenter också. Här har telefonutvecklingen verkligen gått åt fel håll.

Vi ger batteritiden ett godkänt betyg, och plus i kanten för att Lenovo skickar med en bra snabbladdare, men konstaterar att de lite mer intensiva telefonanvändarna nog gör klokt i att ta med sig en laddare om de vet att de skall vara från hemmet hela dagen.

Syntetiska prestandatest
[bench]21system|moto g5 plus[/bench]

[bench]21cpu|moto g5 plus[/bench]

[bench]21gpu|moto g5 plus[/bench]
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande.

Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen. Moto G5 Plus har utrustats med systemchippet Snapdragon 625, och presterar med detta precis som vi förväntar oss – varken bättre eller sämre. Pluspoäng för ett snabbt lagringsminne som gör appinstallationer snabba och frustrationsfria.

Lenovo Moto G5 Plus – Summering

Lenovo har i Moto G5 Plus precis som namnet antyder byggt en lite större, snabbare och bättre utrustad variant av Moto G5 som vi testade tidigare i år. Resultatet är en telefon som vi på nästan alla sätt och vis anser vara ett bättre alternativ än det mindre syskonet, även om det också innebär en större prislapp.

Mjukvaran utgörs av Android 7.0 Nougat i en näst intill helt orörd version av Android. Vi är inte helt nöjda med att Lenovo har nöjt sig med en så pass gammal version av Android, 7.0 är över ett år gammal vid det här laget, men konstaterar att de åtminstone har en lite mer aktuell säkerhetspatch daterad maj 2017. Gränssnitt och mjukvaran rent allmänt är väloptimerad och tycks spela i harmoni med hårdvaran, med ett bra flyt och i regel snabba appinstallationer och appstarter.

Till det yttre är Moto G5 Plus välbyggd och solid, men en plastram och lite svampiga och otydliga knappar drar ned betyget en aning. I handen ligger telefonen dock bra, även om yttermåtten är ovanligt stora för en telefon med en relativt liten skärm på 5,2 tum. Skärmen, av LCD-typ, håller för övrigt ganska bra klass och slår konkurrenter som Nokia 6 och Honor 9.

Kameran är utan någon som helst tvekan Moto G5 Plus trumfkort. Vi anser att det i den här nyprisklassen inte går att hitta en bättre telefonkamera, faktum är att ingen konkurrent i ungefär samma prisklass ens kommer i närheten.

Batteritiden är godkänd, men inte mycket mer. Med vårt normala användningsmönster klarar vi i regel en hel dag på en och samma laddning, men marginalerna är mycket små och en enda extra 20-minutersnavigering via Google Maps kan vara allt som krävs för att vi skall få slut på batteri innan dagen är över. Lätta till medeltunga användare bör klara en hel dag utan större problem.

Allt som allt är Moto G5 Plus en trevlig bekantskap som absolut har sin plats på marknaden. Vi hade gärna sett ett lite större batteri, lite högre kvalitet – i synnerhet på volym- och strömknappen – och en fräschare Androidversion, åtminstone om prislappen skall ligga kvar runt 2 600 kronor, där den har legat stadigt ganska länge nu.

Den som inte kräver topprestanda eller en telefon som är en högblank modeaccessoar, men som samtidigt vill ha en riktigt bra telefonkamera – till ett pris som är hälften eller kanske till och med en tredjedel av vad konkurrenternas flaggskeppstelefoner kostar – behöver inte söka längre. Lenovo Moto G5 Plus kan vara precis vad ni har letat efter.

[P_REVIEW post_id=154710 visual=’full’]