Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar LG G4

Postat:
23:49 - 2015-06-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

I februari 2010 damp ett paket ned på Swedroid-redaktionen. Paketet kom från den sydkoreanska tillverkaren LG, genom återförsäljaren CDON, och innehöll LG:s allra första Android-telefon. Den officiella beteckningen var det tämligen osexiga GW620, men telefonen kallades i Europa även ”Etna” och på annat håll såldes den bland annat som ”Eve”.

LG:s första steg i Androidvärlden var minst sagt stapplande och GW620 var frånsett en med dåtidens mått skapligt låg prislapp och ett bra tangentbord en ganska dålig telefon. LG gav dock inte upp utan kämpade vidare, om än ofta i motvind och i konkurrens med den dåvarande androidsuveränen HTC, samt mot Samsung som gjorde snabba framsteg.

Åren gick och mot slutet av 2012 lanserades LG Optimus G samt systertelefonen Nexus 4. Dessa två telefoner var, enligt vår ödmjuka åsikt, LG:s första riktigt kompetenta Androidenheter. Även om hårdvaran inte kunde matcha dåtidens teknikspets på alla punkter var det ändå två telefoner som kändes ”premium”, såväl vad gäller komponenter som byggkvalité och mjukvara. Inte minst Nexus 4 blev snabbt en populär telefon.

Året därpå, 2013, kom dock LG:s stora genombrott. De släppte i september modellen G2 (i skiftet mellan G och G2 fimpade LG produktnamnet ”Optimus”) och vi på Swedroids redaktion föll pladask. Vi utsåg G2 till årets telefon och G2 kan än idag stå upp mot många nya modeller utan att skämmas.

I 2015 har turen kommit till den fjärde generationen av LG:s G-familj för telefoner. LG G4 bygger vidare på det som gjorde G2 till en succé och vässar premiumkänslan vad gäller material och byggkvalité.

I den här recensionen kommer vi som alltid att låta telefonen genomgå en rad tuffa prövningar av såväl syntetisk art som av en mer verkliga världen-betonad testfas. Efter några veckor med LG G4 hoppas vi kunna svara på om LG har lyckats återskapa magin från G2, eller om era pengar är bättre spenderade på annat håll.

Specifikationer LG G4
ReleasedatumVåren 2015
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 808 64-bit
GrafikkretsAdreno 418
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 534PPI
SkärmtypQuantum LCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~73,6% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera8MP
Vikt155g
Höjd, bredd, djup148,9 x 76,1 x 9,8mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, apt-X, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, barometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid10 / 375 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Kameran har laserautofokus och bländartalet f/1,8, med RAW-stöd och CSS.
Mer infoMer info om LG G4 på Androidenheter.se

LG G4 har fått en 5,5 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 2560×1440 pixlar. Detta är samma skärmstorlek och upplösning som fjolårets G3, men LG har förbättrat skärmen rejält vad gäller kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning.

Telefonen bygger på Qualcomms Snapdragon 808-plattform, vilket är en ”nedtrimmad” version av Snapdragon 810 som vi återfinner i konkurrenten HTC One M9 samt Xperia Z3+ (v2.1). På pappret slår alltså G4 från underläge redan från start, åtminstone prestandamässigt.

RAM-mängden uppgår i år, till skillnad från fjolårets G3, till 3GB oavsett vilken version av telefonen man väljer. G3 såldes i två olika versioner; en billigare instegsmodell med 2GB RAM och 16GB lagring samt en premiumversion med 3GB RAM och 32GB lagring. Minnet är också uppgraderat till LPDDR4 från LPDDR3.

Årets modell säljs endast med 32GB lagring, men har stöd för upp till 2TB extra lagringsutrymme via microSD-expansion (även om så stora microSD-kort ännu inte existerar). Prestandamässigt säljs således G4 endast i en version, men liksom förra året erbjuds kunderna likväl två olika versioner att välja mellan. G4 säljs dels med ett bakstycke av plast, samt en version med ett bakstycke klätt i äkta läder. I och med Android M kommer det gå att utöka telefonens partition med det utrymme som är tillgängligt på microSD-kortet.

Batterikapaciteten uppgår till 3 000 mAh vilket är precis samma kapacitet som både G2 och G3, och enheten har stöd för Qualcomms laddteknik Quick Charge 2.0 vilket borgar för snabbare laddningar, samt för trådlös laddning via Qi (genom tillbehör). Laddaren so medföljaren telefonen har dock inte stöd för QuickCharge 2.0.

Kameran har fått en välbehövlig uppgradering från fjolårets sensor som var identisk med sensorn i G2. I G4 har sensorn nu 16 megapixlar (mot 13 i G2 och G3) och precis som fjolårsmodellen har LG inkluderat optisk bildstabilisering samt laserfokus. En LED-blixt återfinns som hjälp vid dåliga ljusförhållanden.

Enhetens mått är 148,9 mm på höjden, 76,1 mm på bredden och mellan 6,3 och 9,8 mm på djupet, beroende var man mäter. Läderversionen är cirka en millimeter tjockare överlag än modellen med ett bakstycke i plast. Vikten ligger på 155 gram, vilket är ganska lågt i förhållande till skärmens storlek.

I kartongen

lg-g4-kartong-01
lg-g4-kartong-05 lg-g4-kartong-08
Vårt testexemplar levereras i en till det yttre mestadels vit kartong, med ett rött inslag längs nederkanten där den inre röda kartongen skymtar. På vanligt LG-vis håller kartongen materialmässigt en skapligt hög kvalité: den känns kort sagt rejäl och stabil, men samtidigt tämligen simpel.

Att tala om kartongens kvalité kan kännas överflödigt, men många med oss uppskattar en lite smålyxig uppackningsupplevelse, och LG bjuder med G4 på hyggligt god upplevelse.

Kartongens yttermått är i längd och bredd ungefär så små som de kan vara med tanke på telefonens storlek, men med tanke på kartongens skrala innehåll hade LG utan vidare kunnat kapa några centimeter på djupet. En kartong med minimal död luft inuti är bra ur miljösynpunkt, då mindre död luft transporteras kors och tvärs i världen. Märk väl att G4-kartongen ingalunda är osedvanligt stor, men det finns utrymme för förbättring.

Då vi lyfter av det vita locket möts vi av den inre röda kartongen i vilken telefonen i sig, som sig bör, är placerad i ett fack högst upp. Telefonens skärm är täckt av en plastfilm för att i möjlig mån förhindra eventuella skärmskador under transport. I utrymmet nedan telefonen återfinns kartongens övriga innehåll.

Kartongen innehåller följande:

* LG G4 (läderversionen, svart)
* Laddadapter (vit, 5V – 2A)
* Batteri (3,000 mAh, Li-Ion)
* USB-kabel (vit, ca 1 meter)

Som brukligt numera skickar tillverkaren inte med ett headset i kartongen. Lite tråkigt kanske, men de allra flesta har redan en mängd headsets och hörlurar liggande hemma och att tillverkarna helt sonika slutar skicka med ett headset innebär att den onödiga miljöpåverkan minskas litegrann.

Vårt exemplar är ett testexemplar avsett för media och vi inte svära på att kartongens innehåll är identiskt med kartongerna som går ut till er slutkunder. I konsumentversionen kommer garanterat någon form av dokumentation ingå. Därtill kan kartongens innehåll variera en del beroende på återförsäljare, mobiloperatör och region. Är innehållet av stor vikt rekommenderas ni som alltid att kontakta er återförsäljare innan köp.

Uppdatering 2015-06-22: Sussi Persson på LG Sverige låter meddela att lädervarianten av LG G4 utöver ovanstående dessutom levereras med ett extra bakstycke i ”Shiny Gold” samt ett QuadBeat3-headset. Mer information om QuadBeat3 står att finna på bland annat Fonearena.

Utseende, byggkvalitet, knappar samt portar


G4 påminner framifrån inte helt oväntat en hel del om företrädaren G3. De lätt rundade fot- samt huvudändarna är kvar, men hörnen har blivit kantigare, vassare. Skärmen täcker precis som på alla telefoner merparten av fronten. Telefonens front är precis som G2 Flex böjd, men kurvningen på G4 är inte lika påtaglig.

Även om LG sin vana trogen har gjort ett bra jobb med att hålla den döda ytan runtom skärmen nere så är den döda ytan aningen större, procentuellt sett, än på företrädarna G2 och G3. Konstruktionen är mycket robust och vi kan endast med tämligen kraftiga tag framkalla ett visst flex. Enheten ger aldrig ifrån sig minsta ljud, knäpp eller knarr ens under hårdhänt behandling.

Där företrädarens front, skärmen givetvis undantagen, hade fått ett slipad metall-utseende har G4 fått ett slags skiffrande diamantmönster som främst framträder då skarpt ljus faller på telefonen. Vi tycker att det ser trevligt ut, men inte alla håller med. G4 är på gott och ont en ganska anonym telefon betraktad rakt framifrån.

Telefonens baksida består av ett löstagbart bakstycke i antingen plast eller läder. Plastversionen kommer i tre olika färger: keramisk vit, metallisk grå och guld. Alla tre har fått ett slags diamantmönster precis som fronten, men på bakstycket är mönstret mycket större. Att byta ut bakstycket är ingen konst och det finns gott om alternativ på exempelvis eBay.

Lädervarianten, äkta läder, kommer även den i tre färger: svart, brun och röd. Alla tre är färgade i en process som LG beskriver som mer miljövänlig, med vegetabilisk olja. Sömmarna kommer från tyska Gütterman med lång erfarenhet från bland annat klädesindustrin.

LG hävdar att processen för att framställa ett läderbakstycke, från början till färdig produkt, tar hela 12 veckor. Om det beror på den komplicerade och tidskrävande framställningsprocessen eller inte låter vi vara osagt, men vi konstaterar att lädervarianten av G4 känns bra i handen, om än lite kantig, och telefonen utstrålar lyx.

Ingen annan telefon på den svenska marknaden just nu känns som en läderbeklädd G4. Därmed inte sagt att den känns bättre eller sämre – bara annorlunda. Ett par nackdelar visar sig dock snabbt vad läderbaksidan berör:

* På grund av sömmarna på baksidan, vilka sticker ut en hel del, blir telefonen oerhört instabil då den ligger på ”rygg”. Hela telefonen vilar på en yta med en bredd på cirka fyra millimeter vilket försvårar användande av pekskärmen utan att man först plockar upp den. Varje tryck på skärmen, annat än på dess absoluta mittpunkt, leder till ett kraftigt vaggande.

* Läderbakstycket omges av en lätt kantig plastram vilket förtar lyxkänslan och bekvämligheten en del. Vi upplever dock G4, plastkanterna till trots, som aningen bättre och trevligare att hålla än konkurrenten Samsung Galaxy S6 Edge.

Då volym- samt strömknapp på sedvanligt LG-manér (sedan LG G2) sitter på telefonens bakstycke finner vi inga knappar på telefonens sidor. Ej heller finner vi några anslutningar eller portar längs med sidorna. I telefonens fotände sitter MicroUSB-porten samt 3,5mm-uttaget för hörlurar. G4:s huvudände är precis som dess sidor slät och saknar allt vad knappar och anslutningar heter.

På telefonens baksida sitter, som vi nämner ovan, både volym- samt strömknappen. Dessa är centralt placerade direkt nedanför kameralinsen och har förbättrats en hel del gentemot tidigare generationer, särskilt LG G2.

Det är lätt att treva sig fram och knapparna känns kvalitativa och ger intrycket av att vara tillverkade av metall. Strömknappen bjuder på mer motstånd än volymknapparna, som har fått en fin rutnätstextur vilket gör att de känns lite sträva mot fingertopparna. En viss klick-känsla infinner sig vid tryck, men inte lika tydlig som på exempelvis en Iphone 5.

Bakom det löstagbara bakstycket återfinns såväl batteri (3 000 mAh) som MicroSIM-platsen och kortplatsen för minnesexpansion upp till 2 terabyte via MicroSD. Märk väl att MicroSD-kort på 2 TB i dagsläget ej existerar, men G4 bjuder på en hel del framtidssäkring för den som behöver lagra stora mängder data på sin telefon.

Varken MicroSIM eller MicroSD kan nås utan att batteriet först avlägsnas, vilket vi anser vara lite olyckligt – åtminstone vad minneskortet berör. Många med oss vill kunna byta SD-kort utan att stänga av telefonen först. Valet av MicroSIM finner vi också lite märkligt då konkurrenterna HTC, Sony och Samsung numera använder NanoSIM bland sina flaggskepp.

Storleksjämförelse

size_comparison_lg_g4_tiny

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683.0159.310.11843220

LG G4

5.576.1148.98.91553000
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z45.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z35.272.0146.07.41533100
Huawei P85.271.9144.96.41442680
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Samsung Galaxy S55.172.5142.08.11452800
HTC One M95.069.7144.69.611572840
För att vara utrustad med en 5,5-tumsskärm är yttermåtten nätta trots att enheten blivit något större än sin föregångare. Telefonen har vuxit med 1,5mm på bredden, 2,6mm på höjden medan djupet är detsamma på 8,9mm i jämförelse med G3. Vikten har ökat från 149 gram till 155 gram medan batteriet fortfarande har en kapacitet på 3000 mAh. G4 är cirka sex millimeter högre och bredare än den största konkurrenten Galaxy S6, men erbjuder samtidigt en 0,3 tum större skärm. Vikten på 155 gram innebär att telefonen väger 17 gram mer än Galaxy S6, 11 gram mer än One M9 och 21 respektive 29 gram mindre än Note 4 (5,7″) samt Nexus 6 (6″).

Skärmen

lg-g4-skarm
Skärmen är precis som på företrädaren av LCD IPS-typ, har samma storlek på 5,5 tum och har därtill samma upplösning (1440×2560 pixlar) och således samma pixeldensitet (538 PPI). Man skulle därför lätt kunna tro att skärmen från G3 har gått i arv till G4, men så är inte fallet. Även om den nya skärmen, kallad Quantum Display, på pappret har identiska grundspecifikationer så har LG förbättrat den rejält jämfört med företrädaren. Allt har blivit minst en, oftast två, nivåer bättre.

LG uppger att skärmen är 25% ljusstarkare än den i G3, men enligt GSMArena är den i själva verket något ljussvagare än G3 med 532cd/m2 vs 570 cd/m2 vid 100% ljusstyrka. Tack vare en skärmyta som reflekterar mindre ljus och ett klart högre kontrastvärde finner vi dock att G4 är noterbart mer läsbar än företrädaren G3 i starkt ljus. G4 kan inte riktigt mäta sig mot Sony Xperia Z3+ eller Samsung Galaxy S6 vare sig gäller maximal ljusstyrka eller läsbarhet utomhus. Jämfört med den ganska kalla Xperia Z3+-skärmen levererar G4 vidare en varmare, lätt gulaktig, vitnyans.

De urvattnade färgerna i G3 har ersatts av livliga och kraftfulla färger utan att bli påtagligt övermättade och den bristande svärtan i G3 har fått en knuff i rätt riktning. Kontrasterna har ökats rejält. Därtill har betraktningsvinklarna blivit bättre, även om det inte är lika påtagligt som övriga förbättringar.

Just färgåtergivningen lade LG en hel del krut på, och de kalibrerade skärmen till att nå hela 98% av DCI-standardens idealvärde om 100%, för just färgåtergivning. DCI står för Digital Cinema Initiatives och är en standard som används av film- och Tv-branschen. Vi upplever kalibreringen till trots en aningen högre mättnad i G4:s skärm än i Galaxy S6 som, med skärmen inställd i skärmläget ”Grundläggande”, enligt experterna på DisplayMate.com har den färgmässigt mest korrekta skärmen på marknaden.

Pekskärmen är som sig bör av mycket hög klass. Den fettavstötande ytbeläggningen ger fingertopparna ett bra glid och skärmen reagerar omedelbart och med hög precision på våra tyck, svep och nyp.

Ljud- och samtalskvalitet

Till skillnad mot Sonys och HTC:s toppmodeller på senare år erbjuder G4 inte framåtriktade stereohögtalare. Monohögtalaren har istället placerats nere i vänstra hörnet av bakstycket. Långt ifrån en optimal placering – inte minst för att det är trevligare om ljudet kommer framifrån i stereo vid exempelvis videovisning, men även för att ljudet enklare riskerar att blockeras av händerna.

För att ljudet ska dämpas behöver dock ett finger nästan aktivt tryckas över högtalaren, så det ser vi inte som ett problem. Däremot märkte vi att händerna nästan kan agera som en liten resonanslåda och rentav förbättra ljudet när G4 hålls på ett visst vis.

Volymen kan inte nå några enorma decibeltal men användare bör inte riskera att exempelvis missa samtal eller aviseringar, något som ibland var ett problem på LG-tillverkade Nexus 4. Ljudkvaliteten är därtill ganska god, utan skorrande eller sprakande vid maxvolym. Även när mer skränig musik spelades upp, med distade gitarrer och arga trumslag, förblev ljudet behagligt för öronen.

Högtalarna i G4 är knappast de bästa på marknaden, den utmärkelsen ger vi till HTC One M9, men får godkänt. Samtalskvaliteten har varit mycket god och vi har inga invändningar mot ljudkvaliteten när vi lyssnat på musik via hörlurar, något tillverkare sällan misslyckas med i toppskiktet.

Mjukvaran


G4 kör LG UX 4.0 som baseras på Android 5.1, den i nuläget senast tillgängliga versionen av Googles operativsystem. Rent estetiskt har tillverkaren i våra ögon tagit ett stort kliv framåt jämfört med det gränssnitt G2 erbjöd när den lanserades sensommaren 2013.

Mycket är kanske Googles förtjänst i och med Lollipop, men merparten av de gamla irritationsmomenten är bortblåsta. De som har en G2 med Lollipop eller en G3 kan räkna med samma typ av designspråk.

Smaken är som baken, men överlag är UX 4.0 en av våra favoriter bland tillverkarnas egna Androidgränssnitt. De gigantiska av- och på-knapparna och ett fåtal andra inslag kan fortfarande ifrågasättas men överlag är gränssnittet rent och tydligt, med stora färgsjok i linje med Matias Duartes ”Material Design”.

Aviseringsmenyn kan anses smidigare än Androids vanliga meny, då fem valfria snabbinställningar alltid vilar högst upp. Fler kan nås genom att scrolla horisontellt. Menyn har även reglage för ljusstyrka och ljudvolym, samt knappar för automatisk ljusstyrka och för att ställa in individuella ljudnivåer.

Virtuella knapparna längst ner kan anpassas, något som LG introducerade redan i och med G2. Knappen som drar ner aviseringsmenyn är ännu mer praktisk på G3 och G4 än på G2, då deras skärmar är större.

En nyhet LG framhäver i UX 4.0 är möjligheten att använda volymknapparna som genvägar när skärmen är låst eller avstängd. Ett dubbeltryck på volym ner-knappen startar kameran. Som standard tas ett kort direkt efteråt, vilket vi valde att stänga av. Ett dubbeltryck på volym upp-knappen startar istället QuickMemo+, LG:s anteckningsapp.

Vi hade föredragit att dessa kommandon var programmerbara så valfria appar eller funktioner kunde aktiveras, men det hela fungerar bra. Kamera-appen öppnas på under en sekund och snabbstarten kommer väl till pass för ”Kodak moments”.

Bland inställningarna finns en inbyggd funktion för att rensa bort skräp från lagringsutrymmet, kallad ”Smart cleaning”. G4 har ett energispararläge som antingen kan aktiveras automatiskt när batteriet sjunkit till en viss nivå eller vara aktivt hela tiden. En annan batterifiness försöker minska energiförbrukningen vid spelande.

Något LG benämner ”Smart settings” kan ändra ljudprofiler samt slå av eller på Wi-Fi och Bluetooth beroende på om du är hemma eller borta. Det går även att ange att en valfri app ska startas när du kopplar in ett par hörlurar eller ansluter över Bluetooth.

Precis som för alla typer av gränssnitt spelar personlig smak in, men vi ser UX 4.0 som en styrka och inte en svaghet i LG G4. Avslutningsvis vill vi nämna att gränssnittet är mjukt och lent, med snabb multitasking och rappa applikationsstarter. Vi märker inte av några prestandaskillnader mellan Snapdragon 810 och Snapdragon 808 vid vanligt använde av Android och appar.

Kameran

lg-g4-kamera-01
G4 har till vår belåtenhet fått en helt ny kamerasensor, på 16 megapixlar. Både G2 och G3, som hade samma 12-megapixelsensor, fick en hel del kritik för sin kamera trots att den bjöd på både optisk bildstabilisation och god mörkerprestanda så länge bilderna togs med en stadig hand.

Den nya kamerasensorn är ett stort steg framåt och kan på pappret utmana Samsungs magnifika Galaxy S6. Den bakåtriktade huvudkameran har som sig bör fått en LED-blixt, och precis som G3 har G4 utrustats med optisk bildstabilisation och laserfokus. G4 har utöver detta en färgspektrumsensor som kompletterar den bakre kameran vilket uppges bidra till en mer naturlig vitbalans.

Vidare finner vi specifikationer som ett bländarvärde på f/1.8, vilket bland annat borgar för god mörkerprestanda, samt en sensorstorlek på 1/2.6″ vilket är samma storlek som vi finner i Samsung Galaxy S5 och S6.

Frontkameran är på 8 megapixlar och är även om megapixelantalet är skapligt högt av relativt låg kvalité, som de flesta – om inte alla, frontriktade kamerorna.


Kameramjukvaran har det allra mesta man kan önska sig i inställningsväg. LG hävdar att mjukvaran i sin komplexitet och kompetens motsvarar den man vanligtvis endast får i riktiga DSLR-kameror, och vi känner inte att vi nödvändigtvis måste invända mot det: kameramjukvaran är osedvanligt snabb och kompetent. Vi uppskattar att kameramjukvaran kallstartar på cirka en halv sekund, och att bilder kan tas lika snabbt som vi kan tryck-tryck-trycka på knappen.

Exempelbilder

LG G4 (t. vä.) – Samsung Galaxy S6 (t. hö.)
lg-g4-kamerabild-01 samsung-galaxy-s6-kamerabild-01
lg-g4-kamerabild-02 samsung-galaxy-s6-kamerabild-02
lg-g4-kamerabild-03 samsung-galaxy-s6-kamerabild-03
lg-g4-kamerabild-04 samsung-galaxy-s6-kamerabild-04
lg-g4-kamerabild-05 samsung-galaxy-s6-kamerabild-05
lg-g4-kamerabild-06 samsung-galaxy-s6-kamerabild-06
lg-g4-kamerabild-07 samsung-galaxy-s6-kamerabild-07
lg-g4-kamerabild-08 samsung-galaxy-s6-kamerabild-08
lg-g4-kamerabild-09 samsung-galaxy-s6-kamerabild-09
lg-g4-kamerabild-10 samsung-galaxy-s6-kamerabild-10
lg-g4-kamerabild-11 samsung-galaxy-s6-kamerabild-11
lg-g4-kamerabild-12 samsung-galaxy-s6-kamerabild-12
lg-g4-kamerabild-13 samsung-galaxy-s6-kamerabild-13
lg-g4-kamerabild-14 samsung-galaxy-s6-kamerabild-14
lg-g4-kamerabild-15 samsung-galaxy-s6-kamerabild-15
lg-g4-kamerabild-16 samsung-galaxy-s6-kamerabild-16
lg-g4-kamerabild-17 samsung-galaxy-s6-kamerabild-17
lg-g4-kamerabild-18 samsung-galaxy-s6-kamerabild-18
lg-g4-kamerabild-19 samsung-galaxy-s6-kamerabild-19
lg-g4-kamerabild-20 samsung-galaxy-s6-kamerabild-20
lg-g4-kamerabild-22 samsung-galaxy-s6-kamerabild-22
lg-g4-kamerabild-23 samsung-galaxy-s6-kamerabild-23

Bilderna vi ser här ovan är, enligt vår uppfattning, tagna med androidvärldens två just nu bästa mobilkameror. LG G4 och Samsung Galaxy S6 spelar i en division för sig. Kompetenta konkurrenter som HTC One M9 och Sony Xperia Z3 hamnar i våra ögon på behörigt avstånd efter dessa två enastående kameror.

Sällan eller aldrig förut har vi haft lika stora problem att skilja två telefonkameror från varandra och utse en vinnare. G4 och S6 presterar båda två bilder av världsklass och det är i regel fotografens brister, exempelvis en lätt skakning på handen i avtrycksögonblicket eller att man lägger fokus aningen fel, som resulterar i att ena kameran lyckas slå den andre. Det är med andra ord fotografen själv, snarare än kameran, som utgör den betydande skillnaden.

Rent generellt levererar G4 aningen ljusare bilder än S6. G4 lyfter på så vis ibland fram lite mer detaljer i mörka delar av bilden, men det leder även till att G4 har större problem med vitbalansen i kontrastrika miljöer, som vid motljusfoto.

G4 producerar de i våra ögon mer verklighetstrogna färgerna, även om skillnaden är ganska liten. Vad bildskärpan berör går G4 i regel segrande ur striden med lite mer detaljrikedom, men återigen verkar det handla om hur väl man som fotograf lyckas hålla händerna still och lägga fokus precis rätt snarare än om hur kameran presterar.

Galaxy S6 har, gissar vi, utrustats med den bättre linsen av de tu. Samsungen lyckas oftast behålla en jämnare skärpa över hela bilden, från mittpunkt till ytterkanter, än LG:s flaggskepp. G4 å sin sida bjuder på en bättre närgräns: det går att fokusera närmare objektet vid närbildsfoto.

Bildprodukten, slutresultatet då vi är ute och fotograferar, är såvitt vi kan avgöra ett dött lopp dessa telefoner emellan. Ibland tar vi bättre bilder med LG G4, ibland med Galaxy S6. Så hur kommer det sig då att vi efter mycket om och men beslutar oss för att ge LG G4 segern i den här kameraduellen?

Kameramjukvaran.

Vi tycker helt enkelt om att fotografera med G4 mer än med S6, vi tycker oss ha en lite större framgångsprocent i att knäppa riktigt bra bilder med LG:s flaggskepp, och detta är tack vare kameramjukvaran som utöver att vara mer tilltalade rent estetiskt även bjuder på ett bättre gränssnitt med bättre layout och kraftfulla funktioner.

Märk väl att dylikt ”tyckande” är synnerligen subjektivt. Vi kan inte så mycket som lyfta ett finger i protest mot någon som har testat båda kamerorna och tycker annorlunda, som tycker att S6 avgår med segern, eller mot någon som studerar våra exempelbilder och gör en annan tolkning än vår.

Det finns här inga direkta rätt eller fel och oavsett vilken av dessa tu telefonkameror just ditt val faller på så har du valt den bästa androidkameran som någonsin har existerat, Panasonics kamera med telefonifunktion CM1 undantagen. Vi låter er själva välja er personliga vinnare utifrån exempelbilderna här ovan.

Buggar och problem

Vår tid med LG G4 har inte kantats av vare sig problem eller buggar. En och annan frustration uppstår alltid då man inte riktigt är överens med hur tillverkaren exempelvis har implementerat vissa funktioner, såsom att G4 automatiskt startar om den är avstängd då man kopplar in laddaren. Fall som dessa är uteslutande en fråga om personlig preferens och det somliga ser som ett frustrationsmoment ser andra som en smart finess.

LG G4 har under testperioden och med vårt användarmönster inte uppvisat några som helst buggar eller problem – men därmed inte sagt att de inte existerar. Vi kan runtom på nätet läsa om problem med exempelvis pekskärmen, Bluetooth-anslutningar och missfärgade bakstycken, men vi vet inte hur vanligt förekommande dessa problem är. Allt vi med bestämdhet kan säga är att vårt testexemplar inte har uppvisat problem men vare sig pekskärmen, Bluetooth eller missfärgat läder.

Batteritid

lg-g4-71
LG har utrustat G4 med ett batteri på 3,000 mAh. Detta är exakt samma batteristorlek som inte bara föregångaren G3 utan även den två år gamla G2. Vi hade hoppats på att LG skulle sätta i ett aningen större batteri i år, men så blev inte fallet. Förhoppningen är istället att LG:s val av en på pappret strömsnålare processorplattform skall ge utslag i form av en bättre batteritid.

Laddtiden är olyckligtvis rätt långsam då vi jämför med exempelvis Samsung Galaxy S6. Detta beror på att LG inte har skickat med en så kallad turboladdare (Qualcomm Quick Charge 2.0-kompatibel) i paketet. Om vi ansluter Motorolas turboladdare mäter vi upp en laddtid på ca 95 minuter, vilket är en tydlige förbättring i jämförelse med de ca 130 minuter som krävs för att ladda telefonen via medföljande adapter.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600
I PCMarks batteritest där bland annat surf, videouppspelning, bildbehandling simuleras presterar G4 respektabelt med en tid på 6 timmar och 25 minuter. Detta kan jämföras med Z3+ som har motsvarande batterikapacitet men som ger ca 91 minuter mer batteritid, vilket förmodligen beror på att upplösningen är betydligt lägre (1080p vs QHD).

Prestandan

lg-g4-spel-2
LG G4 har till skillnad från exempelvis HTC One M9 inte utrustats med den för tillfället snabbaste tillgängliga systemplattformen från Qualcomm. Där HTC valde paradprodukten Snapdragon 810 har LG istället valt den ”nedtrimmade” systern Snapdragon 808.

Snapdragon 808 består av sex stycken systemprocessorkärnor: två av dessa är lite kraftfullare Cortex A57-kärnor som rullar på i 1,8GHz vardera, och de fyra övriga lite enklare Cortex A53-kärnorna i 1,46GHz vardera. Detta kan jämföras med åtta kärnor i Snapdragon 810: fyra systemprocessorkärnor i 2,0GHz (Cortex A57) vardera och fyra sekundära kärnor (Cortex A53) i 1,6GHz vardera. Även grafikkretsen, Adreno 418, är klenare än Adreno 430 som återfinns i storebror Snapdragon 810. Hur mycket klenare är svårt att svara på eftersom Qualcomm inte uppger några specifikationer för respektive grafikchipp, utan detta får våra benchmark vittna om.

På pappret kan detta tyckas vara ett märkligt eller kanske till och med dumdristigt beslut, men det finns även fördelar såsom lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling med potentiell överhettning som följd.

Det är typiskt för teknikbranschen med en skenande utveckling där jakten på megahertz, megapixlar, processorkärnor och gigabyte – marknaden vill ha det senaste och snabbaste – men man når till slut en punkt där den här hetsjakten helt enkelt inte har speciellt stor betydelse för majoriteten av konsumenterna.

Kanske anser LG att vi nu har nått den punkten, och de satsar därmed i G4 på en svalare processorplattform. Detta är inte ett lätt beslut att fatta då Snapdragon 808 i de allra flesta tillämpningarna är långsammare än syskonet 810. Detta kommer tydligt framgå i många syntetiska prestandatest, så kallade ”benchmarks”.

LG vet naturligtvis att de genom sitt val rent prestandamässigt, i synnerhet i benchmarks, kommer hamna efter sina konkurrenter. De verkar ändå vara villiga att chansa på att marknaden är redo för att hoppa av megahertz- och processorkärnjakten. På samma vis som marknaden för några år sedan var mogen nog att bromsa megapixelracet för digitalkameror och istället satsa på bättre kvalité, eller hur megahertzracet för processorer i persondatorer avtog och istället kom att handla om hur effektiva de var; hur mycket processorerna kunde uträtta per cykel.

Om LG har rätt eller fel kan endast framtiden utvisa, men vi på Swedroid ställer oss – trots att vi är väldigt måna om teknisk utveckling – positiva till LG:s försök att bryta trenden.

Nedan följer en rad syntetiska prestandatest samt mätningar av RAM- mängd och lagringsutrymme och vi låter dessa tala för sig själv.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200
Av de 3GB DDR4-minne som medföljer finns 2770MB tillgängligt för användaren. Av det medföljande lagringsminnet på 32GB är ca 20GB tillgängligt vilket i jämförelse med S6 eller One M9 är snålt.

I AnTuTu Benchmark är minnesbandbandbredden fullt godkänd för en telefon som är utrustad med LDDR4-minnen. Resultatet är inte fullt lika imponerande som för Galaxy S6 eller One M9, men bandbredden är fortfarande väsentligt högre än för exempelvis Nexus 6 med LPDDR3-minnen.

Systerplattformen Snapdragon 810 erbjuder precis som Snapdragon 808 eMMC 4.0-stöd vilket borgar för bra flashminnesprestanda. Vid sekventiell läsning/skrivning mäter vi upp imponerande läs- respektive skrivhastigheter på 246MB/s samt 103MB/s. Vid slumpmässiga läsningar/skrivningar är resultatet 28MB/s respektive 10MB/s. Det vill säga i linje med vad vi ser att andra eMMC 4.0-utrustad plattformar presterar. Vi konstaterar samtidigt att Galaxy S6 fortfarande är ohotad etta på denna punkt.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
I de syntetiska testmomenten som mäter systemprocessorns prestanda kan vi konstatera att LG G4 tillsammans med Snapdragon 808 tydligt halkar efter systerplattformen Snapdragon 808 samt Samsungs Exynos E7420-plattform.

Om vi däremot frånser att LG G4 endast har sex stycken systemprocessorkärnor (2x Cortex A57, 4x Cortex A53) och ser till hur telefonen presterar vid enkeltrådad exekvering (Vellamo Metal) är resultatet mycket bra. En förklaring till detta kan vara att plattformen har en mindre aggressiv thermal throttling vilket leder till att testet kan genomföras vid en hög klockfrekvens.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40
LG G4 med Adreno 418 under skalet får se sig rejält omsprungen av storebror Adreno 430 respektive Samsungs ARM Mali-T760-krets. Den höga upplösningen i kombination med en relativt svag grafikdel ger ett mediokert resultat över hela brädet. Telefonen lämpar sig därför inte särskilt väl för rendering av avancerad 3D-grafik.

LG G4, med Snapdragon 808 som är ett på pappret betydligt klenare chipp, presterar i många fall lika bra eller till och med bättre än den Snapdragon 810-utrustade konkurrenten HTC One M9, vad gäller CPU-tillämpningar. Det är främst vid GPU-belastning som vi ser att Snapdragon 808, med Adreno 418 som GPU, helt enkelt inte hänger med. Här hamnar G4 långt efter konkurrenter som HTC One M9 och Samsung Galaxy S6. Ibland är marginalen ned till fjolårsmodellen G3 påfallande låg, men G4 är i alla delprov som sig bör snabbare än G3.

Slutsats

SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKTLåt oss genast konstatera att LG har lyckats bra med årets flaggskepp G4. Mycket bra. På pappret kan det tyckas att G4 blott är en liten förbättring kontra fjolårsmodellen G3, men skenet bedrar. Det är en helt ny telefon och inte bara en putsning av fjolårets modell.

LG levererar G4 laddad med Android 5.1 Lollipop och deras egenutvecklade gränssnitt LG UX 4.0. UX 4.0 är ett stort steg framåt jämfört med äldre LG-gränssnitt, och bjuder utöver en rad smarta funktioner och finesser även på ett modernare grässnitt som knyter an till Googles Material Design.

För att driva Android Lollipop samt LG UX 4.0 har LG vänt sig till amerikanska Qualcomm och deras chipp Snapdragon 808. Ni som är bekanta med Qualcomms chipp vet att 808 är den mindre kraftfulla lillebrodern till Snapdragon 810 som är Qualcomms nuvarande flaggskeppschipp.

Många, inklusive oss på redaktionen, oroade sig över det här valet av en mindre kraftfull plattform. Ett flaggskepp medvetet utrustat med ett långsammare chipp? Det kan närmast betraktas som en hädelse i den här branschen. Men, efter att ha använt telefonen intensivt under ett par veckor, kunde vi med en lättnadens suck konstatera att det inte alls är ett problem annat än för de allra mest inbitna 3D-gamarna.

LG G4 är precis lika silkeslen i gränssnittet, snabb vid appstart och appinstallationer, rapp vid fotografering och så vidare som någon konkurrent på marknaden: inklusive prestandamonstret Samsung Galaxy S6.

Som bonus får man med Snapdragon 808 en lägre strömförbrukning men framför allt en mycket lägre värmeutveckling än exempelvis HTC One M9 och Xperia Z3+ som är utrustade med storebrorschippet Snapdragon 810.

Skärmen hör till en av de allra bästa vi har vilat ögonen på. Färgåtergivning, skärpa, svärta, betraktningsvinklar och kontraster är alla av absolut toppklass. Enda besvikelsen är att LG inte har gjort skärmen mer ljusstark. Trots en aningen bristande maximal ljusstyrka är G4 dock, tack vare ett skärmglas som reflekterar mindre ljus och klart högre kontrastvärde, betydligt mer läsbar än föregångaren i fullt dagsljus.

Kameran anser vi vara G4:s trumfkort. Med den nya 16 megapixelsensorn, optisk bildstabilisering och laserautofokus presterar G4 i paritet med Galaxy S6 klassledande kamera. Vi anser till och med att G4 övertrumfar Galaxy S6 som kamera, tack vare den bättre kameramjukvaran och finfina gränssnittet. Vi tycker helt enkelt om att använda G4-kameran aningen mer än Galaxy S6, vilket innebär att G4 i våra ögon är den nya klassledaren bland Androidkameror.

LG har även ökat byggkvalité och lyxkänsla minst en nivå jämfört med fjolårsmodellen. Modellen med plastbakstycke upplevs vara snäppet mer kvalitativ än G3, och lädermodellen förhöjer det intrycket ytterligare – även om vi hade mindre invändningar mot den aningen kantiga plastramen samt stygnen på baksidan som gör pekskärmen svåranvänd då den ligger ”på rygg” på en bordsskiva.

Batteriprestandan får närmast beskrivas som medelmåttlig, men är vippen bättre än Samsung Galaxy S6 och en god bit bättre än HTC One M9. Vi hade önskat ett större batteri, inte minst då batteristorleken i G4 är densamma som i både G2 och G3. Minuspoäng för avsaknaden av en så kallad turboladdare i kartongen, vilket resulterar i att G4 tar en god stund längre att ladda än Galaxy S6.

Då vi summerar LG G4 som helhet konstaterar vi att det är en mycket bra telefon som skapar ha-begär. Den har som alla telefoner sina brister, och i G4:s fall är den främsta bristen en medioker 3D-prestanda. Prestandan i syntetiska applikationer (benchmarks) är inte på lika hög som vare sig HTC One M9 eller Samsung Galaxy S6, men detta är inget som på något vis märks av i normalt användande, utan främst i de tyngsta 3D-spelen.

LG kommer med G4 väldigt nära att knuffa ned Samsung Galaxy S6 från tronen, men de når inte riktigt ända fram. Vi rankar fortfarande Samsung Galaxy S6, som helhet, som den bästa och mest kompletta Androidtelefonen på marknaden, med LG G4 flåsande tätt, mycket tätt, bakom. HTC One M9 knuffas ned till en tredjeplats, på behörigt avstånd från toppduon. Vår recension av Sony Xperia Z3+ väntar emellertid runt hörnet, så det återstår att se hur vår topplista ser ut efter det.

På Prisjakt står LG G4 att finna för drygt 6 000 kronor och uppåt, vilket är några hundralappar lägre än både Samsung Galaxy S6 och HTC One M9 och en dryg tusenlapp lägre än Sony Xperia Z3+ (som dock ännu inte har släppts på de svenska butikshyllorna).

Vi rekommenderar LG G4 varmt och utan förbehållningar, i synnerhet för er som söker en knivskarp upplevelse med en hög och unik lyxkänsla och en fantastisk kamera som kort sagt är jättekul att använda.

LG G4

6 000 kr
LG G4
8.4166666666667

Gränssnitt

9/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Bildskärm

      9/10

        Kamera

        9/10

          Prestanda

          8/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Välpresterande kamera
              • Kompetent kameramjukvara
              • Knivskarp skärm
              • Hög bygg- och materialkvalitet
              • Löstagbart/utbytbart batteri
              • Expenderbart lagringsminne

              Svagheter

              • Medioker batteritid
              • Medioker grafikprestanda
              • Högtalare på undersidan
              • Ej vatten-/dammtålig
              Processor: 1,8GHz hexa-core
              Plattform: Snapdragon 808 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,5" / WQHD / 534PPI
              Skärmtyp: Quantum LCD
              Kamera: 16MP

              Aktuellt

              Hur ofta använder du den främre kameran i din mobil?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S9
              Sony Xperia XZ2 Compact
              Sony Xperia XZ2
              Samsung Galaxy S9 Plus
              Google Pixel 2
              Google Pixel 2 XL
              8.9

              Test av OnePlus 6

              8.8

              Test av Sony Xperia XZ2

              8.5

              Test av Nokia 7 Plus

              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              2. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Skyddsglaset Corning Gorilla Glass 6 tål upprepade fall bättre
              5. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              6. Rapport: EU ger Google rekordhöga 44,3 miljarder kronor i böter, anses ha brutit mot antitrustregler

              Mest läst

              1. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              2. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              5. Rykte: Samsung Galaxy S10 släpps i tre storlekar, har fingeravtrycksläsare i skärmen
              6. De här Huawei-telefonerna kommer få GPU Turbo-uppdateringen

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Hur ofta använder du främre kameran i din smartphone?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar