Recension:Test av HTC U11

Postat:
03:23 - 2017-07-11
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
44

Som så många andra tillverkare har taiwanesiska HTC haft några tuffa år på mobilmarknaden. I en global värld där två tillverkare, Samsung och Apple, på egen hand står för nästan två femtedelar av alla smarta telefoner som säljs blir marginalerna för övriga tillverkare ganska små.

HTC var något av en pionjär när Android var i sin barndom och byggde inte bara de första Androidtelefonerna utan var även marknadsledande såväl vad gällde försäljning som telefonernas duglighet – även någon produktgeneration eller två efter att de andra tillverkarna hoppade på tåget.

Dessvärre förlorade HTC så sakteliga greppet om marknaden och har under senare år kämpat för att hålla sig flytande. Vi vet att HTC hårdvarumässigt kan bygga magnifika telefoner och vi på Swedroid är därtill väldigt förtjusta i HTC:s Sense-gränssnitt, men försäljningsframgångarna har av olika skäl uteblivit.

I den här recensionen sätter vi tänderna i det senaste HTC-flaggskeppet U11, som HTC förstås hoppas att den skall vända trenden och skapa positiva siffror i försäljningsprotokollet. Vi kommer som alltid utvärdera allt från hårdvara till mjukvara, buggar och brister samt finesser och styrkor och vi hoppas efter våra veckor med telefonen kunna svara på om U11 är värd sin prislapp eller om det finns bättre alternativ på butikshyllorna.

Specifikationer

Specifikationer HTC U11
ReleasedatumSommaren 2017
Processor2,4GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 835 64-bit
GrafikkretsAdreno 540
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64/128GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 534PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~71,3% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera16
Vikt169g
Höjd, bredd, djup154 x 76 x 7,9mm
Batteri3000mAh / 24 / 336 timmars tal/standby-tid
KommunikationUSB 3.1 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS+BDS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 16
IP-klassningIP67
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Har en tryckkänslig ram som kan användas till att starta appar och utföra kommandon.
Mer infoMer info om HTC U11 på Androidenheter.se

U11 bygger på det för tillfället snabbaste chippet från den amerikanska halvledartillverkaren Qualcomm, kallad Snapdragon 835. RAM- och lagringsminnesbestyckningen beror på version; den billigare version med 4 GB RAM (LPDDR4) samt 64 GB lagring och en dyrare modell med 6 GB LPDDR4-RAM och 128 GB lagring för utvalda marknader. Just nu tycks endast 4 GB-versionen vara tillgänglig i Sverige och det är också den modellen vi testar i den här recensionen.

Skärmen består av en 5,5 tum stor Super LCD5-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560 pixlar, även kallat WQHD, och har en pixeldensitet om 534 PPI. Kameran är på 12 megapixlar med sensorpixlar på 1,4 mikrometer, optik på f/1,7, fasdetekterande autofokus, optisk bildstabilisering och dubbel LED-blixt. Frontkameran är på 16 megapixlar.

HTC har gett U11 ett chassi i lättmetall men har till skillnad från tidigare år övergett sin näst intill patenterade unibodykonstuktion för att i år istället bjuda på både front och bakstycke i heltäckande glas. U11 har vidare fått damm- och vattenresistens enligt IP67-standarden, och ett batteri på blott 3 000 mAh. Yttermåtten mäter 153,9 x 75,9 x 7,9 millimeter och vikten är 169 gram.

Mjukvaran bygger på Android 7.1 Nougat med april månads säkerhetspatch och ovanpå detta har de förstås lagt sitt egenutvecklade gränssnitt Sense UI. För den som behöver mer än 64 GB lagring finns en kortplats för lagringsminnesexpansion via MicroSD. Vad som däremot saknas är 3,5 millimeterporten.

HTC U11 finns tillgänglig i färgerna Amazing Silver (silvergrå), Sapphire Blue (blå), Brilliant Black (svart), Ice White (vit) och Solar Red (röd) men vilka färger som är aktuella för den svenska marknaden kan vi i dagsläget inte svara på. Prislappen ligger i skrivande stund på från cirka 7 500 kronor och uppåt.

I kartongen


Även om vi tycker om ständig utveckling så är vi ändå ganska glada att se att HTC håller fast vid sin unika tvålkoppsdesign av kartongen, som kort beskriven är vitfärgad, har mjukt rundade hörn och ”HTC U11” tryckt på ovansidan i kromad text.

Under locket finner vi telefonen i sig i ett fack högst upp till vänster, inslagen i skyddsplast, och till höger återfinns laddadapter, diverse USB-kablar/-adaptrar samt trådburna in ear-hörlurar. Då telefonen avlägsnas finner vi ytterligare innehåll i en separat kammare, exempelvis ett transparent skal för telefonen samt dokumentation.

Vi finner följande i kartongen:

  • HTC U11 (”Sapphire Blue”, 4 GB/64 GB)
  • Laddadapter (svart, snabbladdare, 5V och 2,5A plus 9V och 1,7A plus 12V och 1,25A)
  • USB-kabel (Typ C till USB, svart, cirka 1 meter lång)
  • USB Typ C-hörlurar (svarta, noise cancellation, cirka 1 meter lång)
  • USB Typ C till 3,5 mm-adapter (svart, cirka 10 cm lång, inbyggd DAP)
  • Transparent plastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst



HTC U11 har fått en modern design med en gedigen blankpolerad lättmetallram och heltäckande glasstycken på både front och baksida. Detta är ett steg bort från HTC:s traditionella och näst intill patenterade lättmetallunibodydesign där telefonens ram och bakstycke är utskuret ur ett och samma metallstycke. HTC var om inte först med den här designen så åtminstone den tillverkaren som gjorde det populärt, så till den graden att var och varannan tillverkare använde en liknande konstruktion en handfull år senare.

Den nya designen och konstruktionen är en uppfriskande fläkt och ser mer modern ut, och bjuder därtill på IP67-klassning för damm- och vattenresistens. Men samtidigt är telefonen, trots Gorilla Glass 3 på baksidan och Gorilla glas som skärmglas, känslig för fall och därtill en halkig fingeravtrycksmagnet. Detta förklarar sannolikt HTC:s val att skicka med ett transparent skal i kartongen. Ergonomin och utformningen är smått fantastisk och U11 ger utan tvekan LG G6 en rejäl kamp om titeln ”bekvämast i handen just nu” tack vare ett mjukt rundat bakstycke med en hart när perfekt fasning mot metallramen.

Telefonens vänstra långsida är helt slät och saknar knappar och uttag, medan vi på högersidan återfinner volymknapp och och strömknapp på den övre halvan. I fotänden sitter USB Typ C-porten centrerad, omgiven av en högtalaröppning och samtalsmikrofonen till höger och ytterligare en mikrofon för funktionen ”ljudzoom” till vänster. Den fjärde och sista mikrofonen för HTC:s ”ljudzoom”-funktion återfinns i nederkant på telefonens bakstycke.

I huvudänden ser vi en tredje mikrofon till höger och SIM-kortsläden till vänster. Ingen 3,5 millimeterport, som tidigare nämnt, något vi inte är helt glada åt. Även om vi numera sällan använder trådburna hörlurar så händer det fortfarande, exempelvis då vi har glömt att ladda våra Bluetooth-hörlurar.

För den som precis som oss ibland fortfarande använder trådburna hörlurar skickar HTC lyckligtvis med en adapter i kartongen, men det omöjliggör dessvärre samtidig laddning av telefonen. Man ställs inför att välja antingen det ena eller det andra, såvida man inte köper en adapter som tillåter användaren att göra båda två samtidigt, men observera att endast adaptrar med en aktiv inbyggd DAP fungerar med HTC U11; inte vilken USB Typ C-adapter som helst.

På fronten finner vi ovan skärmen samtalshögtalaren centrerad, med kameralinsen samt närhetssensor och ljussensor till höger. En flerfärgs-LED-diod för meddelandeaviseringar återfinns under glasstycket en dryg halvcentimeter till vänster om högtalaröppningen, och till vår glädje är den relativt ljusstark så att vi tydligt kan se att den blinkar vid nyinkomna meddelanden, även på avstånd.

Nedan skärmen finner vi fingeravtrycksläsaren, som även agerar hemknapp, läckert försänkt i glasstycket. Fingeravtrycksläsaren/hemknappen är stum och har alltså ingen taktil ”klickkänsla” då den används. Till vänster om fingeravtrycksläsaren sitter en kapacitiv knapp för ”tillbaka” och till höger en kapacitiv knapp för ”appväxling”.

Utskuret i det heltäckande glasbakstycket finner vi huvudkamerans lins centrerad på den övre halvan, samt till vänster den dubbla tvåtons-LED-blixten. Längre ned på bakstycket ser vi HTC-loggan och ännu en bit ned, nära fotänden, en liten perforering för den fjärde mikrofonen, som vi även nämner ett par stycken högre upp.

Storleksjämförelse

HTC U11 är i relation till sin skärmstorlek en relativt stor telefon, åtminstone med dagens mått mätt, när allt fler tillverkare hoppar på trenden att minimera ramarna runtom skärmen så mycket de bara kan. U11 är inte lika stor som Sonys Xperia XZ Premium, som även den har en 5,5 tum stor skärm, men den är större än OnePlus 5 på alla led.

Tack vare U11:s mjukt rundade utformning och glasstycken glider telefonen dock mycket lätt ned även i byxfickor av lite tightare modell, men med ett skal på telefonen – vilket kan vara att rekommendera om man är benägen att tappa telefonen ibland – kan det bli svårt med tighta fickor.

Ljud och samtal


Som med i princip alla andra telefoner numera är samtalskvaliteten samt mottagningen god, och U11 utgör inget undantag. Vi hör motparten föredömligt väl via den inbyggda telefonhögtalaren och motparten har heller inget att klaga på i sin ände. Motparten gör vidare gällande att bakgrundsbrus mycket effektivt filtreras bort även i medelhård vind, något som inte alla telefoner kan skryta med. Vi gissar att HTC:s utmärkta sus- och brusreducering kan tillskrivas enhetens inte mindre än fyra olika mikrofoner som tillsammans arbetar för att filtrera bort bakgrundsljud.

Mottagningen är som sagt även den god, men sticker inte ut och är bättre än våra referenstelefoner Samsung Galaxy S8 Plus och Nexus 6P. Vi noterar vidare inga problem med signalbortfall beroende på hur vi håller telefonen i våra händer.


Telefoniappen är i princip identisk med Android i grundutförande, med blott små grafiska och layoutmässiga ändringar.

Ljudet via de inbyggda högtalarna – ja, HTC U11 har till vår glädje dubbla högtalare till skillnad från en ensam högtalare i fotänden som så många konkurrenter – är tämligen balanserat och bra för att vara telefonhögtalare. Dessa högtalare är dock ej i stereokonfiguration, såvitt vi kan förstå, vilket vi finner lite märkligt.

Maxvolymen är inte riktigt lika hög som på den mycket ljudliga OnePlus 5, men ljudkvaliteten är flera divisioner bättre. Ena högtalaren är som på de flesta telefonerna placerad i fotänden och den andra utgörs av samtalshögtalaren på telefonens front. Fler telefoner borde ha samma konfiguration.

Inte minst är vi glada åt de dubbla högtalarna då risken för att av misstag täcka över båda högtalaröppningarna och radera i princip all ljudvolym är näst intill obefintligt, till skillnad från i telefoner med monohögtalare i fotänden vilka vi om och om igen råkar täcka över med handen vid exempelvis videotittande. Att U11:s dubbla högtalare tycks sakna en stereokonfiguration stör oss inte överhuvudtaget, då högtalarna sitter för nära varandra för en betydande stereoeffekt ändå, men somliga av er håller sannolikt inte med om detta.

Ljudet via de medföljande hörlurarna, med USB Typ C-kontakt, är riktigt bra jämfört med skräphörlurarna de flesta tillverkarna numera skickar med i sina kartonger, om de skickar med några alls. HTC kallar sina hörlurar UAudio och de imponerar på oss med god klarhet och definition. Den kanske mest påtagliga bristen är en i våra öron lite för överdriven bas. Som bonus sägs lurarna ha aktiv brusreducering, men om de verkligen har brusreducerande egenskaper så var effekten blygsam och vi kommer inte byta ut våra Sony MDR‑1000X den närmaste tiden.

HTC skickar även med en adapter-kabel (USB Typ C till 3,5 mm) så att man om man vill kan använda sina egna trådburna 3,5-millimeterhörlurar. Märk dock väl att den här adaptern har en inbyggd DAP och om man vill skaffa en eller ett par adaptrar extra så går det inte att använda vilken USB Typ C-adapter som helst, utan den måste ha en inbyggd DAP, vilket är mer kostsamt.

Mjukvaran: HTC Sense


HTC U11 har förstås utrustats med den allra senaste versionen av deras eminenta gränssnitt Sense, vilket vilar ovanpå Android 7.1.1 med en säkerhetsuppdatering daterad maj 2017. Vi har varit förtjusta i Sense väldigt länge nu, och för varje år genomför HTC en rad putsningar som gör upplevelsen aningen bättre än året innan.

HTC Sense är av tradition snyggt utformat, rasande snabbt och följsamt samt bjuder på många vettiga finesser och funktioner. Skall man vara kritisk så kanske Sense är lite för omfattande, men HTC tycks ha bantat ned gränssnittets omfattning de senaste åren, samt gjort det lite mer minimalistiskt och mer troget Android i dess grundutförande. Vi anser dock att det kanske är dags för en lättare grafisk uppdatering av Sense snart, med åtminstone lite omarbetade och mer moderna ikoner, för att bättre passa in i 2017.


Den av HTC mest marknadsförda funktionen i U11 är de tryckkänsliga långsidorna på telefonen, vilka kan programmeras till att agera utlösare för kameran. Man kan i mjukvaran ställa in hur hårt eller lätt tryck som krävs för att funktionen skall reagera, men även det lättaste läget kräver ett visst tryck, för att undvika att funktionen ”triggas” av misstag i tid och otid.

Vi är inte helt sålda på den här funktionen som kameraavtryckare då man tenderar att skaka eller rycka lätt på handen då man applicerat tryck, och detta får ibland som följd att bilden blir oskarp. De tryckkänsliga långsidorna är dock en bra idé som vi hoppas att HTC vidareutvecklar för geststyrning av telefonen, exempelvis ”dubbelkläm” för skärmdump eller svep upp eller ned med fingret längs med ena långsidan för att skrolla i en app.


Inställningarna är som vi förväntar oss av en modern Androidtelefon, och vi finner att HTC inte har stuvat om alltför mycket i Android. Det mesta ligger precis där vi förväntar oss att det skall ligga och inlärningskurvan är därmed, för någon med Android-vana, ganska flack.

Bildskärmen


Bildskärmen är på 5,5 tum och är av ”Super LCD5”-typ. Upplösningen är på 1 440 x 2 560 pixlar, även känt som WQHD, och pixeldensiteten är på 534 PPI i RGB-matris. Då det är en LCD-panel, och inte AMOLED som nästan utan undantag nyttjar en så kallad Pentile-matris, så är skärpan på U11:s skärm bättre än telefoner med samma upplösning och samma skärmstorlek fast med AMOLED-skärm, såsom Google Pixel XL och ZTE Axon 7, med det krävs verkligen att man tittar noga och på väldigt nära avstånd för att se någon skillnad.

Färgåtergivningen är utmärkt med mycket livfulla färger och bra mättnad, men kanske har HTC vridit upp mättnaden ett snäpp för högt för de som föredrar mer realism före onaturligt vackra färger. De har i bildskärmsinställningarna gett oss möjligheten att justera skärmens färgtemperatur, vilket ger oss vissa möjligheter att justera skärmen om vi inte är nöjda med grundinställningen, men det tycks saknas en justerbar inställning för färgmättnad.

Svärtan är med LCD-mått mätt god, men kan av naturliga skäl inte mäta sig med den nästan perfekta nattsvarta svärtan i bra AMOLED-paneler. Kontrasten är dock god och i kombination med en skaplig maximal ljusstyrka och en knivskarp skärm är läsbarheten utomhus i fullt dagsljus riktigt bra. Direkt solljus bör dock, som alltid, undvikas.

Betraktningsvinklarna är även de goda och vi kan intet annat göra än att konstatera att HTC U11 har om inte den bästa LCD-skärmen på marknaden så åtminstone en av de allra bästa skärmarna – i våra ögon, det vill säga. Det är tämligen subjektivt såvida man inte utför skärmutvärderingar på proffsnivå, som på sajten Display Mate.

Pekskärmen är som alltid numera av toppklass och HTC U11 har inga som helst problem att snabbt och precist svara på våra pek, svep och flerfingergester. Skärmglaset, som för övrigt är Cornings Gorilla Glass 5, är oleofobiskt (fettavstötande) behandlat för att hålla det värsta fingeravtryckskladdet borta.

Kameran


Kameran är på 12 megapixlar och har en lins med optik på f/1,7. Även om megapixelantalet är relativt lågt så får vi i utbyte stora sensorpixlar, 1,4 mikrometer, vilket i kombination med den vida linsen ger kameran en betydligt bättre ljusupptagningsförmåga och därmed – åtminstone i teorin – mycket bättre prestanda i dunkla och mörka ljusförhållanden. Allt fler telefontillverkare har de senaste åren gått åt det här hållet och erbjuder ett lite lägre megapixelantal för att kunna erbjuda markant bättre mörkerprestanda, men inte alla tillverkare har släppt megapixelracet ännu.

Kameran har fått hjälp av en dubbel LED-blixt, fasdetekterande autofokus, optisk bildstabilisering och de numera vanliga finesserna såsom HDR, ansiktsigenkänning och pekfokus. Frontkameran, eller selfiekameran för den som så föredrar, är på 16 megapixlar och har ett bländarvärde på f/2,0 och saknar oförklarligen autofokus.


Kameramjukvaran laddas mycket snabbt och bjuder på såväl ett bra autoläge som på ett skapligt kompetent manuellt ”proffsläge” för den som vill ta kontroll över kameran på egen hand. Mjukvaran är inte riktigt lika riktad till ”proffs” som i vissa andra telefoners kameramjukvaror, men vi finner tillräckligt med inställningar för att tillfredsställa amatörfotografer som oss.

Inte minst föredrar vi att använda det manuella läget när vi tar foton i svåra ljuskontraster, då just ljuskontraster och motljus ofta visar sig vara en svår nöt för kameramjukvarans autoläge att knäcka, med kraftig över- eller underexponering som följd. I nio fall av tio använder vi dock autoläget och justerar i regel endast fokuspunkt, och ibland exponering, manuellt, med goda resultat.


En funktion som HTC fokuserade hårt på i marknadsföringen för U11, och som för all del fungerar men som är av tydlig gimmickkaraktär, är squeeze-funktionen för att ta en bild (se videon ovan). Den här funktionen låter alltså användaren helt sonika klämma med fingrarna på telefonens långsidor för att ”trycka av”, och det fungerar precis som tänkt. Vi ser dock ingen större nytta med detta då man sedan länge har kunnat använda exempelvis volymknappen för att trycka av, vilket är precis lika enkelt och smidigt som att klämma på telefonens sidor.

De tryckkänsliga sidorna skulle dock i teorin kunna öppna upp för nya spännande gestfunktioner, som exempelvis svep med tummen längs med ena långsidan för att skrolla upp eller ner på en webbsida, eller för att zooma in eller ut i kameran, eller varför inte ett hastigt dubbeltryck på ena långsidan för att ta en skärmdump. De tryckkänsliga långsidorna skulle med lite utveckling kunna bli något av en mer påtaglig praktisk nytta, men i dagsläget är det inte mycket mer än en smålustig gimmick som vi slutade använda redan efter ett par dagar, annat än för att demonstrera funktionen för vänner och bekanta.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
HTC U11 (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


Vi har valt att ställa U11 mot tuffast möjliga motstånd: den just nu enligt vår mening bästa telefonkameran vi har testat; Samsungs Galaxy S8 Plus. I det första bildparet ser vi två bra bilder som i en första anblick ser snarlika ut men som efter närmare granskning landar i en klar rondseger för utmanaren HTC U11.

Färgåtergivningen är i bilden tagen med Galaxy S8 Plus för övermättad, med ett hårt grönstick, medan U11 levererar en näst intill perfekt färgåtergivning. Vidare ser vi att S8 Plus har problem med överexponering i de ljusa molnen, med följd att stora delar av molnen, samt svanen mitt i bild, oåterkalleligt blir helt och hållet ”vittvättade”, utan någon som helst detalj. Skärpan är aningen bättre i bilden tagen med samsungen, men det är en artificiell skärpa som sker i efterbehandlingen av bilden. Rondsegern alltså till HTC U11.

I det andra bildparet blir det en jämn kamp där U11 har problem med exponeringen vilket leder till överexponering i de ljusa partierna i trädkronorna och där himlen lyser genom. Även Galaxy S8 Plus uppvisar vissa problem med exponeringen på samma ställen, men problemen är noterbart mindre. Återigen uppvisar dock U11 den bättre färgåtergivningen, medan S8 Plus kör vidare med vackra men övermättade färger. Skärpan är ett dött lopp där S8 Plus har bäst skärpa i vissa delar och U11 bäst skärpa i andra delar. Oavgjord rond.

I det tredje bildparet på gulsippan har vi manuellt lagt fokus mitt på blomman, med hjälp av kamerans pekfokusfunktion. Här ser vi kanske bildseriens värsta exempel på Galaxy S8 Plus tendens till överdriven färgmättnad, med en illgrön bakgrund och en ilsket gul förgrund (blomman). Kraftigt misslyckande för samsungen vad färgåtergivningen berör. Även U11 uppvisar problem i den här bilden. Även om färgåtergivningen är bra, som vanligt, så misslyckas U11 med exponeringen på den gula blomman, vilket leder till att en betydande del av den gula blommans blad blir helvita. Skärpan och detaljen är ett dött lopp. Allt som allt ger vi ändå ronden till U11, då dess problem med överexponering är mycket mindre än S8 Plus problem med färgåtergivningen.

I det fjärde bildparet, på fontänen i parken, är det en mycket jämn kamp de tu emellan. För en gångs skull lyckas samsungen perfekt med färgåtergivningen, men det gör sin vana trogen även HTC U11. Skärpan är likvärdig, även om S8 Plus som vanligt har en hårdare artificiell skärpa som dock bara lurar ögat – ingen mer detalj i bilden, bara hårdare kontraster. Oavgjord rond hittills, således. Avgörandet faller när vi analyserar exponeringen, där U11 uppvisar påtagligt mer överexponering i den vita muren runtom fontänen- Även Galaxy S8 Plus har en del överexponering i dessa partier, men noterbart mindre. Ronden till Galaxy S8 Plus.

I det sista bildparet i vår dagsljuskamp ser vi vad detalj och skärpa berör två mycket jämbördiga slagskämpar. Samsungen lyfter sin vana trogen fram mer artificiell skärpa, medan U11 bjuder på en lite mer ärlig bild med mjukare kanter och silhuetter. Färgåtergivningen är bra från båda, men med en lite typisk övermättnad vad gäller grönnyanser från S8 Plus. Avgörandet kommer i exponeringsmomentet, där U11 är den klart bättre av de tu, medan S8 Plus överexponerar stora delar av molnen kraftigt.

Segern i dagsljusmatchens sista rond går till HTC U11 som därmed, med tre rondsegrar mot en och en rond oavgjord, är vår nya dagsljusmästare. Bravo, HTC.

Mörkerbilder
HTC U11 (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I det första bildparet lyckas HTC U11 aningen bättre än S8 Plus. Färgåtergivningen är lite mer återhållsam, även om båda kraftigt övermättar gulnyanser (se husfasaden till höger). U11 lyckas därtill fånga lite mer skärpa, medan S8 Plus ser ut att ha mindre brus, på bekostnad av aningen mindre detaljrikedom. Det är väldigt tätt de tu emellan, men vi ger rondsegern till U11.

I bildpar två ser vi två kameror med tämligen annorlunda metodik vid efterbehandlingen av bilden. HTC har i U11 uppenbart ansträngt sig för att hålla sig så nära verkligheten sm möjligt, vilket resulterar i mörka bilder med massor av detalj bevarad i de mörka partierna, medan Samsung i S8 Plus istället har gått rakt motsatt väg och vrider i efterbehandlingen upp ljusstyrkan rejält.

Samsungs metod skapar mycket ljusare mörkerbilder än HTC:s, men det sker på bekostnad av realism. Bara för att man kan vrida upp ljusstyrkan i mörker, vill man göra det? Om man vill lyfta fram detaljer i mörkret, visst, men om man vill ta en bild som återspeglar nattmörkret, nej. Det handlar i slutänden om vad man som fotograf föredrar i varje respektive scenario. Ingen kamera bjuder på mer detalj eller skärpa än den andra – det enda som i mörker skiljer dem åt är hur mycket ljus de lyfter fram. Oavgjord rond.

I vårt sista bildpar i mörker hamnar slutresultatet inte lika långt ifrån varandra som i det andra bildparet, men även här kan vi se att U11 tar betydligt mörkare bilder, dock utan att detalj går förlorad. All detalj finns bevarad i de mörka partierna och kan lyftas fram med valfritt bildbehandlingsprogram om fotografen så önskar.

Samsungs metod är den mer praktiska av de tu då de besparar oss besväret att använda ett bildbehandlingsprogram, men den här metoden skapar även en orealistisk bild som, om man eftersträvar naturligt mörker vid naturfoto, även den måste justeras i ett bildbehandlingsprogram. Detaljrikedomen är hart när identisk de tu emellan, men Samsung Galaxy S8 Plus tar ändå hem den allra sista ronden då färgåtergivningen bättre matchar verkligheten.

Totalt ser vi en oavgjord kamp i mörker, med en rondseger vardera samt en oavgjord rond, och därmed är HTC U11 sammantaget vår nya stillbildsregent.

Frontkamera (fullt dagsljus ovan, dunkel nedan)
HTC U11 (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


Även om HTC U11 alltså vinner kampen mot vår tidigare mästare Samsung Galaxy S8 Plus när huvudkameran används, så är resultatet det rakt motsatta vad frontkameran berör. HTC har för oss fullkomligt obegripligen inte gett sin frontkamera autofokus, vilket år 2017 är fullkomligt oacceptabelt i en flaggskeppstelefon med en prislapp på 7 500 kronor. Det skall sägas dock att autofokus i regel inte behövs på lite större avstånd, ca 50 centimeter och längre, då den fixerade fokuspunkten ligger på ungefär det avståndet.

Vi har stora problem att hitta skärpa och fokus med HTC U11 då vi tar bilder i vårt kameratest, och detta är tydligt i de två bilderna ovan. Utan att analysera mer ingående konstaterar vi att Samsung Galaxy S8 Plus vinner en enkel seger mot en väldigt underpresterande frontkamera i HTC U11.

Videoexempel
HTC U11

Samsung Galaxy S8 Plus

Ljudzoom

En minst sagt unik finess i HTC U11 är dess förmåga att under videoinspelning inte bara zooma in bilden, utan även fokusera ljudinspelningen i samma riktning som kameran riktas. Om man exempelvis filmar tre par människor som samtalar med varandra i tre små grupper åtskilda från varandra kan man zooma in med kameran på exempelvis det mellersta paret, varpå ljudinspelningen även den fokuserar, eller ”zoomar in”, på det paret. Detta har gjorts möjligt tack vare inte mindre än fyra stycken omni-directional (”rundstrålande”) mikrofoner som är en del av en teknik HTC kallar ”360 Real-life Recording”.

Funktionen som sådan är ingalunda perfekt och den plockar även upp en hel del ljud från övrig omgivning, men det är ändå anmärkningsvärt hur väl det hela fungerar. I videoklippet ovan ser vi exempel på detta cirka 15 sekunder in då kameran – och ljudupptagningen – zoomar in på den klotformade fontänen. Detta är helt enkelt en rolig funktion som faktiskt har en rent praktisk användbarhet också, till skillnad från många andra gimmickfunktioner vi har sett komma och gå genom åren.

Buggar, problem och brister

HTC U11 är något så ovanligt som en helt buggfri telefon. Detta är förstås en sanning med modifikation, då alla telefoner har buggar och problem även om de i sällsynta fall är så obskyra att men själv aldrig stöter på dem. Detta har visat sig vara fallet med U11, som under vår testfas, på det viset som vi använder telefoner, inte har uppvisat några buggar eller problem överhuvudtaget.


Vad vi däremot har sett är en ganska bristfällig svensk översättning av systemspråket. Det är inte så illa att man inte förstår vad som avses, men vi har sett ganska pinsamma översättningar som en knapp där ”Got it” (som i ”uppfattat”) har översatts till ”Fick den”. Detta är absolut inget som mätbart drar ned totalbetyget, men visst anser vi att det är lite nonchalant att inte ens se till att språköversättningen blir rätt.

Batteritiden

[bench]21battery|htc u11[/bench]
HTC har utrustat U11 med ett med dagens mått mätt ganska litet batteri på låga 3 000 mAh. I vårt batteritest ovan mäter vi via PCMark 2.0 Work Battery Life upp 405 minuter, eller 6 timmar och 45 minuter. Detta är relativt väl jämförbart med konkurrenter som Sony Xperia XZ Premiums 388 minuter, Huawei P10:s 412 minuter och LG G6 384 minuter. Mot de bästa dagsaktuella konkurrenterna räcker det dock inte till: OnePlus 5 härdar ut mer än två timmar längre, och Samsung Galaxy S8 Plus härdar ut nästan tre timmar längre.

HTC U11 gör ett skapligt jobb i batteritestet, men dess snålt tilltagna batteri och dess LCD-skärm håller den tillbaka. Resultatet är som ovan synes medelmåttigt: inte dåligt, men inte heller imponerande. Vi vill dock påpeka att vårt syntetiska batteritest inte är helt representativt för batteriets livslängd vid ett mer verkliga världen-baserat användande. Till skillnad från Sony Xperia XZ Premium som vi har vissa problem att klara en hel dag på en laddning med så har vi med U11 endast i fåtalet undantagsfall tvingats nödladda innan dagen är över.

Ett batteri med blott 10 % större kapacitet, det vill säga 3 300 mAh vilket bättre matchar genomsnittsstorleken för Androidtelefoner av flaggskeppstyp de senaste två åren, hade gjort en markant och påtaglig skillnad och gett användaren någon timme eller två extra.

Batteriladdning via den medföljande snabbladdaren är mycket snabb, upp till cirka 80 % batterinivå. Därefter avtar hastigheten och vi mäter upp en total laddtid från 0 till 100 % på exakt 90 minuter, en och en halv timme. Att nå 50 % batterinivå, från helt tomt, går på strax över en halvtimme. Mycket bra, även om det finns en och annan telefon som laddar ännu snabbare.

Spel, prestanda och grafer


HTC U11 bygger precis som OnePlus 5 och Sony Xperia XZ Premium på det för tillfället snabbaste chippet i Qualcomms produktkatalog, åttakärniga Snapdragon 835. Chippet inkluderar även den ytterst kraftfulle grafikprocessorn Adreno 540 samt 4 GB LPDDR4X-RAM samt 64 GB lagringsminne av UFS 2.1-typ.

Snapdragon 835 bygger på ARM:s big.LITTLE-teknologi med fyra stycken huvudprocessorkärnor för maximal prestanda och fyra stycken sekundära och mer energieffektiva processorkärnor för mindre ansträngande processer. Kärnorna kallas av Qualcomm för Kryo 280 (ARMv8-A) och tillverkas med Samsungs 10nm FinFET-teknik. Huvudkärnorna är klockade till maximalt 2,45 GHz per kärna medan de sekundära kärnorna vardera körs i maximalt 1,9 GHz.

I dagligt användande är HTC U11 rasande snabb, så till den graden att den nästan kan utmana fartmonstret OnePlus 5 som vi testade häromveckan. Vi anser att U11, vid verkligt användande, är snabbare än alla dagens konkurrenter, som Samsungs Galaxy S8 och S8 Plus, Sony Xperia XZ Premium, LG G6 och Huaweis P10-duo.

Appinstallationer, appstarter, spel, webbsurf och gränssnitt flyter alltsammans på i en fantastisk fart och U11 får enligt våra intryck alltså endast se sig slagen av den ursinnigt snabba OnePlus 5. Vid enstaka tillfällen har vi dock sett att 4 GB RAM inte alltid är tillräckligt, utan vi har vid flitigt ”multitaskande” mellan en rad tyngre appar i sällsynta fall sett att U11 tvingas kallstarta appar som på OnePlus 5 och dess 2 till 4 GB större RAM-mängd sannolikt fortfarande hade körts i arbetsminnet, utan behov av kallstart.

Är detta ett stort problem, då? Nej, inte som vi använder våra telefoner, åtminstone. Men det händer och är lätt enerverande när så sker även om det så bara har drabbat oss något fåtal gånger per vecka.

Nedan följer en rad syntetiska prestandamätningar som visar att U11 med Snapdragon 835 presterar precis som förväntat jämte konkurrerande telefoner med samma systemchipp. Såväl processor- som grafikprestandan är mycket bra, snudd på overkill, och bör framtidssäkra alla dessa telefoner i många år framöver.

HTC har gett U11 ett mycket snabbt lagringsminne av UFS 2.1-typ, och vi mäter i Androbench upp en rasande snabb skrivhastighet på hela 80 MB/s, vår nästa högsta mätning någonsin efter den misstänkt felaktiga raketmätningen med Huawei P10. Tack vare den här mycket snabba skrivhastigheten går appinstallationer i en rasande fart, även större och tyngre sådana, som den sedvanligt sega installationen av Facebook-appen.

[bench]21system|htc u11[/bench]

[bench]21cpu|htc u11[/bench]

[bench]21gpu|htc u11[/bench]

Vi låter graferna ovan tala för sig själv, men vi vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan eller aldrig säger hela sanningen om en enhets prestanda. Sammantaget kan syntetiska mätningar ge oss ett hum om hur en telefon presterar, men det är inte ovanligt att en telefon med blygsam syntetisk maxprestanda ändå upplevs minst lika snabb som konkurrenterna vid verkligt användande.

Slutsats

Låt oss genast få det sagt: HTC U11 är den taiwanesiska tillverkarens bästa telefon någonsin. Inte så konstigt, kanske, då tekniken ständigt går framåt. Men vi vill gå ett steg längre än så, och vill påstå att U11 är den bästa telefonen HTC någonsin har släppt, även då man rankar telefonerna utifrån deras respektive tidseror. Stora ord, med tanke på ikoner som HTC Desire, men vi håller bestämt fast vid vårt ord.

Byggkvalitetsmässigt är HTC U11 en fullträff. Inte alla är förtjusta i glasbakstycken, men sättet HTC har utformat telefonen och sättet med vilket såväl frontglaset som bakstycket tycks smälta samman med metallramen saknar kort sagt, enligt oss, motstycke. Samsung kommer nära med S8 och S8 Plus, men HTC är strået vassare. Vid sidan om LG G6 är det här den i handen bekvämaste telefonen med en skärm större än fem tum. Att vi även bjuds på damm- och vattenresistens gör inte saken sämre.

Medaljens baksida är att glas är skört och tenderar att spricka eller krossas vid fall mot ett hårt underlag och vi har ingen anledning att tro att U11 är något undantag. Skal rekommenderas, men detta förtar samtidigt den härliga känslan av kvalitet och lyx.

Hårdvarumässigt fortsätter HTC med den ena fullträffen efter den andra. Snapdragon 835 ger telefonen rejält med hästkrafter och U11 är näst efter raketen OnePlus 5 den snabbaste telefonen vi har testat, vid verkligt användande såsom appinstallationer, appstart och att fara runt i gränssnitt och på webbsidor.

Super LCD5-skärmen är den kanske bästa LCD-skärmen vi någonsin har sett i en telefon och stillbildskameran är – enligt vår och andras åsikt – den absolut bästa kameran i en telefon hittills.

Ljudet vid telefonsamtal, inte minst i motpartens öron, är därtill väldigt bra. Sannolikt arbetar de fyra mikrofonerna tillsammans för att på bästa möjliga sätt filtrera bort bakgrundsljud och fokusera maximalt på vår röst, och de fyra mikrofonerna möjliggör dessutom ljudzoom vid videoinspelning, där ljudet zoomas in i takt med att videon zoomas in.

Det finns dock en och annan brist, eller kanske snarare en och annan komponent som på egen hand inte sticker ut och imponerar. RAM-bestyckningen sticker med 4 GB inte ut från mängden och kan vid enstaka tillfällen leda till att frekvent använda processer tvingas avslutas, med en sporadisk tröghet som följd. Avsaknaden av en 3,5-millimeterport kommer dessutom reta livet ur somliga. Kanske är det framtiden att gå samma väg som Apple, precis som det visade sig vara med icke utbytbara batterier, men vi hoppas att så inte är fallet.

Det icke utbytbara batteriet skulle för övrigt gärna ha fått vara större, vilket skulle ha gett oss lite mer ro när vi lämnar hemmet och laddarens trygghet på morgonen. Även om U11 batteriet till trots har en skaplig batteritid så vinner den heller inga uthållighetstävlingar. Lyckligtvis laddar enheten snabbt, men vi hade uppskattat ett 10 till 15 % större batteri för att bättre matcha konkurrenternas batterier, vilket skulle ge U11 ett par timmar större uthållighet.

Inför senvårens och sommarens lanseringar var frågan många ställde sig vilken Androidtelefon som skulle få titeln världens bästa Androidtelefon. Skulle det bli den läckra Samsung Galaxy S8/S8 Plus, mångkamparen LG G6, fartmonstret OnePlus 5 eller knivskarpa Sony Xperia XZ Premium? Enligt oss är svaret på den frågan HTC U11.

HTC U11 är kort sagt den bästa Androidtelefonen som vi i skrivande stund någonsin har testat, en telefon som skapar ett rejält ha-begär på redaktionen. Att HTC U11 därmed får våra allra varmaste rekommendationer, och titeln ”Bäst i Test”, råder det alltså ingen tvekan om.

Välkomna tillbaka, HTC. Hoppas ni är här för att stanna.

HTC U11 kostar i dagsläget enligt Prisjakt från 7 500 kronor. Detta kan jämföras med Samsung Galaxy S8 som kostar från cirka 7 200 kronor hos etablerade återförsäljare samt Galaxy S8 Plus som kostar cirka 8 500 kronor hos etablerade återförsäljare. LG G6 går att få för rasande prisvärda 5 300 kronor, och Sonys läckra Xperia XZ Premium står att finna för cirka 7 800 kronor. OnePlus 5 är med ett pris på från 5 000 kronor det minst kostsamma alternativet.

[P_REVIEW post_id=152546 visual=’full’]