Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z1 Compact

Postat:
02:30 - 2014-03-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sony marknadsför Xperia Z1 Compact som en kompakt vattentät kameratelefon med riktigt bra prestanda. Enheten delar mycket riktigt kamera med Xperia Z1 och har med undantag från skärmen i stort sett identiska specifikationer samt kapselklassning (IP55/IP58).

I Sverige kostar Xperia Z1 Compact ca 4 600 kr bland de etablerade återförsäljarna och finns tillgänglig i fyra olika färgalternativ: vit, rosa, limegrön och svart.

I denna recension kommer vi i vanlig ordning hårdtesta enheten i fråga och låta den genomgå en rad prövningar av både syntetisk art och framför allt av en längre mer verkliga världen-betonad testfas, där vi kort och gott använder telefonen som vi alltid gör – bara mer intensivt.

Specifikationer

sony-xperia-z1-compact-cpuz

Specifikationer Sony Xperia Z1 Compact
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,2GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 800
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm4,3" / HD - 720x1280 pixlar / 342PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 50,97 cm² / ~61,8% av fronten
Kamera21MP
Främre kamera2MP
Vikt137g
Höjd, bredd, djup127 x 64,9 x 9,5mm
Batteri2300mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, ANT+, MHL, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid18 / 670 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP55/IP58
Övrig info3,5mm-jack. Vattentät (IP55 och IP58) och dammtålig (IP55). Skärm med TRILUMINOS och X-Reality.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z1 Compact på Androidenheter.se

Xperia Z1 Compact bygger likt Xperia Z1 på på Qualcomms Snapdragon 800-krets, med Krait 400-kärnor, som i Xperia Z1 Compacts fall tickar på i 4 x 2,15 GHz. Vidare är enheten utrustad med 2 GB RAM (LPDDR3) och grafikkretsen Adreno 330.

LCD-skärmen som bygger på en IPS-panel mäter 4.3 tum och är 720p-upplöst vilket ger en pixeldensitet på 342 pixlar per tum. Det härdade skärmglaset är vidare försett med en laminerad plastfilm som fungerar som splitterskydd.

Lagringsutrymmet är på beskedliga 16 GB vilket är i minsta laget för en premiumtelefon lanserad under 2014. Mängden tillgängligt minne är cirka 12GB efter att systemet lagt anspråk på sitt. Utrymmet går dock att expandera eftersom telefonen är utrustad med en välkommen microSD-port.

Kameran på bakstycket bygger på samma Exmor RS-sensor med 20,7MP upplösning som vi finner i Xperia Z1 med tillhörande Sony G-optik, vilket också förklarar varför Sony marknadsför enheten som en ”kameratelefon”. Optisk bildstabilisering står högt i kurs bland toppmodeller 2014 men saknas i telefonen liksom i Xperia Z1. Compact är vidare utrustad med en LED-blixt för mörkerfoto.

Batteriet på 2 300 mAh står sig utmärkt i storleksklassen, åtminstone på pappret, även om det kan låta som lite i jämförelse med de dryga 3 000 mAh som får anses vara standard för de lite större flaggskeppen.

Utöver ovanstående så finner vi det vanliga, bland annat i form av en Micro USB-port, Micro SIM-plats, Wi-Fi med stöd för a/b/g/n (2,4 + 5 GHz) samt den nya ac-standarden. Via de mobila nätverken skall Nexus 5 vara kapabel till upp till 42/5,76 Mbit/s via 3G/DC-HSxPA och 100/50 Mbit/s via 4G/LTE.

Sony uppger SAR-värdet till 0.73 W/kg (10g) vilket är något lägre än de 0.75W/kg som gäller för Xperia Z1.

I kartongen

DSC02240

DSC02246-001 DSC02252 DSC02257-001

Sony Xperia Z1 Compact levereras i en nätt förpackning vars innehåll är sparsamt. Utöver telefonen finner vi en AC-adapter (1,5A), USB-kabel, samt en snabbstartsguide. Headset, laddningsställ eller dylikt lyser alltså med sin frånvaro. Den som vill ha fler tillbehör gör klokt i att kika efter erbjudanden där bonusprylar som headset eller laddningsställ ingår i köpet.

Innehåll:

  • Sony Xperia Z1 Compact (16 GB, svart, D5503)
  • Laddare (5V==1,5A, svart)
  • USB-kabel (svart, cirka en meter)
  • Metallstift/-nyckel för SIM-kortssläden
  • Dokumentation (snabbstartguide och garantiinformation)

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i kartongerna hos de olika operatörerna och återförsäljarna är identiskt med vårt exemplar.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Sony har i vanlig ordning skippat det borttagbara bakstycket och satsat på ett inbyggt batteri vilket leder till färre skarvar. I kombination med en stomme av metall och ett bakstycke av hårdplast ger telefonen ett rejält intryck. Chassit är vridstyvt och ger inte upphov till missljud vid lite tuffare behandling.

Compact är IP55/58-klassad. Det innebär att den är skyddad mot inträngning av damm och vatten förutsatt att alla portar med undantag för 3,5mm-anslutningen är förslutna. Enheten kan ligga på 1,5 meters djup i sötvatten upp till 30 minuter.

Designspråket påminner om resten av gänget i Z-serien. Gemensamt för dessa enheter är relativt tjocka ramar i förhållande till konkurrenterna, och Compact är som bilderna ovan tydliggör inget undantag. Vi förmodar att de något tilltagna yttermåtten delvis är en kompromiss till följd av IP-klassningen.

Storleksjämförelse

androidenhetersecomparison

Från vänster till höger syns: iPhone 5s (4″), Galaxy S4 Mini (4,3″), Xperia Z1 Compact (4,3″), HTC One Mini (4,3″), Galaxy S4 (5″), Xperia Z1(5″). Gör din egen storleksjämförelse via vår systersajt Androidenheter.se.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Sony Xperia Z Ultra6.4492.2179.46.52123000
Samsung Note 35.779.2151.28.31683200
Sony Xperia Z15.074.0144.08.51703000
LG G2 5.270.9138.58.91433000
Samsung Galaxy S4 4.9969.8136.67.91302600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
Samsung Galaxy S34.870.6136.68.61332100
HTC One4.768.2137.49.31432300
LG Nexus 44.768.7133.99.11392100
Sony Xperia Z1 Compact4.364.91279.51372300
HTC One Mini4.363.21329.31221800
Samsung Galaxy S4 Mini4.361.3124.68.91071900
iPhone 5S458.6123.87.61121560

I jämförelse med konkurrenternas mindre telefoner – HTC One Mini samt Galaxy S4 Mini – sticker Compact ut med ett batteri på 2300 mAh kontra 1900- respektive 1800 mAh. Telefonen matchar också större telefoner som Nexus 5 (4.95″) samt HTC One (4,7″) i batterikapacitet.

Vikten på 137 gram innebär att telefonen än tyngre än större telefoner som exempelvis Samsung Galaxy S4 och Nexus 5 och endast 7 gram lättare än LG G2 (5,2″). Galaxy S4 Mini väger däremot hela 30 gram mindre.

HTC One Mini och Galaxy S4 Mini är 1,7 respektive 3,6mm smalare än Compact trots samma displaystorlek. HTC One Mini är i gengäld högre med en skillnad på 5mm, medan S4 Mini är 2,4mm kortare.

Ett djup på 9,5mm innebär att Z1 Compact är tjockast av samtliga enheter i tabellen ovan. HTC One Mini och Galaxy S4 Mini följer tätt efter med 9.3 och 8,9mm. LG G2, Galaxy S4 och Xperia Z1 mäter på djupet 8,9, 8,59, 7,9mm.

Totalt sett är Xperia Z1 Compact en relativt stor och tung 4,3″-telefon, men rymmer samtidigt kraftfullare hårdvara än konkurrenter i motsvarande storlek och därutöver ett batteri med högre kapacitet.

Knappsats, anslutningar och sensorer

DSC02330

DSC02309 DSC02311 DSC02316

Telefonens knappar är tillverkade av plast med undantag för av/på-knappen som är tillverkad av metall. De sitter samtliga placerade på enhetens högra långsida i enlighet med bilden ovan. Vi uppskattar speciellt kameraknappen som underlättar vid fotografering, men anser att den är i minsta laget.

På motsatt sida av knapparna sitter tre luckor som skyddar telefonen från väta. De döljer telefonens SIM- och Micro SD-kortplats samt Micro USB-anslutningen. Mittemellan luckorna sitter två stycken kopparpiggar för anslutning till Sonys magnetiska laddningsställ, vilket eliminerar behovet att lyfta på USB-luckan vid laddning.

Ovanför skärmen sitter i vanlig ordning högtalaren bakom vilken Sony placerat lysdioden som indikerar laddning med orange eller grön färg samt meddelar om missade händelser med vit färg. Till vänster om högtalaren sitter ljus- och närhetssensorn och till höger finner vi kameran för videosamtal.

I fotänden sitter dels mikrofonen och dels den sekundära högtalaren. På den vänstra delen av ovansidan sitter i sin tur 3,5mm-jacket.

Mottagning och datahastigheter

Mottagningen har under vår testperiod varit något sämre än vad vi erfar att systertelefonen Xperia Z1 presterar eller LG G2 – speciellt vad berör 4G/LTE. På platser med dålig mottagning finner vi att Z1 och G2 i större utsträckning ansluter via LTE/4G medan Xperia Z1 Compact tenderar att gå över till 3G/HSDPA.

Jämför vi mottagningen med LG G2 på samma plats med samma operatör får vi fram nedanstående värden. Vi har mätt på flera olika punkter och skillnaden är i regel -2 till 3 dBm till fördel för G2.
XZ1 Compact: -97dBm, 8asu 3G/HSDPA
LG G2: -94 dBm 9 asu 3G/HSDPA

Vi har däremot inte upplevt att det så kallade ”dödsgreppet” där vi med en eller två händer täcker över telefonen så mycket vi förmår har inverkat onormalt mycket på mottagningsförhållandet – en eller ett par staplar kan försvinna, men detta gäller även konkurrenterna.

Maxhastigheterna via såväl 3G som 4G/LTE motsvarar vårt mobilnäts dagsform och resulterar i regel kring 16 Mbit/s vid nedladdning och 2,5 Mbit/s vid uppladdning via 3G och 60 Mbit/s vid nedladdning och 20 Mbit/s vid uppladdning via 4G/LTE. Enligt specifikationsbladet hanterar telefonen nedladdningshastigheter på upp till 150Mbit/s via 4G/LTE och uppladdningshastigheter på 50Mbit/s.

Xperia Z1 Compact har dessutom stöd för den senaste Wi-Fi-standarden – 802.11ac – vilket borgar för höga överföringshastigheter. Vi mäter via ac/5GHz upp cirka 180 Mbit/s vid nedladdning (via FTP över vårt lokala nätverk) och 80 Mbit/s vid uppladdning. Fullt tillräckligt för de flesta ändamål; exempelvis strömning av högupplöst video.

Ljudegenskaper

Xperia Z1 Compact producerar ett tillräckligt högt ljud genom högtalaren i fotändan när det ringer för att vi även i lite bullrigare miljöer skall uppfatta signalen. I jämförelse med HTC One, som vi anser tillhöra crème de la crème vad telefonhögtalare berör, är resultatet däremot endast godkänt. Vi lyssnar inte gärna till exempelvis en ljudbok eller en podcast via telefonens högtalare. Att använda en MP3-melodi som ljudsignal fungerar hyggligt.

Ljudet via hörlursutgången är fullt jämförbart med övriga Snapdragon 800-utrustade enheter vi testat. Det förklaras av att de samtliga är bestyckade med samma ljudchipp från Qualcomm. Vi har hittills varit riktigt nöjda med ljudet i de Snapdragon 800-baserade telefoner vi testat och även Compact klarar av att driva våra öppna AKG 518-hörlurar med ett bra resultat. Sony skickar också med en equalizer med gott om inställningsmöjligheter för att justera ljudbilden efter tycke och smak.

Vid samtal hör vi motparten både tydligt och ljudligt nog för de flesta situationer. Trots maxvolym blir ljudet dessutom inte distat. Mikrofonen gör vidare ett bra jobb och filtrerar, med hjälp av en sekundär mikrofon, bort bakgrundsoväsen. Motparten hör oss bra.

Telefonen har också stöd för att anpassa ljudbilden för inkommande samtal; dels går det att aktivera ett filter som uppges producera ett tydligare tal och dels går det att sänka hastigheten på motpartens ljud.

GPS och positionering

Screenshot_2014-01-26-05-00-31

De senaste åren har alla enheter som vi testat uppvisat en god till mycket god positioneringsprestanda. Tiden då positioneringskrångel med Android-enheter var vardagsmat är sedan länge förbi, men för att vara på den säkra sidan ägnar vi fortfarande ett kapitel åt GPS-delen.

Xperia Z1 Compact har stöd för dels GPS och dels GLONASS. I bilden ovan kan vi se att telefonen tar hjälp av både GLONASS- och GPS-systemen för att fastställa vår position. Antalet satelliter som hittas är identiskt med LG G2 som vi jämför med.

Vi har under vår tid med Xperia Z1 Compact inte erfarit några problem med positioneringen. Enheten fastställer i regel vår position inom några sekunders tid utan hjälp av vare sig WiFi eller mobilnätet. Om vi förflyttat oss en längre sträcka sedan vår senast fastställde position kan det förvisso ta uppåt någon minut,

Bildskärmen och digitizern

DSC02381-001

DSC02364 DSC02379 DSC02417-001
Telefonen är utrustad med en 4,3″ stor skärm med 720p-upplösning. Det ger 342 stycken pixlar per tum i jämförelse med 441 PPI för Xperia Z1. Trots det lägre antalet pixlar är det svårt att urskilja någon större skillnad de två telefonerna emellan.

Eftersom enheten bygger på en IPS-panel håller både färgåtergivning liksom betraktningsvinklar hög klass. En nackdel med denna paneltyp kan vara något sämre kontrast och/eller ojämn bakgrundsbelysning, men på vårt exemplar är bakgrundsbelysningen förhållandevis jämn och ljusläckaget minimalt, samt koncentrerat till fotändan av telefonen.

Ljusstyrkan upplever vi som mycket god och kan konstatera att den överträffar både LG G2 och Xperia Z1, om än marginellt. Kontrasten är likaså bra, men matchar av naturliga skäl inte vad en AMOLED-panel presterar på samma område.

En ovanlig funktion som Sonys skickar med i sin mjukvara är möjligheten att justera enhetens vitbalans. I standardläget drar panelen något åt det varmare hållet. Den som föredrar en kallare färgåtergivning kan således justera detta på egen hand. Reglage för ljus, gamma och kontrast saknas däremot.

Sony bjuder också på en inställningsmöjlighet för att utöka skärmens känslighet för beröring så att den fungerar med handskar. Det här fungerar relativt bra men resultatet varierar beroende på material och hur tjocka handskarna är.

Sonys tradition med att laminera telefonernas displayglas med en tunn plastfilm lever vidare med Xperia Z1 Compact. Plastfilmen finns där för att fungera som ett splitterskydd utifall olyckan skulle vara framme.

En bieffekt med plastfilmen är att den alstrar statisk elektricitet som i sin tur attraherar dammpartiklar. Plasten leder också till något större friktion när vi för fingret över skärmen och ytan verkar inte heller ha samma oleofobiska (fettavvisande) egenskaper som ytbehandlat glas. Vi finner också att plastfilmen är enklare att repa än glas varför ett skärmskydd kan rekommenderas.

Mjukvaran

Sony erbjuder i motsats till LG, HTC och Samsung en användarupplevelse som i högre grad påminner om Android som det ser ut i Googles standardutförande. Det verkar också ha en positiv effekt på flytet i gränssnittet som vi upplever som mycket bra.

Telefonen levereras i skrivande stund med Android 4.3/Jelly Bean med Sonys UX-gränssnitt och firmwareversion 14.2.A.1.142. Sony har utlovat uppdatering till Android 4.4/KitKat men har inte uppgivit något datum för när den kommer att skickas ut i Sverige.

Eftersom mjukvaran i princip är identisk med Android 4.3 för Xperia Z1 (läs vår recension) bjuds vi tyvärr inte på några större överraskningar. Vi nöjer oss med att konstatera att det mesta är sig likt.

Webbläsaren

browser

Webbläsaren, Googles Chrome, är som väntat exakt densamma som den vi finner på Google Play Store och den fungerar, ser ut och beter sig därmed precis som på alla andra telefoner med Chrome.

Tack vare den snabba systemplattformen Snapdragon 800 och en bra mjukvaruoptimering är prestandan god och i våra test så renderas tunga sidor som Aftonbladets startsida samt våra recensioner snäppet snabbare än i LG G2, Nexus 5 och Samsung Galaxy Note 3. Det faktum att telefonen har en något lägre upplösning bidrar sannolikt till detta.

Även flytet vid skrollning på tunga sidor är bra, men vi har vid ett par tillfällen råkat ut för att det under mycket korta stunder hackat till. Överlag är vi däremot mycket nöjda med surfupplevelsen via Chrome.

Kameran

Screenshot_2014-01-23-02-40-09 Screenshot_2014-01-23-02-40-37

Sonys kameramjukvara tog ett rejält kliv framåt i samband med lanseringen av Xperia Z1 och Compact erbjuder glädjande nog en snarlik användarupplevelse.

I autoläget tar kameran stillbilder med 8MP upplösning i 16:9-format och detta går inte att ändra på. Det låter kanske lite märkligt med tanke på att kameran är utrustad med en sensor som har en upplösning på 21MP, men Sony menar att telefonen drar nytta av den högre upplösningen även i autoläget för att producera ett optimalt resultat.

I manuellt läge går det däremot utmärkt att justera både upplösning och bildformat. Ökar vi upplösningen till 21MP kan vi däremot inte längre välja scenläge, utan det fungerar endast från 8MP och nedåt. Följande går att justera i manuellt läge:

Vid videoinselning är det 16:9 och inget annat som gäller och sökaren håller därmed samma bildformat som videon. Telefonen kan spela in video i 1080p med upp till 60 bilder per sekund. Den klarar också av att ta HDR-bilder såväl som HDR-video.

Fokusläge: Enkel, multi, ansiktsavkänning, pekfokus, objektsspårning
Exponeringsvärde: +2/-2
ISO: Auto, 50, 100, 200, 400, 800
Mätning: Mitten, medel, spot
Blixt: Auto, fyllnadsblixt, reducering av röda ögon, av
Vitbalans: WB auto, glödlampa, lysrör, sol, moln
Bildstabilsator: On/Off
Upplösning: 2MP, 8MP 4.3, 8MP 16:9, 3MP 4:3, 2MP 16:9
Scenläge: Försköning, suddig bakgrund, antirörelseoskärpa, liggande, motljuskorrigering HDR, nattporträtt, nattmotiv, handhållen vid skymning, ISO hög känslighet, gourmé, husdjur, strand, snö, fest, sport, dokument, fyrverkerier
Övrigt: Ansiktsigenkänning, leendeavkänning, geotagging, playmemories

Exempelbilder

Sony Xperia Z1 Compact (8MP 16:9) vs LG G2 (8MP 16:9)
xperia_compact_z1_1lg_g2_1

xperia_compact_z1_2lg_g2_2

xperia_compact_z1_3lg_g2_3

xperia_z1_compact_4lg_g2_4

xperia_z1_compact_9lg_g2_9

xperia_z1_compact_5lg_g2_5

xperia_z1_compact_10lg_g2_10

xperia_z1_compact_6lg_g2_6

xperia_z1_compact_7lg_g2_7

xperia_z1_compact_11lg_g2_11

xperia_z1_compact_8lg_g2_8

xperia_z1_compact_12lg_g2_12

I jämförelse med LG G2 kan vi konstatera att Xperia Z1 Compact överlag hanterar vitbalansen bättre och producerar mer naturtrogna färger. I ljussvaga miljöer verkar det dock som att Sony konfigurerat Xperia Z1 till att prioritera en något högre exponeringstid framför höga ISO-värden, vilket leder till att vi får det lite svårare att hitta skärpan med Compact framför LG G2. G2 har dessutom optisk bildstabilisering till skillnad från Z1 Compact vilket underlättar.

Vid makrofotograferingen finner vi det en aning lättare att komma närmare motivet med LG G2 framför Xperia Z1 Compact. Vi blir dock inte besvikna på någon av enheterna då närgränsen kretsar kring 6cm.

Den kontrastbaserade autofokusen är rappare än på LG G2 annat än vid makrofotgrafering. I lite dunkel belysning halkar LG G2 efter rejält och vi noterar inte heller samma typ av eftersläpning i sökaren som med G2 under samma förhållanden.

Vi noterar viss fläckvis oskärpa i ett par av bilderna Xperia Z1 Compact producerat. Eftersom vi varit noga med att torka av linsen inför varje bild ställer vi oss frågande till vad det kan bero på.

Överlag föredrar vi bilderna Sonys telefon producerar eftersom de har bättre kontrast och mer naturtrogna färger. Autofokusen är också betydligt bättre, speciellt i mörkare miljöer. Vad gäller skärpan låter vi det bli oavgjort.

TelefonSensorstorlek (tum)SensortypPixelstorlek (μm)Upplösning (MP)Bländare (F/X.X)Brännvidd (mm)
Sony Xperia Z1 Compact1/2.3CMOS ExmorRS1.120.12.027
LG G2 1/3CMOS ExmorRS1.1132.429
Samsung Galaxy S41/3CMOS ExmorRS1.1132.231
HTC One1/3CMOS STMicro Ultrapixel2.042.028

Jämför vi sensorn i Xperia Z1 Compact med den i LG G2 kan vi konstatera att pixelstorleken är jämförbar. Den större sensorn i Xperia Z1 Compact tillåter ett större antal pixlar utan att de för den delen behöver krympas. Objektivet är likaså något ljusstarkare i Z1 Compact i jämförelse med G2.

Foto utan/med ljusdiod

DSC_0616 DSC_0611

Vi tycker att ljusdioden belyser motiv på ett relativt jämnt vis upp till ca en meter från objektivet. Vitbalansen blir i regel också bra i jämförelse med många av våra andra enheter som tenderar att dra åt det varmare i hållet. I kapitlet om buggar nedan nämner vi att vi inte råkat ut för de problem som bland annat PhoneArena rapporterat om vad gäller foto med ljusdioden.

Full upplösning 20,7MP vs 8MP

xperia_z1_compact_21MP_1xperia_z1_compact_8MP_1

xperia_z1_compact_21MP_2xperia_z1_compact_8MP_2

Utöver att beskära bilden till 16:9-format reducerar Sony som sagt upplösningen till 8MP i autoläget. I standardläget går det däremot att välja att fotografera i 21MP upplösning vilket vi gjort ovan.

Resultatet gör att vi blir lite besvikna över att Sony sänker upplösningen så påtagligt. Det är uppenbart att detaljrikedomen är större på de högupplösta bilderna och vi tycker dessutom att skillnaden är står. Grenar som

Panorama

DSC_0011

DSC_0327

Panoramafunktionen gör ett fullt godkänt jobb med att sy ihop bilderna. Vi behöver inte heller vara särskilt stadiga på hand för att resultatet skall bli godtagbart trots att telefonen saknar optisk bildstabilisering.

Minigalleri Xperia Z1 Compact 8MP auto

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Sony Xperia Z1 Compact 1080p

LG G2 1080p

Xperia Z1 Compact producerar en mjukare och mer detaljrik video med bättre färger än vad G2 mäktar med. För video är Xperia Z1 Compact ingen dum kamera även om den inte riktigt lever upp till 4K-videon Note 3 levererar.

Buggar och problem

Tekniksajten PhoneArena rapporterar om ett par användare som råkat ut för problem med lysdioden i samband med fotografering. Vi har inte märkt av detta fenomen med vårt exemplar trots försök att återframkalla det.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Efter våra veckor med telefonen är vår bestämda uppfattning att batteritiden är väl godkänd. Vid normalt användande bestående av en salig blandning av telefonsamtal, SMS:ande, webbsurfande, spelande, musiklyssnande, videotittande, chattande och mailande står sig telefonen väl bredvid sina större jämlikar. Skärmen är dock ljusstark, starkare än vad både Xperia Z1 och G2 presterar, vilket också leder till att batteriet dräneras fortare vid maximal ljusstyrka. Eftersom telefonen gärna drar på full ljusstyrka utomhus har vi justerat ljusstyrkan manuellt.

I vårt videotest, i vilket vi spelar upp ett videoklipp om och om igen, med skärmens ljusstyrka ställd att matcha Samsung Galaxy Nexus vid 50 % ljusstyrka, är resultatet som grafen ovan illustrerar imponerande. Telefonen står sig väl bredvid sina större kusiner med en batteritid på cirka 13h och 20 minuter.

Vid laddning från noll till 100 procent med den medföljande laddaren (5V == 1,5A) mäter vi upp 2h och 20 minuter. Detta är godkänt men Xperia Z1 laddar ungefär lika snabbt trots ett större batteri. Att nå upp till 80% batterikapacitet tog 1,5h.

Spel, prestanda och grafer

colinmcrae

Qualcomms Snapdragon 800-plattform tillhör de snabbaste på marknaden både vad gäller systemprocessorn (Krait 400) och grafikdelen (Adreno 330). I våra syntetiska testmoment nedan ligger Xperia Compact mycket bra till.

Eftersom telefonen är utrustad med en 720p-upplöst panel framför 1080p är spelupplevelsen så gott som alltid mycket bra. Speltitlar som 1080p-upplösta telefoner får kämpa med, exempelvis Colin McRae Rally, hanterar Z1 Compact i regel betydligt bättre och bjuder således på en mjuk och behaglig spelupplevelse.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

Geekbench2 3.0 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
HTC One M8 4x2.3GHz S801 (4.4)
2864p
Samsung Note 3 S800 4x2.2GHz (4.3)
2835p
Sony Xperia Z1 4x2.2GHz S800 (4.2)
2813p
LG Nexus 5 4x2.2GHz S800 (4.4)
2775p
Sony Xperia Z Ultra 4x2.2GHz S800 (4.2)
2762p
Sony Xperia Z2 4x2.3GHz S801 (4.4)
2685p
Sony Xperia Z1 Compact 4x2.15 GHz S800 (4.3)
2679p
Samsung Galaxy S5 S800 4x2.5GHz (4.4)
2672p
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.3)
2555p
LG G2 4x2.2GHz S800 (4.2)
2368p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.3)
2004p
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
1970p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.3)
1893p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
1768p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1631p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.4)
1560p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.3)
1511p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.3)
1220p
Samsung Note Exynos 4210 2x1.4GHz (4.2)
651p
500
1000
1500
2000
2500

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

I ett par program, som exempelvis 3Dmark, körs delar av testmomenten ”off screen” i högre upplösning (1080p) varför resultatet inte skiljer sig nämnvärt åt från konkurrenter med högre upplösta paneler. I Basemark X blir fördelen med att rendera i lägre upplösning desto tydligare.

Slutsats

Sonys minsting imponerar med prestanda i toppklass som matchar vad flaggskepp som Samsung Galaxy S4+,. LG G2 och HTC One presterar. Qualcomms Snapdragon 800-plattform i kombination med 2GB RAM tillhör fortfarande den snabbaste plattformen på marknaden, även om det kommer förändras inom kort med lanseringen av telefoner som bygger på Snapdragon 801 (Xperia Z2, Galaxy S5 och HTC One 2014).

Telefonen levereras vid tillfället för recensionen med Android 4.3 vilket vi blir lite besvikna över. Android 4.4/KitKat presenterades redan i september 2013. Sonys UX-gränssnitt har inte genomgått några större förändringar sedan Xperia Z1-uppdateringen till Android 4.3. Vi konstaterade i recensionen av Z1 att vi gillar Sonys minimalistiska gränssnitt som känns mjukt och rappt och fallet är detsamma med Z1 Compact. Sony skickar dessutom med några mängder av tredjepartsmjukvara vilket vi uppskattar.

Kameran presterar som väntat bra och ger ett resultat vid foto- och videoupptagning som är fullt jämförbart med Xperia Z1. I jämförelse med LG G2 erfar vi att både kontrast och färger är bättre, men är inte helt övertygade vad gäller skärpan. Autofokusen gör däremot ett utmärkt jobb både i ljusa och dunkla miljöer. Vi är däremot missnöjda med den frontmonterade kameran som ger upphov till mycket brus vid användning i inomhusbelysning i jämförelse med exempelvis LG G2.

Byggkvalitet och materialval håller hög klass men leder också till att telefonen väger en del i förhållande till storleken (137 gram). I handen ligger telefonen bra och känns mycket riktigt som en kvalitetspjäs. Till skillnad från Xperia Z1 är bakstycket täckt av transparent hårdplats framför glas.

Sony har satsat på ett batteri med förhållandevis hög kapacitet och telefonen står sig mycket bra i konkurrensen vad gäller videouppspelning med ett resultat på över 13 timmar. Den ljusstarka skärmen gör dock rappt slut på batteriet vid maximal ljusintensitet. Vid normal användning finner vi att telefonen klarar av ett dygn av vår tämligen tuffa användning.

Den 4,3″ stora IPS-panelen är ett starkt kort och en rejäl uppgradering från skärmen i storebror Xperia Z1 både vad gäller betraktningsvinklar, kontrast och färgåtergivning. Vi finner också att skärmen är ljusstarkare än den i Xperia Z1. Sony har förvisso sänkt upplösning till 720p, men vi har svårt att urskilja någon större skillnad Z1 och Z1 Compact emellan. Plastlamineringen som sitter ovanpå skärmglaset är vi däremot inte förtjusta i.

I klassen kompakta Android-telefoner utan några större kompromisser vad gäller såväl prestanda och kamera saknar Xperia Z1 Compact konkurrenter. Vi kan därför varmt rekommendera Z1 Compact, som i skrivande stund kostar från cirka 4500 kronor.

swedroid-rekommenderar-sony-xperia-z1-compact

Mest kommenterat

  1. Vad har du för hemskärmslayout idag?
  2. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
  3. Xiaomi lanserar toppmodellen Mi 9T Pro med uppfällbar frontkamera
  4. HTC:s senaste telefon är inte ens en HTC
  5. Samsung Galaxy Note 10 kommer aldrig stödja Gear VR
  6. OnePlus kommer släppa 5G-telefon globalt senare i år

Mest läst

  1. Löst rykte: Samsung kommer släppa smartphone med grafenbatteri inom två år
  2. HTC:s senaste telefon är inte ens en HTC
  3. Vad har du för hemskärmslayout idag?
  4. Misfit presenterar smartklockan Vapor X
  5. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
  6. Samsung Galaxy Note 10+ 5G kammar hem förstaplatsen på DxoMarks topplista

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa Samsung Galaxy Note 10 eller Note 10+?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey