Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Huawei P10 – en kompakt prestandatelefon

Postat:
19:01 - 2017-04-12
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Huawei presenterade under Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari sina två senaste telefoner ur P-familjen: P10 och P10 Plus. Huawei har de senaste åren etablerat sig som en tillverkare att räkna med, i tuff konkurrens från tillverkare såsom Sony, LG och Samsung.

Inte minst P-familjen har varit framgångsrik här i Sverige, och när vi i den här recensionen sätter tänderna i den mindre av de tu P10-modellerna så är våra förväntningar högt ställda. Hur står sig Huawei P10 mot såväl fjolårets bästa telefoner som mot konkurrenternas kommande flaggskepp? Vi hoppas i den här recensionen kunna svara på den frågan.

Specifikationer

Specifikationer Huawei P10
ReleasedatumVåren 2017
Processor2,4GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 960 64-bit
GrafikkretsMali-G71 MP8
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm5,1" / FHD - 1080x1920 pixlar / 432PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 71,7 cm² / ~71,2% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt145g
Höjd, bredd, djup145,3 x 69,3 x 7mm
Batteri3200mAh
KommunikationUSB 2.0 Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS+BDS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Dubbla SIM-kortsplatser. Dubbla bakre kameror (12MP + 20MP).
Mer infoMer info om Huawei P10 på Androidenheter.se

Huawei P10 har fått en 5,1 tum stor LCD-skärm (IPS-NEO) med en upplösning om 1080 x 1920 pixlar, och en pixeldensitet på höga 432 PPI. Under skalet finner vi det av Huaweis dotterbolag Hisilicon tillverkade prestandachippet Kirin 960, 4 GB LPDDR4-RAM samt 32 eller 64 GB lagringsutrymme.

Enheten mäter 145,3 x 69,3 x 7 millimeter och väger 145 gram, och har ett batteri på imponerande 3200 mAh – klassledande för telefoner med en skärm i 5 till 5,2-tumsklassen. Huvudkameran är av dubbelkameratyp, med en kamera på 20 megapixlar och en på 12 megapixlar. En bonus som P10 har, som de flesta konkurrenterna saknar, är stöd för dubbla SIM-kort. Den sekundära SIM-kortplatsen extraknäcker även som MicroSD-kortplats för den som hellre expanderar lagringsminnet än använder ett sekundärt SIM-kort.

Mjukvaran består ur kartong av Android 7.0 Nougat, ovanpå vilket Huawei har lagt sitt egenutvecklade gränssnitt Emotion UI, eller EMUI, i version 5.1.

I kartongen

Huawei levererar P10 i en helvit kartong med texten ”Huawei P10” i silver, samt en Leica-logga för att lägga vikt på samarbetet med den välkända tyska kameratillverkaren. Kartongen är påkostad och känns premium, som vanligt med Huawei numera, och öppningen sitter ihop med en magnet vilket ger den ytterligare lite mer känsla av lyx då den öppnas.

Vi finner följande i kartongen:

 • Huawei P10
 • Laddadapter (vit, snabbladdare, 5V 2A + 4,5V 2A + 5V 4,5A)
 • USB-kabel (vit, cirka 1 meter lång)
 • Trådburna hörlurar (vita, in ear-typ)
 • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
 • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

Huawei P10 bygger vidare på formspråket från fjolårets P9, men Huawei har putsat och förbättrat designen och vi ser som resultat ett mer stilrent utseende med mer fokus på ergonomi.

Huawei har i sin P-serie gått från att i P8 leverera ganska strikt fyrkantig design, till formen inte helt olik Sonys ikoniska Xperia-formspråk, till en något mjukare och mer rundad P9 till dagens P10-duo som ytterligare har rundats av och gjorts mjukare och betydligt mer bekväm. Kanske är detta en trend vi ser nu, då även den nyligen presenterade LG G6 har en liknande typ av mjukt rundade kanter, och vi såg detsamma redan förra året i exempelvis Googles Pixel-duo. P10 och P10 Plus är frånsett skärmens – och därmed telefonens – storlek i princip helt identiska vad material, knappar, byggkvalitet och design berör.

Båda P10-modellerna är tillverkade av ett enda stycke aluminium, i en så kallad unibodykonstruktion, där telefonens ram och stora delar av bakstycket är utskuret ur ett och samma metallstycke. Detta gör att de, precis som så många andra telefoner numera, är ytterst vridstyva och rigida. Bakstycket har emellertid till skillnad från de allra flesta konkurrenterna med en liknande typ av unibodykonstruktion fått en mycket fin texturering vilket ger våra händer och fingrar ett bättre grepp än en helt slät metallyta.

Knapparna är liksom chassit av metall och bjuder på bra motstånd och en skaplig klickkänsla, men vi hade önskat att de stack ut lite mer från metallramen i vilken de är infällda. Strömknappen har fått en grovt texturerad yta för att man lätt även i blindo skall kunna skilja volym- och strömknappen åt. P10 har fått en aviseringsdiod, placerad jämte telefonhögtalaren på fronten, för exempelvis nyinkomna meddelanden, missade telefonsamtal och varning om låg batterinivå, men olyckligtvis är dioden tämligen ljussvag och svår att se utomhus i fullt dagsljus, och än mindre i solljus.

Fingeravtrycksläsaren, placerad på telefonens front nedan skärmen, är av utmärkt kvalitet och läser in fingeravtryck både snabbt och med imponerande precision till och med om vi är lite slarviga. Enda nackdelen är att inprogrammeringsprocessen kräver betydligt fler inläsningar per fingeravtryck än klassledarna Nexus 5X och 6P, samt Pixel och Pixel XL.

Till vårt förtret saknar P10 liksom dess föregångare och systermodellen Mate 9 Pro en officiell IP-klassificering för damm- och vattenresistens. Huawei påpekar dock att enhetens elektronik är nanobehandlad och således har en viss fuktresistens, men inga garantier lämnas.

Huawei P10 vs Huawei P10 Plus

Huawei P10 Plus är i stort sett identisk med P10 frånsett skärmupplösning, skärmstorlek, optiken för kameran på bakstycket och mängden primärminne samt lagringsutrymme. Samtliga skillnader listas i tabellen nedan.

Huawei P10Huawei P10 Plus
5.1", 1080p, LCD/IPS 5.5", WQHD, LCD/IPS
Gorilla Glass 5Gorilla Glass 5
Kirin 960
4x2.4 GHz Cortex-A73
4x1.8 GHz Cortex-A53
Kirin 960
4x2.4 GHz Cortex-A73
4x1.8 GHz Cortex-A53
4GB RAM6GB RAM
64GB lagringsutrymme128GB lagringsutrymme
3200 mAh3750 mAh
2x20MP (f2.2) + 12MP
8MP (f1.9) frontkamera
2x20MP (f1.8) + 12MP
8MP (f1.9) frontkamera
145.3 x 69.3 x 7 mm 153.5 x 74.2 x 7 mm
145 g 165 g
5 990 kr7 990 kr

Ljud och samtal

Ljudet vid telefonsamtal är utmärkt både i vår och i motpartens ände. Vi önskar oss som alltid en lite högre maxvolym i telefonhögtalaren ovan skärmen för att underlätta vid samtal utmed exempelvis en högtrafikerad väg, men annars har vi inget att klaga på. Mottagningen motsvarar våra förväntningar och ger oss en god signalstyrka i klass med konkurrenterna. Känsligheten för det så kallade dödsgreppet, där vi med två händer försöker täcka över telefonens interna antenner så gott vi kan för att framkalla kraftig signalförlust resulterar endast i ett försumbart singalbortfall.

Högtalaren är precis som i föregångaren P9 av mono-typ och placerad i fotänden. Vi är inte speciellt nöjda med den här placeringen, då det är alldeles för lätt att omedvetet och av misstag täcka över högtalaröppningen, vilket effektivt gör att nästan all volym försvinner även på maxvolym. Trots detta, och så länge högtalaröppningen inte täcks över, så är maxvolymen hög nog för att det endast i ytterst bullriga miljöer är risk att man missar ett inkommande telefonsamtal, exempelvis.

Bildskärmen

Skärmen har historiskt sett varit bra i Huaweis P-serie och P10-duon är inget undantag. P10 imponerar med en utmärkt skärpa, trots att upplösningen ”bara” är av FullHD-typ (1080 x 1920 pixlar) tack vare att skärmen är blott 5,1 tum stor. Skärmen är LCD-typ, närmare bestämt IPS-NEO, och imponerar med klarhet och färger nästan i klass med AMOLED-skärmar.

Däremot är svärtan i dunkla förhållande på ett typiskt LCD-vis ganska bristande, men det är samtidigt endast ett reellt problem i riktigt mörka miljöer. Betraktningsvinklarna är vidare bra men inte riktigt i nivå med de bästa AMOLED-skärmarna, och vi ser även tendenser till mindre nyansskiftningar då vi vinklar skärmen även i mindre vinklar. Det är inget som direkt stör oss, men samtidigt ett lite större problem än i de allra bästa AMOLED-skärmarna.

Pekskärmen är som sig bör de senaste 4 till 5 åren alldeles förträfflig. Det är sällsynt numera att vi stöter på telefoner med dåliga pekskärmar; så sällsynt att vi inte ens kan dra oss till minnes senast vi blev besvikna på en pekskärm på en Androidtelefon. P10 svarar på alla våra pek och svep snabbt och utan fördröjning, och med hög precision.

Den stora bristen med pekskärmen är att glaset saknar oleofobisk behandling, det vill säga ytbehandlingen som gör att skärmen känns friktionsfri och responsiv under fingertopparna, samt håller fingeravtrycken borta till viss del. Huawei förklarar avsaknaden av oleofobisk ytbehandling med att fingeravtrycksläsaren sitter under ett och samma skärmglas och att en oleofobisk behandling inverkar negativt på fingeravtrycksläsarens precision.

Huawei har förmonterat ett skärmskydd av plast som dessvärre inte heller har någon oleofobisk behandling. Tyvärr resulterar detta i att skärmen, både med och utan skärmskydd, upplevs som lite sträv i jämförelse med många konkurrenter, och detta förtar den i övrigt mycket trevliga känslan telefonen förmedlar. Nämnas bör att man kan köpa ett kit med oleofobisk behandling och ytbehandla sin telefon på egen hand. Detta fungerar enligt våra erfarenheter tämligen väl, men behandlingen måste upprepas med jämna mellanrum i takt med att behandlingen sakta gnuggas bort i takt med att pekskärmen används.

Mjukvaran: EMUI 5.1

Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med en säkerhetsuppdatering daterad mars månad 2017. Huawei har sin vana trogen installerat sitt eget gränssnitt ovanpå Android, vilket de kallar Emotion UI, eller EMUI i kortform. Versionen har i P10 nått upp till 5.1 och är därmed den allra senaste versionen av EMUI.

Huawei har i EMUI 5+ arbetat hårt på att förbättra gränssnittets utformning, design och användbarhet – och de har enligt vår åsikt lyckats väldigt väl. Designmässigt håller vi EMUI som ett av de snyggaste tillverkargränssnitten just nu. Då vi testade syskonmodellen Huawei Mate 9 Pro, med EMUI 5.0 under skalet, tvingades vi konstatera att även om gränssnittet var snyggt och smart så hade Huawei en hel del att jobba på vad gäller gränssnittets flyt och följsamhet – och detta tycks vara precis vad Huawei har gjort. EMUI 5.1 i P10 flyter noterbart bättre än EMUI 5.0 i Mate 9 Pro.

I EMUI kan användaren själv välja att dölja eller visa applådan i Android. I standardkonfigurationen är applådan avstängd. Huawei skickar även med en del användbara funktioner som en konfigurationspanel för färgtemperatur och en funktion de kallar tvillingapp som gör det möjligt att köra två instanser av exempelvis Facebook, Whatsapp eller Instagram samtidigt. På så vis kan en användare vara inloggad med dubbla konton utan att behöva logga in och ut igen.

En funktion som närmast blivit standard på senare tid är svepgester via fingeravtrycksavläsaren. Genom att peka på sensorn förflyttas användaren bakåt och genom långtryck till hemskärmen medan svep åt vänster eller höger visar de senaste apparna.

Kameran

Kameran, som Huawei lyfter fram som ett trumfkort, är framtagen i samarbete med kameratillverkaren Leica. Kameran består precis som i syskonmodellen Mate 9 pro av dubbla kamerasensorer på baksidan; en på 20 megapixlar och en på 12 megapixlar, båda med ett bländarvärde om f/2.2. Kameran har utrustats med optisk bildstabilisering och Leica-optik och utöver det finner vi det sedvanliga i form av en dubbel tvåtons-LED-blixt, laserautofokus samt fasdetekterande autofokus. Frontkameran är på 8 megapixlar och har ett bländarvärde om f/1.9.

Kameramjukvaran

Huawei har gått från att erbjuda en relativt enkel och inte särskilt intuitiv mjukvara till att bli bland de bästa i klassen. Vi når enkelt det manuella läget genom att svepa från vänster till höger och kan därifrån justera slutartid, exponering, ISO, vitbalans och autofokusläge.

Utöver de vanligaste scenlägena som panorama och HDR finns även ljusmålning och intervallfoto bland inställningarna. Det går dessutom att hämta hem fler lägen; bland annat ett som är optimerat för matfotografi.

Bland snabbgenvägarna i standard/auto-läget finns ett läge avsett för porträttfoto eller för situationer där ett kort skärpedjup är intressant. Vi finner också ett läge kallat ”stor bländare” som precis som namnet gör gällande låter användaren ta bilder med maximal bländare. En snabbgenväg för att ta monkrona bilder lyser däremot med sin frånvaro, vilket är lite tråkigt med tanke på att en av kamerorna har en monokrom CMOS-sensor.

Zoomfunktionen som endast fungerar vid en upplösning som är lägre än 12MP drar nytta av de två kameralinserna och ger en förhållandevis oförstörd bild vid upp till 2x förstoring. Vi kan även justera nivån med hjälp av ett reglage i motsats till den optiska förstoringen i iPhone 7 där det endast går att välja antingen 1x eller 2x.

Under inställningsmenyn finns det rikligt med inställningsmöjligheter som rutnät, GPS-tagg, leendeavkänning och en funktion för att automatiskt ta en bild vid en viss decibelnivå eller när någon ropar ”Cheese”.

Standardupplösningen för kameran både i färg och monokromt läge är 12MP medan användaren manuellt kan välja på: 6M, 8M, 9M samt 20M.

Applikationen är snabb, lättanvänd och det mest användbara finns att tillgå genom svepningar utan att vi behöver leta igenom några undermenyer. Kameran går även att snabbstarta genom att

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Huawei P10 till vänster, Huawei Nexus 6P till höger


Vi vet sedan vår recension av Huawei Mate 9 Pro, som har samma kamerasensorer som P10 och P10 Plus, att Huawei har skapat tämligen kompetent kamera. I vårt kameratest ställer vi P10 mot vår referensmodell Nexus 6P, och P10 står sig i fullt dagsljus tämligen väl.

Där Nexus 6P producerar bilder med en lätt kall färgnyans levererar P10 istället mer värme, vilket ger bilderna en lite mer påtaglig gulnyans. Verkligheten ligger någonstans mitt emellan dessa tu kameror: varmare än Nexus 6P och kallare än P10. Den varmare färgnyansen är ett genomgående tema med alla bilder i vårt kameratest, tagna med P10.

Dessvärre faller P10 aningen kort då vi jämför skärpa och detaljnivå, då bilderna betraktas i fullstorlek. Nexus 6P ger noterbart mer skärpa och detalj, men en del av skärpan upplevs samtidigt som artificiell. P10 levererar mindre skärpa och mjukare kontraster och kanske är detta den mer ärliga bilden av de tu, men vi kan inte komma ifrån det faktumet att detaljer helt enkelt tycks gå förlorade i en lätt oskärpa. Märk dock väl att det inte är ett fokusproblem: P10 fokuserar med utmärkt precision där vi väljer att lägga fokusen.

Nexus 6P har en med telefonmått mätt mycket bra lins som bibehåller god skärpa även ute i bildens ytterkanter, men Huawei har med P10, i samarbetet med Leica, lyckats ännu bättre. Inte minst ser vi en del tendenser till linsoskärpa i de tu nedre hörnen i bilder tagna med Nexus 6P, medan P10 å si sida håller en imponerande jämnhet över hela bilden. Leica vet vad de sysslar med, till absolut ingens förvåning.

I svåra ljusförhållanden, exempelvis i kraftigt motljus och vid kraftiga ljuskontraster, ser vi som så många gånger förr Nexus 6P ro hem en lätt seger. P10 har vissa problem med överexponering, vilket vi kan se tydliga exempel på i bildpar nio och tio, där stora delar av himlen har försvunnit i överexponering. Inte heller Nexus 6P lyckas perfekt här, allra minst i bild tio, men är ändå klart bättre än P10.

Allt som allt, vid stillbildsfoto i goda ljusförhållanden, konstaterar vi att Huawei i P10 har lyckats ganska bra med sin kamera, även om den maximala skärpan brister lätt och vi ser tendenser till överexponering i svåra ljusförhållanden. På plussidan finner vi en mycket bra lins och en bra färgåtergivning. Nexus 6P går segrande ut stillbildskampen i dagsljus, men med ytterst liten marginal, tack vare skärpan och en överlägsen autoexponering i svåra ljusförhållanden.

Mörkerbilder


Då P10 har fått exakt samma kamera som syskonet Mate 9 Pro så ser vi (dessvärre) även samma bristande förmåga i mörka förhållanden. Bilden tagen med P10 lider av kraftigt brus och vi saknar därtill kontrast, bilden ser tämligen platt ut, och en acceptabel färgåtergivning. Nexus 6P har trots ett och ett halvt år på nacken fortfarande en av de absolut bästa mörkerkamerorna på Androidmarknaden, och det är klasskillnad här. Vi hade hoppats att Huawei skulle ha åtgärdat åtminstone delar av problemen med mörkerprestandan i P10, visa av erfarenheterna från mate 9 pro, men så tycks ej vara fallet. Lätt seger för Nexus 6P.

Frontkameran

Frontkameran på 8MP (f/1.9) är mycket kompetent och tillhör bland de bästa vi testat. I jämförelse med Nexus 6P och LG G6 producerar Huawei P10/P10 Plus ljusare bilder utan att tappa detaljer i lika stor utsträckning vid sämre ljus. Det blev poängförlust för mörkerkameran i stycket ovan, men Huawei lyckas definitivt återvinna en poäng här. För den som ofta och gärna fotograferar med frontkameran rekommenderas P10 varmt. Överlägsen seger för Huawei P10.

Ett stort plus är också att Huawei tagit bort försköningseffekten som tidigare följde med kameramjukvaran och som i regel var förinställd.

Videoinspelning
Huawei P10, UHD @ 30FPS | Nexus 6P, UHD @ 30FPS

Buggar, problem och brister

Vår tid med Huawei P10 har varit tämligen buggfri, men det finns ändå en del problem, eller brister, som vi vill nämna.

Det kanske mest påtagliga irritationsmomentet, som därtill bidrar till att dränera batteriet litegrann, är att telefonens skärm tenderar att ”tändas” i tid och otid då telefonen ligger i en byxficka med skärmen vänd in mot benet. Detta är ett resultat av att den frontmonterade fingeravtrycksläsaren, trots ett stycke tyg emellan, reagerar på benet och därmed tänder skärmen. En enkel lösning på ovanstående problem är att vända telefonens skärm utåt istället, men vi ogillar att vänd skärmen utåt då det kan leda till att skärmen går sönder om man av misstag stöter in i en bordskant eller liknande.

Vi har i bildskärmskapitlet nämnt problemet med att skärmen saknar såväl oleofobisk ytbehandling samt att det medföljande skärmskyddet saknar ytbehandling. Inte ett jätteproblem, men det förtar känslan av genomtänkt kvalitet som P10 i övrigt utstrålar, och känslan som vi förväntar oss av en premiumtelefon.

Till sist vill vi även nämna den ytterst ljussvaga aviseringsdioden på telefonens front. Kan tyckas vara en bagatell, och i ärlighetens namn är det nog det också, men samtidigt är det något som har stört oss en aning när vi har befunnit oss utomhus i fullt vårdagsljus och inte har sett aviseringen för nyinkomna meddelanden utan att med jämna mellanrum tända skärmen.

Batteritiden

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Galaxy S8 Plus 3500 mAh
582Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Moto G5 2800 mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZ 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

Batteritiden har under vår testperiod varit god, på gränsen till mycket god, men inte riktigt i nivå med de allra bästa. Tack vare ett rejält tilltaget batteri om hela 3 200 mAh, vilket är klassledande för telefoner i P10:s storleksklass, klarar vi oss utan problem hela dagen på en laddning, med en trygg marginal när kvällen kommer och laddaren ansluts.

I vårt batteritest, Futuremarks PCMark ”Work Battery Life”, presterar P10 bra, men inte riktigt så bra som vi upplever att batteriet står sig vid en mer verkliga världen-baserad användning. Vi anser kort sagt inte att PCMark är helt representativt för P10:s batteritid. P10 är bättre än vad grafen här ovan gör gällande.

Med 95 minuter från helt tomt till fullt batteri är P10 en snabbt laddande telefon, men inte riktigt lika snabb som de allra bästa. Att ladda från tomt batteri till 75% tar blott 45 minuter, medan de sista 25 procentenheterna tar ytterligare 50. Att laddtempot sjunker kraftigt efter 75% är normalt och något som alla telefoner ”drabbas” av, för att skydda batteriet och undvika skador.

Vår största invändning mot batteriprestandan i P10, och i storebror P10 Plus, är en i relation till konkurrenterna ganska bristfällig standbytid. Av oklara skäl tycks P10 i standbyläge, med blott Wi-Fi aktivt, dränera batteriet from fullt till helt tomt på cirka två dygn. Detta kan jämföras med konkurrerande telefoner som under samma förhållanden ofta kan nå en hel vecka, eller mer. Nu är detta inte av speciellt stor praktisk betydelse för de flesta som aktivt använder och laddar sin telefon, men ändå ett problem som vi hoppas att Huawei lyckas lösa i form av en mjukvaruuppdatering.

Avsaknad av trådlös laddning resulterar slutligen i ett litet poängavdrag för P10. Olyckligtvis är det mycket få telefoner numera som har stöd för trådlös laddning, kanske som en konsekvens av trenden att bygga telefoner med helomslutande metallchassin.

Spel, prestanda och grafer

Tillsammans med Kirin 960 leverear både P10 och P10 Plus utmärkt prestanda. I spel såväl som webbläsaren och flertalet appar samt i gränssnittet är upplevelsen responsiv, mjuk och tillfredsställande. Enklare spel som Super Mario Run och Pokémon Go till tyngre titlar som Asphalt 8 fungerar obehindrat utan att telefonen blir speciellt varm.

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.72GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
LG V10 4GB
3.71GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZ 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5

Geekbench 4 flertrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
6679p
Huawei Mate 9 Pro Kirin 960
6374p
Huawei P10 Plus Kirin 960
6169p
Huawei P10 Kirin 960
6044p
Apple iPhone 7 A10
5489p
Galaxy Note 7 E8890
5388p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
5289p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955
5210p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
4342p
OnePlus 3T S821
4331p
Google Pixel XL s821
4297p
LG G6 S821
4218p
Google Pixel s821
4215p
OnePlus 3 S820
4210p
ZTE Axon 7 s820
4201p
Sony Xperia XZs s820
3998p
Sony Xperia Z5 S810
3916p
LG G5 S820
3899p
Galaxy Tab S3 S820
3639p
HTC 10 S820
3612p
Huawei Nexus 6P S810
3601p
Huawei P9 Lite K650
3400p
Sony Xperia Z5 Compact S810
3341p
Sony Xperia X Compact S650
3340p
Moto X Style s808
2991p
LG Nexus 5X S808
2967p
Nexus 6 S805
2810p
LG V10 S808
2702p
Galaxy Note 4 S805
2659p
Galaxy S5 S800
2509p
HTC One M9 S810
2508p
HTC One M8 S801
2444p
Moto G5 S430
2390p
ZTE Axon 7 mini s617
2165p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

Galaxy S8+S8 Plus E8895 WQHD+
20FPS
ZTE Axon 7 WQHD
20FPS
Google Pixel 1080p
19FPS
Google Pixel XL WQHD
19FPS
Sony Xperia XZs 1080p
19FPS
OnePlus 3T S821 1080p
19FPS
HTC 10 WQHD
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
Huawei P10 K960 1080p
16FPS
Huawei P10 Plus K960 WQHD
16FPS
LG G5 WQHD
16FPS
Huawei Mate 9 Pro WQHD
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge WQHD
14FPS
HTC One M9 1080p
14FPS
LG G6 S821 WQHD+
13FPS
Galaxy Tab S3 QXGA
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Google Nexus 6 WQHD
8FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
7FPS
Sony Xperia Z5 1080p
7FPS
LG Nexus 5X 1080p
7FPS
Sony Xperia X Compact 720p
6FPS
Sony Xperia X 1080p
6FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
4FPS
ZTE Axon 7 mini 1080p
2FPS
Moto G5 S430 1080p
2FPS
4
8
12
16

I de syntetiska testerna hamnar både P10 och P10 Plus strax efter Mate 9 Pro i några av delmomenten vilket sannolikt förklaras av att chassit har en tunnare profil och därmed sämre värmeavledningsförmåga. Det kan också vara så att Huawei justerat klockfrekvenserna något för att utöka batteritiden.

Kirin 960 tillhör fortfarande en av de snabbaste plattformarna vi testat, men grafikdelen kan inte riktigt matcha prestandan i Qualcomms Adreno 530.

Slutsats

Att Huawei kan bygga utmärkta telefoner vet vi sedan länge. I takt med att Huawei har höjt ribban så har även våra förväntningar ökat, och med tanke på att Huawei numera även tar lika mycket betalt för sina telefoner som många konkurrenter så har även våra krav och förväntningar ökat.

Huawei har med P10 lyckats vinna även redaktionens största skeptikers gunst, och vi kan inte göra annat än att konstatera att P10 är en mycket konkurrenskraftig telefon, i en mycket konkurrensutsatt marknad. Huaweis största svaghet har de senaste åren varit mjukvaran, men med den nya versionen av EMUI (5.1) har de tagit ett stort steg i rätt riktning. Gränssnittet är snyggt och snabbt och vi finner det skapligt lättanvänt. Android 7.0 återfinns under EMUI 5.1, men en uppdatering till 7.1 sägs vara på väg.

Hårdvarumässigt är P10 en fullträff. Bygg- samt materialkvalitet är av toppklass och det finns ingenting att klaga på vad gäller passform, knappar och allmänna brister. Bildskärmen håller hög klass men har de sedvanliga bristerna som alla LCD-skärmar dras med; bristande svärta och aningen begränsad färglyster ur kraftiga betraktningsvinklar. Pekskärmen är briljant, som vanligt numera.

Huvudkameran är bra men vi hade hoppats på lite mer vad gäller mörkerprestandan som tyvärr brister på samma vis som syskonet Mate 9 Pro, med kraftigt brus, svag färgåtergivning och dålig skärpa. Kameramjukvaran är utmärkt och snabb, men kan ibland kännas lite rörig och ofärdig och sakna ordentliga svenska översättningar.

Kamerans linser har utvecklats i samarbete med Leica, och detta har gett mycket fina resultat: ingen annan kamera vi har testat har haft samma jämnhet vad gäller skärpa utmed bildernas ytterkanter, och därtill är bildförvrängningen minimal. Frontkameran är utmärkt, kanske den bästa vi har testat på Swedroid, och en stor bonus för den som ofta och gärna tar selfies.

Batteritiden är bra och matchar konkurrensen väl även om den inte kan matcha de allra bästa. Telefonen laddar tack vare en mycket kompetent medföljande snabbladdare rasande snabbt. Vi har under vår testfas inte haft några som helst problem att klara oss en hel dag på en och samma laddning, undantaget dagar då vi har kört långa, frekventa och tunga prestandamätningar.

Allt som allt är P10 en snudd på fantastisk liten telefon. Vi uppskattar inte minst de nätta yttermåtten, den goda batteritiden och det snabba och responsiva gränssnittet som därtill är snyggt utformat. Prislappen börjar i skrivande stund på cirka 5 400 kronor för 64 GB-versionen med dubbla SIM-kortplatser, vilket gör P10 till ett i jämförelse med de allra dyraste konkurrenterna prisvärt köp.

Huawei P10

5400 kr
8.4

Gränssnitt/Mjukvara

8.5/10

Byggkvalitet

9.0/10

Skärm

8.5/10

Kamera

7.8/10

Prestanda

8.0/10

Batteritid

8.5/10

Styrkor

 • Hög bygg- och materialkvalitet
 • Bra batteritid
 • Snyggt och följsamt gränssnitt
 • Dubbla SIM-kortplatser
 • Smidiga yttermått
 • Bra kamera, såväl fram som bak

Svagheter

 • Saknar officiell vattenresistens
 • Ingen trådlös laddning
 • Bristande mörkerkamera

Mest kommenterat

 1. Rykte: Sydkoreanska Galaxy S11 erbjuder Snapdragon, men Europa får alltjämt Exynos
 2. Rykte: OnePlus kommer för första gången släppa en Lite-modell
 3. Samsung börjar sälja Star Wars-upplaga av Galaxy Note 10+ i Sverige
 4. Samsung Galaxy S11 påstås erbjuda 108MP-kamera och 5x optisk zoom
 5. Har du haft nytta av funktioner för digitalt välmående?
 6. Nokia 2.3 har lång batteritid, lågt pris

Mest läst

 1. Rykte: Bilder på Samsung Galaxy S10 Lite och Note 10 Lite
 2. Rykte: OnePlus kommer för första gången släppa en Lite-modell
 3. Rykte: Sydkoreanska Galaxy S11 erbjuder Snapdragon, men Europa får alltjämt Exynos
 4. Pixel-telefoner kommer regelbundet få nya funktioner
 5. Sony Xperia 5 uppdateras till Android 10
 6. OnePlus börjar återigen skicka ut Android 10 till 6 och 6T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du haft nytta av funktioner för digitalt välmående?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey