Rootanvändare: vad kör du för ROM på din mobil?

Postat:
07:32 - 2012-05-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
197

Androidanvändare har ett val de allra flesta som kör andra plattformar inte har: nämligen att själva lägga in en annan operativsystemsvariant än den som följde med mobilen. Det krävs dock en del pyssel och förarbete och det hela är inget som behövs eller ens rekommenderas för de flesta.

Ibland kan man dock på så vis göra sin mobil bättre än den var från början och inte minst få den att kännas som en ny enhet och prova på nyheter före andra. Hårdvaran blir som ett skal för de olika utbytbara systemen man kan lägga in där.

För klassiska Windows Mobile-mobiler fanns det ofta gott om firmware som utvecklare själva satt ihop men av de stora plattformarna idag är det bara för Android som det finns tusentals olika ROM:ar.

CyanogenModNu ställer vi rätt och slätt följande fråga till rootanvändare: vad har du för mobil och vad kör du för ROM? Kommentarsfältet kan i bästa fall bli en plats att upptäcka vettiga ROM:ar på. Själv äger jag för tillfället enheterna Samsung Galaxy S2, HTC Sensation och Sony Ericsson Xperia Play.

På Samsung Galaxy S2 kör jag CyanogenMod 9 – en av världens största och mest populära ROM:ar som baseras direkt på Ice Cream Sandwich-källkoden. I höstas använde jag MIUI.

På HTC Sensation har jag växlat mellan Virtuous Inquisition som är en ROM som fungerar och ser ut som vanilla-Android och OrDroid vilket är en förvånansvärt bra och stabil HTC Sense 4.0-ROM. På Xperia Play kör jag originalfirmware – den är inte ens rootad. Vad använder ni för ROM:ar?