Recension:Minitest av Xiaomi Redmi Note 4X

Postat:
08:14 - 2017-06-17
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Det finns en uppsjö mindre kinesiska tillverkare av Android-telefoner, vilka kan köpas via (i regel) kinesiska återförsäljare som specialiserar sig på privatimporter till såväl Europa som Nordamerika. De flesta av dessa tillverkare är tämligen små, okända och erbjuder en högst diskutabel support när köpet väl är gjort och telefonmodellen ersätts av en nyare modell några månader senare.

Ett framstående undantag är den kinesiska tillverkaren Xiaomi som inte bara säljer enorma mängder telefoner främst i hemlandet Kina, och som därmed inte är en liten tillverkare utan den femte största tillverkaren i världen, utan som även har varit aktiva sedan 2010 och därmed är ganska väletablerade på smarttelefonmarknaden.

I den här recensionen tar vi en närmare titt på Xiaomi Redmi Note 4X, en telefon som nyligen lanserades i en internationell version och som vi vet att många av våra läsare har visat intresse för. Inte minst tack vare en prislapp på cirka 1 350 kronor med dagens växelkurs.

Vi vill för full transparens påpeka att vi har fått vårt testexemplar skickat till oss genom återförsäljaren Gearbest.com och vi riktar dem ett tack för detta.

Specifikationer

Xiaomi Redmi Note 4X har fått en 5,5 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning om 1 080 x 1 920 pixlar, även kallat FullHD och 1080p, vilket resulterar i en pixeltäthet om 401 PPI. För hästkrafterna svarar den åttakärniga processorn Qualcomm Snapdragon 625 samt grafikkretsen Adreno 506.

Kameran är på 13 megapixlar (1,12 mikrometer) och har optik på f/2.0, en dubbel LED-blixt samt fasdetekterande autofokus. Frontkameran är på 5 megapixlar och även den med optik på f/2.0. På baksidan finner vi även en fingeravtrycksläsare, placerad strax nedan kameran.

Batteriet är med hela 4 100 mAh mycket väl tilltaget och har till vår glädje stöd för snabbladdning (Qualcomm Quick Charge), även om den i kartongen medföljande laddaren inte har stöd för detta. Yttermåtten är 151 x 76 x 8,5 millimeter och vikten 169 gram.

Note 4X säljs i två olika internationella versioner: en med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme, vilket är den versionen vi testar, och en cirka 600 kronor dyrare version med 4 GB RAM och 64 GB lagring. Färgalternativen är i skrivande stund svart, guld, silver och rosa.

Kartong och hårdvara


Kartongen är minimal till storleken, upplevs som kvalitativ och är helvit med ett nästan osynligt vitt tryck med texten ”4X” på ovansidan. Värt att vidare påpeka är att vi fick ett nordamerikanskt exemplar, varför vi i vår kartong fann en laddare av nordamerikansk stickpropptyp. De europeiska exemplaren har istället laddare av europeisk/svensk stickpropptyp.

Inuti kartongen finner vi förstås telefonen själv (i färgen ”Champagne Gold”) inslagen i skyddsplast, en svart laddare (2A och 5V, det vill säga dessvärre ej av snabbladdningstyp), en svart USB-kabel dryga metern lång, ett metallstift för SIM-släden samt slutligen en snabbstartguide på kinesiska. Ytterst sparsmakat innehåll, vilket kanske är att vänta vid den här prisnivån.

Telefonen själv är synnerligen välbyggd, med ett så kallat unibodychassi av lättmetall. Absolut ingenting antyder till det yttre att det här är en telefon som kostar 1 350 kronor snarare än 7 000 kronor. Note 4X har en betydande tyngd i handen, vilket delvis förklaras av metallchassit men även av det rejäla batteriet om 4 100 mAh.

Telefonen är utrustad med tre fysiska kapacitiva navigeringsknappar (”touchknappar”) nedan skärmen, för meny/appväxling, hem och tillbaka. Ovan skärmen återfinns samtalshögtalare, frontkameran, en LED-diod för aviseringar, samt sensorer.

På vänstra långsidan sitter SIM-kortsläden och på den högra långsidan finner vi volymknapp och strömknapp, båda med föredömligt tryckmotstånd och känsla. I huvudänden återfinns en sekundär mikrofon, 3,5 mm-uttaget samt något numera så ovanligt som en IR-port.

I fotänden sitter den primära samtalsmikrofonen, högtalaröppningen samt USB-porten som till vår stora besvikelse är av Micro USB-typ istället för USB Typ C-typ. Bagatell, kanske, men likväl poängavdrag.

På baksidan återfinns kameralinsen, den dubbla LED-blixten samt en rasande snabb och exakt fingeravtrycksläsare. Vi finner på baksidan även en diskret MI-logga.

Bildskärm


Bildskärmen på 5,5 tum och med FullHD-upplösning är av IPS LCD-typ och är föredömligt bra. Inte minst betraktningsvinklar och kontraster upplevs som absolut toppklass, men även färgåtergivningen imponerar. I intensivt mörker dras skärmen med samma problem som alla andra LCD-skärmar, då svärtan är bristfällig och svarta nyanser framstår som ljusgrå.

Skärmens största svaghet är dock responstiden som är i högsta laget och som resulterar i så kallad ”ghosting”, eftersläpningar och oskärpa, i vissa lägen. Det är inte ett jätteproblem, men ändå fullt noterbart redan efter blott några minuters användande. Den maximala ljusstyrkan är god och i kombination med de imponerande kontrasterna presterar Note 4X bra även ute i fullt dagsljus, dock inte i direkt solljus.

Pekskärmen är precis som nästan alla pekskärmar numera av hög klass och Redmi Note 4X reagerar på alla pek, svep och gester precis som förväntat och utan undantag. Skärmglaset är härdat för bättre rep- samt splitterbeständighet, men det tycks inte handla om Corning Gorilla Glass.

Skärmens yta är oleofobiskt (fettavstötande) behandlad vilket håller det värsta fingerkladdet borta. Skärmglasets ytterkanter är vidare mjukt fasade där de möter metallramen, vilket ger skärmen en behaglig känsla även ända längst ut mot kanterna.

Trådlöst, ljud och samtal

Vi har under testperioden inte noterat några problem alls med vare sig mobila nätverk (stöd för LTE-band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)) eller via Wi-Fi (802.11n) eller Bluetooth (4.2, A2DP, LE).

Redmi Note 4X har en för många trevlig bonus i form av dubbla SIM-kortplatser, alternativt enkel-SIM och en plats för lagringsminnesexpansion via MicroSD (upp till 256 GB).

Ljudet via telefonsamtal är utmärkt och vi har inga problem alls att höra motparten klart och tydligt, men motparten noterade ett lite mer påtagligt vindbrus/-sus under lätt blåsiga förhållanden än vår referenstelefon ZTE Axon 7.

Mottagningen är som förväntat god och motsvarar vår ovan nämnda referenstelefon mycket väl. Vi har inte noterat några oförklarligen nedkopplade samtal eller andra problem, annat än på platser där vi vet att mottagningen är ytterst svag, platser där alla telefoner i har testat har uppvisat samma problem.

Den interna högtalaren, av monotyp och placerad i fotänden, kan närmast beskrivas som medelmåttig. Den är ingalunda rent dålig, men är heller inte i paritet med de bästa. Ljudet är ganska tunt, men når åtminstone en acceptabel maxvolym. Mot den utmärkta frontriktade stereohögtalaren i ZTE Axon 7 räcker det inte långt vare sig vad gäller maxvolym eller djup.

Mjukvara

Mjukvaran bygger dessvärre på den numera till åren komna Android 6.0 Marshmallow, men vi ser åtminstone att Xiaomi har gett Note 4X en relativt aktuell säkerhetsuppdatering daterad april 2017. Ovanpå Android har Xiaomi som alltid lagt sitt egenutvecklade gränssnitt MIUI, som i Note 4X är uppe i version 8.2, vilket även är den senaste skarpa versionen.

MIUI 8.2 har ett mycket polerat, snabbt, snyggt och trevligt gränssnitt som dock avviker kraftigt från Android i grundutförande. På många sätt och vis påminner det mer om Apples Ios-gränssnitt, då MIUI som exempel saknar en ”applåda” och placerar alla installerade appar direkt på hemskärmarna, men vi ser samtidigt här och var tydliga Android-spår. Och man kan förstås, om man önskar, genom Play-butiken installera valfri hemskärmsersättare (”launcher”) för att ge Note 4X en mer Android-typisk användarupplevelse.

MIUI kanske närmast kan beskrivas som en gränssnittsmässig hybrid mellan Android och Ios, men grunden, basen är helt och fullt Android vilket förstås innebär att alla Androids appar, widgetar och spel fungerar.

Det tar oss alltid en stund att vänja oss vid gränssnittet, då Xiaomi har gjort betydande förändringar och har stuvat om rejält i inställningsmenyerna och liknande jämfört med Android i standardutförande, men efter någon dags lekande upplever vi inte att det är ett problem längre. Man vänjer sig snabbt.

För att ta ett exempel på hur Xiaomi har stuvat om så letade vi utan framgång i flera minuter efter inställningen för bildskärmens timeout, vilken traditionellt sett i Android-baserade telefoner ligger under inställningarna för ”Bildskärm”. Det visar sig efter lite huvudkliande att Xiaomi i MIUI 8.2 har lagt bildskärmens timeoutinställning under de helt separata låsskärmsinställningarna.

Något som vidare frustrerade oss en hel del är att språkstödet direkt ur kartong inte bara är bristfälligt utan även ologiskt och inkonsekvent. Det visar sig genast då vi startar telefonen första gången att svenska saknas som systemspråk. Men men, inga problem; vi finner såväl brittisk som amerikansk engelska och väljer det brittiska alternativet.

I nästa steg ombeds vi ange region/land. Utmärkt, kanske finns svenska här? Nepp. Ok, vi väljer väl Storbritannien då? Nope, finns inte heller. Man kan alltså välja brittisk engelska som språk, men man kan inte välja Storbritannien som land. Inte heller finns USA som land, trots att amerikansk engelska finns som språk. Xiaomi, y u do this?

För att göra det hela än mer förvirrande och inkonsekvent så visar det sig att man i telefonens inställningar, efter att telefonen är konfigurerad första gången, kan välja USA som region. Men fortfarande varken svenska eller Sverige. Eller Storbritannien.

Den som absolut behöver ha svenska som språk och Sverige som region kan lösa detta genom att skaffa root-åtkomst och exempelvis installera appen MoreLocale 2, i vilken man kan ställa in språk och plats själv, men detta kräver en viss teknisk färdighet som inte alla har, eller är villiga att krångla med. I det fallet är Xiaomi Redmi Note 4X dessvärre inte telefonen för just dig, och det är synd och skam att en telefon skall behöva falla på något så grundläggande och banalt enkelt för tillverkaren att fixa som ett språkpaket.

Allt som allt, trots en del brister och en viss inlärningsperiod, är vi ganska förtjusta i MIUI 8.2. Gränssnittet är i våra ögon snyggt, det är mjukt och följsamt, har gott om funktioner och finesser och läckra animationer.

Kamera


Kameran är på 13 megapixlar, har optik med ett bländarvärde på f/2.0 samt en dubbel LED-blixt. Vi finner vidare alla de vanliga funktionerna som fasdetekterande autofokus, pekfokus, HDR, ansiktsigenkänning, pekfokus och en rad olika filter och scenlägen för efterbehandling av bilden.

Även om 13 megapixlar tycks vara den aktuella standarden bland telefontillverkarna så ser vi dessvärre att Xiaomi har snålat in och gett Note 4X en kamerasensor med tämligen små sensorpixlar (1,12 mikrometer). Detta innebär att ljusupptagningsförmågan sjunker markant jämfört med konkurrenter med sensorpixlar i storleksklassen 1,4 mikrometer eller större, med betydligt sämre mörkerprestanda som resultat.

Videoinspelning är vidare begränsad till 1080p, det vill säga 1 920 x 1 080 pixlar, i 30 FPS. Vi vet att Snapdragon 625 är kapabel att spela in video i 4K och 30 FPS, men Xiaomi här här valt att nöja sig med 1080p. Vi har inga klagomål på videokvaliteten i 1080p – videoflytet är utmärkt och skärpan och detaljrikedomen är god och likaså är färgerna bra, men optisk bildstabilisering saknas så stadiga händer rekommenderas.

Vi finner vidare att autofokusen kan vara aningen ryckig samt att kameran har vissa problem med svåra ljuskontraster, även om det inte är något jätteproblem. Vi hade kanske mer än 4K-inspelning önskat oss 1080p i 60 FPS, men inte heller det står att finna. Dock hittar vi stöd för slow motion-inspelning i 720p och 120 FPS vilket är en kul bonus, men se till att ljusförhållandena är goda för ett lyckat resultat.

Vi hade önskat en mer avancerad kameramjukvara som gav oss bättre och mer avancerade manuella inställningar, utöver ISO och vitbalans, men Xiaomi tycks fokusera hårt på point and shoot-funktionalitet och enkelhet snarare än på att ge användaren total kontroll. Som ”hardcoreanvändare” stör detta oss en del, men vi gissar att minst lika många är glada att slippa drösvis med förvirrande inställningar och funktioner även om ingen tvingar dem att använda de avancerade kamerainställningarna.

Exempelbilder
Xiaomi Redmi Note 4X – Google Pixel XL

I fullt dagsljus tar Note 4X när allt klaffar riktigt bra bilder som faktiskt i enskilda fall kan matcha toppkameror såsom Google Pixel XL. Färgåtergivningen är bra och Note 4X lyckas faktiskt vad färgåtergivningen berör slå den utmärkte Pixel XL i det andra bildparet, på trädstammen. Samtidigt ser vi att Note 4X-bilderna kan bli aningen övermättade, som i första och tredje bildparet. Skärpan är god men kan inte matcha Pixel XL, och likaså ser vi större problem med linsoskärpa ut mot bildens ytterkanter i bilder tagna med xiaomin.

Det gäller dock att vara mycket stadig på handen om man väljer att aktivera HDR-läget, då det annars resulterar i påtaglig oskärpa (som synes i bildpar ett). Det tar helt enkelt 2-3 gånger längre tid för Note 4X och dess Snapdragon 625-chipp att behandla HDR-bilderna och man måste under den halva sekunden vara så stilla man bara kan. Google Pixel XL behöver blott någon tiondels sekund för HDR-behandlingen i dagsljus och ställer därmed mycket lägre krav på våra skakiga händer.

Redmi Note 4X presterar alltså riktigt bra i fullt dagsljus, men dessvärre ser vi som förväntat stora brister i mörka ljusförhållanden. De små sensorpixlarna (1,12 mikrometer) kan helt enkelt inte absorbera tillräckligt mycket ljus från omgivningen i mörka förhållanden, och resultatet blir ytterst oskarpa bilder med urvattnade färger och väldigt lite kontrast. Här faller Note 4X långt bakom den väletablerat kompetente mörkerkameran i Google Pixel XL och den som köper xiaomin bör innan köp göras väl medveten om dess brister som mörkerkamera.

Frontkameran är en rätt blek historia som för all del kan ta hyggliga bilder för lågupplösta ändamål som MMS men som sannolikt inte kan leva upp till förväntningarna hos de som ofta och gärna tar ”selfies” och lägger upp på sociala nätverk och liknande. Vi ser vidare, även med kvalitetsinställningarna på max, en påtaglig ”utsmetning” som suddar ut alla mindre detaljer och skapar en slags akvarell-/penseleffekt.

Batteritid och prestanda

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500
Batteritiden har under vår testperiod varit hart när fantastisk. Med ett rejält batteri på 4 100 mAh och Qualcomms hyggligt strömsnåla Snapdragon 625 under skalet har vi sett batteritider som vid ett för oss normalt användande utan vidare sträcker sig över två hela dagar. Även i vårt syntetiska batteritest visar Redmi Note 4X var skåpet skall stå och slår de tu tidigare batteriregenterna Google Pixel XL och Samsung Galaxy S8 Plus med god marginal.

De flesta telefonerna kan för all del klara två dygn numera, men det krävs i allmänhet att man anpassar sitt användande och medvetet håller skärmtiden nere. Icke så med Note 4X, som klarar två dygn med exakt samma användande som normalt, något som endast Google Pixel XL och Samsung Galaxy S8 Plus kan matcha bland våra på redaktionen tillgängliga referenstelefoner.

Prestandan är mycket imponerande vid ett verkliga världen-baserat användande; appstarter, appinstallationer, webbsurf och svep och skrollande genom gränssnitt och listmenyer flyter på till synes lika snabbt som på telefoner med kraftfullare chipp.

Vi kan dock då vi mäter upp inläsnings- och renderingstiden för en rad webbsidor se att Note 4X hamnar på efterkälken då den ställs mot ZTE Axon 7 samt Google Pixel XL. Det handlar allt som oftast om cirka 20 procent längre laddtider, vilket på de flesta tyngre webbsajterna motsvarar en dryg sekund eller två. Långsammare? Javisst. Men en dealbreaker? Inte för oss, men vi är alla olika.

Trots delvis rent usla resultat i syntetiska prestandatest (se graferna nedan), inte minst vad gäller 3D-prestandan, har vi spelat en rad 3D-spel utan några större problem, exempelvis Asphalt Xtreme: Rally Racing. Vid enstaka tillfällen har vi noterat kortare perioder med låg bildfrekvens, men aldrig till den graden eller så långdraget att det blev ospelbart. Med det sagt är detta inte en telefon för 3D-spelfantasten, men den hanterar mindre grafikintensiva spel som Sonic Dash och Dots felfritt.

Syntetiska prestandatest

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T s835
1964p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 5T
26FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Nokia 8
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
Huawei Honor 9
20FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
HTC 10
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24
Vi låter våra grafer här ovan tala för sig själva, men vill poängtera att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen. Resultat i dylika prestandamätningar bör som alltid tas med en nypa salt.

Xiaomi Redmi Note 4X – Summering

Xiaomi Redmi Note 4X är en telefon med såväl påtagliga styrkor som noterbara svagheter. Till styrkorna räknar vi en fantastisk batteritid, mycket hög material- och byggkvalitet, bra kamera i dagsljus, dubbla SIM-kortplatser, en mestadels bra skärm, ett snyggt och snabbt gränssnitt, en blixtsnabb och exakt fingeravtrycksläsare och ett fantastiskt lågt pris (från 1 350 kronor med fri frakt, i skrivande stund).

Bland svagheterna finner vi skärmens påtagliga eftersläpningar, stora brister vad gäller språk- och regionsstöd, en mycket svag mörkerkamera, en numera gammal Android-version (6.0 Marshmallow) samt Micro USB-kontakt istället för USB Typ C.

För den som älskar att pilla med sin telefon, som älskar att göra ett klipp och som vill ha något i vår del av världen väldigt annorlunda kan vi trots en del brister inte göra annat än att rekommendera Xiaomi Redmi Note 4X. Telefonen levereras med en enkelt upplåsbar bootloader och Xiaomi har en smått fantastisk och minst sagt aktiv community för modifierade versioner av MIUI där man kan hitta hjälp och stöd vid eventuella problem.

Den som däremot vill ha en telefon som direkt ur kartong och med enkla inställningar kan anpassas till svenska förhållanden, eller den som vill ha skrytfaktorn och den absolut snabbaste och bästa hårdvaran på marknaden för tillfället, gör däremot klokt i att söka på annat håll.

Note 4X kan kort sagt på de flesta punkterna definitivt inte hålla jämna steg med dagens flaggskepp såsom Samsungs Galaxy S8, HTC U11 eller Sony Xperia XZ Premium, men på en och annan punkt matchar Note 4X dessa 4-5 gånger dyrare konkurrenter och i enstaka fall överträffar Note 4X dem till och med.

Slutord
Vi fick som vi nämner i recensionens inledning vårt testexemplar genom den kinesiska återförsäljaren Gearbest.com och vi vill därför rikta ett särskilt tack till dem för att de gjorde den här recensionen möjlig.

Den som är intresserad av att själv lägga vantarna på en Xiaomi Redmi Note 4X kan besöka exempelvis Gearbest eller någon av de andra kinesiska återförsäljarna och slå till, men iakttag som alltid försiktighet vid privathandel utanför EU:

Garantier, support och konsumentvillkor kan skilja sig markant från vad vi är vana vid i Sverige och inom EU, och reklamationer, leveranser och returer kan ta betydligt längre tid än vad man kanske tror och förväntar sig. Vi på Swedroid har själva aldrig haft några problem vid handel från kinesiska återförsäljare, med några dussin separata beställningar under bältet (i egenskap av privatpersoner), men det finns inga garantier för att problem inte kan drabba just dig. Gedigna efterforskningar rekommenderas, samt betalning via PayPal som erbjuder ett visst konsumentskydd.

Xiaomi Redmi Note 4X

8.1

Gränssnitt/Mjukvara

8.0/10

Byggkvalitet

9.0/10

Skärm

7.0/10

Kamera

8.0/10

Prestanda

7.0/10

Batteritid

9.5/10

Styrkor

 • Mycket bra batteritid
 • Hög bygg- och materialkvalitet
 • Ytterst prisvärd
 • Dubbla SIM-kortplatser/minnesexpansion
 • Snabbt och snyggt gränssnitt
 • Bra dagsljuskamera

Svagheter

 • Språk- och regionsbrister (Sverige/svenska saknas)
 • Eftersläpningar (ghosting) på skärmen
 • Gammal Android-version (Android 6.0)
 • Osäkerhet kring privathandel från Kina
 • Dålig mörkerkamera

Mest kommenterat

 1. Har IOS bättre appar än Android?
 2. Arnold Goldberg ny chef för svagt presterande Google Pay
 3. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 4. Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?
 5. Apple Music näst största musikströmningstjänsten, Spotify dominerar
 6. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre

Mest läst

 1. Europriserna för Galaxy S22-serien
 2. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 3. Har IOS bättre appar än Android?
 4. Google lägger ned YouTube Originals
 5. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 6. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om