Resultatet: så här ser den optimala androidmobilen ut enligt Swedroids läsare

Postat:
23:17 - 2012-02-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
122

Så här ser den optimala androidmobilen enligt Swedroids läsare

Den optimala androidmobilen vintern/våren 2012?


Tidigare i veckan frågade Swedroid efter den optimala androidmobilen. Lyckligtvis var det fler än vi som var nyfikna på svaret och runt 3500 personer var med satte ihop en kollektiv drömmobil.

De 15 frågorna tog upp egenskaper som skärmtyp, skärmstorlek, typ av androidknappar, processorplattform, gränssnitt och design. Vad fick då vår super-smartphone för egenskaper? Blev det en 5,3-tummare helt i metall med fysiskt tangentbord i porträttläge? Nej, det blev inte oväntat en riktigt fin och balanserad Ice Cream Sandwich-mobil som de flesta av oss nog skulle kunna tänka oss att skaffa.

Till att börja med fick vi återigen bekräftat att vi androidanvändare, i alla fall på Swedroid, gillar stora skärmar. Hela 81 % ville ha en skärm som var fyra tum eller större. Den skärmstorlek flest röstade på var 4,3 tum. Var skärmen av typen AMOLED eller LCD? Inget snack om den saken, vi vill ha AMOLED med 91 % majoritet. Stöd för autostereoskopisk 3D var inget som lockade då 89 % röstade på vanlig skärm.

Ett mycket intressant faktum är att endast 10 % av oss ville att drömmobilen skulle bli så liten och lätt som möjligt. En majoritet (59 %) brydde sig inte alls om enheten blev lite tyngre och tjockare utan ville istället ha batteritiden maxad. Tillverkare brukar skryta med hur pass tunna deras enheter är och kämpar för att få ned tjockleken ett par millimeter.

Hur ofta ser man å andra sidan en tillverkare använda batteritiden som försäljningsargument? En av ytterst få som gjort det hittills är Motorola med sin RAZR Maxx (3300mAh-batteri). Vi hoppas fler tillverkare hoppar på det tåget för det finns uppenbarligen en marknad för uthålliga mobiler.

Även om batteritiden är en prioritet litar 83 % av oss på att de nya fyrkärniga processorplattformarna även är strömsnålare än tidigare generationers chip. Vad blev det då för typ av SoC? Här valde vi Nvidias Tegra-plattform, även om Samsungs Exynos-chip var hack i häl.

När det gäller androidknappar så anammar vi Ice Cream Sandwich/Galaxy Nexus-modellen, det vill säga virtuella knappar i gränssnittet. Hälften av oss ville ha dessa virtuella knappar medan resterande 50 % antingen föredrog fysiska eller kapacitiva knappar under skärmen.

Drömmobilen fick minimalt med övriga fysiska knappar (power/volym) och både strömknappen och 3,5mm-jacket hamnade på ovansidan. Ett annat intressant resultat är att 38 % inte tyckte det spelade någon roll vem som tillverkade supernallen, medan 30 % röstade på att Samsung skulle stå för hårdvaran.

Gränssnittet blev utan tvekan Ice Cream Sandwich i sin renaste form – 77 % röstade på ”Vanilla-Android” medan 13 % röstade på HTC Sense. Sony Ericssons UX och Samsungs TouchWiz fick 5 % respektive 4 % av rösterna. Sist men inte minst gav vi enheten en ”svart och sober” design och byggmaterialen blev en kombination av plast och metall.

Summering av den optimala androidmobilen vintern/våren 2012

 • Ice Cream Sandwich i sin renaste form, inget tillverkanpassat gränssnitt
 • 4,3-tums AMOLED-skärm, ingen 3D-teknik
 • Nvidia Tegra-chip, som blev fyrkärnigt eftersom vi litar på att den nya tekniken även är strömsnål
 • Ren pekskärmsmobil i byggmaterialen metall och plast
 • Svart och stilren design, till skillnad mot en mer vågad look
 • Tillverkaren spelar ingen roll, så länge kvalitén är rätt och specifikationerna uppfylls
 • Så lång batteritid som möjligt, några extra gram och mm gör inget
 • Virtuella knappar i gränssnittet (inga under skärmen)
 • Bara power- och volymknappar
 • Strömknapp och 3,5mm-jack på ovansidan
 • Vanlig kamera utan 3D-stöd

Förhoppningsvis får vi se drömmobilen i butiker i vår, eller i alla fall någon som liknar den på de flesta punkterna. Vilken tillverkare tror ni kommer komma närmast? Stort tack till alla som röstade!

Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation XE på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu: