Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Motorola Moto G 2015

Postat:
21:53 - 2015-10-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Motorolas Moto G har sedan lanseringen i november 2013 varit det numera Lenovo-ägda företagets näst billigaste modellfamilj i Android-världen, efter Moto E-serien. Genom att kombinera ett lågt pris med skaplig hårdvarubestyckning, en ren och sen Android-version och en hel del uppfriskande färgalternativ flirtade Motorola med konsumenterna, kanske främst med en yngre publik.

När Motorola nu släpper den tredje generationen Moto G är det mesta sig likt. En telefon med skaplig prestanda och hyggliga specifikationer kombineras med nätta yttermått och ett relativt lågt pris.

Vi fick nyligen, genom Motorola, tag på ett testexemplar och den här recensionen är resultatet. Vi kommer som alltid låta telefonen genomgå en rad prövningar, både syntetiska testprogram och genom tung verkliga världen-baserad användning, och vi hoppas efter vår tid med telefonen kunna svara på om Moto G (2015) är värd sin prislapp eller om det finns bättre alternativ på annat håll.

Specifikationer

Specifikationer Motorola Moto G 2015
ReleasedatumHösten 2015
Processor1,4GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 410 64-bit
GrafikkretsAdreno 306
RAM-minne1GB
Inbyggt minne8GB / plats för minneskort
Skärm5" / HD - 720x1280 pixlar / 294PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~67% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera5MP
Vikt155g
Höjd, bredd, djup142,1 x 72,4 x 11,6mm
Batteri2470mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Nej
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIPX7
Övrig info3,5mm-jack. Säljs även med 2GB RAM och 16GB lagring.
Mer infoMer info om Motorola Moto G 2015 på Androidenheter.se

Skärmen mäter fem tum och IPS-panelen har en upplösning på 1280 × 720 pixlar (720p) vilket innebär en pixeltäthet på 294 PPI. Modellen vi testar har 1GB RAM (LPDDR3) samt 8GB inbyggt flashminne medan den lite dyrare varianten erbjuder en fördubbling av både RAM- och flashminne. I övrigt är enheterna identiska.

Telefonen drivs av Qualcomms Snapdragon 410-plattform som bygger på fyra stycken ARM Cortex A53-kärnor med en klockfrekvens på 1,2GHz vardera, tillsammans med grafikdelen Adreno 306. Kameran på telefonens baksida har en upplösning på 13MP och har dubbla lysdioder medan selfiekameran har en upplösning på 5MP. Wi-Fi-stödet är begränsat till 802.11 b/g/n vid 2,4GHz. Minnet går att utöka genom en microSD-port som sitter under skalet bredvid microSIM-kortsplatsen, och batteriet som inte är utbytbart har en kapacitet på 2470 mAh.

I sensorväg är det inte ovanligt att något saknas bland budgetenheterna och Moto G 2015 är inget undantag. Telefonen är inte utrustad med ett gyroskop men har däremot accelerometer samt kompass, ljussensor och närhetssensor.

Slutligen är en glädjande nyhet att årets upplaga av Moto G erhållit IP67-klassning vilket innebär att den är vattentät ned till en meters djup i upp till 30 minuter. Föregående generationer Moto G eller för den delen Moto E har inte varit vattentåliga.

Årets upplaga av Moto G finns i två versioner; en med 8GB lagringsutrymme och 1GB RAM samt en med 16GB lagringsutrymme och 2GB RAM. Vi testar i den här recensionen den förstnämnda. I skrivande stund kostar 8GB/1GB-modellen ca 1 890 kr medan den kommande 16GB/2GB-modellen har ett pris på 2 390 kr.

I kartongen

motorola-moto-g-2015-box-01


Moto G levereras i år i en vit kartong med ett klarlila tryck i det övre vänstra hörnet och en bild av telefonen mitt på locket. När locket viks upp avslöjas telefonen i ett fack för sig högst upp, med skyddsplast över skärmen. Nedan det övre facket döljer sig övrigt innehåll, vilket är ytterst sparsmakat. Vår kartong innehöll följande:

* Motorola Moto G 2015 (XT1541, svart)
* USB-kabel (vit, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Detta är allt. Vi vet att Moto G 2015 på andra marknader säljs med både en dubbel-laddare (dubbla USB-anslutningar) och ett headset, men vårt recensionsexemplar innehåller alltså endast ovanstående. Vi kan i vanlig ordning inte svära på att alla kartonger innehåller samma saker som vår kartong. Kontakta gärna återförsäljare innan köp om innehållet är av stor betydelse för dig.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer

motorola-moto-g-2015-10


Vårt testexemplar av Moto G 2015 ser väldigt mycket ut som en miniversion av systermodellen och tillika flaggskeppet Moto X Style som vi recenserade för någon månad sedan. Det svarta bakstycket har samma typ av räfflade textur och silikonbehandling och metallinfattningarna (som dock i Moto G 2015:s fall är av plast) har samma design, utformning och färg.

Motorola har genom åren skapat sig ett distinkt formspråk och håller precis som Sony, HTC och Samsung hårt i det. Man vet genast att det är en Motorola, och detta är förstås också tanken.

Telefonen känns gedigen och vridstyv trots att den inte har en metallram. Tack vare relativt små yttermått kombinerat med en ganska betydande tjocklek (142,1 x 72,4 x 11,6 millimeter) är telefonen mycket vridstyv. Den relativt höga vikten, 155 gram, bidrar till det gedigna intrycket.

Knapparna, volym och ström, sitter på telefonens högra långsida och håller bra klass. Telefonens vänstersida saknar knappar och anslutningar. I fotänden finner vi USB-porten (v2.0) samt samtalsmikrofonen och i huvudänden sitter 3,5mm-jacket för hörlurar samt den sekundära mikrofonen.

Bakstycket är löstagbart och bakom detta återfinns microSIM-kortplatsen samt microSD-kortplatsen för lagringsminnesexpansion (med upp till 32GB). På fronten finner vi ovan skärmen samtalshögtalaren, den frontriktade kameralinsen samt ljus- och närhetssensorer. Nedan skärmen finns en sekundär högtalare.

Storleksjämförelse
motorola-moto-g-2015-storlek

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

Det vore lätt att dra slutsatsen att Moto G 2015, då den har två frontriktade högtalare, bjuder på stereohögtalare, men så är inte fallet. Den övre högtalaren är uteslutande avsedd för telefonsamtal, och den nedre är telefonens mediahögtalare (mono). Även om endast en av dem används åt gången och även om den saknar stereo så är vi nöjda med maxvolymen och ljudkvalitén.

Vid telefonsamtal gör Moto G 2015 det den skall och varken vi eller motparten har något att klaga på. Som alltid hade vi i en perfekt värld gärna sett att maxvolymen via telefonhögtalaren var högre, men detta gäller nästan alla telefoner vi testar.

Mottagning via såväl 2G, 3G och 4G har varit bra och motsvarar våra förväntningar på de platser vi vanligtvis befinner oss. 4G-stödet är brett och ger oss band 1, 3, 7, 8 och 20. Det vill säga alla betydande svenska band inklusive de eftertraktade 800-, 900MHz-banden för ökad räckvidd.

Via Wi-Fi saknas dessvärre stöd för 802.11ac samt 5GHz-bandet. I övrigt ser vi ett komplett Wi-Fi-stöd, Bluetooth 4.0 LE/A2DP och FM-radio.

GPS och positionering

Positioneringsprestandan har varit god och motsvarar våra krav och förväntningar. Stöd för GPS, GLONASS och Beidou.

Bildskärm och digitizer

motorola-moto-g-2015-bildskarm
Bildskärmen, på 5 tum, är av IPS LCD-typ och har en upplösning på 720 x 1280 pixlar, även känt som 720p. Detta resulterar i en pixeldensitet om 294 PPI vilket numera är i lägsta laget men inte innebär överdriven pixlighet. Skärmen skyddas av Corning Gorilla Glass 3.

Färgåtergivning och betraktningsvinklar är bra men svärtan lämnar en del i övrigt att önska. Den maximala ljusstyrkan, 415 cd/m2, är med viss tvekan godkänd. Vi hade önskat en nivå närmare 500 cd/m2, men vi är i alla fall glada att rapportera att läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är god, trots en relativ ljussvag skärm. Vi har vidare inte sett några betydande tendenser till ojämn eller läckande bakgrundsbelysning.

Pekskärmen är bra och responsiv och den oleofobiska behandlingen, som håller kladd och fingeravtryck borta samtidigt som den gör skärmen härligt halkig under fingertopparna, bidrar ytterligare till den rappa känslan. Pekskärmen reagerar snabbt och precist och har förstås fullt stöd för flerfingergester, så kallad multitouch.

Maximal ljusstyrka, bildskärm

EnhetMaximal ljusstyrka (cd/m2)
Motorola Moto X Style581
Sony Xperia Z5 Compact580
Ulefone BeTouch 2526
Motorola Moto G (1st gen)526
Google Nexus 6508
Xiaomi RedMi Note 2491
Samsung galaxy S6 Edge+479
Sony Xperia Z3 Compact470
HTC One M7447
Motorola Moto G 3 (2015)415
OnePlus 2348

Observera att våra uppmätta siffror inte kan jämföras med vad andra sajter och tester har mätt upp. Vår mätutrustning och våra mätmetoder är ingalunda laboratoriemässiga, men de ger en tydlig fingervisning för våra inbördes jämförda telefoner, då vi testar alla på samma vis och med samma utrustning.

Mjukvaran


Sin vana trogen kör Motorola vidare med att leverera sina telefoner med en sen och ren version av Android. I Moto G 2015 innebär detta Android 5.1.1 Lollipop med ytterst minimala ändringar och tillskott. Kanske mest betydande är låsskärmen Moto Display som via en funktion kallad ”Notifications at a glance” erbjuder lite mer avancerade aviseringar än Androids standardlåsskärm.

Istället för att presentera aviseringarna i en staplad listform med en kort informationssnitt som i Android i grundutförande konsolideras aviseringar under kategoriikoner (exempelvis alla Hangouts-meddelanden under en ikon, all epost via Gmail under en annan, SMS under en tredje, och så vidare) vilka man sätter fingret på för att expandera och få mer information/utdrag samt välja vad man vill göra.

Gränssnittet är rappt och flyter finfint, men vi finner att 1GB RAM inte riktigt är nog alla gånger, då exempelvis hemskärmen ibland tvingas ”kallstartas” efter att vi har varit och snurrat i andra appar, såsom kameran eller webbläsaren. Vi gissar att den lite dyrare 2GB-versionen som också bjuder på 16GB lagringsutrymme istället för 8GB är det bättre valet på grund av detta.

Då gränssnittet är i princip helt oförändrat och det fåtalet ändringarna som finns är hart när identiska med Motorola Moto X Style så hänvisar vi till mjukvarukapitlet i Style-recensionen för den som vill fördjupa sig.

Vi konstaterar att Moto G 2015 är en fröjd att använda, även om RAM-mängden i den billigaste modellen inte riktigt räcker till. Motorolas syn på och filosofi kring Android tilltalar oss och vi önskar att fler tillverkare skulle nyttja en betydligt renare Android-version med ett i regel mindre tungjobbat gränssnitt och snabbare uppdateringar som resultat.

Kameran

motorola-moto-g-2015-kamera
Kameran är på 13 megapixlar och bygger på Sonys erkänt kompetenta IMX214-sensor (f/2.0, 1.1 micron, 1/3.06″-sensor). Videoinspelning i max 1080p (1920 x 1080 pixlar) i 30 FPS eller 720p i ”slow motion” och stillbildsfoto i max 4128 x 3096 pixlar. En dubbel LED-blixt/lampa hjälper till i dunkla miljöer.

Frontkameran är på 5 megapixlar och har en automatisk HDR-funktion och spelar in video i max 720p (1280 x 720 pixlar) i 30 FPS.

Kameramjukvaran


Kameramjukvaran är simpel men funktionell, och kameraappen kallstartar på under en sekund. Autofokusen är även den i regel imponerande snabb, under en sekund, men det händer att telefonen vid enstaka fall jagar fokus i upp till två sekunder. Fokusprecisionen är bra och enda gången Moto G ibland misslyckas fokusera är om det är väldigt dåliga ljusförhållanden.

Att ta bilder i snabb serie när fokusen väl är lagd går i en rasande takt. Uppskattningsvis 6-8 bilder per sekund, under ideala förhållanden. Det är onekligen en imponerande bedrift med tanke på den på pappret klena hårvaran och den låga RAM-mängden, inte minst då man jämför med den mångfalt dyrare Sony Xperia Z5-familjen som har en påtaglig seghet i kameraappen och därtill tenderar att bli orimligt varm.

Exempelbilder

Motorola Moto G 2015 (till vänster) vs Samsung Galaxy S6 edge+ (till höger)

Då vi återvänder hem efter vår fotoutflykt och börjar analysera bilderna håller vi nästan på att tappa hakan. Moto G 2015 lyckas inte bara ta skapliga bilder, utan bilder av en så pass hög klass att den ger fenomenale Samsung Galaxy S6 edge+ en rejäl match.

Vi skall inte gå så långt som att säga att Moto G 2015 lyckas slå S6 edge+, det gör den inte, men den kommer så nära att vi nästan blir mållösa. En kamera av den här klassen i en telefon med en prislapp under 1900 kronor är inget annat än fantastiskt.

I enstaka bilder lyckas Moto G 2015 inte bara matcha S6 edge+ utan till och med slå den på fingrarna. Ett exempel på detta är det tredje bildparet uppifrån, på löven, där Moto G 2015 bibehåller en bättre skärpa även i bildens ytterkanter och samtidigt producerar en mer realistisk kontrast.

Skillnaderna i kontrast är ofta små, men Samsungen lyckas i de flesta bilderna plocka fram mer detalj i mörka bildpartier, ibland lite för mycket. Mörka partier blir i vissa fall på tok för mörka i bilder tagna med Moto G 2015. Detta gäller främst vid svåra ljusförhållanden som ett mörkt stycke landskap mot en ljus himmel. Ett utmärkt exempel på detta är det sista bildparet i galleriet ovan, där träden/buskarna nästan framstår som helt svarta, medan Samsungen lyckas plocka fram en detaljnivå som motsvarar vad våra egna ögon uppfattade vid fototillfället.

Även om Samsung Galaxy S6 edge+ alltså tar hem matchen med en liten men klar marginal, genom att bjuda på mer detaljrikedom, en bättre kameramjukvara och en bättre hantering av svåra ljusförhållanden, så är Motorola Moto G 2015 ändå lite av laget från från gärdsgårdsserien som har fräckheten att gå upp och utmana de allra bästa telefonkamerorna i den högsta divisionen, och därtill gör det så väl att giganterna kommer undan med blotta förskräckelsen. Åshöjdens BK, någon? Eller kanske Rocky Balboa mot mästaren Apollo Creed.

Oavsett vilken fiktiv referens man väljer att använda så är Moto G 2015 en mer än utmärkt kameratelefon, för en relativ spottstyver.

Buggar och problem

Vår tid med Moto G 2015 har varit relativt problemfri, men därmed inte sagt att telefonen helt saknar irritationsmoment. Kanske främst, vilket vi nämner i mjukvarukapitlet, innebär den låga RAM-mängden (1GB) i vårt testexemplar, att telefonen helt enkelt får slut på arbetsminne då och då. Detta resulterar i seghet och att appar, som hemskärmen, måste ”kallstartas” vilket tar tid.

Därtill kan appar i värsta fall stänga av sig själv, bara slockna rakt framför ögonen på oss. Lyckligtvis händer det ganska sällan att appar helt sonika stängs ned, men att telefonen blir tillfälligt seg sker tillräckligt frekvent för att vara ett riktigt problem. På grund av detta kan vi inte vara nog tydliga med att vi rekommenderar den kommande, lite dyrare, 2GB-versionen före 1GB-versionen som vi har testat.

Ett annat problem, till synes en bugg, drabbar appen Spotify i kombination med Chromecast 2 och Chromecast Audio, där vi helt enkelt inte tillåts ”casta” från Moto G 2015 till någon av dessa tu enheter. Detta kan dock lika väl vara en bugg i Spotify-appen, inte nödvändigtvis ett specifikt problem i Moto G.

Batteritiden

Moto G 2015 har utrustats med ett batteri på 2470 mAh och den relativt strömsnåla processorplattformen Snapdragon 410. Detta, i kombination med en LCD-skärm på 5 tum, ger enheten en relativt god batteriprestanda.

Vid ett lätt till normalt användande klarar vi oss utan undantag hela arbetsdagen inklusive pendling på en laddning, men om vi använder telefonen lite hårdare (uppåt fyra timmars skärmtid) med en hel del webbsurf eller Best Fiends-spelande tvingas vi stödladda någon halvtimme innan arbetsdagens slut, för att vara säkra på att klara oss hela vägen hem.

Att klara ett helt dygn, eller den vakna delen av ett dygn, på en laddning är för all del möjligt för lätta/sporadiska smartphoneanvändare, men detta är inget vi lyckades med en enda gång under testperioden. Stödladdning är snarare norm än undantag, men är heller inget som stör oss mycket då vi i regel har tillgång till en laddare och ett eluttag.

För den som långa stunder befinner sig på platser där det inte går att ladda kan detta bli ett problem, inte minst som att Mot G 2015 saknar ett utbytbart batteri. För den som däremot i regel har tillgång till laddning behöver det inte vara ett problem alls.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

I batteritestet PCMark Work Life mäter vi upp en mycket bra batteritid om 464 minuter, vilket placerar Moto G på en fjärdeplats i vår lista. Laddtiden är däremot väldigt långsam – Moto G 2015 saknar stöd för snabbladdning – och det tar nästan på minuter tre timmar att ladda batteriet from tomt till fullt.

Noteras bör att det inte följde med någon laddare i vår kartong, varför vi använde en laddare vi hade liggande, med 5V=1A. Om man använder en laddare med mer kräm kan laddtiden säkerligen kapas en del, men oklart hur mycket. Vidare saknar stöd för trådlös laddning, vilket är tråkigt men inget som vi heller hade förväntat oss i den här prisklassen.

Spel, prestanda och grafer

Vi talar ofta om telefoner och deras akilleshälar. Flaggskeppen tenderar att ha en väldigt hög lägstanivå, det är vad man betalar ett premiumpris för, och akilleshälarna är således ofta små eller obefintliga. Detta är inte fallet med budgettelefoner som Moto G 2015, utan här finner vi en akilleshäl av väldigt betydande art: prestandan, främst grafiken.

Att Qualcomms Snapdragon 410 inte är en raket visste vi redan, men i våra syntetiska prestandatest hamnar Moto G 2015 absolut sist eller i den absoluta bottenkvartetten i test efter test, med flashminnets hastighet som det enda undantaget.

Vi vill dock tydligt poängtera att trots de rent sagt usla resultaten i de syntetiska testapparna så presterar Moto G 2015 bra, ofta mycket bra, vid ett normalt användande. Gränssnitt, appstart, appinstallationer och kameran är alla om inte blixtsnabba så åtminstone väl i nivå med våra förväntningar även för telefoner i en klart högre prisklass.

En kollega föreslog skämtsamt att Moto G 2015 kanske lider av dåliga tävlingsnerver: som en idrottsman som alltid presterar utmärkt – utom i tävlingssammanhang. En enligt oss ganska träffsäker analogi.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40

Slutsats

Åretsw version av Motorola Moto G är, förstås, den bästa hittills. Tekniken går ständigt framåt och det är således naturligt att telefonerna (i regel) blir aningen bättre för var år som går.

Moto G 2015, åtminstone 2GB/16GB-modellen, är dock mer än bara en putsning av fjolårets Moto G. Med ett betydligt större batteri, snabbare processor, mer RAM, en ypperlig kamera som till och med kan utmana flaggskeppstelefoner som kostar tre gånger mer, samt en tämligen hög vattenresistens är nya Moto G flera klasser bättre än fjolårsmodellen.

Vi ser förvisso även en och annan tillbakagång, som avsaknaden av stereohögtalare på fronten, och en del specifikationer som på pappret inte har blivit vare sig bättre eller sämre, som LCD-skärmen och pekskärmen.

Moto G 2015 levereras med Android 5.1.1 Lollipop installerad och ingen behöver nog tvivla på att Motorola inom en rimlig framtid kommer uppdatera telefonen till Android 6.0 Marshmallow. Motorolas uppdateringshistorik saknar med ett fåtal undantag och med undantag av Nexus-familjen motstycke.

Flytet i gränssnittet är föredömligt, trots en relativt klen grafikprocessor, och saker som appinstallationer, fotografering och webbsurf går som en dans. Särskilt kameran, både dess hastighet och kvalité, är Moto G 2015:s absoluta trumfkort. Akilleshälen är samtidigt prestandan, främst i benchmarks, som är rent sagt kass. Vi har spelat enklare spel, som Best Fiends, utan några problem, och vissa lite mer avancerade bilspel som Asphalt 8 går också att spela på en låg detaljnivå, men de allra tyngsta spelen är tyvärr inte spelbara om man vill ha en rimlig bildfrekvens och flyt utan frysningar.

Att vårt testexemplar begränsas av den låga RAM-mängden om 1GB råder det heller inga tvivel om. Vi råkade exempelvis regelbundet ut för att hemskärmen tvingades ”laddas om”, vilket tar 1-3 sekunder beroende på hur många ikoner och widgetar man har på hemskärmen, efter att vi återvände till hemskärmen från en aktiv webbsurfsession eller att ha plåtat med kameran en stund.

Skärmen är bra med god färgåtergivning och vida betraktningsvinklar, men är med 415 cd/m2 aningen för ljussvag. Trots en relativt låg maximal ljusstyrka är dock läsbarheten i fullt dagsljus skapligt god. Pekskärmen, som är snabb och precis, skyddas av Corning Gorilla Glass 3 och har fått en härlig oleofobisk behandling som gör den skönt halkig under fingertipparna och effektivt håller det värsta smutset och kladdet borta.

Kameran är som vi nämner några stycken högre upp kort sagt fantastisk. Aldrig förr har en budgettelefon från en av de etablerade globala tillverkarna haft en så här bra kamera. Motorola, som genom åren tyvärr har varit kända för att ha rätt dåliga kameror, gör här en helomvändning och visar konkurrenterna var skåpet skall stå. Endast de absolut bästa kameratelefonerna, ur flaggskeppssegmentet, är kapabla att slå den här lille krabaten.

Batteritiden är lite blandad komplott. I våra testkörningar uppvisar Moto G 2015 en kalasfin batteritid, medan den i ett mer verkliga världen-betonat användande på en plats med svag LTE-mottagning (som tvingar radiochippet att arbeta hårt) dräneras batteriet aningen snabbare än genomsnittstelefonen. I hemmiljö med god mottagning är batteritiden klart bättre.

Stödet för svenska mobilnät är i princip komplett, inklusive de inte helt självklara lågfrekvensbanden för LTE/4G, och mottagingen har varit helt enligt förväntning under vår testfas. Dessvärre saknas stöd för ac-protokollet samt 5GHz-bandet via Wi-Fi, och NFC lyser därtill med sin frånvaro vilket är tråkigt i tider då betalning med mobilen väntar runt hörnet eller redan har rullats ut på vissa marknader.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-BRA-BUDGETVALDå vi summerar Motorola Moto G 2015 som helhet råder det inga som helst tvivel om att vi rekommenderar telefonen. Såvida man inte ger sig på äventyret med att gråimportera en så kallad ”kinatelefon” så hittar man i princip inget mer prisvärt än Moto G 2015 i Sverige; allra minst om man värderar kamerans prestanda och kvalité högt.

Vi råder dock er alla att motstå frestelsen att slå till på den billigare varianten med 1GB RAM och 8GB lagring som redan finns på butikshyllorna med ett pris från cirka 1890 kronor och istället invänta den lite dyrare versionen med 2GB RAM och 16GB lagring med en prislapp på 2390 kronor som enligt Motorola inom kort skall lanseras i Sverige.

Något exakt datum finns tyvärr inte, men räkna med andra halvan av november. Vi inser att det blir en lång väntan för den som står i startgroparna och behöver en telefon omedelbart, men det är med all sannolikhet värt det. Årets julklappstelefon i budgetsegmentet? Inte helt osannolikt.

Motorola Moto G 2015

1890/2390 kronor
Motorola Moto G 2015
7

Gränssnitt

8/10

  Byggkvalitet

  7/10

   Bildskärm

   6/10

    Kamera

    8/10

     Prestanda

     6/10

      Batteritid

      7/10

       Styrkor

       • Mycket bra kamera
       • Bra gränssnitt/mjukvara
       • Rapp vid normalt användande
       • Gedigen konstruktion
       • Prisvärd

       Svagheter

       • Svag grafik-/benchmarkprestanda
       • För lite RAM (1GB-versionen)
       • Saknar NFC/Wi-Fi 802.11ac/5GHz
       • 2GB-versionen går ännu ej att köpa i Sverige

       Aktuellt

       Hur ofta använder du den främre kameran i din mobil?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy S9
       Sony Xperia XZ2 Compact
       Sony Xperia XZ2
       Samsung Galaxy S9 Plus
       Google Pixel 2
       Google Pixel 2 XL
       8.9

       Test av OnePlus 6

       8.8

       Test av Sony Xperia XZ2

       8.5

       Test av Nokia 7 Plus

       8.8

       Test av OnePlus 5T

       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
       2. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
       3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
       4. Skyddsglaset Corning Gorilla Glass 6 tål upprepade fall bättre
       5. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
       6. Rapport: EU ger Google rekordhöga 44,3 miljarder kronor i böter, anses ha brutit mot antitrustregler

       Mest läst

       1. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
       2. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
       3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
       4. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
       5. Rykte: Samsung Galaxy S10 släpps i tre storlekar, har fingeravtrycksläsare i skärmen
       6. De här Huawei-telefonerna kommer få GPU Turbo-uppdateringen

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Hur ofta använder du främre kameran i din smartphone?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar