Så här ansluter du till din enhet med ADB efter att ha uppdaterat till Android 4.2.2 [Tips]

Postat:
18:12 - 2013-02-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
12

Många har haft problem att ansluta till sin enhet med ADB efter att ha uppdaterat till Android 4.2.2. ADB (Android Debug Bridge) känner vid enheten men anger att den är offline. I en undersökning på XDA nyligen svarade rentav över 71 % att de inte längre kunde ansluta med ADB efter att ha uppdaterat sin Nexus-enhet till Android 4.2.2 med original-firmware.

Swedroid-redaktionen drabbades själv av detta initialt mystiska problem. Efterhand visade det sig att felet beror på en ny säkerhetsfunktion i Android 4.2.2 som kräver senaste versionen av ADB – annars visas enheten som offline vad man än gör. 

adb-android-4.2.2-offline-1

Säkerhetsfunktionen fungerar på så vis att en liten bekräftelseruta dyker upp på den mobila enheten när man försöker ansluta till den med exempelvis ADB i USB-felsökningsläget. Ifall anslutningen inte accepterats kommer enheten alltid visas som offline, vilket till exempel hindrar en obehörig från att ansluta såtillvida enheten inte är upplåst.

Problemet är som sagt att dialogruten inte visas överhuvudtaget ifall man inte har senaste versionen av ADB och därmed hindras man själv från att ansluta till sin egen enhet. Lösningen är enkel: ladda hem senaste varianten av ADB från Androids SDK eller separat via exempelvis det här inlägget på forumet XDA. Problemet berör sannolikt endast ett fåtal men kan förhoppningsvis ändå vara värt att rapportera om för de som drabbats.