Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av OnePlus 8 Pro

Postat:
22:34 - 2020-07-17
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Under de sex åren som har gått sedan OnePlus med hjälp av en mycket framgångsrik  gräsrotskampanj baserad på inbjudningar smiskade upp ett enormt intresse och en stor hype för OnePlus One har mycket hänt.

Då One lanserades låg nästan all fokus på att erbjuda en telefon som på de flesta punkter kunde utmana flaggskeppen från de mer etablerade tillverkarna, men till halva priset. Bitvis lyckades OnePlus med det konststycket, man samtidigt tvingades de snåla in här och var för att kunna prispressa maximalt, exempelvis bland supporten.

Under åren som följde fortsatte OnePlus på inslagen bana med kompetenta telefoner till ett lägre pris i förhållande till konkurrensen, där OnePlus år för år suddade ut svagheter som föregående års telefon drogs med samtidigt som logistik och support förbättrades. Vi började dock även se att prislappen stegvis blev allt högre.

År 2020, detta i övrigt tämligen eländiga år, har vi i och med OnePlus 8-duon kommit till den sjunde generationen OnePlus-telefoner där skillnaden som inledningsvis satte OnePlus på smartphonekartan i princip försvunnit.

Vi ser i 8 och 8 Pro två telefoner med ett pris som inte är särskilt mycket lägre än konkurrenternas telefoner med likartad bestyckning, men samtidigt har OnePlus suddat ut i princip alla brister som vi har sett tidigare år varför ett högre pris också är befogat.

Vi finner OnePlus 8 med en prislapp på från 7 795 kronor och OnePlus 8 Pro från 9 995 kronor. Båda telefonerna kan periodvis via andra återförsäljare hittas till ett lägre pris, dels via Amazon och dels via Prisjakt: OnePlus 8 samt storebror OnePlus 8 Pro.

I den här recensionen fokuserar vi på det absoluta flaggskeppet i OnePlus produktportfölj: OnePlus 8 Pro.

Kartong

OnePlus 8 Pro levereras precis som det mindre syskonet 8 i en ytterst avlång röd kartong. Kartongen är kvalitativ precis som tidigare år. Ingen lyx, ingen wow-känsla, men värdig kvalitet. Innehållet i kartongen är som vanligt hos de allra flesta tillverkarna numera sparsmakat.

Vi finner följande kartongen:

  • OnePlus 8 Pro (”Glacial green”, 12/256 GB)
  • Laddadapter (vit, ”Warp”-laddare, upp till 5V och 6A/30W
  • USB-kabel (USB till USB Typ C, röd m. vita kontakter, cirka 1 meter lång)
  • Transparent mjukplastskal med texten ”Never Settle”
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Hårdvara

Byggkvalitet och kvalitetskänsla är något som OnePlus alltid har lyckats mycket väl med, och OnePlus 8 Pro är inget undantag. Telefonen ligger trots sin storlek exemplariskt i handen med ett bekvämt utformat bakstycke täckt av Gorilla Glass 5.

OnePlus 8 Pro är en mycket avlång telefon – relativt liten på bredden, 74,3 mm, men samtidigt tämligen hög, 165,3 mm. Med dessa mått har 8 Pro snudd på samma bredd som Galaxy S10 Plus, men är nästan en hel centimeter större på höjden. Djupet är 8,5 mm, en smula tjockare än vissa konkurrenter.

Vi brukar subjektivt säga att vi anser att två hektogram är gränsen för hur mycket en smartphone bör väga, och OnePlus har med en vikt om 199 gram trots ett ganska stort batteri (4 510 mAh), lyckats lägga 8 Pro precis under den gränsen. Som bonus ser vi äntligen i en OnePlus-telefon stöd för trådlös laddning.

Den gröna versionen vi testar har en ”frostad” ytbehandling av bakstycket, precis som den blå varianten, medan den svarta versionen har en transparent högblank yta. Vi finner till vår belåtenhet att OnePlus skickar med ett enkelt TPU-skal, vilket innebär att de som behöver eller väntar på ett ordentligt skal kan använda telefonen från dag ett utan att känna någon större oro.

På högra långsidan finner vi strömknappen som erbjuder alldeles för lite motstånd i vår mening; knappen är för lätt att trycka in av misstag. Strax ovan strömknappen sitter det OnePlus-typiska skjutreglaget för telefonens ljudlägen: Ring, Vibrera och Tyst.

På vänstra långsidan finner vi volymknapparna (+/-) vilka till skillnad från den mjuka strömknappen erbjuder bra motstånd.

På bakstycket finner vi kameramodulen centrerad på bakstyckets övre halva, precis som på fjolårets Pro-modeller. I år sticker kameramodulen ut smått absurt mycket från bakstycket, dubbelt så mycket som på fjolårets 7 Pro, vilket inte är helt önskvärt.

Enligt en undersökning Swedroid gjorde 2019 använder snudd på tre fjärdedelar av er läsare ett skal eller ett fodral varför en rejält utskjutande kameramodul kanske inte är ett problem av betydande art, men för de som föredrar att använda telefoner utan skal eller med ett tunt vinylskinn känns det inte helt optimalt.

Skärmen har på de tu långsidorna fått en ganska påtaglig rundning – betydligt mer rundning än exempelvis Samsung Galaxy S10 Plus – och detta får nyansskiftningar samt reflektioner som konsekvens. Mer om detta i skärmkapitlet.

Specifikationer

Specifikationer OnePlus 8 Pro
ReleasedatumVåren 2020
Processor2,84GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 865
GrafikkretsAdreno 650
RAM-minne12GB
Inbyggt minne256GB / ingen plats för minneskort
Skärm6,78" / WQHD+ - 1440x3168 pixlar / 513PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 19.8:9 / 111,72 cm² / ~90,8% av fronten
Kamera48MP / f1,8, 1/1.43". OIS, EIS. 8MP telefoto med 3x optisk zoom / 48MP supervidvinkel / 5MP djupkamera
Främre kamera16MP
Vikt199g
Höjd, bredd, djup165,3 x 74,4 x 8,5mm
Batteri4510mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+Beidou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, optisk fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Stereohögtalare. Dubbla SIM-platser. Trådlös 30W snabbladdning, och omvänd trådlös laddning. Säljs även med 8GB/128GB.
Mer infoMer info om OnePlus 8 Pro på Androidenheter.se

Bildskärm


Bildskärmen, bakom ett lager Gorilla Glass 5, är av AMOLED-typ med en upplösning på 3 168 x 1 440 pixlar och en diagonal storlek om 6,78 tum. Pixeltätheten är 513 PPI och precis som i fjolårets Pro får vi en telefon med knivskarp skärpa. Med det sagt är telefonen dock ur kartong inställd på 1080p varför exempelvis text kan upplevas som vagt diffus. Vi valde efter några dagar att istället växla till full upplösning i telefonens inställningar.

OnePlus har i 8 Pro valt att ge bildskärmen en ganska kraftig böjning längs med långsidorna och även om detta ser läckert ut på bilder och ur vissa vinklar även vid verkligt användande så har det dessvärre även en del nackdelar.

Vi ser ofta påtagliga reflektioner i de svängda långsidorna i skärmglaset, men det stora problemet är en påtaglig färgskiftning. Mot många bakgrunder framstår de svängda långsidorna som närmast grågröna och det blir inte minst påtagligt vid videotittande när två sidor av videon alltid har en tydlig färgförvrängning.

Året Pro-modell har till skillnad från fjolårets modell fått en så kallad hålstanskamera i bildskärmens övre vänstra hörn. Fjolårets Pro hade en elektriskt utskjutbar kameramodul i telefonens huvudände, en lösning som må ha skapat en tjusigare bildskärm utan en kameralins som stör, men som samtidigt möttes med en hel del skepsis från både konsumenter som recensenter.

Svärta, skärpa, betraktningsvinklar och ljusstyrka är alla av hög klass, och färgerna är likaså bra även om vi upplever färgerna som lite dämpade jämte Galaxy S10 Plus, men för den som föredrar livligare färger finns sådana profiler att välja på. Grönsticket som det rapporterades om i 8 Pro under senvåren och försommaren tycks numera vara åtgärdat och vi har inte upplevt några problem med detta.

Vi finner att skärmen jämte Pixel 4 XL och Galaxy S10 Plus känns en smula kontrastlös. Det är helt enkelt inte riktigt samma höga distinktion mellan olika skärmelement och färger, utan 8 Pros bildskärm upplevs – oavsett vilket bildskärmsläge vi väljer i skärminställningarna och oavsett hur hög ljusstyrka vi väljer – som lite mer dämpad. Kanske är den lätt dämpade kontrasten ett medvetet drag från OnePlus sida, med anledning av nästkommande stycke; inbränning.

Något som nästan genast visade sig vara ett problem är en temporär inbränning, eller bildretention, där man ibland kan förnimma att exempelvis text eller andra kontrastrika bildelement vagt dröjer sig kvar på bildskärmen även efter att man har växlat till ett annat skärminnehåll.

Hittills har vi lyckligtvis inte sett några tendenser till att den ovan beskrivna bildretentionen skulle vara permanent eller långvarig, utan det har försvunnit på egen hand inom ett fåtal sekunder.

Ljusstyrkan är som vi nämner mycket bra – klart bättre än Google Pixel 4 XL och till och med ljusstarkare än Samsung Galaxy S10 Plus med manuellt satt maximal ljusstyrka. 8 Pro har därmed en mycket god läsbarhet utomhus även under soliga dagar, så länge direkt solljus undviks.

Pekskärmen är som brukligt sedan många år tillbaka mycket snabb och responsiv, men i OnePlus 8 Pro upplevs responsen vara bättre än någonsin förut. Detta kan för all del säkerligen delvis tillskrivas bildskärmens 120 Hz tillsammans med Qualcomms Snapdragon 865-chipp, men OnePlus har även gett pekskärmens digitizer en rejäl knuff framåt, till 240 Hz.

Vad detta innebär är att telefonen läser av tryck och svep hela 240 gånger per sekund, att jämföra med mellan 60 och 120 Hz i merparten av konkurrenterna, vilket medför att 8 Pro i kombination med 120 Hz-skärmen och den rasande snabba hårdvaran är oerhört responsiv och följsam.

Upplåsningsmetoder


Utöver de vanliga upplåsningsmetoderna i form av PIN, lösenord och mönster finner vi så klart även fingeravtrycksverifiering samt 2D-ansiktsupplåsning. Fingeravtrycksläsaren sitter precis som i fjol inbäddad i bildskärmen, och precis som i fjol fungerar det… hjälpligt.

Vi är inga större beundrare av bildskärmsinbäddade fingeravtrycksläsare, åtminstone inte som de fungerar med dagens tillgängliga tekniker, då vi upplever att de är alldeles för inkonsekventa och känsliga för smuts och väta. Med detta sagt upplever vi dock att OnePlus har lyckats bättre med detta i år än i förra årets Pro-modeller och vid uppskattningsvis 4 av 5 inläsningar har vi snabbt och problemfritt låst upp telefonen.

Ansiktsupplåsningen är av den mer primitiva varianten där frontkameran vid verifiering helt sonika tar en bild av ansiktet och matchar bilden mot den inprogrammerade bilden. Detta kan jämföras med Apples och Googles betydligt mer avancerade och mer säkra metoder där infraröda sensorer används för att skapa en tredimensionell bild av användarens ansikte – en metod som därtill även fungerar i totalt mörker.

Precis som med fingeravtrycksläsaren fungerar ansiktsupplåsningen i regel hyggligt, men tekniken är känslig för vinklar och avstånd och snudd på oanvändbar i mörker trots den inbyggda funktionen som automatiskt, tillfälligt, vrider upp skärmens ljusstyrka till max för att belysa ansiktet och hjälpa frontkameran på traven.

Detta är inte en särskilt trevlig lösning då vi i mörker blir bländade av bildskärmens maximala ljusstyrka under ett par sekunders tid, vilket leder till att vi kisar, varpå ansiktsverifieringen allt som oftast misslyckas eftersom mjukvaran inte kan se våra ögon.

Vad upplåsningsmetoder berör anser vi att OnePlus 8 Pro endast med nöd och näppe lyckas nå ett godkänt betyg. Vi anser att man år 2020 kan kräva mer av en telefon med en prislapp på 10 000 kronor.

Trådlöst och ljud

OnePlus 8 Pros trumfkort vad gäller trådlösa standarder får nog anses vara stödet för 5G, även om de ingalunda är ensamma om det. Även om telefonen i sig har stöd för detta så är stödet hos de olika mobiloperatörerna väldigt varierande, och i dagsläget tämligen svagt på många platser.

Näten kommer förstås löpande byggas ut och OnePlus 8 Pro har tack vare stödet för 5G fått en god framtidssäkring. Vi har i våra testmätningar inte sett någon större hastighetsvinst med 5G, utan hastigheterna har varit endast en aning högre än våra 4G/LTE-hastigheter; cirka 150 Mbit/s ned och 45 Mbit/s upp för 5G att jämföra med 120/30 för 4G.

Det hela är förstås beroende på var man befinner sig och vi vet att hastigheter på upp till 1 Gbit har mätts upp, exempelvis i M3:s test.

Utöver 5G finner vi att uppsättningen trådlösa protokoll är tämligen standardbetonad, med Wi-Fi 6, Bluetooth och NFC helt enligt rådande dagsaktuella standarder. Mottagningen är därtill i nivå med vad vi förväntar oss, såväl via mobila nätverk som via Wi-Fi och Bluetooth.

Det kan för all del även argumenteras att stödet för trådlös laddning bör nämnas under det här kapitlet, men vi talar istället mer om detta i batterikapitlet.

Mjukvara och användande

OnePlus 8 Pro bygger som sig bör på Android 10 och och OnePlus har ovanpå detta lagt in sitt egenutvecklade gränssnitt Oxygen OS, i skrivande stund version 10.5.9. En uppdatering till version 10.5.10 har börjat rulla ut, men har ännu inte nått vår enhet.

Sedan ett par år tillbaka tillhör Oxygen OS Swedroid-redaktionens favoritgränssnitt, vid sidan om Googles Pixel-gränssnitt. OnePlus lägger till en hel del funktioner och finesser i sitt gränssnitt men de gör det till vår glädje utan att helt och hållet ändra på Androids gränssnitt i sitt grundutförande.

Den som är van vid Android i grundutförande samt Googles Pixel-gränssnitt känner sig snabbt hemma även i Oxygen OS, och tvärtom. Det mesta ligger där man förväntar sig, och ser ut ungefär som man förväntar sig, med undantaget att OnePlus erbjuder fler inställningsmöjligheter. Exemplariskt.

Som brukligt med OnePlus-telefoner så är även 8 Pro gränssnitt med tillhörande animationer och övergångar både snabbt samt responsivt. Få eller inga telefoner på Androidmarknaden kan matcha OnePlus 8 Pro vad gäller detta i vår mening; varken Googles Pixel 4 XL eller Samsungs Galaxy S20 eller Huaweis P40 Pro.

Tack vare en bilduppdateringsfrekvens på hela 120 Hz upplevs gränssnittet flyt och telefonens rapphet i 8 Pro som bättre än någonsin. Det är sannolikt en god bit placeboeffekt, saker går förmodligen egentligen inte speciellt mycket snabbare än i fjol, men jösses vilket intryck av flyt vi bjuds på. Mjukt som smör och snabbt som blixten. OnePlus tillhör en av få tillverkare som dessutom har 120 Hz aktiverat som standard, medan funktionen måste aktiveras av användaren bland flera av konkurrenterna.

I telefonens grundinställning direkt ur kartong håller man inte in strömknappen för att nå strömmenyn där man stänger av telefonen, som på i princip alla konkurrenter, utan man måste hålla in strömknapp och volym upp samtidigt. OnePlus har gjort på så vis då de vill ge sina användare snabbåtkomst till Googles röstassistent via långtryck på strömknappen. Korttryck på strömknappen används emellertid precis som vanligt för att tända och släcka skärmen.

Vi tycker personligen inte om att strömknappen har tagits som gisslan av röstassistenten, men då OnePlus ger oss möjligheten att ändra detta själva i telefonens knappinställningar är det inte ett problem. På tal om röstassistenten så är det för övrigt trevligt att se att OnePlus har valt att använda Googles assistent istället för att försöka skapa en egen assistent.

Vi finner att vi saknar en Always On Display (”AOD”) mer än vad vi trodde att vi skulle göra. AOD är en behändig finess som permanent visar viss information på skärmen, även när skärmen är avstängd. Exempel på detta är tid och datum, batterinivå och de senaste aviseringarna. Till vår glädje har dock OnePlus meddelat att funktionen är på väg, men sannolikt i skarp version först mot årets sista kvartal.

En smart funktion, som vi dock sett tidigare samt även hos vissa andra tillverkare, är ”Dolt utrymme”. Man kan genom en omvänd nypgest på hemskärmen öppna en dold meny där man kan välja vilka appar man vill dölja. Funktionen som sådan är ingalunda säker eller lösenordsskyddad, men för dem som så önskar kan utvalda appar döljas från applistan och endast nås via ovan nämnda omvända nypgest.

Då vi är sena med vår recension har OnePlus haft flertalet månader att putsa på mjukvaran och åtgärda problem som telefonen drogs med vid lansering. Vår tid med OnePlus 8 Pro har varit snudd på problemfri.

Vi skriver snudd på problemfri då vi trots allt har stött på två mindre buggar/problem som förvisso inte har haft någon större inverkan på användandet av telefonen men som ändå framkallar en viss irritation.

Först och främst har telefonen, av oklara skäl, en tendens att gång på gång vibrera i någon tiondels sekund med ojämna mellanrum då den trådburna laddaren är inkopplad. Ibland kan det ske det varannan sekund och ibland kan det gå 30 sekunder mellan dessa korta ”vibrationsstötar”. När laddaren kopplas ur upphör beteendet. Detta gäller oavsett vilken USB-kabel vi använder och oavsett vilken laddare, med undantag för den i kartongen medföljande laddaren.

Stort problem? Nej, men det är en smula irriterande. Om detta är ett problem med alla exemplar eller blott enstaka exemplar låter vi vara osagt, men vi har sett fenomenet diskuteras bland OnePlus 8 Pro-ägare förut.

Vi tror att det hela beror på att telefonen, av oklara skäl, tror att laddaren har kopplats ifrån och sedan omedelbart in igen. Varje gång laddkabeln kopplas in avger telefonen per design en kort vibrationsstöt och vi gissar att det är detta som sker om och om igen – trots att laddaren aldrig har kopplats ur.

Ett annat problem, dock relativt sällsynt, har varit att gestnavigeringen, närmare bestämt svepfunktionen in från skärmens höger- och vänstersida för att backa ett steg, ibland inte registrerar vårt kommando. Med ojämna mellanrum har vi tvingats till både två och tre svep innan telefonen slutligen svarar på vårt kommando.

Urval av inställningar och telefoninformation

Kamera


OnePlus har bestyckat 8 Pro med hela fyra kameror på baksidan. En huvudkamera på 48 megapixlar (f/1.8, 25 mm), en telefotokamera med 3x zoom på 8 megapixlar (f/2.4), en ultravidvinkelkamera på 48 megapixlar (f/2,4, 14 mm/160˚) och slutligen en färgfilterkamera på 5 megapixlar.

Den senare, färgfilterkameran, skapade under försommaren en del rabalder runtom på nätet då det visade sig att man i kamerafiltret Fotokrom kunde se genom vissa tunna material. Det är ett kul litet partytrick att plocka fram telefonen och ”chockera” vänner och bekanta genom att låta kameran ”se genom” plasten på vissa fjärrkontroller exempelvis, men nyttan som sådan är ytterst begränsad.

Även om färgfilterkamerans förmåga att se genom kläder är mycket begränsad så växte ändå en del oro fram att kameran skulle kunna komma att missbrukas på ett integritetskränkande vis och OnePlus lät sedermera meddela att de arbetar på att med start i Oxygen OS 1.0.5.10 inaktivera färgfilterkameran. Ryktet säger att de istället kommer använda vidvinkelkameran för Fotokrom-filtret.

Om det är möjligt att använda ultravidvinkelkameran för Fotokrom-filtret så kan man fråga sig vad poängen ens var att bestycka telefonen med en separat färgfilterkamera från första början, men hur som helst kan vi inte säga att vi kommer sakna färgfilterkameran efter att OnePlus har rullat ut uppdateringen, då bilderna som tas med 5-megapixelkameran håller en väldigt låg kvalitet i jämförelse med de tre övriga kamerorna.

Kameramjukvaran

OnePlus kamera-UI är sparsmakat i standardläget, men erbjuder gott om kameralägen och låter användaren på egen hand lägga till/ta bort kameralägen från snabbmenyn.

Vi låter här bilderna tala för sig själva. Funktionaliteten som sådan är snudd på densamma i majoriteten av alla kameramjukvaror i flaggskeppstelefoner på marknaden idag och vi finner egentligen inga undantag eller märkvärdigheter i OnePlus 8 Pro.

Vi konstaterar att kameramjukvaran upplevs som snabb och kompetent, och relativt lättnavigerad, men noterar samtidigt att 8 Pro precis som alla konkurrenter med undantag av Googles Pixel-telefoner dras med en kort men noterbar paus i samband med bildtagning, i synnerhet vid HDR- eller porträttfoto. Det rör sig om blott några tiondelar av en sekund, men det är nog för att någon som är van vid Pixel-telefoner att notera.

Vidare noterar vi att ovan nämnda porträttfunktion till skillnad från Pixel 4 XL är väldigt känslig för och petig med avståndet till porträttobjektet, samt hur objektet ser ut. Detta innebär att det är lite lurigt och frustrerande att använda bokeh för annan typ av foto, såsom då man fotograferar mat, fordon eller prylar. Med Pixel 4 (och tidigare generationer Pixel) bestämmer fotografen själv när bokeh skall användas, utan att mjukvaran lägger sig i.

Vi saknar objektspårning i OnePlus 8 Pro, det vill säga en funktion som automatiskt följer en via pekfokus utvald punkt på objektet och löpande justerar fokus och exponering för att oavsett hur vi flyttar kameran behålla prio på den valda punkten, som i Pixel 4 XL. Samtidigt är detta en funktion som majoriteten av konkurrenterna saknar och som enligt våra erfarenheter endast Google och Sony behärskar väl.

Kameraspecifikationer
Huvudkamera
Sensor: Sony IMX689
Megapixlar: 48
Pixelstorlek: 1,12 µm/48 M; 2,24 µm (4 i 1)/12 M
Antal linser: 7P
OIS: Ja
EIS: Ja
Bländare: f/1,78

Telefotolins
Megapixlar: 8
Pixelstorlek: 1,0µm
OIS: Ja
Bländare: f/2,44
Ultravidvinkellins
Megapixlar: 48
Bländare: f/2,2
Synfält: 120°

Färgfilterlins
Megapixlar: 5
Bländare: f/2,4

Blixt
Dubbel LED-blixt

Zoom
3 × hybridzoom

Autofokus
Multi-autofokus (rundstrålande med alla pixlar, PDAF + LAF + CAF)

Främre kamera
Sensor: Sony IMX471
Megapixlar: 16
Pixelstorlek: 1,0 µm
EIS: Ja
Autofokus: Fast fokus
Bländare: f/2,45

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
OnePlus 8 Pro mot Google Pixel 4 XL

Då vi summerar bilderna i dagsljus kan vi konstatera att OnePlus tagit stora steg framåt de senaste 2-3 åren. Även om 8 Pro inte riktigt kan mäta sig med de absoluta toppkamerorna på smartphonemarknaden så är de heller inte lågt efter, och den kan med framgång närma sig riktigt bra kameror som den i Googles Pixel 4 XL.

I vår duell i den här recensionen har vi ställt 8 Pro mot just Pixel 4 XL och vi ser att OnePlus inte minst har gjort stora framsteg vad gäller ljusdynamik, HDR, och kontraster. Förr om åren var överexponering ett stort problem i OnePlus-telefoner, men i fjol och i synnerhet i år har de gjort stora framsteg och kan matcha den erkänt utmärkte HDR-behandlingen i Googles Pixel 4 XL.

Däremot kan vi se att detaljrikedomen inte alltid är av riktigt samma höga klass, utan vi får intrycket av att OnePlus 8 Pros kameramjukvara blir lite för ivrig med brusreducering i efterbehandlingen, varför en del finare detaljskärpa går förlorad. Se exempel på detta i bilden på hunden, andra bildparet uppifrån, där hundens päls på huvudet saknar samma fina detalj som Pixel 4 XL erbjuder.

Allt som allt är dagsljuskameran av hög klass och bör vara nog för i princip alla telefonägare utom de allra mest kamerakräsna, vilka sannolikt istället bör slå ett öga på Huaweis toppmodeller.

Bokeh

Google erbjuder är enligt vår mening fortfarande, och med god marginal, den bästa bokehfunktionen på telefonmarknaden. Separationen mellan förgrund och bakgrund är allt som oftast mycket bra, och Google har dessutom lyckats med konststycket att på artificiell väg erbjuda en progressiv bokeh, likt vad en riktig, optisk, bokeh erbjuder.

OnePlus 8 Pro lyckas inte alls bra med bokehfunktionen trots att kameramjukvaran tydligt meddelar att bokehläget är aktivt och resultatet är en bild nästan helt utan bakgrundsoskärpa. Bilden är inte dålig på något vis, men bokeheffekten uteblir nästan helt i nästan alla bilder vi har testat.

Zoom
Not: första raden 1x zoom, andra raden max optisk zoom; 3x för 8 Pro och 2x för 4 XL.

Med 3x optisk zoom, mot 2x i Pixel 4 XL, var resultatet i vårt zoomtest givet redan i förhand. Mycket riktigt kommer vi betydligt närmare objektet med OnePlus 8 Pro. Detta kan komma väl till pass i många scenarion då man helt enkelt inte kan närma sig objektet. Med telefotokameran ser vi dock, till skillnad från 8 Pros huvudkamera, en viss tendens i 8 Pro till att rendera lätt urvattnade bilder, där dynamik och färger blir en smula dämpade. Allt som allt bjuder 8 Pro på en bra zoomkamera som är mer användbar än 2x-zoomen i Pixel 4 XL.

Fotokrom

Exempel på den snart pensionerade ”röntgenkameran” i OnePlus 8 Pro. Från och med Oxygen OS v10.5.10 (vi testar version 10.5.9 i den här recensionen) är Fotokrom-kameran modifierad så att man inte längre kan använda den för att ”se genom” vissa material.

Mörkerfoto
OnePlus 8 Pro mot Google Pixel 4 XL
Autoläge

Vid foto i mörka förhållanden har OnePlus de senaste två åren gjort enorma framsteg. Från att för några få år sedan ha bjudit på en ganska dålig mörkerkamera ser vi nu i OnePlus 8 Pro att de kan matcha den utmärkta mörkerkameran i Pixel 4 XL.

Vissa brister dras OnePlus 8 pro dock med. Kanske mer än något annat ser vi ganska stora problem med bildens färger och nyanser, som inte sällan lägen blir ilsket gula. Pixel 4 XL å sin sida tenderar att ibland rendera bilder som upplevs som en smula färglösa. I regel går dock Pixel 4 XL segrande ur kampen om de mer verklighetstrogna färgerna och nyanserna.

Skärpa och detalj är allt som oftast ett dött lopp dessa ty emellan, men vi noterar att man med OnePlus 8 Pro tvingas hålla kameran helt still i någon sekund vid foto i autoläget under mörka förhållanden, medan bilden som nästan alltid tas omedelbart med Pixel 4 XL.

Nattläge

Med det separata nattläget aktiverat i respektive kamera ser vi återigen att 8 Pro tenderar att gå åt ett gulare håll, men vi ser även att 8 Pro i det andra bildparet lyckas lyfta fram mer detalj och ljus än Pixel 4 XL.

Batteritid och prestanda

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Motorola Moto G 5G Plus 5000mAh
780Minuter
Huawei P30 Pro 4200mAh
738Minuter
Google Pixel 4a 3140mAh
732Minuter
Xiaomi Poco X3 NFC 5160mAh
725Minuter
OnePlus 8T 4500mAh
718Minuter
Samsung Galaxy A71 4500mAh
705Minuter
OnePlus 8 4300mAh
699Minuter
OnePlus Nord 4115mAh
693Minuter
Xiaomi Mi 9 3300mAh
652Minuter
Samsung Galaxy S10 Plus 4100mAh
644Minuter
OnePlus 8 Pro 4510mAh
614Minuter
Samsung Galaxy Note 9 4000mAh
610Minuter
Google Pixel 3 XL 3430mAh
533Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 3 2915mAh
528Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
100
200
300
400
500
600
700
Batteritiden har varit exemplarisk under vår tid med telefonen, även då 5G-läget har använts flitigt. Många har befarat att 5G, likt 4G och 3G då de lanserades, till en början skulle vara strömhungrigt och sluka batteri, men så har inte varit fallet för oss.

I vårt syntetiska batteritest, utfört med PCMark 2.0, mäter vi upp en tid på fina 10 timmar och 14 minuter. Detta är ingalunda något rekord, men det placerar ändå OnePlus 8 Pro bland de bättre vi testat. I synnerhet är detta imponerande då vi genomgående har använt det strömhungriga 120 Hz-läget. Den som önskar bättre batteritid, på viss bekostnad av flytet, kan med fördel växla ned till 60 Hz.

Med vårt användande ser vi i regel att vi har cirka 35 % batteri kvar vid dagens slut, vilket kan jämföras med 25-30 % med Samsung Galaxy S10 Plus och 20-25 % med Google Pixel 4 XL. Just batteritid varierar dock kraftigt baserat på individuellt användande och vi tvivlar inte på att den stora och tämligen ljusstarka skärmen kan dränera batteriet betydligt snabbare för någon som befinner sig utomhus i dagsljus mycket.

OnePlus har i 8 Pro för första gången gett en telefon stöd för trådlös laddning. Telefonen har stöd för upp till 30W med OnePlus trådlösa snabbladdare ”Warp Charge 30 Wireless” men är som sig bör kompatibel med alla Qi-laddare. Det är enligt vår mening inte värdigt för ett flaggskepp med en prislapp på 10 000 kronor att år 2020 sakna en så grundläggande funktion och vi är glada att OnePlus slutligen inkluderat stödet.

För att maximera den trådlösa snabbladdning krävs OnePlus förhållandevis kostsamma Warp-laddare (769 kr), som kan ladda med en effekt på upp till 30W (5V och 6A), vilket enligt OnePlus gör det möjligt att ladda från tomt till 50% på blott 23 minuter. Våra egna test antyder att det inte alltid går riktigt så snabbt i verkligheten, men heller inte långt därifrån.

Vi mäter upp en laddtid från helt tomt till 50 % på blott 25 minuter och från tomt till 100 % på 63 minuter. Imponerande! Vi testade även den fläktkylda(!) trådlösa snabbladdaren Warp Charge 30 Wireless och mätte med denne upp en laddtid från 0 till 50 % på 33 minuter, att jämföra med OnePlus uppgifter om 30 minuter, och från tomt till 100 % på 69 minuter. Fantastiskt snabbt för en trådlös laddare.

Syntetiska prestandatest

Geekbench 5 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
OnePlus 8 Pro S865
900p
OnePlus 8 S865
897p
OnePlus 8T S865
889p
Galaxy Note 10 Plus E9825
818p
Samsung Galaxy S10 Plus E9820
804p
OnePlus 7T S855Plus
788p
Xiaomi Mi 9 S855
730p
Huawei P30 Pro K980
685p
OnePlus Nord S765G
621p
Motorola Moto G 5G Plus S765G
577p
Xiaomi Poco X3 NFC S732G
565p
Google Pixel 4a S730G
553p
Samsung Galaxy A71 SD730
532p
OnePlus 6T S845Plus
516p
Google Pixel 3 XL S845
516p
Moto G8 Power S665
311p

3DMark Sling Shot Extreme #1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 8 Pro
59FPS
OnePlus 8
59FPS
OnePlus 8T
59FPS
OnePlus 7T
44FPS
OnePlus 7T Pro
43FPS
Samsung S10 Plus
43FPS
Xiaomi Mi 9
43FPS
Google Pixel 4 XL
41FPS
Galaxy Note 10 Plus
40FPS
Google Pixel 3 XL
38FPS
Huawei P30 Pro
28FPS
OnePlus Nord
25FPS
Motorola Moto G 5G Plus
22FPS
Xiaomi Poco X3 NFC
20FPS
Google Pixel 4a
18FPS
Samsung Galaxy A71
16FPS
Moto G8 Power
7FPS
4
8
12
16
20
24
28
32
36
40
44
48
52
56
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid normalt användande i verkliga världen. Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen.

Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

OnePlus 8 Pro – Summering

När OnePlus under senvåren lanserade 8 Pro gjorde de det med en prislapp som snudd på matchar konkurrenternas. OnePlus absoluta flaggskeppsmodell är inte längre det prisvärda alternativet som det en gång var, men telefonen dras heller inte med svackor och brister till skillnad från tidigare flaggskepp från OnePlus. OnePlus 8 Pro har i princip allt man kan önska av ett flaggskepp, och matchar konkurrenterna steg för steg.

Vid sidan om tidigare års prisvärdhet har OnePlus trumfkort alltid varit hur snabba telefonerna har varit då de ställs mot konkurrenterna och vi är glada att kunna rapportera att detta fortfarande gäller. OnePlus 8 Pro är rasande snabb och intrycket av respons och flyt förstärks ytterligare av bildskärmen med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och pekskärmen med en frekvens på 240 Hz. Vårt subjektiva intryck är att OnePlus 8 Pro är den mest responsiva telefonen på marknaden för närvarande.

Bildskärmen är med sin uppdateringsfrekvens om 120 Hz och med pekskärmens uppdateringsfrekvens om 240 Hz en fröjd att se på och att använda. Åtminstone vad telefonens flyt och följsamhet berör. Skärpan är även den mycket god, tack vare skärmens 1440p-upplösning. Ljusstyrkan är utmärkt och är med undantag för automatisk maxljusstyrka i direkt solljus jämförbar med Samsungs toppmodeller.

Vi finner dock att AMOLED-bildskärmen färg- och kontrastmässigt bleknar en smula jämte Samsungs bästa modeller, men samtidigt känns detta lite mer naturligt än de ofta lätt överdrivna färgerna i andra telefoner. Vad värre är att vi har sett tecken på kortvarig inbränning/bildretention. Lyckligtvis försvinner retentionen av sig själv inom några få sekunder, men en viss oro infinner sig för hur det kan bli på lång sikt.

Kameran har återigen fått en knuff framåt. År för år har OnePlus förbättrat kameran (eller kamerorna, snarare) och de släpar nu inte längre hopplöst efter de allra vassaste konkurrenterna. Tvärtom upplever vi att 8 Pro i princip är ikapp majoriteten av flaggskeppen på marknaden. Den kan ännu inte utmana de allra bästa från exempelvis Huawei, men skillnaden är nu så pass liten att endast de allra mest kamerakräsna konsumenterna lär bli besvikna.

Batteritiden är mycket god, till vår förvåning även med 5G aktivt. De första generationerna med en ny mobilstandard tenderar att innebära att strömförbrukningen skjuter i höjden då den nya standarden används, men så har inte varit fallet med 5G och 8 Pro. Vi finner att vi med 8 Pro vid dagens slut har mer batteri kvar än vad vi har med exempelvis Samsung Galaxy S10 Plus och rejält mer än Google Pixel 4 XL.

När vi summerar OnePlus 8 Pro som helhet kan vi inte annat göra än att vara mycket belåtna. OnePlus 8 Pro må inte ha en prislapp som tilltalar lika mycket som OnePlus förr om åren men det är samtidigt en mer komplett telefon än vad OnePlus någonsin förut har erbjudit, en telefon som steg för steg kan matcha och i många ronder till och med slå det bästa konkurrenterna har att erbjuda.

Att vi varmt rekommenderar OnePlus 8 Pro råder det ingen tvekan om, och vi vill till och med gå så långt som att säga att det inte finns någon annan telefon på marknaden som vi just nu hellre stoppar i fickan då vi lämnar hemmet och ger oss ut på äventyr baserat på våra preferenser.

OnePlus 8 Pro

9

Gränssnitt & mjukvara

9.5/10

Byggkvalitet & form

9.0/10

Skärm

8.0/10

Kamera

8.5/10

Prestanda

10.0/10

Batteritid & laddning

9.0/10

Styrkor

  • Snabbheten, flytet, responsen
  • Byggkvalitet och material
  • Batteritid och laddning
  • Mjukvara och gränssnitt är föredömligt rent och funktionsrikt
  • HDR i klass med de bästa

Svagheter

  • Tillfällig(?) inbränning/bildretention på bildskärmen skapar viss oro
  • De biometriska upplåsningsmetoderna (fingeravtryck och ansiktsläsare) är bristfälliga och inkonsekventa
  • OnePlus prisvärdhet är inte längre vad den en gång var
  • Svag bokeh
  • Gulstick vid mörkerfoto

Mest kommenterat

  1. Kommer du skaffa en Iphone 12? [Konkurrensen]
  2. Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini [Opinion]
  3. Huawei får inte bygga svenska 5G-nät, anses utgöra säkerhetshot
  4. OnePlus presenterar prispressade 8T med 120Hz uppdateringsfrekvens
  5. Så här liten är Apple Iphone 12 Mini
  6. Stor läcka kring Huaweis nya flaggskepp Mate 40 Pro

Mest läst

  1. Så här liten är Apple Iphone 12 Mini
  2. Apple introducerar Iphone 12-serien, sticker ut med Mini
  3. OnePlus presenterar prispressade 8T med 120Hz uppdateringsfrekvens
  4. Kommer du skaffa en Iphone 12?
  5. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn
  6. Tidiga ryktesbilder på Samsung Galaxy S21

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket är det bästa bildförhållandet för mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om