Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av OnePlus 6

Postat:
22:36 - 2018-07-02
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

OnePlus har sedan lanseringen av OnePlus One sommaren 2014 kommit att etablera sig som ett värdigt alternativ till konkurrenter som Samsung, LG, Sony och Huawei. Trots att de bara har drygt fyra år på nacken så har de gått från klarhet till klarhet, och de har även etablerat sig som en av Swedroids läsares absoluta favorittillverkare med flertalet ”Årets Telefon”-utmärkelser.

I den här recensionen sätter vi tänderna i den femte generationen OnePlus-flaggskepp, kort och gott kallat ”6”, och vi hoppas kunna svara på om OnePlus fortsätter att gå från klarhet till klarhet, eller om den snabba utvecklingstakten har kommit att avmattas.

Kartong och hårdvara

OnePlus 6 levereras i en vit kartong med siffran ”6” lätt försänkt i kartonglockets ovansida, i klarblank vit färg. Kartongen är mycket lik kartongen Motorolas Nexus 6 levererades i, som också var helvit med siffran ”6” i vit färg lätt försänkt i lockets ovansida. I kartonglockets övre kant ser vi även en röd OnePlus-logga, och den inre kartongen då locket lyfts av är på traditionellt OnePlus-vis röd.

Vi möts av telefonen i sig i ett fack längst upp efter att locket har lyfts av, med ett förinstallerat skärmskydd av plast. Nedan telefonen hittar vi ett slags etui, en mindre kartong, för dokumentation (säkerhetsinformation, snabbstartguide samt ett klistermärke), ett semitransparent grått gummiskal med god passform samt ett stift för SIM-kortsläden. Nedan etuiet återfinns övrigt kartonginnehåll, vilket blott handlar om en vit snabbladdare (Dash-typ, 5V och 4A) samt en röd USB-kabel med vita kontakter, cirka en meter lång, båda prydligt förpackade.

Specifikationer
ReleasedatumSommaren 2018
Processor2,8 GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 845
GrafikkretsAdreno 630
RAM-minne6 / 8 GB
Lagringsminne64 / 128 / 256 GB
Skärm6,28" FHD - 1080x2280 pixlar / 401PPI
SkärmtypOptic AMOLED
Kamera16 + 20 MP
Främre kamera16 MP
Vikt177 g
Höjd, bredd, djup155,7 x 75,4 x 7,75 mm
Batteri3300 mAh
KommunikationUSB Typ C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS+BDS, accelerometer, gyro, proximity, magnetometer, närhetssensor, ljussensor, fingeravtrycksläsare, barometer
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid- / -
MobilnätverkFyrbands GSM / HSxPA / LTE Cat16
Övrigt3,5mm-jack, dubbla SIM-platser, vattenresistens, glasbakstycke

OnePlus har med 6 tagit klivet bort från en konstruktion med ett bakstycke av lättmetall, som de har använt sedan OnePlus 3 sommaren 2016, och i 6 ser vi istället en lättmetallram och ett bakstycke av glas, vilket tycks vara den (återkommande) trenden just nu. Detta resulterar i en större risk för skador vid fall mot hårda underlag, men öppnar samtidigt upp för en på pappret lägre vikt och stöd för trådlös laddning.

Olyckligtvis saknar 6 stöd för trådlös laddning, och telefonen är dessutom med 177 gram tyngre än företrädarens 162 gram. Då vi talar om vikten kan vi även nämna att batteriets storlek, 3 300 mAh, är oförändrad i relation till 5T. Den högre vikten kan alltså inte förklaras av ett större batteri eller av tillkomna interna komponenter för att ge telefonen stöd för trådlös laddning.

Däremot kan vikten åtminstone delvis förklaras med av att 6 som första OnePlus-telefon har fått en officiell vattenresistens. Dessvärre framgår det inte exakt hur vattenresistent telefonen är, i form av en IP-klassificering. OnePlus delar till skillnad från de flesta konkurrenterna med vattenresistenta modeller inte med sig av någon IP-klassificering.

Handlar det om inkapsling och vattenresistens nog för att sänkas ned i vatten, eller är det mer i stil med ett stänkskydd? Vi vet helt enkelt inte med säkerhet, även om sajten iFixit hittade en del gummi- och silikonförseglingar med en okänd resistens mot vatten då de plockade isär telefonen.

Allt vi med säkerhet vet är att OnePlus på sin webbsida säger att telefonen är regnresistent, att den tål ett dopp i diskhon och att de har använt en speciell typ av skum inuti telefonen, men att man inte skall ta med sig telefonen när man badar. Baserat på OnePlus egen beskrivning skulle vi gissa att det allra minst rör sig om en IP64-klassificering; helt dammtät och resistent mot långvarigt direkt vattenstänk från alla vinklar, men sannolikt högre än så; dock ej så högt som IP68.

Glasbakstycket kan fås i antingen en mer traditionell, vad glasbakstycken berör högblank finish, eller med en lite mer udda matt glasyta. Vi har haft möjligheten att använda båda varianterna och vi föredrar utan tvivel den matta versionen, även om den matta svarta varianten av OnePlus 6 i princip ser exakt likadan ut som fjolårets metallbakstycke. Telefonen säljs i tre olika designalternativ: en högblank svart modell kallad Mirror Black, en mattsvart modell kallad Midnight Black och slutligen en vitskimrande kallad Silk White.

Yttermåtten är hart när oförändrade då vi jämför 6 med 5T, men 6 har med 155,7 x 75,4 x 7,8 millimeter krympt med 0,4 millimeter på höjden samtidigt som den har vuxit med 0,4 respektive 0,5 millimeter på bredd och djup. I handen kan vi inte förnimma någon som helst skillnad dessa telefoner emellan, storleksmässigt.

Formgivningen är vidare i princip identisk med fjolårets modell även om materialvalet är annorlunda, och OnePlus 6 ligger riktigt bra i handen. Knapparna och SIM-släden har dock i år flyttats en del, och vi finner nu att skjutreglaget för ljudläge och SIM-släden har bytt sida med varandra. I fjol fann vi SIM-släden längst upp på den högra långsidan och skjutreglaget för ljudläge högst upp på den vänstra, medan det i 6 är tvärtom.

I övrigt finner vi volymknappen på den vänstra långsidan precis som förut, och strömknappen på högersidan. Alla knappar håller exemplarisk kvalitet, med en distinkt ”klickkänsla” och lagom stort motstånd.

I huvudänden finner vi utöver en perforering för den sekundära mikrofonen ingenting alls, medan vi i fotänden hittar såväl USB Typ C-porten i mitten, omgiven av högtalaröppningen till vänster och samtalsmikrofon och 3,5-millimetersporten till höger. OnePlus har alltså inte gjort som så många konkurrenter och fimpat 3,5-millimetersporten. Bravo!, även om vi misstänker att de för en kamp som de förr eller senare kommer förlora. Vi befarar att 3,5-millimetersporten på telefoner är oåterkalleligen utdöende.

På baksidan, som alltså är av glas, finner vi centrerat i överkant de två kameralinserna arrangerade vertikalt, istället för horisontellt i det övre vänstra hörnet som på fjolårets 5T. Kameralinserna sticker ut från bakstycket en dryg millimeter och har fått en liten skyddande list runtom för att skydda linsglaset.

Strax nedan kameralinserna sitter den dubbla LED-blixten och ytterligare en liten bit längre ned återfinns den numera rektangulära fingeravtrycksläsaren med rundade hörn, lätt försänkt i bakstycket. OnePlus-loggan, ”1+”, sitter rakt nedan fingeravtrycksläsaren. Resten av bakstycket är helt slätt och saknar med undantag av texten ”Designed by OnePlus” ytterst diskret och med liten fontstorlek i fotänden.

Under skalet finner vi åttakärniga chippet Qualcomm Snapdragon 845, det just nu snabbast chippet som står att finna i Qualcomms produktkatalog för konsumentprodukter. Telefonen säljs vidare i två olika prestandaversioner: instegsmodellen med 6 GB RAM (LPDDR4X) och 64 GB lagring (UFS 2.1) för 5 295 kronor samt toppmodellerna med 8 GB RAM (LPDDR4X) och antingen 128 eller 256 GB lagring (UFS 2.1) för 5 995 respektive 6 395 kronor. I övrigt är dessa två olika prestandaversioner identiska.

Bildskärm

Den visuellt största skillnaden i OnePlus 6 jämfört med företrädaren OnePlus 5T är bildskärmen, som i 6 sträcker sig från kant till kant, från haka till panna, med mycket små ramar. Som så många andra telefoner med ”heltäckande” skärmar så har även OnePlus 6 fått en så kallad sensorhaka i skärmens överkant, där kameralins och diverse sensorer är placerade.

Vi på redaktionen är inte direkt förtjusta i detta, men idag finns det rent tekniskt sett inget alternativ om man vill ha en heltäckande skärm. Det är för närvarande kort sagt ett nödvändigt ont såvida man inte accepterar en nödlösning med en utskjutbar frontkamera. Vi föredrar personligen en lite större ”panna”, som på exempelvis Samsung Galaxy S9 och S9+ snarare än en haka, men smaken går isär.

Oavsett vad vi tycker om sensorhakan ur ett rent estetiskt perspektiv så kan vi konstatera att vi inte retar oss på den, eller ens tänker på att den finns där, efter några dagars användande.

Upplösningen är även fortsatt 1080p+, men i år har den vuxit med 120 pixlar på höjden, från 1 080 x 2 160 pixlar i OnePlus 5T till 1 080 x 2 280. Skärmtekniken är fortsatt AMOLED, och färgåtergivning, svärta och betraktningsvinklar är precis som i fjolårets 5T av mycket hög klass. Enda riktiga smolket i bägare är att upplösningen, 1080p, i kombination med skärmstorleken och en PenTile-matris resulterar i en aningen bristande skärpa jämfört med exempelvis Samsungs S9-duo, Google Pixel 2 XL och Sony Xperia XZ2.

Ljusstyrkan är i 6 god och matchar fjolårets 5T mycket väl. Det finns mer ljusstarka telefoner på marknaden, men vi har inte haft några större problem utomhus under soliga dagar så länge direkt solljus undviks. Ingen telefon på marknaden har en skärm ljusstark nog för att erbjuda en tydligt läsbar skärm i direkt gassande solljus.

Pekskärmen är precis som i OnePlus 5T responsiv och precis, men vi upplever precis som i 5T att responsen är aningen fördröjd jämfört med den allra rappaste pekskärmen på marknaden, i Google Pixel 2 XL. Med det sagt så vill vi dock påpeka att 6 pekskärm är minst lika snabb som alla andra konkurrenter, med undantag av just Pixel 2-syskonen.

OnePlus har ur kartong gett 6 ett förinstallerat skärmskydd av plast, vilket förtar upplevelsen en hel del enligt vårt tycke. Vi avlägsnade genast detta och fann att OnePlus inte tycks ha gett skärmglaset någon vidare oleofobisk (fettavstötande) behandling. Skärmen känns även efter en ordentlig rengöring efter att plastfilmen har avlägsnat inte riktigt så härligt halkig som vi hade föredragit.

Först och främst håller en god fettavstötande behandling det värsta fingerkladdet borta men det ger även skärmens yta en behaglig halkighet som gör att pekskärmen känns mer responsiv. Med detta sagt vill vi ändå påpeka att skärmen ingalunda känns sträv eller kladdig; den är bara inte riktigt så halkig som vi hade önskat.

Allt som allt är vi mycket nöjda med bildskärm och pekskärm i OnePlus 6, men som alltid hade vi önskat att OnePlus hade tagit klivet upp till 1440p istället för de 1080p de har använt i alla sina telefoner sedan de gjorde entré på marknaden år 2014. Det är hög tid för 1440p nu, men vi misstänker att OnePlus prioriterar kostnad och batteritid högre än bildskärmens skärpa – kanske med all rätta.

Trådlöst och ljud


Vid telefonsamtal presterar OnePlus 6 precis så bra som vi förväntar oss numera, och de senaste fem åren. Brus och sus filtreras relativt effektivt bort, med undantag för i hård blåst, och både vi och motparten hör varandra klart och tydligt. Maxvolymen via samtalshögtalaren är för ovanlighetens skull därtill ganska bra. Bonuspoäng där.

Mottagning via alla trådlösa nätverk, det vill säga mobilnätverk, Wi-Fi och Bluetooth är alla i nivå med våra förväntningar, varken bättre eller sämre än konkurrenterna. Uppkoppling mot Wi-Fi-nätverk går rasande snabbt, snabbare än någon annan telefon vi har tillgänglig för jämförelse, vilket inkluderar telefoner som Google Pixel 2-duon, Samsung Galaxy S9+, Sony Xperia XZ2 och Nokia 7 Plus.

Datahastigheterna motsvarar vidare våra förväntningar; vi uppnår utan ansträngning vårt mobilnäts dagsaktuella maxhastigheter om cirka 85 Mbit/s ned och 20 Mbit/s upp, och via Wi-Fi är det samma historia: maxhastigheterna beror helt och hållet på nätverkets kapacitet, OnePlus 6 har inga problem att leverera.

Ljudet i den inbyggda interna högtalaren, placerad i fotänden och av monotyp, är väldigt högljutt men aningen skränigt och skråligt på maxvolym. Vi mäter upp fina 85 decibel som max 50 centimeter från högtalaröppningen, men maxvolymen sjunker till 81 decibel 50 centimeter från telefonens front beroende på högtalaröppningens placering och ljudets riktning. Oavsett vilket är detta ett bra resultat, även om ljudkvalitén i sig inte är av toppklass.

Djupet, om man kan tala om djup, är bättre än i Sony Xperia XZ2 men inte lika bra som i Google Pixel 2 XL. Vi finner det ledsamt att OnePlus återigen har valt en fotändeplacerad monohögtalare, inte minst nu när allt fler konkurrenter har börjat använda dubbla högtalare i form av en fotändeplacerad högtalare och en samtalshögtalare ovan skärmen som extraknäcker som mediahögtalare.

En enkel högtalare i fotänden är alldeles för lätt att oavsiktligen täcka över, varpå ljudet går nästan helt förlorat som genom ett trollslag. Inte minst sker detta återkommande vid filmtittande och spelande i landskapsläge då handen/fingrarna som håller i telefonen naturligt landar rätt över högtalaröppningen, men det kan även ske även då telefonen exempelvis ligger i en ficka eller en väska.

Mjukvara och användande

OnePlus mjukvara, kallad OxygenOS, har länge varit en av de enligt vår uppfattning bästa Androidmodifikationerna på marknaden. I OnePlus 6 har OxygenOS i skrivande stund nått version 5.1.8 och gränssnittet körs ovanpå den i dagsläget senast tillgängliga skarpa versionen av Android, version 8.1 Oreo. Säkerhetsuppdateringen är relativt aktuell, men släpar med maj månads patch efter en aning.

Gränssnittet är i mångt och mycket väldigt troget Android i dess grundutförande, men som sig bör med ett tillverkargränssnitt så har OnePlus utökat funktionaliteten en del. Bland tillskotten som (för närvarande) saknas i Android i grundutförande finner vi ett begränsat temastöd (mörkt eller ljust tema), en handfull skärmkalibreringslägen, ett mer omfattande geststöd, stöd för gestnavigering (utan navigeringsknappar) samt ett spelläge där man kan välja att stänga av saker som inkommande meddelandeaviseringar samt att prioritera nätverksuppkopplingen för spelet på bekostnad av bakgrundsprocesser som också använder samma uppkoppling.

Det som genast slår oss då vi använder en OnePlus-telefon, sedan OnePlus 3, är hur rasande snabba och responsiva de är i gränssnittet. OnePlus är vid sidan av Google själva sannolikt bäst i Androidvärlden på att optimera gränssnittet att vara så snabbt och följsamt som det bara kan vara.

Gott om arbetsminne, hela 8 GB i vårt testexemplar, gör därtill att OnePlus 6 kan hålla även större processer i minnet längre, vilket gynnar så kallad multitasking, eller multikörning, där man frekvent växlar mellan en rad appar och funktioner. Då inga appar tvingas ”kallstartas” då man växlar fram och tillbaka så är multitaskingupplevelsen superb, och blixtsnabb.

OnePlus väloptimerade gränssnitt i kombination med toppchippet Snapdragon 845, åtta kärnor uppdelade i 4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold och 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver, och gott om RAM gör OnePlus 6 till ett rent prestandamonster. Vi testade nyligen Sonys Xperia XZ2, som också har Snapdragon 845 under skalet och som också är rasande snabb, men OnePlus 6 är ytterligare en nivå vassare än Xperia XZ2.

Vi har aldrig förr testat en Androidtelefon som presterar som OnePlus 6 gör, inte ens fjolårets prestandamonster OnePlus 5T. Allt från appstarter till spel, appinstallationer och multikörning går med en rasande fart, och vi har aldrig upplevt någon som helst frustration över väntetider. Mycket, mycket imponerande, OnePlus.

Ingen mjukvara är någonsin helt problemfri, och detta gäller även OnePlus 6 med OxygenOS 5.1.8. Vi finner bland annat att dubbeltryck på skärmen för att väcka densamma inte alltid fungerar till belåtenhet. Vi tvingas ibland till både tre, fyra och sex tryck innan skärmen vaknar. I enstaka fall har skärmen inte vaknat överhuvudtaget och vi har tvingats använda strömknappen som vore vi grottmänniskor.

Vidare har vi stött på ett och annat problem med telefonen i fullskärmsläge, i landskapsläge, då många spel och appar inte riktigt vet hur de skall hantera skärmens lite udda bildförhållande och sensorhaka. Detta kan för all del anses vara appmakarnas ”fel”, men samtidigt fungerar det bättre på andra telefoner med ett lite udda bildförhållande, som Samsungs Galaxy S9.

Vi har läst om problem med onormalt hög batteriförbrukning i samband med 5.1.8-uppdateringen, men detta är inget som vi har noterat i någon av våra två testenheter. Något vi däremot har noterat, liksom en hel del andra OnePlus 6-ägare, är att fingeravtrycksläsaren i ytterst sällsynta fall slutar svara på input, varpå man tvingas tända skärmen med hjälp av strömknappen för att fingeravtrycksläsaren skall vakna till liv igen.

Ansiktsupplåsningen fungerar precis som i OnePlus 5T exemplariskt väl. Vi stöter sällan på problem med misslyckade inläsningar annat än i väldigt svåra ljusförhållanden eller då vi slarvar rejält med att rikta telefonens front mot vårt ansikte, och upplåsningen är flera gånger snabbare än den kanske mest omtalade och berömda ansiktsskannern på marknaden, i Apples iPhone X.

Huruvida ansiktsidentifikationen i OnePlus 5T och 6 håller en lika hög säkerhet som i iPhone X låter vi vara osagt – vi tvivlar på det – men vi konstaterar att vi inte har lyckats lura läsaren med olika redaktionsmedlemmar, familjemedlemmar eller utskrifter av telefonens ägares ansikte. För oss och sannolikt de flesta är det säkert nog, men för den som ställer högre krav finns till skillnad från i iPhone X även en fingeravtrycksläsare. Och är inte heller fingeravtrycksläsaren säker nog så kan man förstås precis som i iPhone X använda ett lösenord av valfri längd och komplexitet.

Kamera


Huvudkameran, av trendriktig dubbeltyp, bjuder på en primär kamera på 16 megapixlar med optik på f/1,7 och en sensor på 1/2,6 tum, vilket resulterar i en sensorpixelstorlek på skapliga 1,22 mikrometer. Vi finner vidare även optisk bildstabilisering (OIS) samt en dubbel LED-blixt och sedvanlig funktionalitet som HDR, elektronisk gyrobaserad bildstabilisering (EIS) och ansiktsigenkänning.

Kamerasensorn i 6 är ett steg framåt jämfört med 5T som förvisso hade snarlika specifikationer, men en mindre sensor med sensorpixlar på 1,12 mikrometer. Fjolårets telefon lyckades trots små pixlar hantera mörkerfoto mycket väl och med OnePlus 6 nästan 20 % större pixelyta bör OnePlus 6 vara strået vassare.

Den sekundära huvudkameran bjuder på 20 megapixlar, även om endast 16 megapixlar är rent praktiskt användbara vid foto då övriga 4 megapixlar används för den elektroniska bildstabiliseringen och vid zoom. Även den sekundära kamerans bländare är på f/1,7. Sensorn mäter 1/2,8 tum och sensorpixlarna har en storlek på låga 1,0 mikrometer.

Den sekundära kameran används främst som ett komplement till huvudkameran, inte minst för att kunna erbjuda en effektiv bokeh-funktion och en bättre mörkerprestanda. Frontkameran är på 16 megapixlar med optik på f/2,0 och sensorpixlar på låga 1,0 mikrometer – inte de bästa förutsättningarna för god lågljusprestanda, men vårt fototest nedan får avgöra den saken.

Kameramjukvaran

Kameramjukvaran är överlag en ganska trevlig bekantskap, även om gränssnittet till en början kan vara lite svårnavigerat. Inte minst är kamerainställningarna gömda på ett lätt förvirrande vis. Vi som har använt OnePlus-telefoner förut har inga större problem att navigera, men då vi bad personer i vår omgivning, personer med en ganska genomsnittlig telefonvana, att aktivera rutnätet i kameramjukvaran så tog det dem i genomsnitt strax över två minuter att ens hitta inställningen. En testperson hade efter fem minuter inte hittat inställningen och gav då upp.

OnePlus har till vår belåtenhet de senaste åren snabbat upp HDR-foto en hel del, då detta var något av en akilleshäl i tidigare OnePlus-telefoner. HDR-behandlingen är ingalunda lika omedelbar som i Googles Pixel 2-telefoner, men den är nu så pass snabb att vi inte längre frustreras av det.

Kameraappen startar snabbt och tycks flyta exemplariskt i gränssnittet, utan fördröjningar då vi exempelvis växlar mellan exempelvis huvudkamera och frontkamera eller stillbildsfoto och videoinspelning. Allt sker i princip omedelbart, vilket gör att vi tycker om att plocka fram kameran – något som inte alltid har varit fallet med OnePlus-telefoner.


OnePlus 6 bjuder vidare på en del godbitar som slow motion-inspelning i hela 480 FPS i 720p. Detta må låta som en bagatell i jämförelse med Sony Xperia XZ2:s dubbla hastighet, 960 FPS, men till skillnad från XZ2 som på grund av begränsningar i kameramodulens DRAM-bestyckning bara kan spela in i 960 FPS i några tiondelar av en sekund (Sony säger upp till tre sekunder, men våra egna test landar runt en halv sekund som mest) så kan OnePlus 6 spela in i 480 FPS i en hel minut, vilket är oändligt mycket mer användbart.

Övriga kamerafunktioner och finesser är med dagens mått tämligen standardbetonade. Vi finner det mesta som majoriteten av konkurrenterna har att bjuda på, men vi stör oss en del på att OnePlus inte låter oss ställa in stillbildskamerans upplösning själv. Man kan ställa in bildformatet i tre olika lägen; 4:3 (standard), 19:9 och 1:1, men utöver detta finns det inga möjligheter att själv justera upplösning.

Ovanstående kan förstås ses som en petitess, och det är sannolikt just det också för de allra flesta, men inte alla vill ha enorma bilder med stora filstorlekar, allra minst om bilderna endast används för publicering på sociala nätverk och man betalar per megabyte datatrafik. Man kan för all del krympa bilder med en valfri bildbehandlingsapp från Play-butiken, men det är ett väldigt onödigt extrasteg som vi inte anser skall behövas.

Allt som allt är kameramjukvaran i OnePlus 6 en riktigt trevlig bekantskap, men det finns ändå några små irritationsmoment som vi finner tämligen onödiga och som därtill är mycket enkla för OnePlus att åtgärda – om viljan bara finns.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En god fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Huvudkamera
OnePlus 6 vs OnePlus 5T vs Google Pixel 2 XL

Då vi matchar OnePlus 6 mot fjolårets OnePlus 5T kan vi se att skillnaderna är små, men överhängande till årets modells fördel. Som referens har vi även använt oss av Google Pixel 2 XL som har en av telefonvärldens bästa kameror, för att se hur väl OnePlus 6 presterar mot en riktigt vass kamera.

Något som snabbt blir tydligt är att OnePlus tycks ha jobbat hårt med att åtgärda problemet med överexponering i svåra ljuskontraster, något som fjolårets 5T hade en hel del problem med. Även om OnePlus 6 ingalunda presterar perfekt heller så är det ändå ett klart fall framåt i jämförelse med 5T. Mot suveräne Google Pixel 2 XL och dess smått magiska HDR+-läge räcker det dock inte till. Klart steg framåt, ändå.

Vi ser även en tydlig förbättring vad gäller vitbalans och färgåtergivning i dagsljusfoto, då vi jämför 6 med 5T. Ett tydligt exempel på 5T:s svårighet med färgnyanserna ser i i det andra bildparet uppifrån, på vattenkranen monterad på en husvägg, där 5T producerar en underlig gulbeige nyans som inte alls motsvarar det våra egna ögon såg på plats.

Skärpan och detaljrikedomen är vare sig bättre eller sämre än i fjolårsmodellen, och är därmed tämligen bra: snäppet bättre än i referenstelefonen Google Pixel 2 XL som på grund av en lägre maxupplösning förlorar en del detalj då bilderna zoomas in till fullstorlek.

I lite mer dunkla förhållanden, som inomhus under dagtid (bildpar fem, brödrosten), finner vi att OnePlus 6 presterar mycket väl, och slår med minimal marginal fjolårsmodellen 5T och med en större marginal även utmärkte Pixel 2 XL. Framför allt ser vi en klart bättre dynamik i bilden tagen med OnePlus 6, en mer livlig bild med djupa skuggor och klara ljusare partier. Google Pixel 2 XL lyfter fram för mycket ljus i de mörka partierna vilket får som resultat att bilden, även om den samtidigt lyfter fram med detalj i mörka partier, känns aningen platt och tråkig.

I mörker vet vi att Google Pixel 2 XL är svårslagen, och då OnePlus har gett 6 en sensor med mindre sensorpixlar än just Pixel 2 XL skall OnePlus 6 på pappret inte kunna utmana Pixeln. Det här är ett fall då teori och praktik stämmer väl överens, och vi ser snabbt att varken OnePlus 6 eller 5T kan matcha Pixel 2 XL i mörker.

OnePlus 6 är trots att matchen mot Pixel 2 XL snabbt var över ändå ett litet steg framåt jämfört med 5T. Vi tvingas till detaljstudering för att kunna hitta en segrare mellan de tu syskonen, där slutligen OnePlus 6 ändå går segrande ur striden tack vare en snäppet bättre skärpa och detaljrikedom i riktigt mörka partier.

Alla tre telefonerna i mörkertestet har problem med färgåtergivningen, där OnePlus 6 går lite för mycket åt det röda hållet, OnePlus 5T går för mycket åt det blågröna hållet och Pixel 2 XL går för mycket åt det gula hållet, men då ytterbelysningen är lätt gulaktig där mörkerfototestet ägde rum är ändå Pixel 2 XL den som kommer närmast sanningen, och OnePlus 5T den som landar allra längst ifrån.

Allt som allt är vi tämligen nöjda med kameran i OnePlus 6. Vi hade hoppats på ett lite större steg framåt än vad vi fick, men vi kan inte känna någon större besvikelse. Vi tror att de allra flesta, utom de allra mest krävande vad gäller kameran, skulle vara nöjda med kameran i OnePlus 6.

Bokeh
OnePlus 6 vs OnePlus 5T vs Google Pixel 2 XL

Vid bokeh-foto (porträttfoto där bakgrunden medvetet görs oskarp för att framhäva motivet i förgrunden) ser vi att mycket lite har hänt mellan 5T och 6. Detta kan låta som ett svagt betyg, men så är inte fallet, ty 5T har en bra bokeh-kamera som kan mäta sig med de allra bästa utan att göra bort sig.

Även om mycket lite tycks ha hänt sedan 5T så ser vi genast att den i några stycken högre upp nämnda förbättrade exponeringen även gäller vid bokeh-foto. OnePlus 6 hanterar svåra ljuskontraster mycket bättre än 5T, och även om bokeh-funktionen i sig är i princip identisk med fjolårets telefon så leder den bättre exponeringen till en totalt sett bättre bild.

Då vi jämför OnePlus 6 med Google Pixel 2 XL ser vi genast att OnePlus 6, gissningsvis tack vare den sekundära kameralinsen, är bättre på att separera förgrund från bakgrund. Google Pixel 2 XL gör ett imponerande jobb med sin enkelkamera, men inte ens Googles smått fantastiska mjukvara kan kompensera för avsaknaden av en extra kamera. Pixel 2 XL gör som alltid ett bra jobb med exponeringen, men vi finner att OnePlus 6 i vårt test gör ett lika bra jobb, medan 5T hamnar en god bit efter.

Frontkamera
OnePlus 6 vs OnePlus 5T vs Google Pixel 2 XL

Frontkameran är såvitt vi kan se identisk med i fjolårets modell 5T. Vi finner inga som helst skillnader som beror på annat än tillfälligheter, vare sig vad gäller skärpa, detalj eller färgåtergivning, men vi ser däremot att den förbättrade exponeringen/HDR-behandlingen i OnePlus 6 även omfattar frontkameran. Bilden tagen med OnePlus 5T har större problem med så kallad ”white wash” där stora fält överexponeras och blir helvita, och bildinformation går förlorad. Ett litet steg framåt även vad gäller frontkameran, således.

Nämnas bör även att Pixel 2 XL misslyckades totalt med att lägga fokusen på rätt plats, tyghundens huvud, trots att vi använde oss av pekfokus och tog ett flertal bilder. Detta påverkar naturligtvis skärpa och detalj, och då allt klaffar kan Pixel 2 XL bjuda på ett bättre resultat, men den opålitliga pekfokusen för frontkameran (ej huvudkameran) är ingen ursäkt, och på grund av detta förlorar Pixel 2 XL ronden trots en bättre exponering och färgåtergivning.

Batteritid och prestanda

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Huawei P30 Pro 4200mAh
738Minuter
Honor View 20 4000mAh
682Minuter
Xiaomi Mi 9 3300mAh
652Minuter
Samsung Galaxy S10 Plus 4100mAh
644Minuter
Samsung Galaxy Note 9 4000mAh
610Minuter
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Nokia 7 Plus 3800mAh
565Minuter
Nokia 8 Sirocco 3260mAh
561Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 6T 3700mAh
540Minuter
Google Pixel 3 XL 3430mAh
533Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 3 2915mAh
528Minuter
Sony Xperia XZ2 3180mAh
528Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 6 3300mAh
523Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Sony Xperia XZ2 Premium 3540mAh
471Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
Sony Xperia XZ3 3300mAh
462Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500
600
700
Batteritiden var under många år en het potatis i Androidvärlden med bakgrund av den i regel dåliga batteritiden Androidtelefoner bjöd på. Relativt små batterier kombinerat med versioner av Android utan smarta batterisparfunktioner, tillverkargränssnitt med gott om optimeringsbrister och en hårdvara som rent generellt var betydligt mer strömhungrig än dagens hårdvara, trots lägre prestanda.

De senare åren har vi sett att batteritiden har börjat bli så pass bra i de allra flesta modellerna att det inte längre än samma hårda fokus på batteritiden, varken i våra recensioner eller bland de mest diskuterade ämnena på Swedroids forum. Batteritiden är, kort sagt, numera bra nog för de allra flesta.

OnePlus 6 presterar bra i både vårt syntetiska batteritest, utfört med appen PCMark Work Battery Life 2.0, samt vid verkligt användande under vår långa testfas. Som vanligt är kriteriet att en telefon vid normalhårt användande skall klara av en hel dag utan laddning, med en viss marginal till godo, och OnePlus 6 klarar detta med lätthet. I regel finner vi att vi har runt 20 till 25 % batteri kvar vid dagens slut, då vi kryper ned i sängen.

I vårt syntetiska batteritest mäter vi upp klart godkända 8 timmar och 43 minuter, vilket placerar OnePlus 6 strax före företrädaren OnePlus 5T och strax efter utmärkte Google Pixel 2 XL i tabellens bäst presterande fjärdedel.

Laddning går i vanlig OnePlus-anda mycket snabbt via den i kartongen medföljande Dash-laddaren som bjuder på hela 5V och 4A (20W). Vi mäter upp en laddtid från helt tomt till helt fullt på ypperliga 83 minuter, eller en timme och 23 minuter. Detta är i relation till batteriets storlek snabbare än nästan alla andra testade telefoner, med ett fåtal undantag.

Olyckligtvis missade OnePlus ett friläge att inkludera trådlös laddning i år, då de gick över från ett metallbakstycke i fjolårsmodellen till ett glasbakstycke i årets modell. Glas tillåter nämligen, till skillnad från metall, trådlös batteriladdning. Under en era då allt fler tillverkare erbjuder trådlös laddning i sina toppmodeller finner vi det ledsamt att OnePlus valde bort detta. Kanske kommer det nästa år, eller redan i höst.

Allt som allt är vi trots avsaknad av trådlös batteriladdning mycket nöjda med OnePlus 6 vad batteri och laddning berör. Det fåtalet gångerna vi har lyckats tömma batteriet innan dagen är över har blott några handfull minuters snabbladdning gett oss mer än nog laddning för att klara oss i flera timmar till.

Syntetiska prestandatest

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5 8GB
7.72GB
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
Honor View 20 8GB
7.71GB
Huawei P30 Pro 8GB
7.67GB
OnePlus 6 8GB
7.66GB
OnePlus 6T 8GB
7.64GB
Samsung Galaxy Note 9 8GB
7.64GB
Samsung Galaxy S10 Plus
7.43GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Nokia 8 Sirocco 6GB
5.71GB
Sony Xperia XZ2 Premium 6GB
5.67GB
Samsung Galaxy Note 9 6GB
5.62GB
Xiaomi Mi 9 6GB
5.52GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Nokia 7 Plus 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Sony Xperia XZ3 4GB
3.68GB
Sony Xperia XZ2 4GB
3.68GB
Huawei P10+P10 Plus 4GB
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
LG G7 ThinQ 4GB
3.65GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Google Pixel 3 4GB
3.55GB
Google Pixel 3 XL 4GB
3.55GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Samsung Galaxy S10 Plus E9820
4553p
Samsung Galaxy Note 9 E9810
3731p
Xiaomi Mi 9 S855
3483p
Honor View 20 K980
3318p
Huawei P30 Pro K980
3310p
OnePlus 6 S845
2482p
Sony Xperia XZ2 Premium S845
2456p
LG G7 ThinQ S845
2429p
Sony Xperia XZ2 S845
2413p
OnePlus 6T S845
2410p
Google Pixel 3 XL S845
2404p
Google Pixel 3 S845
2389p
Sony Xperia XZ3 S845
2386p
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T S835
1964p
Nokia 8 Sirocco S835
1941p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 S835
1928p
Google Pixel 2 XL S835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 S835
1921p
Sony Xperia XZ Premium S835
1921p
Google Pixel 2 S835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 S835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Nokia 7 Plus S660
1685p
Google Pixel XL S821
1653p
Sony Xperia XZs S820
1646p
Google Pixel S821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 S820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style S808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 S630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000
2000
3000
4000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

Xiaomi Mi 9
40FPS
OnePlus 6
33FPS
Samsung Galaxy S10 Plus
33FPS
OnePlus 6T
33FPS
Google Pixel 3 XL
32FPS
Sony Xperia XZ3
32FPS
Sony Xperia XZ2
32FPS
Sony Xperia XZ2 Premium
32FPS
Google Pixel 3
32FPS
LG G7 ThinQ
30FPS
OnePlus 5T
26FPS
Nokia 8
25FPS
HTC U11
25FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Nokia 8 Sirocco
25FPS
Huawei P30 Pro
25FPS
Samsung Galaxy Note 9
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Honor View 20
20FPS
Huawei Honor 9
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Google Pixel
19FPS
OnePlus 3T
19FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
HTC 10
18FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei P10
16FPS
LG G5
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Nokia 7 Plus
9FPS
Google Nexus 6
8FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Sony Xperia X
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
Nokia 6
2FPS
Moto G5
2FPS
4
8
12
16
20
24
28
32
36
40
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande.

Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen. Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggig” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

I korthet kan vi genast se att OnePlus sin vana trogen presterar i absolut överkant för vad hårdvaran är kapabel till. Sony Xperia XZ2 har exakt samma chipp, Snapdragon 845, och därmed exakt samma grundförutsättningar, men OnePlus 6 presterar trots det genomgående markant bättre än XZ2 i våra syntetiska mätningar.

Som vi nämner ovan så säger syntetiska mätningar sällan hela sanningen om en enhets verkliga prestanda, men i just det här fallet upplever vi det som att de syntetiska mätningarna helt och fullt återspeglar hur vi upplever att telefonen presterar vid verkligt användande. Kort sagt; fantastiskt väl.

OnePlus 6 – Summering

Förr om åren utvärderade man ofta en OnePlus-telefon med en slags brasklapp i bakfickan, ett slags frikort för mer eller mindre betydande brister med hänvisning till det låga priset och till att OnePlus var en ny tillverkare. En handfull år senare är OnePlus-telefoner, om än fortsatt prisvärda, inte längre billiga nog för att ursäktas för större brister. Därtill är OnePlus inte längre en ny tillverkare som kan ursäktas baserat på bristande erfarenhet och små resurser.

Är OnePlus således illa ute nu, då de bedöms utifrån samma måttstock som alla andra? Ingalunda. OnePlus 6 behöver inga ursäkter, inget handikapp, ingen osportslig tjuvstart.

Mjukvaran, OxygenOS, blir allt bättre för vart år som går och även om en och annan bugg smyger sig in i samband med varje telefonlansering – så även i år – så är OnePlus mjukvara ändå ett av redaktionens favoriter. En i skrivande stund aktuell Androidversion, gott om funktionalitet och ett lättnavigerat gränssnitt i kombination med till synes väloptimerad kod och därmed hög prestanda gör att 6 är en pjäs vi njuter av att använda varje gång vi plockar upp den ur fickan.

Batteritiden är bra, snudd på ypperlig, vid verkliga världen-baserat användande. En hel dag på en och samma laddning har inte varit några problem alls under vår testfas annat än under osedvanligt tunga testdagar eller exempelvis då telefonen har använts utomhus eller i bilen med full ljusstyrka under långa stunder.

Kameran är ett litet steg framåt, om än inte enormt, jämfört med företrädaren OnePlus 5T, som i sin tur hade en bra kamera. OnePlus 6 kan inte rå på de allra bästa kameratelefonerna på marknaden, men placerar sig ändå respektabelt under det absoluta toppskiktet. Det bör vara en kamera som duger för de allra flesta, men de som ställer ytterst höga krav på just kameran kanske bör kika på alternativ som Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus eller något av Googles Pixel 2-syskon.

Med en kombination av utmärkt byggkvalitet, vattenresistens, ett trots prisökningar varje år fortfarande relativt lågt pris, en snabb, aktuell och välutvecklad mjukvara (om än med en och annan bugg), utmärkt kamera, en bra skärm, en finfin batteritid och monsterprestanda skulle OnePlus 6 även med en flera tusenlappar större prislapp fortfarande vara något av det allra bästa på marknaden.

OnePlus har inte minst de senaste två åren etablerat sig som ett mycket kompetent alternativ till det allra bästa som konkurrenterna har att erbjuda, och årets upplaga, OnePlus 6, är alltså inget undantag. OnePlus 6 är tvärtom den med marginal mest prisvärda flaggskeppstelefonen som för tillfället går att köpa, och vi ger den våra allra varmaste rekommendationer.

Med en prislapp på under 6 000 kronor för fullversionen med 8 GB RAM eller under 5 300 kronor för 6 GB-versionen är OnePlus 6 inget mindre än ett stenhårt knockoutslag rakt i ansiktet på många av de betydligt mer kostsamma konkurrenterna. Oavsett hur bra telefoner konkurrenterna än kan ställa på benen så kommer vi inte ifrån prisfaktorn.

Det är upp till bevis nu för alla konkurrenter, stora som små, för OnePlus 6 är just nu ensam herre på täppan på Androidmarknaden.

OnePlus 6

Från 5 295 kronor
8.9

Gränssnitt & mjukvara

8.5/10

Byggkvalitet & form

9.2/10

Skärm & pekskärm

8.0/10

Kamera

8.7/10

Prestanda

10.0/10

Batteritid & laddning

9.0/10

Styrkor

 • Rasande bra prestanda och flyt
 • Bra och aktuell mjukvara
 • Bra batteritid och snabb laddning
 • Vattenresistent
 • Väldigt prisvärd
 • Bra kamera

Svagheter

 • Glasbakstycke känsligt vid fall
 • Saknar trådlös laddning
 • En del mindre buggar
 • Monohögtalare i fotänden

Mest kommenterat

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst
 4. Freja kan användas som legitimation vid paketutlämning hos PostNord
 5. Apple har presenterat tredje generationens AirPods
 6. Här kan du se presentationen av Pixel 6 och Pixel 6 Pro live

Mest läst

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Konceptbilder på Samsung Galaxy S22 Ultra
 4. Qualcomm ogillar att Google skapat egen systemkrets
 5. Ännu fler Google Pixel 6-läckor innan presentationen
 6. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur ofta laddar du i regel mobilen?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om