Recension:Test av LG GT540

Postat:
04:30 - 2010-08-23
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
267
Tillverkare: LG Modell: GT540 Operativsystem: Android 1.6/LG S-class Tillgänglighet: I butiker, dock inte hos någon operatör ännu Pris: Cirka 2 000 kronor - se Prisjakt Produktens hemsida: LG

Introduktion
LG GT540 är företagets andra androidtelefon här i Sverige, och precis som på den tangentbordsutrustade GW620 så levereras GT540 med en resistiv skärm med HVGA-upplösning (320×480 pixlar). Precis som GW620 så är GT540 likaledes avsedd att slåss i instegssegmentet, med god utrustningsnivå och ett lågt pris.

Tack vare en aningen mindre skärm än ”standarden” om 3.2 tum så är GT540 liten och smidig. Med sina mått på 109 x 54 x 12.5 millimeter ryms den utan vidare även i tighta byxfickor. Den relativt låga vikten om 115 gram, motsvarande 16 enkronor, bidrar även den till att GT540 upplevs som en liten krabat som inte är ett hinder då man är ute på äventyr.

Ovanstående låter förstås bra, inte minst om man föredrar den resistiva skärmen på grund av långa naglar, men hur fungerar GT540 i verkligheten? Är den billig och prisvärd eller bara billig och… billig? Följ utgången i vårt test nedan.

I kartongen

Kartongen är liten, behändig och... tråkig?

I den småtråkiga kartongen finner vi utöver själva telefonen ett batteri på 1500 mAh, en USB-kabel (USB -> microUSB), en nätadapter med USB-port, ett trådburet headset (3.5 mm) med svarsknapp samt en användarhandbok på svenska, norska, danska och finska. Plus för kartongen som är minimal och ytterst välpaketerad och därmed bra för miljön.

Utseende och byggkvalité

Den tre tum stora HVGA-skärmen

GT540 är ganska anonym till utseendet, men ett antal tillgängliga färgval (svart, vit och rosa) gör att den som önskar kan välja en lite mer färgglad variant än vårt recensionsexemplar. Själva föredrar vi den svarta varianten som LG sände oss, då den är diskret och sober och inte sticker ut.

Telefonen, som har ganska blygsamma yttermått, ligger bra i handen och är tack vare det mattsvarta chassit lätt att greppa utan att kännas halkig. Mattsvart hårdplast ger inte någon större kvalitetskänsla och vi hade föredragit någon form av gummibehandlad yta (tänk HTC:s bruna Hero) för en lite mjukare och lyxigare känsla. Vi skall dock inte klaga för mycket, över lag är vi nöjda.

När vi klämmer på telefonen så förnimmer vi ett visst knarrande och knäppande i plastchassit och det tunna bakstycket känns lite väl mjukt för vår smak. En mer distinkt känsla hade varit önskvärd. Passformen i skarvarna är god, men upptill och nedtill där fronten och bakstycket möts så är skarvarna lite väl vassa. Bristerna till trots så får GT540 ändå godkänt.

Knappsats/styrdon/anslutningar
Knapparna på fronten består av två touchknappar och tre fysiska knappar. De fysiska knapparna, bestående av ”Svara”, ”Hem”, ”Lägg på/Power”, sitter allra längst ner och är väl upphöjda samt erbjuder ett distinkt motstånd. ”Lägg på/Power”-knappen extraknäcker även som ”tänd/släck skärm”-knapp. Materialvalet, plast, kan inte riktigt mäta sig med känslan i knappsatsen på exempelvis X10 mini, vars knappar är pläterade med ett lager krom vilket ger en aningen lyxigare känsla.

Knappsatsen...

De två touchknapparna sitter i skärmens nederkant, strax ovanför de fysiska knapparna, och består av ”Meny” till vänster och ”Tillbaka” till höger. Dessa knappar fungerar relativt väl, men kräver ett distinkt tryck, då de precis som skärmen i övrigt är av resistiv typ.

På telefonens högersida finner vi två knappar; kameraknappen med två lägen (fokus och slutare) längst ner till höger, och strax ovan den en Sök-knapp. Längst upp på högersidan finner vi USB-porten, bakom en liten lucka. Högt på telefonens vänstersida har vi volymknappen (+/-), vilken kanske skulle behöva vara aningen mer upphöjd för vår smak, även om det sällan är något problem att finna den i blindo. På telefonens ovansida, till vänster, finner vi 3.5mm-uttaget för hörlurar.

Över lag så fungerar alla knappar som förväntat, med undantag av Hem-knappen som ibland krävde ett lite hårdare tryck än övriga för att reagera. Detta kan mycket väl vara unikt för vårt testexemplar dock, så vi drar inga större växlar.

Samtalskvalitén är godkänd på GT540. I lite bullrigare miljöer kan det bli svårt att uppfatta vad motparten säger, men överlag tycker vi att det fungerar bra. Vi har under testtillfället inte erfarit något brus/störningar eller tappat några samtal trots att vi täckt hela telefonens nederdel (där antennen sitter) med handen, det så kallade ”dödsgreppet”.

3.5mm-jacket - godkänd ljudkvalité, inte mer

Det sitter bara en högtalare på GT540 och det är samma högtalare som används vid samtal vilket också innebär att denna är rätt klen i förhållande till vad vi i normala fall brukar hitta på baksidan av andra telefonmodeller. Jämför vi med Xperia X10 mini som har en mycket bra högtalare på baksidan av telefonen så är skillnaden milsvid och GT540 får se besegrad med stor marginal. För den som ofta vistas i bullriga miljöer och som förlitar sig på att alltid kunna höra ringsignalen så kan högtalarens låga ljudvolym bli ett problem. Telefonen har däremot en vibrator inbyggd och det är svårt att missa om någon ringer med denna påslagen, om man nu har möjlighet att ha telefonen i fickan.

I rightmark audio analyzer hamnar GT540 bredvid X10 mini vad berör frekvensomfånget

I vårt syntetiska ljudtest ansluter vi telefonen till ett par Sennheiser HD-595-hörlurar (50 ohm) samt till datorns line-in-ingång (Audigy 2) och mäter prestandan med programmet Rightmark Audio Analyzer.Resultataten visar att LG:s telefon står sig väl bredvid konkurrenten X10 mini och har en något jämnare frekvenskurva. Ny referenstelefon är iPhone 4 som i våra test presterar aningens bättre än vår tidigare referenstelefon iPhone 3GS .

När vi lyssnar på ljudet med våra egna öron så upplever vi att LG GT540 har ett mindre fylligt ljud än Xperia X10 mini och klarar inte riktigt av att spela lika högt heller. Skillnaden är inte väldigt stor, men den finns där och talar till X10 minis fördel. GT540 presterar dock betydligt bättre än exempelvis HTC Magic och får som musikspelare godkänt.

[Se hela jämförelsen]

Frequency Response/frekvensomfånget anger med vilken exakthet frekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz. Det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan för frekvensomfånget är helt plan mellan 0-20KHz och ligger på exakt +0dB.

Bildskärmen och Digitizern
Skärmen på 3 tum har upplösningen 320×480 pixlar/HVGA-upplösning och detta faktum garanterar att de allra flesta applikationerna på Market är kompatibla – så länge androidversionen inte sätter stopp. Mången ägare av exempelvis HTC Tattoo och Sony Ericsson X10 mini, vilka är utrustade med lågupplösta QVGA-skärmar (240×320 pixlar), har bittert fått erfara att en lågupplöst skärm innebär att stora mängder applikationer ej står att finna på Android Market.

Skärmen i sig är annars, utöver att den har en ”Market-vänlig” upplösning, GT540:s svagaste länk. Den har stora problem med att leverera klara och naturtrogna färger trots att LG utlovar ett färgdjup på 264 000 färger – betydligt högre färgdjup än exempelvis HTC Magic som trots sitt handikapp är betydligt bättre. Det är lite svårt att beskriva, men det känns som att alla klara färger dämpas, som blommor som ser betydligt mindre livfulla ut på en mulen dag, och det hjälper inte hur mycket man än vrider upp skärmens ljusstyrka. Grönt blir brungrönt, klarrött blir orangerött o.s.v.

Skärmens digitizer är av resistiv typ, vilket innebär att skärmen reagerar på att man fysiskt trycker ned det yttersta plastskiktet snarare än att skärmens ytlager som på kapacitiva skärmar reagerar på den svaga elektriciteten i dina fingertoppar. Vad detta innebär är att man måste vara mycket mer bestämd då man använder skärmen och man får inte på långa vägar samma snabba och smidiga respons. Att skärmen därtill har lite svårt med precisionen i det nedre högra hörnet, trots kalibrering, gjorde inte saken bättre.

Vi vill dock påpeka att skärmen, trots sina brister, har sina fördelar också. Inte minst damer och herrar med långa naglar brukar uppskatta resistiva tryckskärmar, då dessa till skillnad från kapacitiva skärmar reagerar på skärmtryck med naglarna. Använder man naglarna istället för trubbiga fingertoppar så kommer man dessutom runt problemet med den bristfälliga precisionen. Vidare är resistiva skärmar rent allmänt mer stöttåliga då de till skillnad från kapacitiva glasskärmar inte har en tendens att spricka vid hårda stötar – exempelvis då man råkar tappa telefonen i golvet.

LG:s S-Class och Widgets
HTC och Samsung är inte ensamma om att utveckla egna gränssnitt för Android, utan LG vill också vara med och har utvecklat en egen variant, vilken de kallar för ”S-Class”. S-Class är i jämförelse med HTC:s Sense och Samsungs TouchWiz 3.0 en ganska blygsam modifikation och erbjuder utöver en omarbetad hemskärm mest mindre grafiska ändringar i exempelvis musikspelaren och videospelaren. En för vårt vidkommande mycket uppskattad funktion i S-Class är att man via statusbarens rullgardinsmeny alltid har snabbåtkomst till exempelvis WiFi, Bluetooth och GPS (se mittenbilden här nedan) – utan att först behöva gå tillbaka till hemskärmarna och nyttja eventuella widgets.


LG skickar med ett par widgets som är unika för telefonen: En väderwidget, alarmwidget och en SMS-widget. Samtliga widgets finner man under den vanliga widget-menyn som dyker upp vid långtryck på hemskärmen.

Kontaktbok / nummerplatta
Kontaktboken bjuder inte på några överraskningar och ser ut enligt nedan. Vi har de vanliga flikarna för historik, kontakter och grupper samt favoriter. Inställningsmöjligheterna är densamma som för standardkontaktboken som följer med Android 1.6.

Tangentbord/SMS
LG har utvecklat ett kompakt T9-tangentbord för GT540 och detta fungerar riktigt bra. För den som föredrar den traditionella QWERTY-layouten så finns även detta som alternativ och bägge tangentbordstyper har en svensk ordlista med T9-funktion. Skulle man inte vara förtjust i endera tangentbord finns alterantiv att hämta på Android Market så som Scandinavian Keyboard.

Själva SMS-klienten är inte så mycket att hurra för och merparten av alla användare kommer förmodligen att byta ut denna mot exempelvis Handcent SMS eller chompSMS.

Varför man givit knappen ”Skicka meddelande” så stort utrymme i porträttläge förstår vi inte och finner storleken störande. 

Webbläsare
LG har tagit sig några friheter med webbläsaren och lagt in ett verktygsfält för snabb åtkomst till de vanligaste funktionerna, utöver detta skiljer sig webbläsaren inget alls från vad som följer med i Android 1.6. Vad berör hastigheten på webbläsaren så tycker vi att den är föredömlig, det går undan när man surfar med GT540. Skulle man vilja ha en mer avancerad webbläsare finns alterantiv så som Dolphin Browser på Market med stöd för insticksprogram.

Kamera och bildgalleri/album
Kamera-applikationen är lättanvänd och bjuder på många inställningsmöjligheter och utöver scenläge, vitbalans, fokusläge och en timerfunktion så kan man också justera ISO-värdet. Att växla mellan inspelning- och fotoläget gör man kvickt genom att dra i reglaget för detta som syns till höger på första bilden nedan.

Bild-/Videogalleriet som LG skickar med är betydligt mer polerad och användbar än den i Android medföljande galleriappen. Utöver att presentera dina bilder och videoklipp på ett mer estetiskt tilltalande vis så erbjuds dessutom betydligt bättre möjligheter att sortera filerna. En stor förbättring här, vilket ger ett plus i kanten.

Mediaspelaren
Videospelaren har praktiskt taget inga inställningsmöjligheter över huvud taget, men spelar glädjande nog upp både Xvid- och Divx-filmer i standardupplösning. Någon HD-uppspelning är det däremot inte tal om. För den som vill ha en videospelare med större kompatibilitet så finns exempelvis RockPlayer att hämta hem på Market.

Utöver att fått lite ny grafik så är musikspelaren densamma som följer med Android 1.6 och är tyvärr rätt tråkig, antalet funktioner är begränsat och en equalizer saknas. Det går utan större svårigheter att hitta betydligt bättre alternativ på Android Market som exempelvis doubleTwist player.

LG-appar
Till de applikationer som LG skickar med hör bland annat en en praktisk hemskärmsväxlare, en app för radion och en galleriapplikation. Vi uppskattar att LG underlättar för installation av andra hemskärmsalterantiv som exempelvis LauncherPro eller ADW.Launcher, även om det finns applikationer med samma funktionalitet på Android Market.

Det följer även med en applikation för sociala nätverk som går under namnet ”SNS”. Denna har stöd för dels Twitter och dels Facebook och fungerar för att uppdatera sin status och granska meddelanden, men utöver detta är funktionaliteten begränsad och det finns bättre alternativ på Market för att hålla sig ajour med dessa tjänster, exempelvis Facebook for Android eller Bloo samt den officiella Twitter-appen.

En videoredigerare är LG oss veterligen ensamma i androidvärlden om att skicka med och vi tycker att den fungerar hyggligt bra. Det är snabbt gjort att lägga klipp/stillbilder efter varandra i önskad följd genom att klassiskt storyboard-läge för att sedan lägga på text och musik.

Kameran
Kameran i LG GT540 är på tre megapixlar och har likt de allra flesta konkurrenterna utrustats med autofokus. LG har däremot inte utrustat telefonen med en kamerablixt vilket sänker betyget en aning. Vi har svårt att förstå varför vissa tillverkare medvetet väljer bort kamerablixt då en sådan varken tar någon större plats eller kostar många kronor i tillverkningskostnad, men är nog så värdefull då ljusförhållandena är dåliga.

Sin avsaknad av kamerablixt till trots så tar GT540 ganska bra bilder även om de har en tendens att bli aningen överexponerade i skarpt ljus. Kameran når inte riktigt ända fram då den jämförs med X10 mini/mini pro, vilken vi betraktar som klassledande i budgetsegmentet, men den är heller inte långt efter.

Ovanstående gäller även för videokameran, vilken levererar videoklipp i VGA-upplösning (640×480 pixlar) som står sig väl i konkurrensen, men vi ser även här samma tendens till överexponering som vid stillbilder. Den kanske största nackdelen med videoinspelningen är att ljudupptagningen vid videoinspelning lämnar mycket i övrigt att önska. Ljudet blir tunt och skrapigt och här är klassledaren X10 mini betydligt bättre.

LG GT540

httpvh://www.youtube.com/watch?v=f2RupNgr8Xs

Xpera X10 mini

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-Nnbq-Q7NrQ

Systeminformation
Mängden ROM (tillgängligt utrymme för appinstallationer) är runt 100MB om man räknar bort LG:s applikationer och detta är verkligen i minsta laget, speciellt utan Android 2.2/FroYo där möjligheten att lägga applikationer på minneskortet introducerades. Vår testtelefon kör Android 1.6 med programvaruversion V10c, vilket oss veterligen är den senaste tillgängliga mjukvaruversionen för GT540.

Prestanda

Här kan vi se att GT540 har strax under 160 MB tillgängligt direkt vid uppstart, vilket antyder att enheten sannolikt har 256 MB RAM totalt. Då vi jämför med närmaste konkurrenten X10 mini så kan vi konstatera att Sony Ericssons minsting har aningen mer RAM tillgängligt, även om skillnaden är liten.


När vi kör GT540 genom appen Input Benchmark, vilken mäter upp frekvensen med vilken skärmens digitizer (det tryckkänsliga ytskiktet) spårar dina skärmtryck, så finner vi att GT540 presterar i nivå med de allra flesta konkurrenterna, det vill säga runt 37 Hz.


Här kan vi se exempel på att GT540 är ett litet kruthus – telefonen är betydligt snabbare än vad vi hade förväntat oss, och vad gäller javascriptprestanda i telefonens webbrowser så slår den till och med Motorola Droid/Milestone. Imponerande för en telefon för under 2000 kronor!


I Linpack-testet imponerar GT540 betydligt mindre, men presterar ändå ungefär i nivå med X10 mini och HTC Legend* vilket inte är fy skam.

*Legend saknas i listan för närvarande


Återigen är GT540 långt efter de snabbaste telefonerna, men den gör inte bort sig heller. Återigen blir det stryk av X10 mini, om än med en hårsmån.


I Neocore 3D, vilket mäter upp telefonens grafikprestanda, så kan vi återigen se att GT540 har rejält med krut innanför västen. Det blir inte mindre imponerande när man betänker att den slår X10 mini med en hygglig marginal – trots att den har dubbelt så många pixlar att skyffla runt. Här finns det således gott om grafikprestanda att hämta, vilket märks då man spelar krävande spel.


Här ser vi återigen att den lille LG:n har gott om kraft under skalet. GT540 slår konkurrenterna på fingrarna rejält, även om man kan uppnå betydligt högre poäng på vissa telefoner om man med hjälp av appen Spare Parts stänger av ”Compatibility Mode”.


Återigen ser vi GT540 prestera väl och den slår till och med Samsung Galaxy Spica, som rullar på i hela 800MHz, med god marginal. X10 mini hamnar här långt efter.


Minneshastigheten i GT540 är medelmåttig och X10 mini presterar här klart bättre. Mot de snabbaste telefonerna har varken LG:n eller SE:n någon chans alls.


I det sista delmomentet mäts filsystemets prestanda upp. Här påverkas slutpoängen mycket av hastigheten på minneskortet, varför resultatet kan variera kraftigt. GT540 presterar dock hyggligt här, och lämnar ännu en gång X10 mini bakom sig.

Sammanfattning
LG GT540 är en telefon som lyckas både imponera och göra oss besvikna. Bland de negativa punkterna finner vi bland annat skärmen, vars färgåtergivning lämnar mycket att önska – färgerna upplevs urvattnade och nyanserna känns fel. Vidare är den resistiva skärmen långt ifrån lika responsiv och exakt som de kapacitiva skärmarna vi är vana vid, vilket för all del är naturligt då vi talar om resistiva skärmar.

Att GT540 levereras med Android 1.6 så sent som i augusti 2010 känns tråkigt, även om det inte är riktigt så stor katastrof som den rådande ”versionshetsen” ofta gör gällande. Android 1.6 har emellertid funnits ute i snart ett helt år redan och vi tycker att det är beklämmande att det fortfarande säljs nya telefoner med den här uråldriga androidversionen. Vi har inte hört något från LG vad gäller dess avsikter att uppdatera till Android 2.1+. En uppgradering till 2.1 verkar vara på gång och skall lanseras i höst, därutöver finns i dagsläget inga garantier för fortsatta uppdateringar till ex. Android 2.2 eller 3.0 vid tillfället för den här artikeln.

Andra svaga punkter är avsaknaden av kamerablixt samt att kvalitetskänslan inte är på topp. Det skall dock poängteras att GT540 ingalunda känns billig eller lågkvalitativ – den är bara inte riktigt så bra som andra telefoner som har lanserats under 2010. Å andra sidan så är GT540 betydligt billigare än de andra telefonerna som vi har lekt med under 2010, så det är inte en helt rättvis jämförelse.

Batteritiden har, trots ett ganska stort batteri på 1500 mAh, inte imponerat på oss under vår tid med GT540, men vi är samtidigt mycket väl medvetna om att moderna batterier ofta behöver minst en handfull fulla i- och urladdningar innan de presterar som bäst. Det är lite för tidigt för oss att dra några riktiga växlar gällande detta ännu, och vi inbillar oss att batteritiden har blivit bättre i takt med att tiden har gått.

LG GT540 har även imponerat på oss, inte minst vad gäller den utmärkta prestandan. GT540 är snabb, riktigt snabb, men frustrerande nog så har vi inte lyckats hitta några säkra uppgifter om vilken typ av processor som sitter i den lilla sprintern. Vi vet att processorn rullar i 600 MHz vilket får oss att snegla åt Qualcomms MSM7227-processor, en processor som vi även finner i bland andra HTC Legend och Sony Ericsson Xperia X10 mini, men samtidigt presterar GT540 så pass mycket bättre än dessa två telefoner i vissa av våra syntetiska test att vi inte riktigt vet vad vi skall tro. Enligt uppgifter från en forumtråd på MoDaCo så skall det vara samma processor i GT540 som i X10 mini och HTC Legend, men vi vet inte hur vi då skall kunna förklara processorprestandan som i vissa fall är uppåt 35% högre och grafikprestandan som är ännu värre. Oavsett vad som nu sitter under skalet så kan vi fastslå är att GT540 är en riktigt snabb liten rackare.

LG levererar GT540 med sitt eget gränssnitt ”S-class” ovanpå Android, men de har varit framsynta nog att skapa en enkel applikation som med så lite som två enkla tryck låter dig byta till standardandroid eller vilket annat Hem-alternativ du än råkar ha installerat. Detta gillas, det är precis den valfriheten som vi tycker om. Hatten av för LG.

Slutligen vill vi slå ett slag för kameran i GT540, vilken levererar såväl hyggliga stillbilder som väl godkända inspelningar (ljudupptagningen undantagen) i VGA-upplösning i drygt 20 FPS.

Uppdatering 24/8 15:27: Erik Andersson som är produktchef på LG Electronics i Sverige har bekräftat att telefonen använder Qualcomm MSM 7227 och att den definitivt får en 2.1-uppdatering i höst.

LG GT540 är lämplig för dig som:
* Vill ha riktigt bra prestanda till ett lågt pris
* Gärna använder naglarna för att skriva och navigera
* Vill ha en stryktålig telefon med behändiga yttermått och låg vikt
* Vill ha en hygglig kameramobil till lågt pris

LG GT540 är inte lämplig för dig som:
* Vill ha högsta möjliga materialkvalité och lyxkänsla
* Sätter stort värde i att ha den senaste versionen av Android
* Vill ha en skärm med god färgåtergivning
* Vill ha en responsiv skärm som reagerar blixtsnabbt på dina tryck
* Kräver kamerablixt
* Ämnar använda telefonens högtalare till att lyssna på musik