Resultatet: Vad Swedroids läsare prioriterar i en ny mobil

Postat:
12:44 - 2012-12-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
45

Resultat
I slutet av november frågade vi efter den viktigaste delen av en modern androidmobil. Med andra ord: vilken komponent är det otänkbart att kompromissa med? Det gick att välja två svar och bland alternativen fanns punkter som skärmen, prestandan, batteritiden, byggkvalitén och mjukvaran.

Efter nästan 4000 röster kan vi konstatera att för Swedroids läsare är den allra viktigaste delen av en ny androidmobil prestandan och chipet. Vi vill alltså ha en riktigt snabb mobil utan fördröjningar i gränssnittet, som kan hantera krävande spel och som vi vet kan klara av framtida androidversioner en längre tid. Processorn var även högsta prioritet i en liknande undersökning på Swedroid för över tre år sedan.

På andraplats kom batteritiden. Det var mycket jämnt mellan prestandan (38 %) och uthålligheten (37 %). Förra året bedrev taiwanesiska tillverkaren HTC en marknadsundersökning som visade att kunder föredrar lätta och nätta enheter framför längre batteritid. I Swedroids community gäller i regel det rakt motsatta: vi har inget emot ett par gram och millimeter extra i utbyte mot längre batteritid. Många invänder mot att vissa nya toppmodeller lanseras med för klena batterier.

Undersökningens resultat

Skärmen kom lite överraskande först på en tredjeplats med 35 % av rösterna. Vi hade trott att displayen skulle få högre prioritet med tanke på att det är skärmen man hela tiden tittar på när man använder en smartphone (förutom under samtal) och att man i stort sett uteslutande interagerar med mobilen genom displayen. Även för tre år sedan kom skärmen på en tredjeplats, men det går inte att göra direktjämförelser med tanke på att de två undersökningarna har olika svarsalternativ.

Fjärde högsta prioritet var Android, det vill säga androidversion och gränssnitt. Trettioen procent ansåg att Android var ett av de två viktigaste inslagen i en ny mobil. Det var rätt jämnt på topp-fem-listan där alla punkter hade mellan 31 – 38 % av rösterna. Klivet ner till byggkvalitén är dock stort då bara 15 % av de 4000 som röstade ansåg att gediget konstruerad hårdvara är en prioritet.

Trots allt ståhej om avsaknad av minneskortsplats och att nya modeller (främst Nexus-enheterna) ibland sägs ha för lite internt lagringsutrymme var det bara 3 % som tyckte det var tillräckligt viktigt att rösta på. Kameran, täckningen, designen och ljudkvalitén fick heller inte särskilt många röster. Förmodligen är detta inslag som vi tar för givet är mer eller mindre bra i en modern mobil och därför inte prioriterar.

De som vill kika på undersökningarna i sin helhet kan följa den här länken för den nya undersökningen och den här för den tre år gamla varianten. Vad anser ni om svaren och var det ungefär så här ni trodde resultatet skulle se ut?