Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar OnePlus 3

Postat:
05:04 - 2016-07-09
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Nystartade kinesiska tillverkaren OnePlus presenterade sin allra första telefon våren 2014. Den så kallade OnePlus One bjöd på liknande hårdvara som konkurrerande flaggskepp, men för runt halva priset. Andra kinesiska tillverkare som Xiaomi, Oppo och Meizu hade redan tidigare erbjudit mycket hårdvara för pengarna, men skillnaden med OnePlus var att de satsade internationellt redan från början.

Allt har dock inte varit en dans på rosor för OnePlus. Deras inbjudningssystem, numera slopat, var exempelvis inte så populärt och OnePlus hade flera smått kontroversiella reklamkampanjer. Men i och med tredje telefonen verkar OnePlus ha vuxit upp.

De gör inga kaxiga påståenden om att enheten är så bra att den dräper nästa års flaggskepp, likt deras marknadsföring för fjolårets modell, utan de verkar istället ha lyssnat på kritiken från förra året och låter i år telefonen tala för sig själv. Nya toppmodellen erbjuder även NFC vilket till vårt stora förtret saknades i föregångaren.

Grundhårdvaran består av Snapdragon 820, 6 GB RAM, 64 GB lagring, en 16 MP-kamera, ett 3000 mAh-batteri, samt en 5,5-tumsskärm med 1080p-upplösning. Svenska priset ligger på cirka 3700 kronor.

OnePlus 3 verkar pricka in det mest på pappret – häng med när vi tar reda på hur bra telefonen är i praktiken. Testet har genomförts med version 3.2 av Oxygen OS.

Specifikationer OnePlus 3
ReleasedatumSommaren 2016
Processor2,1GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 820 64-bit
GrafikkretsAdreno 530
RAM-minne6GB
Inbyggt minne64GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 401PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 83,39 cm² / ~73,1% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera8MP
Vikt158g
Höjd, bredd, djup152,7 x 74,7 x 7,4mm
Batteri3000mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare, barometer
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Dubbla nano-SIM-platser.
Mer infoMer info om OnePlus 3 på Androidenheter.se

Kartongen

OnePlus_3_01

Telefonen kommer i en till större delen vit förpackning som ger ett relativt påkostat intryck. Det första som möter oss när vi lyfter på locket är som sig bör själva telefonen som vilar i ett formgjutet plastfack, och undertill detta finner vi en Dash-laddare med tillhörande USB typ C Dash-kabel (100 cm lång). Det medföljer även dokumentation om exempelvis telefonens SAR-värde som är 1,6 W/kg och en kortfattad snabbstartsguide.

Tillbehör

OnePlus erbjuder en uppsjö av tillbehör och precis som vid tidigare lanseringar finns bland annat skal i både bambu och rosenträ att tillgå som kostar från 249 kr styck. I bildserien ovan syns bambuvarianten som vi kan konstatera både är relativt tunn och samtidigt erbjuder god passform. Tjockleken innebär dock att kameralinsen inte skyddas utan sitter i princip lika exponerad som om inget fodral använts.

Vi har även testat OnePlus billaddare (299 kr) som precis som den medföljande laddaren har stöd för OnePlus snabbladdning. Laddaren är till större delen av hårdplast med undantag för en ring av metall som omringar USB-anslutningen. I fronten av kontakten sitter en väldigt lättrepad transparent plastpanel och en cirkulär lysdiod som tänds när tändningen aktiveras.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

OnePlus_3_10

OnePlus 3 har till skillnad mot föregångarna en ren metallkonstruktion. Materialet är lent och enheten ligger bra i handen, även om konstruktionen är lite hal. Vi har särskilt tänkt på att vi gärna fått lite bättre grepp när vi hållit enheten i porträttläge och skrivit med båda tummarna.

Bakstycket för tankarna till någon av HTC:s senare mobiler. Kameran är centrerad på baksidan och antennlinjer löper horisontellt högst upp och längst ned. På högerkanten sitter strömknappen samt luckan som rymmer dubbla SIM-kortplatser. Volymknappen håller till på vänstersidan tillsammans med ett fysiskt ljudreglage.

I första läget är allt ljud på, i andra tillåts endast prioriterade aviseringar, medan tredje läget tystar allt ljud. Det är en trevlig hårdvarufiness som vi använt flitigt. Fördelen är såklart att du kan sätta på ljudlöst läge utan att behöva använda gränssnittet – så om du går in i en biosalong eller på ett möte är det enkelt att slå av och på aviseringsljuden.

Under skärmen sitter tre kapacitiva tangenter: tillbaka, hem och multikörning. Den ovala hemtangenten fungerar även som fingeravtrycksläsare, vilken är både snabb och pricksäker. Användare som föredrar virtuella knappar i gränssnittet kan få sitt lystmäte stillat, då dessa kan aktiveras genom ett alternativ. De som vill kan använda virtuella knappar men samtidigt låta hemknappen förbli just en hemknapp, och inte bara en fingeravtrycksläsare.

På undersidan sitter i tur och ordning en högtalare, en USB Typ-C-port, samt 3,5mm-jacket. Ovansidan är helt slät. Summa summarum: OnePlus 3 är en mycket välkonstruerad smartphone. Allt känns kanske inte fullt lika robust och påkostat som i HTC 10, men nästan. Det är ett bra bygge.

En av få missar i konstruktionen är placeringen av högtalaren. Nedåtriktade högtalare behöver inte nödvändigtvis innebära ett problem, men när OnePlus 3 används i landskapsläge (exempelvis vid videotittande) är det mycket lätt att råka täppa för högtalaren, varefter ljudet nästan försvinner helt.

På fronten, nedan skärmen, finner vi centralt placerad telefonens fingeravtrycksläsare. I jämförelse med fjolårets modell är den nya läsaren noterbart snabbare och aningen större på höjden. Utformningen av läsaren gör den mer bekväm för fingertopparna, och det ger därtill en lite större avläsningsyta vilket tycks ha minimerat antalet felinläsningar. Olyckligtvis är det lika omständligt som förut att programmera ett nytt fingeravtryck – runt 20 inläsningar krävs, vilket är mer än tre gånger fler än i exempelvis Nexus 5X och 6P.

Storleksjämförelse

One_plus_3_size_comparison

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Huawei Nexus 6P5.777.8159.37.31783450
iPhone 6s plus5.577.9158.27.31922915
Sony Xperia Z5 Premium5.575.8154.47.81803430
OnePlus 25.574.9151.89.91753300
OnePlus 35.574.7152.77.41583000
Samsung Galaxy S7 Edge5.572.6150.97.71573600
LG G55.373.9149.47.71592800
Sony Xperia Z55.272.0146.07.21542900
HTC 105.271.9145.991913000
Samsung Galaxy S75.169.6142.47.91523000
Sony Xperia X5.0691437.91532620
I jämförelse med föregångaren mäter OnePlus 3 0,2mm mindre på bredden samt 2,5mm mindre på djupet och väger 17 gram mindre. Samtidigt har batteriet krympt från 3300 mAh till 3000 mAh och höjden ökat med 0,9mm. I 5,5-tumsklassen leder fortfarande Galaxy S7 Edge med endast marginellt högre vikt (1 gram) samt djup (0,3mm) än OnePlus 3 medan den är både mindre på bredden och höjden samtidigt som batteriet har större kapacitet (3 600 mAh).

Skärmen

OnePlus_3_24

OnePlus 3 har utrustats med en 5,5 tum stor AMOLED-panel med 1920 x 1080 pixlar (401 PPI). Företaget kallar skärmen för ”Optic AMOLED” men i grund och botten är det en senare generations Super AMOLED från Samsung, vilken OnePlus kalibrerat i hård- och mjukvara. Det innebär subpixelmönstret PenTile RGBG.

Skärmen är en av få punkter där OnePlus 3 inte riktigt kan mäta sig med de dyrare flaggskeppen. Det är för all del en bra panel med fullgod svärta, färgåtergivning och betraktningsvinklar, men mot dagens bästa AMOLED-paneler räcker vare sig betraktningsvinklar, färgåtergivning eller upplösning till. När vi skruvar upp ljusstyrkan maximalt och vinklar skärmen för att minimera reflexer kan vi med riktigt skaplig tydlighet se skärmens innehåll även under soliga sommardagar.

OnePlus_3_30

Ovan syns OnePlus 3 till vänster och Huawei Nexus 6P till höger.

Svagheterna blir egentligen först uppenbara när vi jämför sida med sida med bättre och mer högupplösta skärmar, då vi märker av en viss skillnad i framförallt skärpa men även i färgåtergivning. För en mer realistisk färgåtergivning rekommenderar vi att sRGB-läget, som ligger under telefonens utvecklingsinställningar (Oxygen OS 3.2+), aktiveras.

I mjukvaran finns två skärmrelaterade inställningar som vi har haft användning av. Det går dels att ställa in färgtemperaturen, från varmt till kallt, och OnePlus har även implementerat ett eget nattläge (blåljusfilter), som gör skärmen mer behaglig att titta på i mörker.

Pekskärmen har under vår testperiod varit mycket bra och vi har inte mer än undantagsvis råkat ut för att ett pek eller svep inte har registrerats. Vi var lite oroliga för pekskärmens prestanda, efter att ha läst i ett franskt test av OnePlus 3 att pekskärmen har en latens på hela 95 ms – tre gånger högre än många konkurrenter, men vi kan dessbättre konstatera att för oss har detta inte varit ett problem överhuvudtaget.

Ljud- och samtalskvalitet samt stödet för dubbla SIM-kort

OnePlus_3_29

Under vårt test med OnePlus 3 har vi inte haft några problem med mottagningen eller noterat märkbart sämre signal än vad vår referensenhet, Huawei Nexus 6P, rapporterat på samma plats och bakom samma operatörer. Däremot fungerade inte datauppkopplingen för vare sig Tele2 eller Comviq med telefonens standardkonfiguration, något som löste sig när vi växlade till en annan av de fyra medföljande APN-konfigurationerna.

OnePlus har inte utrustat telefonen med en exklusiv hörlursförstärkare eller DAC, utan använder sig av Qualcomms Snapdragon 820 standardkonfiguration. I jämförelse med Snapdragon 810-bestyckade Huawei Nexus 6P finner vi dock att OnePlus 3 spelar lite kraftfullare och med lite större dynamik. Skillnaden är inte särskilt stor, men påtaglig nog för att snabbt uppfattas vid en testlyssning. För den som gärna använder mer tungdrivna hörlurar är förmodligen LG:s V10 eller LG G5+Hi-Fi Plus fortfarande ett av de bättre alternativen på marknaden.

I foten av telefonen, på undersidan, sitter en ensam högtalare placerad till vänster om USB-porten. Ljudnivån imponerar inte och inte heller kvalitén på ljudet är särskilt imponerande. Vi missar förvisso inga samtal till följd av att vi inte hör ringsignalen och högtalaren fungerar för att exempelvis lyssna på ljudböcker eller podcasts i ett tyst rum. För spel och film är placeringen däremot allt annat än optimal eftersom det är mycket enkelt att täcka för högtalaren av misstag när man hanterar enheten, i vilket fall frontmonterade stereohögtalare är att föredra.

OnePlus_3_dubbla_SIM

Stödet för dubbla nano-SIM-kort gör det praktiskt att kombinera exempelvis ett privat nummer med ett jobbnummer, eller varför inte med ett kontantkort vid utlandssemestern för att undvika höga roamingavgifter.

OnePlus 3 erbjuder aktivt dual SIM-stöd vilket innebär att bägge SIM-kort kan vara aktiva samtidigt och ta emot samtal samt SMS. Det går även att använda LTE-uppkoppling med bägge kort, men endast ett kort kan vara uppkopplat mot mobilnätet åt gången. När vi testar att ringa upp vårt sekundära SIM-kort samtidigt som vi har ett samtal igång på det primära kortet tjuter det dock inte upptaget, utan vi kommer till röstbrevlådan. Det går med andra ord inte att ta emot ett samtal på det sekundära SIM-kortet medan ett samtal pågår.

I inställningarna kan vi välja dels vilket SIM-kort som skall vara primärt för antingen mobildata, samtal eller SMS. För SMS och samtal går det även att ställa in så att vi får välja vilket SIM-kort vi önskar använda vid utgående samtal eller SMS.

Det finns en nackdel vid användning av dubbla SIM-kort och det är att strömförbrukningen ökar något. Exakt hur mycket är svårt att mäta och beror till stor del på användningsmönster, men om vi tvingas gissa handlar det förmodligen om 10-15% högre bakgrundsförbrukning än vid användning av ett SIM-kort.

Mjukvaran

oneplus_3_oxygen_os_1

Mjukvaran består av OnePlus egna gränssnitt Oxygen OS 3.2 (i skrivande stund) som baseras på Android 6.0.1 Marshmallow med juni månads säkerhetspatch från Google installerad. De som använt Marshmallow på en Nexus-enhet kan se fram emot en likartad användarupplevelse.

Oxygen OS är ovanligt troget Googles vision. Vi gjorde tidigare en liknelse mellan vaniljglass och någon ovanligt söt och märklig Ben & Jerrys-glass. Det kan vara kul att prova på den där spexiga Ben & Jerrys (EMUI, MIUI, Flyme OS) men vaniljglassen (Googles Android) håller i längden, även om den kanske är lite tråkig.

oneplus_3_oxygen_os_2

OnePlus tillskott består främst av nya inställningar. Ett av dem är ett mörkt tema, som gör bakgrunden för utvalda delar av systemet kolsvart. Det innebär att batteritiden kan få en viss skjuts, då AMOLED-skärmar drar mindre ström när mörkt innehåll visas. Användare kan även ändra accentfärgen på exempelvis ikonerna bland inställningarna och andra systemobjekt.

Skärmen kan tändas när du får nya aviseringar, så du kan slänga ett öga på den. Mjukvaran stödjer även att du viftar med handen ovanför skärmen för att visa låsskärmen och dess eventuella aviseringar.

Ett särskilt nattläge gör att skärmen får en varm och röd framtoning. Det kommer väl till pass vid sängläsning, men det är inte så kompetent som vi hade önskat. Ljusstyrkan hade gärna fått bli lägre och skärmens innehåll ännu varmare.

oneplus_3_oxygen_os_3_settings

Som tidigare nämnts går det att välja mellan att använda kapacitiva knappar under skärmen eller virtuella knappar i gränssnittet. Båda typerna kan dessutom anpassas på olika vis. Du kan exempelvis ställa in dubbeltryck-kommandon för alla de kapacitiva tangenterna samt byta plats på tillbaka- och multikörningsknapparna.

Mjukvaran är trevligt nog befriad från bloatware. Vi brukar vanligtvis behöva inaktivera, radera och dölja en rad appar för att få en ren applikationslåda, men inte i OnePlus 3. Se och lär, övriga tillverkare.

Vi är avslutningsvis mycket nöjda med mjukvaran som är ren och snabb, med vissa egna tillskott – ungefär som Motorolas approach till anpassade gränssnitt.

Kameran

oneplus-3-test-14

OnePlus är utrustad med dels en 16 MP-kamera (f/2.0) med fastdetekterande autofokus samt optisk bildstabilisering (OIS) och har stöd för inspelning av UHD/4K-video med upp till 30 bilder per sekund, och dels en frontkamera med en upplösning på 8MP (f/2.0).

TelefonPixelstorlekSensorUpplösningBländareBrännviddISOAF
Huawei Nexus 6P1.55μmIMX37712MPf2.027mm3762Laser
HTC 101.55µmIMX37712MPf1.826mm3200PDAF+laser
Galaxy S7-serien1.4µmExmorRS12MPf1.726mm800PDAF
Huawei P9/P9 Plus1.25µmIMX28612MPf2.227mm3200-
Apple iPhone 6s1.22μmExmorRS12MPf2.229mm2500PDAF
Sony Xperia X/X Performance1.12μmExmorRS23MPf2.024mm3200PDAF
OnePlus 31.12μmIMX29816MPf2.025mm3200PDAF
LG G51.12μmIMX23416MPf1.828mm800Laser

Kamerasensorn är hämtad från Sonys populära Exmor RS-serie och har modellbeteckningen IMX298. Enligt specifikationsbladet för sensorn mäter den 1/2.8″ vilket innebär att varje enstaka pixel mäter 1,12 mikrometer. Det betyder att sensorn har betydligt mindre pixlar än exempelvis Nexus 6P och HTC 10 vilka bägge erbjuder sensorer med en pixelstorlek på 1,55 mikrometer. En fördel med större pixlar är större dynamiskt omfång och större ljusinsläpp i förhållande till mindre pixlar – kort sagt betydligt bättre mörkerprestanda.

Till skillnad från exempelvis Huawei Nexus 6P erbjuder OnePlus 3 både optisk bildstabilisering (OIS) och fastdetekterande autofokus (PDAF). Trots att N6P saknar OIS erfar vi att det är enklare att ta skarpa bilder med den telefonen framför OnePlus 3, vilket sannolikt har att göra med de större pixlarna.

Vidare finner vi att autofokusen också är något vassare på Nexus 6P trots att den endast förlitar sig på kontrastdetekterande autofokus i kombination med en laserfokus vars räckvidd är tämligen begränsad. Det kan dock vara värt att ha i åtanke att det i OnePlus 3 fall handlar om en purfärsk kamerasensor som blev tillgänglig under slutet av 2015 och att det historiskt sett kan ta ett tag att köra in en ny kamerasensor. Det är inte osannolikt att kameran blir bättre med tiden, precis som i fallet med HTC 10. Det är dock inget vi kan lägga någon vikt vid i den här recensionen.

Kameran startar i regel inom en sekund från kallstart med telefonen i standbyläge från dess att vi dubbeltryckt på låsknappen. Autofokusen är desto långsammare och kan ta upp till 3 sekunder på sig innan motivet är i fokus, men under goda ljusförhållanden sker det allt som oftast inom en sekund.

Mjukvaran är lättarbetad och de flesta inställningar är lättåtkomliga. I autoläget finns möjlighet att inaktivera eller aktivera HDR-läget samt ljusdioden som sitter intill kameran på bakstycket. I det manuella läget kan vi smidigt justera ISO-värde (100-3200), fokus, vitbalans samt slutartid (1/8000 s – 30 s) genom att rotera på ett virtuellt hjul. Det går även att aktivera RAW-foto från det manuella läget genom att besöka inställningsmenyn.

OnePlus erbjuder också ett läge för panoramafoto och intervallfoto. För video finns det även möjlighet att filma slowmotion vilket begränsar upplösningen till 720p med en hastighet på upp till 120 bilder per sekund.

Kameraexempel

OnePlus 3 auto (HDRA) – Nexus 6P auto (HDRA) – Sony Xperia X Performance auto (i+)


OnePlus har i 3 tagit ett klart steg framåt jämfört med den rätt bleka bekantskapen i föregångaren 2. Då vi jämför OnePlus 3 med den erkänt kompetenta kameran i Nexus 6P kan vi se att 3 gör ett mycket bra jobb.

Färgåtergivningen var ett stort problem med fjolårets OnePlus 2, med urvattnade färger och ibland märkliga nyanser, men i 3 ser vi att OnePlus har lyckats mycket bättre. Även om bilderna inte riktigt är lika naturtrogna och har samma goda djup som i Nexus 6P så är resultatet tämligen bra.

Med OnePlus 3 kommer man från samma plats närmare objektet än vad man gör med Nexus 6P som har ett större insläpp mer vidare vinklar. På grund av detta ser vi i vissa bilder en fördel för OnePlus 3 vad gäller detaljrikedom och skärpa, exempelvis i det allra första bildparet. Vi ser i samma bildpar även exempel på Nexusens bättre färgåtergivning som bättre matchar det våra ögon såg på platsen.

OnePlus 3 lider av en lätt akvarelleffekt för finare detaljer, som exempelvis gräset, grusgången samt lövverket i den högra halvan av bildpar fyra, med dammen och gångstigen. En aning för hård brusreducering skapar en lätt utsmetad akvarelleffekt, som dessvärre tycks bli kraftigare ju längre ort från bildens mittpunkt man kommer. Linsproblem? Även om Nexus 6P här är den bättre av de tu så är vi dock ganska petiga då vi klagar på OnePlus 3 som ingalunda presterar dåligt.

Motljus och svåra kontrastförhållanden är något många telefonkameror har svårt att hantera, allra främst i autoläget. OnePlus 3 hanterar detta tämligen väl och vi ser endast små tendenser till överexponering. Exempel på detta finner vi i bildpar tio, på herrgårdsbyggnaden, där de ljusare partierna i den molniga himlen försvinner i en helvit gegga. Nexus 6P hanterar detta bättre, och bjuder därmed på mer detalj/bildinformation i bildpartier där OnePlus 3 överexponerar. Vi ser på samma bild en lätt gulbeige nyans på byggnadens vita putsfasad i bilder tagna med OnePlus 3 – något som inte överensstämmer med verkligheten.

Mörkerprestandan är sannolikt OnePlus 3:s svagaste kort. Bilderna blir även i måttligt dunkel nästan helsvarta och mängder av detaljer och bildinformation blir i princip omöjliga att se. Pluspoäng dock för att brusnivån är ganska låg och färgåtergivningen är skapligt korrekt, i de fallen man kan se några färger alls det vill säga. Man kan i vissa bilder, som i bilden i det sista bildparet i galleriet ovan, lyfta fram en hel del mer bilddetalj om man öppnar bilden i ett bildbehandlingsprogram och justerar ljusstyrkan manuellt. Detta fungerar dock bara i vissa bilder, där de mörka partierna inte är fullt ut helsvarta.

Allt som allt är stillbildskameran i OnePlus 3 ett rejält fall framåt jämfört med fjolårets OnePlus-flaggskepp, och så länge ljusförhållandena är bra presterar OnePlus 3 bra, om än inte riktigt lika bra, även då den ställs mot toppkameror som Nexus 6P. Några minuspoäng utdelas för en lite för hård syntetisk brusreducering som resulterar i en lätt akvarelleffekt och för en viss linsoskärpa längs med bildens högra och vänstra kortsida.

Slutbetyg väl godkänt, så länge det är gott om ljus.

HDR (High Dynamic Range)

I jämförelse med Huaweis Nexus 6P har vi svårare att få skarpa bilder med HDR-läget aktiverat. Vi får i regel ta fler bilder med OnePlus 3 och anstränga oss för att hålla kameran så still som möjligt för att få fram ett bra resultat.

HDR ökar av förklarliga skäl risken för oskarpa bilder även med Nexus 6P, men då Nexus 6P tycks behandla bilderna (HDR sammanfogar tre eller fler bilder tagna i rask takt för att maximera kontrasten i slutresultatet) i klart högre tempo är problemet inte lika uttalat. Vid fotografering av statiska motiv är det i regel inte ett stort problem med OnePlus 3, men att försöka ta en bild, med HDR aktivt, på ett rörligt objekt har under vår testkörning varit princip omöjligt, något som inte alltid är fallet med Nexus 6P.

Hur bilderna blir med respektive enhet utan samt med HDR aktiverat syns ovan. Vad som är bäst är i mångt och mycket en smakfråga. Om ljusare bilder med större dynamiskt omfång efterfrågas kan HDR-läget som är aktivt i standardutförandet med fördel aktiveras. Eftersträvas däremot så skarpa bilder som möjligt är det förmodligen bättre att gå över till vad OnePlus valt att kalla ”HQ”-läget (tidigare kallat ”HD”).

Främre kameran

OnePlus 3 UHD

Nexus 6 UHD

Vid videoinspelning fungerar OnePlus 3 hybridlösning som kombinerar optisk stabilisering med elektronisk lite bättre än Nexus 6P som endast förlitar sig på elektroniskt dito. Bilden är mjukare och mindre ryckig vid kraftigare rörelser för OnePlus 3 räkning. Färgerna är däremot något överdrivna för OnePlus 3 och exponeringen är bättre för Nexus 6P. Vad gäller detaljnivån är det relativt jämnt mellan de tu telefonerna.

Batteritid och laddning

OnePlus_3_40

Till skillnad från tidigare OnePlus-telefoner är OnePlus 3 utrustad med en snabbladdningsstandard som fått namnet ”Dash”. Standarden är egentligen inte ny även om OnePlus vill ge sken av det utan är hämtad från systertillverkaren OPPO:s VOOC-standard, vilket också innebär att VOOC-kompatibla USB-kablar samt laddare fungerar för snabbladdning tillsammans med OnePlus 3. Används inte en VOOC- eller Dash-kompatibel kabel vid laddning fungerar inte snabbladdningen även om strömadaptern skulle ha stöd för det.

oneplus_3_batteriladdning

OnePlus 3 snabbladdning tar batteriet från 0 till 50 % på 24 minuter.

Enligt OnePlus 3 är det möjligt att nå en batterinivå på 63 % efter 30 minuters snabbladdning. Vi valde att testa detta på egen hand med en telefon som dessutom var uppkopplad med dubbla SIM-kort, Bluetooth + Android Wear-klocka och Wi-Fi i bakgrunden. Under dessa förutsättningar nådde vi efter 31 minuters laddning en batterinivå på 63 %. En minut mer än vad OnePlus specificerat, vilket får betraktas som mer än godkänt. Från 0 till 100 % dröjde det totalt 72 minuter vilket också får klassas som mycket bra – bara en minut långsammare än den snabbast laddande telefonen vi har testat, Motorola Moto X Style, som även den har ett 3000 mAh-batteri.

Telefonen förblir dessutom förvånansvärt sval i samband med snabbladdning och blir inte alls lika varm som exempelvis Galaxy S6/Galaxy S7 vid snabbladdning, vilka bägge kan bli stekheta. OnePlus 3 laddar alltså inte bara snabbt, utan gör det också utan att bli särskilt varm.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

Med vårt användningsmönster har vi aldrig kommit under fyra timmars skärmtid på en laddning och i regel har vi fått ut 5-6 timmars skärmtid med 15-20 % batteri kvar. I vårt batteritest där faktisk användning simuleras når OnePlus 3 åtta timmar och 48 minuter (528 minuter). Det är ett bättre resultat än modeller som Galaxy S7 och Motorola Moto X Force, men något sämre än Huawei P9/P9 Plus och Galaxy S7 Edge.

Som nämnts i tidigare tester i år är den här generationens topphårdvara mer energieffektiv. Telefoner tycks få ut mer av milliamperetimmarna än fjolårets motsvarigheter. Det fasta batteriet i OnePlus 3 har en batterikapacitet på 3000 mAh och det håller igång enheten överraskande länge.

Prestanda och spel

OnePlus_3_GameSirG3s_emulator_nintendo_64

I såväl syntetiska test som praktiska sådana, där vi exempelvis mäter tiden det tar att ladda in en webbsida eller hur fort ett spel startar, så presterar OnePlus 3 mycket bra. Faktum är att OnePlus 3 överlag tillhör en av de snabbaste, om inte den snabbaste, telefon vi testat till dags dato.

Enheten är som vi konstaterat ovan bestyckad med Qualcomms Snapdragon 820-plattform som består av fyra stycken Kryo 200-kärnor där det ena paret tickar på med en klockfrekvens på 2,15 GHz medan det andra paret har en klockfrekvens på 1,6 GHz. I jämförelse använder både Samsung och Huawei åtta kärnor i sina respektive plattformar Exynos 8890 (4x Exynos M1 2,3 GHz + 4xA53 @ 1,58 GHz), samt Kirin 950+955 (4x Cortex A72 @ 2,3 GHz).

OnePlus_3_41

OnePlus 3 är en av de svalaste telefoner vi testat.

En nackdel med högpresterande systemplattformar är i regel värmeutvecklingen. Detta säger sig Qualcomm ha arbetat på med Snapdragon 820, som bygger på samma tillverkningsprocess som Samsungs Exynos 8890-plattform (14 nm, FinFET LPP), vilket uppges reducera strömförbrukningen med upp till 30 % i jämförelse med Snapdragon 810.

Hur en telefon är konstruerad och med vilka material inverkar också på värmeutvecklingen. OnePlus 3 har ett hölje av till större delen metall vilket har goda värmeavledande egenskaper, men hur varm blir telefonen i praktiken?

Efter 15 minuter med ”AnTuTu stresstest” och med Wi-Fi samt blåtand aktiverat och skärmen inställd på maximal ljusstyrka mätte vi, med en rumstempratur på cirka 24C, upp en temperatur på maximalt 40,2C på bakstycket.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3 6GB
5741MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
LG V10
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Nvidia Shield TV 3GB
2804MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Huawei Honor 7
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei P8
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Samsung Galaxy S6
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
HTC One M8
1827MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Moto G 3
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Telefonen är utrustad med 6 GB DDR4 RAM varav ca 5,7 GB är tillgängligt för användaren. I praktiken används inte mer än 3GB oavsett hur många appar och spel vi öppnar. Enligt OnePlus är detta en medveten begränsning för att konservera ström. Av de 64GB lagringsutrymme som följer med telefonen är 52GB tillgängligt.

I AnTuTu Benchmark är minnesprestandan god och i linje med vad vi förväntar oss av DDR4 tillsammans med Snapdragon 820. Endast HTC 10 lyckas prestera ett bättre resultat.

Det inbyggda flashminnet är väldigt snabbt vid läsning och slår till och med rekordinnehavaren Samsung på den punkten, trots att hela filsystemet är krypterat, vilket är standard i Android 6.0 Marshmallow. I Androbench mäter vi upp 135MB/s vid slumpmässig läsning och 18 MB/s vid slumpmässig skrivning. Slumpmässig skrivning är alltså inte fullt lika imponerande som läsningen och där behåller Samsung prestandakronan.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy Note 7 E8890 4x2,3GHz
6485p
Galaxy S7+S7 Edge E8890 4x2,3GHz
6483p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955 4x2,5GHz
6305p
Huawei Mate 8 K950 4x2.3GHz
6094p
OnePlus 3 S820 2x2,15GHzx2
5546p
HTC 10 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
5204p
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
LG G5 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
4912p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
Nvidia Shield TV X1 4x1.9GHz
4512p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia X S650 2x1,8GHz
3891p
Huawei P9 Lite K650
3868p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
LG V10 S808 2x1.8GHz
3442p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

OnePlus 3 är den snabbaste Snapdragon 820-bestyckade enheten vi testat. Vi slår två rekord ovan, dels i AnTuTu Benchmark och dels i Vellamo Metal. I övrigt placerar sig enheten i toppskiktet.

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

Nvidia Shield TV
30FPS
OnePlus 3 S820 1080p
20FPS
HTC 10 S820 WQHD
20FPS
LG G5 S820 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 E8890 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge E8890 WQHD
17FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Sony Xperia X S650 1080p
9FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite K650 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus K955 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

En positiv bieffekt med lite lägre upplösning är att grafikprestandan får en skjuts framåt i jämförelse med de högupplösta enheterna. I samtliga delmoment ovan, förutom deltest #2 i 3DMark, slår OnePlus 3 tillsammans med Qualcomms Adreno 530-GPU rekord efter rekord. För den som vill spela avancerade 3D-spel är det svårt att hitta en bättre lämpad telefon än OnePlus 3.

Buggar och problem

En återkommande bugg vi stött på i Oxygen OS 3.2 är att virtuella tillbakaknappen ibland, men inte ofta, inte svarat på första trycket. Vi har då behövt trycka två eller tre gånger för att komma tillbaka ett steg i gränssnittet. Inledningsvis trodde vi att vi helt enkelt missade knappen, men sedan råkade vi se att andra stött på samma problem.

Den automatiska ljusstyrkan för skärmen har även fått fnatt emellanåt. Skärmen har plötsligt blivit alldeles för ljus utan att yttre omständigheterna förändrats. Vi har då tillfälligt behövt stänga av automatiska ljusstyrkan. Förhoppningsvis kommer problem åtgärdas i en framtida firmware-uppdatering.

Vi erfar också problem med fördröjningar innan notifikationer från exempelvis Hangouts eller Gmail kommer fram. OnePlus har till viss grad avhjälpt problemet i Oxygen OS 3.2, men inte fullt ut.

Med fingeravtrycksläsaren aktiverad kan telefonen bli väldigt varm om den förvaras i fickan. Det beror förmodligen på att läsaren triggas till följd av en för hög känslighet och kan sannolikt åtgärdas genom en framtida uppdatering.

[OnePlus 3 buggar, problem och barnsjukdomar | Swedroid Forum]

Slutsats

oneplus-3-test-7

Efter vår tid med OnePlus 3 kan vi konstatera att det är en av de allra bästa telefonerna i prisklassen. Vi har svårt att komma på en smartphone som erbjuder mer hårdvara för 3700 kronor. Konkurrenter i Sverige som LG G5, HTC 10 och Galaxy S7-duon, är mellan ~1800kr och ~3800 kronor dyrare.

Närmast prismässigt ligger Huawei P9 men även den kostar runt 700 kronor mer. Även om kunder får göra vissa kompromisser är det kanske inte värt för alla att i vissa fall betala dubbla priset för att få det allra bästa.

OnePlus 3 är välbyggd med aluminiumchassi och god ergonomi, även om konstruktionen är i halaste laget. Mjukvaran är ren och lättanvänd och det är en riktigt rapp telefon, som sig bör med 6GB RAM och Snapdragon 820. Batteriet med sina 3000mAh får enheten att hålla igång längre än väntat och vi har i regel fått ut 5-6 timmars skärmtid.

Skärmen kan inte mäta sig med mer högupplösta konkurrenter. Full HD-upplösning räcker skapligt för 5,5” men kanske är det Super AMOLED och PenTile-matrisen som gör att skärpan ibland blir lite lidande, även om det inte är något vi stört oss på vid vardaglig användning.

Skillnaden märks främst när skärmen hålls intill exempelvis Samsung Galaxy S7 eller Huawei Nexus 6P.1.SWEDROID-REKOMMENDERAR-PRISVÄRD

Kameran presterar bra – i alla fall under goda ljusförhållanden. Den är dessvärre sämre i dunkla miljöer. Under ljusfattiga omständigheter ökar avståndet till bättre kameror som de i Nexus 6P och Samsung Galaxy S7.

Om du är ute efter en ny smartphone och inte behöver allra bästa kameran eller skärmen är OnePlus 3 ett utmärkt val – du får toppkomponenter och en habil metallkonstruktion för en relativt låg summa. Vi rekommenderar OnePlus 3 varmt och anser att det är den med marginal mest prisvärda nya telefonen just nu.

Processor: 2,1GHz quad-core
Plattform: Snapdragon 820 64-bit
RAM: 6GB
Skärm: 5,5" / FHD / 401PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 16MP

OnePlus 3

OnePlus 3
8.25

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Skärm

      8/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          10/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Hög bygg-/materialkvalité
              • Bra och skapligt ljusstark skärm
              • Utmärkt prestanda
              • Stöder dubbla SIM-kort
              • Bra batteritid
              • Ytterst prisvärd

              Svagheter

              • Lider av ett antal barnsjukdomar (buggar)
              • Relativt låg skärmupplösning
              • Saknar microSD-kortplats
              • Går bara att köpa online
              • Mycket långsamt HDR-läge

               

              Aktuellt

              Hur ofta använder du den främre kameran i din mobil?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S9
              Sony Xperia XZ2 Compact
              Sony Xperia XZ2
              Samsung Galaxy S9 Plus
              Google Pixel 2
              Google Pixel 2 XL
              8.9

              Test av OnePlus 6

              8.8

              Test av Sony Xperia XZ2

              8.5

              Test av Nokia 7 Plus

              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              2. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              5. Skyddsglaset Corning Gorilla Glass 6 tål upprepade fall bättre
              6. Rapport: EU ger Google rekordhöga 44,3 miljarder kronor i böter, anses ha brutit mot antitrustregler

              Mest läst

              1. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              2. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              5. Rykte: Samsung Galaxy S10 släpps i tre storlekar, har fingeravtrycksläsare i skärmen
              6. De här Huawei-telefonerna kommer få GPU Turbo-uppdateringen

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Hur ofta använder du främre kameran i din smartphone?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar