Roota din androidtelefon med ett klick [Uppdaterad]

Postat:
14:29 - 2009-08-17
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
35

1 Click Root

I helgen började ett intressant rykte florera på diverse androidsajter och -forum; en utvecklare som kallar sig RyeBrye hävdade via sin twitterkanal att han inte bara har funnit en ny metod att roota sin androidtelefon, utan även att han har skapat en apk-fil som i stort sett gör allt jobb åt användaren – något som beskrivs som ”1 click root”.

Vi var förstås aningen skeptiska över sanningshalten i detta – när något verkar vara för bra för att vara sant så brukar det i regel vara det också, men nu verkar det som att metoden har bekräftats från flera olika håll, och på flera olika androidtelefoner. HTC Magic och HTC Dream nämns som fungerande, men eftersom metoden enligt uppgift bygger på en exploit i Android så skall den i teorin fungera på alla androidtelefoner.

Det finns dock ett hinder – om man har hunnit patcha telefonen med en uppdatering som släpptes av Google den 11:e augusti så har det här säkerhetshålet, och därmed möjligheten att roota telefonen med den här metoden, försvunnit.

Äventyrliga läsare kan bege sig över till RyeBryes blogg där metoden beskrivs i detalj, samt en smidig guide presenteras. Var dock väl medveten att saker och ting som alltid kan gå snett, även om metoden beskrivs som oerhört enkel och smidig.

Edit: En video som beskriver förfarandet har dykt upp, se den här:

[youtube width=”640″ height=”480″]https://www.youtube.com/watch?v=cfskzfjOMgc[/youtube]
 

Edit 2: Vår läsare firetech påpekar följande i kommentarerna: ”Google har inte släppt någon patch än. Den patch som finns är bara i Linuxkärnan än så länge, och någon har nog klantat till det med datumen, för den patchen kom först den 13:e augusti. För övrigt är det inte en exploit i Android i sig, utan i Linuxkärnan som Android (och en massa datorer) använder.”
 

RyeBrye via Phandroid. [Tack till Ulvhamne för påminnelsen]