Recension:Test av Sony Xperia XZ Premium

Postat:
03:55 - 2017-07-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
87

Under Mobile World Congress i slutet av februari i år presenterade Sony sina nya telefoner ur Xperia-familjen, med Xperia XZ Premium som dess kronjuvel och absoluta toppmodell. Xperia XZ Premium kan närmast ses som efterföljaren till Xperia Z5 Premium från slutet av 2015, och har med andra ord dröjt mer än 18 månader.

Sonys mobildivision har haft en rad tuffa år men trenden tycks har börjat vända, åtminstone ekonomiskt. Att Sony kan bygga mycket bra telefoner vet vi, men de tycks ha svårt att locka över konsumenterna från konkurrenter som Samsung, LG och Huawei. Kan detta ändras med det nya flaggskeppet Xperia XZ Premium? Vi hoppas kunna svara på den frågan i den här recensionen.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia XZ Premium
ReleasedatumSommaren 2017
Processor2,45GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 835 64-bit
GrafikkretsAdreno 540
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / UHD - 2160x3840 pixlar / 801PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~69,4% av fronten
Kamera19MP
Främre kamera13MP
Vikt195g
Höjd, bredd, djup156 x 77 x 7,9mm
Batteri3230mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack. Kameran kan spela in slowmotionvideo med 960fps. Har 4K HDR-skärm.
Mer infoMer info om Sony Xperia XZ Premium på Androidenheter.se

Xperia XZ Premium är utrustad med en 5,5 tum (5,46 tum, mer exakt) stor LCD-panel med UHD-upplösning och HDR-stöd. Glaset som täcker telefonens fram- och baksida består av Corning Gorilla Glass 5. Telefonen har som väntat fått damm- och vattenresistens (IP68).

XZ Premium var först ut på den svenska marknaden med Qualcomms senaste åttakärniga prestandachipp Snapdragon 835 som bland annat sitter i OnePlus 5 samt HTC U11. Plattformen har bland annat stöd för Bluetooth 5.0, det nya satellitnavigationssystemet Galileo och USB 3.1 typ C.

Sony har också utrustat telefonen med stöd för snabbladdning genom Qualcomm Quickcharge 3.0 (QC) och i Sverige kommer för ovanlighetens skull en snabbladdare att medfölja i kartongen. Historiskt sett har Sony skickat med en standardladdare, men den här gången handlar det alltså om en snabbladdare med QC 3.0-stöd. Telefonen har däremot inte stöd för QuickCharge 4.0 som är Qualcomms senaste och snabbaste standard för laddning.

Snapdragon 835 är en betydande uppgradering i jämförelse med Snapdragon 820

Snapdragon 835 bygger på samma tillverkningsteknik – 10nm FinFET – som Samsungs Exynos 8895-plattform (Galaxy S8, S8 Plus) vilket gjort det möjligt för Qualcomm att reducera storleken på chippet med 35 % och samtidigt minska energiförbrukningen med 25 % i jämförelse med Snapdragon 820/821.

Antalet systemprocessorkärnor har ökat från fyra stycken till åtta stycken fördelat på två kluster med fyra i vardera. I det ena klustret har samtliga fyra kärnor en klockfrekvens på 2,45 GHz medan det andra klustret är optimerat för lägre energiförbrukning och körs därför vid en lägre klockfrekvens om 1,9 GHz enligt ARM:s big.Little-arkitektur. Grafikdelen – Adreno 540 – är 25 % snabbare än Adreno 530 som sitter i Snapdragon 820/821.

Under skalet finner vi vidare 4 GB RAM (LPDDR4) samt 64 GB lagringsutrymme (UFS 2.1). Telefonen mäter 156 x 77 x 7,9 millimeter vilket gör den till en rejält tilltagen pjäs i relation till skärmens storlek. Vikten är även den ovanligt hög, 195 gram, trots ett batteri om högst genomsnittliga 3 230 mAh.

I kartongen


Xperia XZ Premium levereras i en helvit kartong med ”Xperia” tryckt i silvergrå text på ovansidan. Inuti kartongen hittar vi som förväntat telefonen själv i ett eget fack högst upp, inslagen i skyddande plastfilm, och under telefonen återfinns övrigt kartonginnehåll. Sony bryter här också en envis tradition där de i regel fram till nu har skickat med långsamma laddadaptrar istället för snabbladdare, men i vår XZ Premium-kartong finner vi till vår glädje en snabbladdare.

Vi finner följande i kartongen:

 • Sony Xperia XZ Premium (”Deepsea Black”, G8141)
 • Laddadapter (svart, snabbladdare, 5V och 2,7A + 9V och 1,8A + 12V och 1,35A)
 • USB-kabel (svart, cirka 1 meter lång)
 • USB-adaptrar (svarta, USB till USB Typ C och Micro USB till USB Typ C)
 • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
 • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer och anslutningar

Sony fortsätter på inslagen bana och XZ Premium påminner till formen om Xperia XZ och systertelefonen Xperia XZs, fast i ett större format. Till skillnad från XZ är ramen omkring telefonen av metall medan baksida liksom framsida är täckt av Gorilla Glass 5. Till vår glädje är Xperia XZ Premium även vattenresistent, med en IP68-klassificering.

Fingeravtrycksläsaren är av samma typ som använts sedan Z5-serien lanserades och sitter på telefonens högersida. En fördel med fingeravtrycksläsaren på sidan av telefonen är att den i princip alltid är åtkomlig. Till skillnad från många andra tillverkare har Sony dock inte implementerat något stöd för svepgester, så sensorn kan inte användas för att exempelvis scrolla genom webbsidor eller fälla ned aviseringsfältet.

En förhållandevis stor del av framsidan tas upp av ramarna runtom skärmen, den så kallade döda ytan. Konkurrenter såsom Samsung och LG – och även Apple om ryktena stämmer – går åt rakt motsatt håll och minimerar i sina flaggskepp för 2017 dessa ramar, men Sony har rentav ökat den döda ytan aningen i XZ Premium jämfört med tidigare Xperia-telefoner. I gengäld får användaren frontriktade stereohögtalare, samt en enligt Sony effektivare kylning.

XZ Premium kännetecknas liksom Z5 Premium främst av den spegelblanka baksidan och den stramt rektangulära formgivningen. Sony erbjuder i Sverige två färgalternativ, i form av ”Deepsea Black” och ”Luminous Chrome”, medan en tredje färg med namnet ”Bronze Pink” finns att tillgå på utvalda marknader. En bieffekt av den högblanka ytan i kombination med glaset ovanpå är att fingeravtryck syns tydligt. Glaset har dock oleofobisk ytbehandling vilket gör det enkelt att rengöra, men gör samtidigt telefonen ännu halare att hålla i handen.

Storleksjämförelse

I jämförelse med Xperia Z5 Premium har XZ Premium vuxit med cirka 1,5 mm på höjden och med 1 mm på bredden, men tappat 1 mm på djupet. Vikten har ökat från 180 gram till 195 gram medan skärmstorleken på 5,5″ är densamma. Trots att vikten ökat har batterikapaciteten minskat från 3 400 mAh till 3 230 mAh.

Displayen upptar cirka 68 % av telefonens framsida medan motsvarande siffra för föregångaren är 70 %. I jämförelse tar skärmen upp 84 % av ytan för Samsung Galaxy S8 Plus, vilken alltså har betydligt mindre dödyta. Sony har dock aldrig bekymrat sig om att minimera ramarna kring skärmen, och inte heller tycks deras mest trogna konsumenter bry sig om det speciellt mycket.

Ljud och nätverk


Sony har fäst särskild vikt vid högtalarna och förbättrat ljudnivån med 40 % i jämförelse med Xperia XZ. För vår del upplevde vi ljudet inte bara som högre utan även fylligare i en direkt jämförelse med Xperia XZ. En nödvändig och klar förbättring då vi upplevde ljudet på Xperia XZ som relativt klent.

Ljudet är dock fortfarande inte i samma klass vad beträffar både fyllighet och volym som HTC:s ”Boom Sound”-högtalare tillsammans med M8, eller nya HTC U11. Vi misstänker att telefonens högtalare hade låtit bättre utan IP-klassningen eftersom det vattentäta membran som skyddar högtalarelementen sannolikt dämpar ljudet i viss mån.

Xperia XZ Premium har liksom flera av föregångarna stöd för Sonys snudd på förlustfria Bluetooth-standard LDAC. LDAC fungerar dock endast med Sony-kompatibla BT-hörlurar i dagsläget. Enheten har även stöd för uppspelning av högupplöst ljud (24bit/192kHz) vilket av uppenbara skäl fungerar bäst tillsammans med hörlurar som kan återge de högre frekvensbanden.

Även ljudet via hörlursutgången har förbättrats och genom att optimera de analoga kretsarna har Sony reducerat ljudläckage såväl som bakgrundsbrus. Tillsammans med Sonys MDR-100ABN-hörlurar och i jämförelse med Xperia XZ kan vi konstatera en viss förbättring av ljudet, men saknar fortfarande kraft för de relativt tungdrivna MDR100-hörlurarna.

För att minimera inverkan av handstörningar känner telefonen av liggande respektive stående läge och växlar antenner därefter. I liggande läge prioriteras en antenn i toppen av enheten som sannolikt inte skyms av användarens händer medan en antenn i toppen respektive botten prioriteras i stående läge.

Vi har jämfört mottagningen med Galaxy S8 Plus och kan notera en liten fördel till XZ Premium, men överlag handlar det om små skillnader telefonerna emellan på de platser där vi mätt mottagningen.

Snapdragon 835 erbjuder stöd för CAT16 LTE vilket möjliggör hastigheter på upp till 1 Gbit/s genom 3x carrier aggregation (4×4 MIMO) vid nedladdning och upp till 150 Mbps vid uppladdning.

För att dra nytta av detta krävs ett antal antenner som kan kommunicera på olika frekvensband varför telefonen är utrustad med 8 stycken; en för NFC medan Wi-Fi delar på en av de resterande sju antennerna som används för LTE. För närvarande erbjuder dock ingen operatörer i Sverige eller Norden stöd för 3x carrier aggregation.

Mjukvaran: Xperia UI

Sony har gett XZ Premium den för tillfället senaste skarpa versionen av Android, version 7.1 Nougat, och ovanpå Android återfinns den senaste versionen av Sonys egenutvecklade och föredömligt minimalistiska grässnitt Xperia UI.

Sony Xperia UI har genom åren, undantaget de smått katastrofalt bloatade och långsamma allra första versionerna av Xperia UI från 2010, varit det ledande eller ett av de ledande tillverkargränssnitten vad gäller respons, rapphet och – kanske främst på senare år – minimala ingrepp i Android som helhet. Den senaste versionen av Xperia UI i kombination med Xperia XZ Premium är inget undantag, till vår belåtenhet.

Numera är Xperia UI väldigt troget Android i dess grundutförande, men med en hel del smarta och användbara tillskott. Sony har genom åren varit en ledande kontributör till Android Open Source Project och detta har gett dem en mycket god position vad gäller att förstå Android och kunna implementera kod utan att det får negativa konsekvenser på prestanda och kompatibilitet.

Bildskärmen


Sony innehar fortfarande rekordet för flest pixlar per tum med den 5,5″ stora 4K-panelen som erbjuder hela 807 PPI. LCD-panelen är som vi tidigare nämnt täckt av Gorilla Glass 5 som är mer flexibelt och stöttåligare än Gorilla Glass 3, men samtidigt inte fullt lika repbeständigt.

LCD-panelen är 20 % ljusstarkare (700 nits) än den i Z5 Premium (590 nits) och vi upplever också skärmen som klart ljusstarkare än många tidigare Sony-telefoner, och ljusstarkare än många konkurrenter, som OnePlus 5 och LG G6. Trots kraftigt ljus en strålande dag har vi inga större problem att urskilja motiv och kameramjukvarans grafiska element på skärmen vid utomhusfotografering, så länge skärmen inte vilar i direkt solljus. Även i direkt solljus kan vi med näppe, men utan extrem ansträngning, urskilja vissa kontrastrike element, vilket är väldigt ovanligt.

Sony har försett mjukvaran med tre olika färgprofiler:

 • Standard – förvald standardprofil med balanserad färgåtergivning
 • Vivid – mer intensiva färger, påminner om AMOLED
 • Professional – 138 % SRGB, återger färger neutralt

För de som föredrar något överdrivna färger vilket kännetecknar många AMOLED-paneler passar vivid-läget utmärkt. De som fotograferar och som vill granska sina bilder på en färgneutral skärm kommer sannolikt uppskatta professional-läget. Standardläget upplevde vi som en bra balans mellan realism och ögongodis.

Vi noterar inga större färgskiftningar när vi granskar displayen från sidan och kan därför inte anmärka på displayens betraktningsvinklar, men konstaterar att de är i nivå med andra kompetenta LCD-skärmar men inte riktigt i nivå med de allra bästa LCD-skärmarna vi har sett. Kontrast och färgåtergivning ser likaså imponerande ut, även om kontrasten och svärtan som alltid på LCD-skärmar är aningen bristande i vissa scenarion.

Sony har gett Xperia XZ Premium HDR10-stöd, men i dagsläget finns det dessvärre det ingen svensk strömningstjänst som erbjuder HDR-video som är kompatibel med Xperia XZ Premium, även om Amazon är på väg. Om eller när exempelvis Netflix kommer få stöd för specifikt XZ Premium återstår att se.

En display med så hög upplösning som 800+ PPI är förstås optimal för VR-ändamål, men tyvärr erbjuder Sony för närvarande ingen egen VR-lösning och enheten ser inte ut att bli Daydream-certifierad av Google. Än så länge har Google endast Daydream-certifierat enheter med OLED-paneler. En Daydream-godkänd display tillåts inte ha en högre latens för pixelskiftningar mellan grå-till-grå, vit-svart, och svart-vit än ≤ 3 ms, vilket LCD har svårt att matcha.

I exempelvis YouTube-appen är det däremot möjligt att välja 4K-upplösning och vi ser inget som hindrar en användare från att använda Cardboard-läget i samma app för att använda enheten tillsammans med ett par VR-glasögon. Den höga upplösningen ställer samtidigt höga krav på grafikdelen varför allt annat än video och statisk grafik samt stillbilder, såsom spel och virtuell verklighet, trots Snapdragon 835 och Adreno 540 sannolikt är uteslutet i full upplösning.

Kameran


Sony har utrustat Xperia XZ Premium med en 1/2,3 tum stor kamerasensor på 19 megapixlar, en lins med optik på f/2,0, elektronisk bildstabilisering, prediktiv fasdetekterande autofokus, laserautofokus och dubbel LED-blixt. Videoinspelning sker i upp till 4K i 30 FPS, men i vanlig Sony-tradition kan man endast nå den här upplösningen via ett separat kameraläge. Via de vanliga kamerainställningarna når vi som mest 1080p vid 60 FPS.

I 4K och 30 FPS samt 1080p i 60 FPS finns Sonys funktion ”Steady Shot” att tillgå, en funktion som hjälper skakiga händer att filma utan ett alltför skakigt resultat, ungefär som optisk bildstabilisering i vissa andra telefoner fast helt och hållet mjukvarubaserat. I 1080p i 30 FPS finns däremot ”Super Steady Shot” att tillgå, vilket är en utökning av samma funktion och hjälper skakiga händer ännu mer.

Sony har tyvärr, till skillnad från de flesta konkurrenterna, inte tagit steget mot färre megapixlar i utbyte mot större sensorpixlar med en större ljusupptagningsförmåga, vilket skulle ge kameran bättre möjligheter att ta bra bilder i dunkla och mörka förhållanden, utan de kör envist vidare med ett högt megapixelantal och små sensorpixlar.

I vårt stora kamerablindtest där vi ställde Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, Huawei P10 Plus och Sony Xperia XZs (som har exakt samma kamerasensor, lins och kameramjukvara som Xperia XZ Premium) mot varandra kunde vi klart och tydligt se att den här taktiken inte gynnar Sony överhuvudtaget, och Sony Xperia XZs hamnade på allra sista plats då ni läsare röstade fram er favoritkamera.

Frontkameran är på 13 megapixlar på en 1/3 tum stor sensor, sensorpixlar på 1,12 mikrometer, en lins med optik om f/2,0 och videoinspelning i max 1080p i 30 FPS.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Sony Xperia XZ Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I det första bildparet tar båda kamerorna en bra bild, även om vi kan se tydliga skillnader de tu emellan. Färgåtergivningen är snarlik även om Xperia XZ Premium är lite blekare, men framför allt bjuder Galaxy S8 Plus på mer kontrast; aningen överdriven kontrast, men XZ Premium å sin sida har inte tillräcklig kontrast. Avgörandet kommer i detaljrikedomen i trädkronorna i bakgrunden, där XZ Premium dessvärre uppvisar den så förargliga ”akvarelleffekten” där kameramjukvarans efterbehandling av bilden i sin iver att reducera brus smetar ut mindre detaljer. S8 Plus uppvisar mer detalj och tar därför en knapp rondseger.

Andra bildparet på den livliga gatan i stadsmiljö är ytterligare en mycket jämn kamp de tu emellan. Xperia XZ Premium lyckas lite bättre med färgåtergivningen trots att bilden är aningen blek, inte minst gulnyanser som är övermättade i bilden tagen med Galaxy S8 Plus, men samtidigt har XZ Premium mer problem med brus i mörkare partier av bilden. Detaljrikedomen är jämbördig. Oavgjord rond.

Vi har sett två bilder i rad nu där Xperia XZ Premium har levererat lite blekare och mindre mättade färger än Galaxy S8 Plus, men här i det tredje bildparet är förhållandet det motsatta. XZ Premium levererar här den största mättnaden och även om det är ögongodis med sådan här mättnad så är det inte vidare realistiskt. Även S8 Plus övermättar sin bild, men i en aningen lägre grad än xperian. Detaljrikedomen är återigen likartad, och båda kamerorna bjuder på en viss mängd brus, med skillnaden att Xperia XZ Premium har ett mer grovkornigt brus. Mindre övermättning av Galaxy S8 Plus fäller avgörandet i en tät rond. Ronden till Galaxy S8 Plus.

I det sista bildparet i dagsljuskampen noterar vi återigen att Xperia XZ Premium tar lite blekare bilder än konkurrenten från Sydkorea. Sanningen ligger återigen ungefär mitt emellan de tu vad färgåtergivning och exponering berör. Samsungen har olyckligtvis i den här bilden vridit upp kontrasterna lite för mycket vilket resulterar i en lite onaturlig bild. Vacker, men onaturlig. Detaljrikedomen är snarlik även om S8 Plus överdrivna kontrast initialt lurar oss att tro att den är detaljrikare än vad den egentligen är. Ronden till Sony Xperia XZ Premium.

Slutpoängen i vårt dagsljustest är alltså seger med 2 mot 1, med två oavgjorda ronder, för Galaxy S8 Plus.

Motljusbilder
Sony Xperia XZ Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I ovanstående bildpar testar vi hur kameramjukvarans autoläge hanterar ett lite lurigt motljusscenario, med mörka byggnader i kompakt kontrast mot en molnig men ljus himmel. Något som genast står klart är att kameramjukvaran i Xperia XZ Premium inte alls lyckas kompensera för de svåra ljuskontrasterna, utan resultatet blir en mörk och detaljfattig bild, med en påtaglig akvarelleffekt i trädkronorna och buskarna där mjukvaran har försökt att motverka bruset. Enkel seger för Samsung Galaxy S8 Plus som lyfter fram mer färger, mer realistiskt ljus och som därtill har mer detalj.

Skymningsbilder
Sony Xperia XZ Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I den första bilden, på fontänen i skymningsmörker, ser vi ett tappert försök av Xperia XZ Premium att kompensera för de små sensorpixlarna, som har problem med ljusupptagning i mörker. Med linsoptik med stort ljusinsläpp och ett högt ISO-värde försöker XZ Premiums kameramjukvara kompensera, och gör ett hyggligt jobb – betydligt bättre än OnePlus 5 som vi testade nyligen – men mot de stora sensorpixlarna i Samsungs Galaxy S8 Plus räcker det inte till. Med bättre färger, mer skärpa, mer detalj och mindre brus vinner S8 plus en enkel rondseger.

I det andra bildparet fortsätter de små sensorpixlarna att ställa till med problem för Xperia XZ Premium. Resultatet är en mörk och kontrastfattig bild med kraftig oskärpa och minimalt med detaljrikedom. Galaxy S8 Plus lyfter å sin sida fram alldeles för mycket artificiellt ljus, men är utöver det bättre på allt: skärpa, detalj, färger och brusnivå. Klar rondseger till Galaxy S8 plus.

I vårt allra sista bildpar i det här kameratestet ser vi samma tendenser som i de föregående tu. Xperia XZ Premium lyckas ta en riktigt bra bild utifrån sina förutsättningar, med en resonabel detaljnivå och skärpa och inga jätteproblem med grovkornigt brus. Ett tappert försök, men grundläggande fysiska lagar begränsar helt enkelt slutresultatet sill samsungens favör. S8 Plus bjuder på bättre skärpa och detalj och klarare färger, samt mindre brus. Ronden till Galaxy S8 Plus.

Mörkerkampen går som synes och till ingens förvåning till Samsung Galaxy S8 Plus. Sony gör ett tappert försök, men de slåss med sin småpixelsensor i motvind, i uppförsbacke och lervälling och utgången kunde inte bli någon annan än en enkel seger för Galaxy S8 Plus.

Snälla rara Sony, med socker ovanpå, kan ni inte precis som många av era konkurrenter gå över till sensorer med större pixlar till nästa år så att vi slipper skriva om hur ni blir utklassade av konkurrenterna i dunkla och mörka förhållanden? Vi vet att ni kan, ni tillverkar trots allt sensorerna åt nästan alla era konkurrenter. Ge er själva en välförtjänt present nästa år. Eller varför inte redan i höst?

Sony Xperia XZ UHD

Samsung Galaxy S8 UHD

Buggar, problem och brister

Ett problem som tycks ha drabbat en relativt stor andel kunder drabbar pekskärmens responsivitet i enskilda lägen. Problemet uppvisar sig som så att gränssnittet i vissa lägen, främst på hemskärmen, inte reagerar på det första trycket eller svepet utan kräver ytterligare ett tryck eller svep innan mjukvaran/gränssnittet reagerar som förväntat. Vi har inte upplevt det här problemet på vårt testexemplar, men vi har sett att vissa av våra forummedlemmar har bekräftat att de har samma problem.

Ett annat relativt frekvent rapporterat problem rör Wi-Fi-uppkopplingen som trots god signalstyrka plötsligt slutar sända och ta emot data. Ibland hoppar det hela igång igen av sig självt, och ibland krävs det att användaren kopplar ned och kopplar upp Wi-Fi igen. Återigen har vi inte råkat ut för det här problemet på vårt exemplar, men problemet tycks vara relaterat till vissa Wi-Fi-kanaler.

Faktum är att vi inte har stött på några som helst buggar under vår testfas, och inte heller har vi stött på några direkta problem, men vi vill ändå nämna ett par saker som vi upplever som designbrister och potentiella problem.

I huvudände och fotände sitter två stycken, separata metallstycken fästa i telefonens ram, som inte har en helt perfekt passform emot skärmen och sidostyckena. Det skapar lätt vassa kanter och resulterar i en större glipa än vad vi hade önskat. Dessa stycken sitter ingalunda löst och inte heller är glipan ojämn, men designen som sådan upplevs inte vara optimal då det snabbt samlas smuts i glipan och känns skarp vid handhavande.

Det andra problemet, som vi misstänker kommer leda till en hel del serviceärenden under kommande år, är den ytterst tunna och ömtåliga plastsläden för SIM- och MicroSD-kort. Numera har de allra flesta telefoner slädar av metall, men Sony har istället valt en konstruktion av plast, vilket gör släden mycket skör och benägen att gå sönder – vilket också har redan skett med en bekants XZ Premium.

Mjukvarumässigt har Xperia XZ Premium annars varit stabil som en klippa under vårt test. Vi har inte stött på några spontana omstarter, inga plötsliga appkrascher, inga låsningar och inga andra problem som man annars ibland kan stöta på i nya telefoner.

Batteritiden

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

Batteritiden har varit medelmåttig under våra veckor med telefonen. Batteriet är på 3 230 mAh, vilket är en skaplig batteristorlek, men den fantastiska skärmen med 4K-upplösning kräver en hel del energi att drivas, inte minst vid videouppspelning, spelande och vid kamerabruk. Sony har för att skona batteriet valt att normalt sett nedskala gränssnittet, så att grafikprocessorn inte skall tvingas att rendera 4K-grafik konstant, men tyvärr räcker det inte riktigt för att ge telefonen en batteritid i nivå med de bästa.

Vi har endast i undantagsfall, med vårt normala användningsmönster, lyckats klara oss en hel dag på en och samma laddning. Vi talar nu om en hel dag, cirka 16 timmar, och inte bara en arbetsdag på 8-10 timmar. En hel arbetsdag är inga problem annat än om vi ser på video åtminstone ett par timmar, men det är tyvärr sällan vi har tid att se på Netflix då vi jobbar.

I vårt syntetiska batteritest, som ni kan se i grafen här ovan, presterar XZ Premium ungefär likvärdigt med hur vi upplever att den presterar vid verkliga världen-baserat användande, och den hamnar långt efter de bästa telefonerna med samma eller större skärmstorlek.

Laddning via den medföljande snabbladdaren går rasande snabbt, alltså tvärt emot vad vår mätning här ovan visar. Den långsamma laddtiden till 100 % beror på att Sony sänker laddhastigheten mycket mer än konkurrenterna efter att batteriet når cirka 75 procent laddning. Alla tillverkare tvingas sänka hastigheten mot slutet, men Sony har för att gynna batteriets livslängd och (gissningsvis) för att undvika bränder som drabbade Samsung med Note 7 förra året valt att sänka hastigheten ännu mer.

Vi ser i vår batterilogg att Xperia XZ Premium laddar från tomt till 50 % på bara 30 minuter och sedan från 50 till 75 % på ytterligare 30 minuter. Efter detta sjunker hastigheten kraftigt och det tar en hel timme till att nå 90 %, och 41 minuter därtill för de sista 10 procentenheterna.

Spel, prestanda och grafer

Xperia XZ Premium bygger på det för tillfället snabbaste chippet som står att finna i Qualcomms produktkatalog, åttakärniga Snapdragon 835 vilken inkluderar den kompetente grafikprocessorn Adreno 540 samt 4 GB LPDDR-RAM.

Snapdragon 835 bygger på ARM:s big.LITTLE-teknologi med fyra stycken huvudprocessorkärnor för maximal prestanda och fyra stycken sekundära och mer energieffektiva processorkärnor för mindre ansträngande processer. Kärnorna kallas av Qualcomm för Kryo 280 (ARMv8-A) och tillverkas med Samsungs 10nm FinFET-teknik. Huvudkärnorna är i Xperia XZ Premium klockade till maximalt 2,45 GHz per kärna medan de sekundära kärnorna körs i maximalt 1,9 GHz.

För att reducera problemen med värmeutveckling har Sony utöver att ge XZ Premium tjocka ramar runtom skärmen även stuvat om bland de interna komponenterna och separerat på de mest energikrävande och värmealstrande delarna. Kamerasensorn sitter placerad i toppen medan systemchippet som tidigare suttit invid kamerasensorn i stället placerats i mitten av enheten samtidigt som LCD-panelens drivenhet sitter kvar i botten. Ovanpå komponenterna sitter en värmespridare som består av tre lager vilken bidrar till att fördela värmen över en större del av telefonens yta.

Vi testade värmeutvecklingen genom genom att spela in 4K/UHD-video i 15 minuter i följd med resultatet att telefonen inte blev annat än ljummen kring främst kamerasensorn samtidigt som temperaturindikatorn lyste med sin frånvaro. I jämförelse med både Z5 Premium och X-serien som upplevdes som påtagligt varma efter bara några minuter UHD-inspelning samtidigt som temperaturindikatorn tändes är förbättringen påtaglig.

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T s835
1964p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 5T
26FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Nokia 8
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
Huawei Honor 9
20FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
HTC 10
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24

Slutsats

När vi genom åren har recenserat Xperia-telefoner så har vi nästan utan undantag fått ett ganska blandat intryck, med många toppar och dalar, och efter våra veckor med Xperia XZ Premium är det mesta sig likt. Sony har byggt en till det yttre kvalitativ och vacker telefon, även om vi verkligen skulle uppskatta en helt ny grunddesign som avviker från det numera fyra till fem år gamla designspråket.

Byggkvaliteten är hög, passformen hart när perfekt och materialvalet är med undantag för den sladdrigt plastiga SIM-kortsläden oklanderligt, även om telefonen är ytterst hal att hålla i handen och kanske inte är den allra mest ergonomiskt bekväma telefonen på marknaden (en titel som vi menar går till LG G6 och HTC U11).

Samtidigt är XZ Premium på grund av omarbetade och mjukt rundade långsidor noterbart bekvämare än många tidigare Xperia-modeller. Bildskärmen är när den nyttjar alla 4K pixlar fantastiskt skarp, men är utöver upplösningen inte den färgmässigt och vad betraktningsvinklar och svärta berör den absolut bästa LCD-skärmen vi har sett, även om den är mycket bra.

Under skalet finner vi ett väldigt snabbt systemchipp i form av Snapdragon 835, och Sonys mjukvara med Xperia UI är som alltid snabb och responsiv och nästan helt befriad från sporadiska mikrofrysningar, till skillnad från vissa konkurrenter. Mjukvaran bygger på Android 7.1.1 med Xperia UI ovanpå och Sony är föredömligt bra på att hålla gränssnittet rent, minimalt och snabbt.

Sony bjuder i XZ Premium på damm- och vattenresistens enligt IP68-klassningen som gör gällande att telefonen skall klara upp till 30 minuter nedsänkt i vatten i upp till 1,5 meters djup. Telefonen är med 195 gram väldigt tung i förhållande till andra telefoner med ungefär samma skärm- och batteristorlek, men inte alla ser detta som ett minus utan ser som att det ger telefonen en gedigen tyngd och känsla av solid kvalitet.

Så här långt har vi haft väldigt lite att klaga på, men nu kommer vi till två punkter där vi inte upplever att Sony lever upp till de högt ställda förväntningarna; batteritid och kamera.

Batteritiden är medelmåttig på sin höjd och vi har vissa svårigheter att klara en hel dag på en laddning. En hel arbetsdag är inga problem, såvida du inte är typen som jobbar 14+ timmar om dagen, men de sista timmarna mellan hemkomst och sängen är allt som oftast på gränsen för vad batteriet klarar av. Vissa dagar räcker det, andra dagar fattas det några timmar för att klara hela dagen ut. Lyckligtvis räcker det tack vare en väldigt snabb laddare med bara 10 minuters laddning för att ha nog med batteriladdning för att klara dagens sista timmar.

Kameran, om än bra i dagsljus, lever på grund av en dålig mörkerprestanda och en bristfällig kameramjukvara i autoläget absolut inte upp till vare sig våra förväntningar eller till den höga nivån som de bästa konkurrenterna har nått. Sony är ledande vad gäller tillverkning av kamerasensorer för mobilt bruk, men de tycks inte vilja sätta de bästa sensorerna i sina egna telefoner. Eller så lever de fortfarande kvar i villfarelsen att konsumenterna fortfarande tror att fler megapixlar per definition är lika med högre kvalitet. Men det gör vi väl inte?

Sony Xperia XZ Premium är en totalt sett bra telefon och vi har inga förbehållningar vad gäller att ge den våra rekommendationer. Men samtidigt: XZ Premium hade så enkelt kunnat vara ännu bättre.

Sony har all potential i världen att skapa en telefon som på punkt efter punkt matchar eller till och med slår konkurrenterna, men av oklara skäl tycks de hålla igen, de lägger inte alltid maximal tyngd i de avgörande slagen, och då räcker det tyvärr inte hela vägen fram till podiet när konkurrensen är så hård som den numera är.

Sony Xperia XZ Premium går i dagsläget att köpa för cirka 8 000 kronor och uppåt och finns tillgänglig i färgerna Luminous Chrome (silvergrå), Deepsea Black (svart) och Bronze Pink (rosa).

Sony Xperia XZ Premium

Från cirka 8 000 kronor
8.5

Gränssnitt/Mjukvara

9.0/10

Byggkvalitet

8.5/10

Skärm

9.0/10

Kamera

8.0/10

Prestanda

9.5/10

Batteritid

7.0/10

Styrkor

 • Knivskarp bildskärm
 • Hög prestanda/snabbt gränssnitt
 • Vattenresistens (IP68)
 • Snabb batteriladdning
 • Bra dagsljuskamera
 • Ljusstark skärm

Svagheter

 • Medioker batteritid
 • Svag mörkerkamera
 • Mycket halkig
 • Stor och tung, lite otymplig
 • Mjuk, sladdrig och skör SIM-kortsläde

Mest kommenterat

 1. Vilka strömningstjänster har du tillgång till?
 2. Samsung tror att foldables kommer sälja bättre än S-serien inom tre år
 3. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 4. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 5. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS
 6. Appar och spel kommer få mer dräglig reklam efter tuffare regler

Mest läst

 1. Google slår tillbaka mot Sonos
 2. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 3. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 4. Motorola smygpresenterar nya Razr
 5. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka strömningstjänster har du tillgång till?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om