Rykte: Google undersöker huruvida dagens optiska skärmskanners är tillräckligt säkra

Postat:
12:01 - 2019-01-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
8

Första vågen av fingeravtrycksläsare som har integrerats under skärmen innebär flera nackdelar. De är exempelvis långsammare än de kapacitiva motsvarigheterna och mer benägna att protestera. Läsarna behöver dessutom skicka ut en mängd ljus för att läsa av fingeravtrycket, vilket är mindre passande i mörka rum.

Anledningen är att det rör sig om optiska fingeravtrycksläsare som mer eller mindre tar ett fotografi av avtrycket. Optiska läsare använder äldre teknik som är mindre säker eftersom den bara fångar en 2D-bild av avtrycket. Kapacitiva läsare ökar säkerheten medan ultraljudsbaserade läsare, som till sist kommer i år, sägs vara båda säkrare, snabbare, samt mer precisa och effektiva under olika omständigheter (som blöta och smutsiga fingrar).

Enligt skvaller från CES undersöker Google rentav huruvida dagens optiska läsare är tillräckligt säkra för att använda för bank-appar och mobila betalningar. Om Google faktiskt dömer bort de optiska läsarna kommer det inte längre gå att autentisera sig med fingeravtryck i bank-appar i telefoner som OnePlus 6T och Huawei Mate 20 Pro.

Oavsett lär de optiska läsarna bara bli en slags nödlösning för att bli först ut med skärmskanners, i väntan på att läsarna som baseras på ultraljud ska bli tillräckligt förfinade och nå marknaden.